سینمای ایران به دنبال سهم در بازار میلیارد دلاری مشرق زمین
شرکتهای فیلمسازی چینی در پی تنوع به بازار محصولات خود هم در پرده سینما و در ویاو دیهای چینی هستند و محصولات ایرانی که هزینه تولیدشان با احتساب قیمت دلار رقم سنگینی نمیشود، از قیمت مناسبی برای خریداری و عرضه در بازار چین برخوردارند.
با بزرگ شدن سریع ابعاد سینمای چین و همچنین افزایش گردش مالی سینمای این کشور به عنوان یکی از قطبهای اقتصادی جهان که متاثر از افزایش قدرت خرید طبقه متوسط در این کشور است گرایش برای جذب سرمایه گذاری خارجی از چین در بدنه سینمای ایران افزایش یافته و گروهی از سینماگران ایران در پی تولید مشترک و فروش کپی رایت آثارشان به کمپانیهای چینی هستند؛ رویکردی که با توجه به معادل اندک دلاری تولید یک فیلم در ایران و حقوق مالکانهاش، دور از دسترس نیست.
به گزارش «تابناک»؛ همزمان با افزایش قدرت خرید مردم چین، بخشهای فرهنگی و تفریحی این کشور نیز به سرعت در حال توسعه است، به گونهای که اکنون در چین بیش از شصت و نه هزار پرده سینما وجود دارد که بیش از نه هزار پرده سینما در سال 2018 و نه هزار و هشتصد پرده در سال 2019 احداث شده است. این تعداد معادل بیش از یک سوم کل سالنهای سینمای دنیاست! کمپانیهای میجر آمریکا به سرعت پی بردند که این بازار بزرگ 1.4 میلیارد نفری چه ظرفیت عظیمی دارد و آمار 1.7 میلیارد بلیت سینمای فروخته شده در چین نیز شکی باقی نمیگذارد که دریچه تازهای روی اقتصاد سینمای جهان باز شده است.
آنچه اشتیاق نسبت به این بازار را افزایش میدهد، رشد چشمگیر سال به سال این بازار است، به گونهای که تعداد بلیت فروخته شده در سال 2017، 1.4 میلیارد قطعه بلیت بود و در نهایت این رقم در سال 2019 از مرز 1.72 میلیارد قطعه بلیت عبور کرد. این تعداد تماشاگر با گردش مالی بسیار بزرگی همراه شده که از گردش مالی سینما در اتحادیه اروپا بزرگتر و در حال نزدیک شدن به گردش مالی سینمای آمریکای شمالی (آمریکا و کانادا) است که در سال 2018، 11.9 میلیارد دلار بود.
میزان فروش فیلمهای سینمایی در چین در سال 2016 به 6.58 میلیارد دلار رسید و در سال 2017 به 8.6 میلیارد دلار افزایش یافت. این رشد فروش در سال 2018 نیز تداوم یافت و رقم 8.86 میلیارد دلار فروش برای این سال در سینمای چین ثبت شد. سینمای چین در سال 2019 نیز رشد داشت و در سال میلادی پیشین 9.45 میلیارد دلار فروش داشته که تا پیش از شیوع کرونا تصور میشد این رقم در سال 2020 نیز روند صعودی داشته باشد، اما اکنون درآمد صنعت سینما در کل دنیا بیش از 92 درصد کاهش یافته که چین را نیز شامل میشود. بخش قابل ملاحظهای از این فروش متعلق به فیلمهای خارجی است که البته در سال 2019 این سهم تا حدودی کاهش یافت.
«تابناک» در شهریور سال 98 در گزارشی با اشاره به این آمارها که اکنون بروزرسانی شده، پیش بینی کرد در آینده نزدیک، بسیاری از فیلمسازان بزرگ، مقصد اصلیشان چین باشد و نخستین نمایش آثارشان و آغاز اکران عمومی فیلمشان از دل اژدهای سرخ آغاز شود. آنچه به توسعه سینما و تولید فیلمهای کیفیتتر منجر میشود، افزایش سرمایه گذاری بیشتر در تولید است و این اتفاق رخ نمیدهد، مگر آنکه این سرمایه گذاری با فروش بیشتر به سوددهی منتهی شود و بازار چین فرصتی بزرگ برای دستیابی به این فرصت است.
اکنون و در این شرایط، گرایش فیلمسازان به جذب سرمایهگذار خارجی افزایش یافته و با توجه به افزایش شدید قیمت ارز، این موضوع برای سرمایهگذار خارجی جذاب و کمهزینه است. تلاشهایی برای جذب سرمایه از کشورهای شرق آسیا به ویژه از چین در جریان است که باید دید در نهایت به فرجامی میرسد. همچنین تلاشها برای فروش رایت آثاری از ایران به شرکتهای چینی و نگاه به شرق از سوی فیلمسازان به عنوان یک بازار رو به رشد شدت گرفته است.
پیش بینی میشود، این کوششها مثمر ثمر باشد، چون شرکتهای فیلمسازی چینی در پی تنوع به بازار محصولات خود هم در پرده سینما و در ویاو دیهای چینی هستند و محصولات ایرانی که هزینه تولیدشان با احتساب قیمت دلار رقم سنگینی نمیشود، از قیمت مناسبی برای خریداری و عرضه در بازار چین برخوردارند. همچنین با توجه به رویکردهای فرهنگی و اخلاقی که در فیلمهای ایران متبلور است، ممیزهای مرسوم در چین مشمول آثار ایرانی نمیشود و این آثار به راحتی میتوانند سهم قابل توجهی در بازار چین داشته باشند؛ بنابراین، در آینده خبرهای بیشتری درباره همکاری مشترک یا دستکم فروش رایت فیلمهای ایرانی به کمپانیهای چینی شنیده خواهد شد.