یک‌شنبه 4 آذر 1403

سینما از لحاظ محتوایی دچار گیرهای اساسی‌است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سینما از لحاظ محتوایی دچار گیرهای اساسی‌است

تهران - ایرنا - منتقدو تهیه‌کننده سینما، تاکید کرد: سینما به لحاظ فنی رشد چشمگیر داشته اما از لحاظ محتوایی هنوز دچار گیرهای اساسی است چراکه زمانی که از محتوا حرف می‌زنیم راجع به بخش‌های فرم، محتوا و قصه گویی نیز صحبت می‌کنیم ازاین رو اگر تمام این مسائل باهم حرکت کند، یک سینمای ملی بسیار خوب خواهیم داشت.

«جلیل اکبری‌صحت» در گفت‌وگویی با طرح این سوال که اساسا برگزاری جشنواره به چه درد مخاطب می‌خورد؟ گفت: جشنواره برای سینمای ایران هوای تنفس است. او با بیان اینکه سینما بخشی از تفریحات مردم است، گفت: موقعیتی که ما امروز در آن قرار داریم از حیث پیشرفت از زمان برگزاری جشنواره نخست تا امروز رشد نجومی داشته است. هرکشوری که می‌خواهد جشنواره ملی داشته باشد، یکسری متریال را در ظرفی می‌ریزد و در نهایت مجموع آن را رویکرد جشنواره معرفی می‌کند. این دوره از جشنواره را بخواهیم با سال نخست برگزاری آن بررسی کنیم، پیشرفت چشم‌گیری داشته است، اما هنوز با آنچه که لایق مخاطبان سینما است فاصله دارد و بخشی از آن به درون و بخش دیگر آن، به بیرون سینما برمی‌گردد. مردم سینما می‌روند زیرا بخشی از فرهنگ آن‌ها در آنجا تعریف می‌شود. در جشنواره شاهد یک اتمسفر فرهنگی هستیم که با حضور مردم تعریف می‌شود. این منتقد با اشاره به اینکه فیلم‌هایی که در این جشنواره حضور دارند، نشان می‌دهد که نسل سینمای ایران عوض شده است، گفت: هنوز هم مخاطبان سینما به دنبال فیلم‌های نسل گذشته سینما است. جشنواره یک موجود زنده است و توانسته به مسائل روز جامعه واکنش نشان دهد. سینما به لحاظ فنی رشد چشمگیر داشته است اما از لحاظ محتوایی هنوز دچار گیرهای اساسی هستیم. زمانی که از محتوا حرف می‌زنیم راجع به بخش‌های فرم، محتوا و قصه گویی نیز حرف می‌زنیم. اگر تمام این مسائل باهم حرکت کند، یک سینمای ملی بسیار خوب خواهیم داشت.

اکبری‌صحت گفت: من در ادوار مختلف جشنواره ناظر برگزاری آن بوده‌ام. جشنواره بر اساس یک نیاز شکل گرفته است. وقتی راجع به جشنواره فیلم فجر حرف می‌زنیم باید فقط راجع به آن صحبت کنیم. سینمای اجتماعی از اتفاقات اجتماعی جامعه شکل می‌گیرد. تمام فیلم‌هایی که حس می‌کنیم تلخ است، اما از منظر بسیاری از منتقدان و اهالی رسانه فیلم‌های امیدبخش محسوب می‌شود.

کیوان امجدیان هم در این گفت و گوی دوطرفه، گفت: باتوجه به حواشی که قبل از جشنواره فیلم فجر به وجود آمده بود، مسئولان برگزاری این رویداد سینمایی به درستی توانستند آن را کنترل کنند. در ایام دهه فجر جشنواره‌های متفاوتی اعم از موسیقی و تئاتر برگزار می‌شود و تنها جشنواره‌ای که در سکوت کار نمی‌کند، فیلم فجر است. او با ذکر این نکته که منتقدان سینما اگر نکته مثبتی هم در آن ببینند حتما بازگو می‌کنند گفت: جشنواره امسال یکی از بهترین دوره‌ها بود. آن همدلی که در ادامه برگزاری جشنواره از عوامل سینما انتظار می‌رفت به وجود آمد و فجر امسال زیر فشار نظرات و نگاه‌های مختلف قرار نگرفت و از این بابت نترسید. او ادامه داد: در دو روز نخست جشنواره فیلم فجر اهالی رسانه فیلم‌های خوبی را ندیدند و بیشتر همکارها در سالن نشست‌ها ناراضی بودند. با نمایش فیلم‌هایی مانند «روزصفر»، «شنای پروانه» و فیلم های موسسه اوج امید به جشنواره برگشت. جشنواره فیلم فجر با رویکرد «خوب کردن سینما» برگزار می‌شود.

امجدیان با اشاره با تاکید براینکه که در بخش ساختار و محتوا فیلم ها دچار یک نوع چالش هستیم، گفت: فرم روایت فیلم‌ها خوب نیست. این رشد و یا عدم رشد فیلمها به لحاظ محتوایی را می‌توانیم حتی از مخاطبان سینما جویا شویم. سینمای ایران به لحظ فروش شرایط نه‌چندان خوبی دارد، شاید حاصل همان عدم رشدی است که اشاره کردم. در دو روز اول فیلم‌های تلخ و مایوس کننده پخش می‌شد.

سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر در یک نگاه

سی وهشتمین جشنواره فیلم فجر 12 تا 22 بهمن سال همزمان با گرامیداشت چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به دبیری ابراهیم داروغه‌زاده برگزار می‌شود.

در این دوره جشنواره، 115 فیلم سینمایی به همراه 36 فیلم مستند فرم ثبت‌نام جشنواره را تکمیل کرده‌اند که در میان فیلم‌های سینمایی، 37 اثر به فیلمسازان اول اختصاص دارد. این جشنواره شامل بخش های مختلف؛ از جمله مسابقه سینمای ایران یا سودای سیمرغ (فیلم های سینمایی داستانی / پویانمایی فیلم‌های بلند داستانی که دارای پروانه ساخت یا نمایش از سازمان سینمایی باشند و تا قبل از بهمن 1398 اکران عمومی نشده و در هیچیک از رویدادها و جشنواره‌های سینمایی داخلی و خارجی به نمایش در نیامده باشند)، نگاه نو (فیلم اول کارگردان: داستانی / پویانمایی فیلمساز یا کارگردان اول، به هنرمندی اطلاق می‌شود که برای ساخت یا نمایش فیلم سینمایی خود برای نخستین بار، مجوزهای لازم و قانونی را از سازمان سینمایی کسب کرده باشد و پیش از این اثری از وی به عنوان فیلم سینمایی اکران یا در رویدادهای داخلی یا خارجی معرفی نشده باشد)، مستند بلند، کوتاه داستانی (با زمان نمایش حداقل 3 و حداکثر 15 دقیقه)، مسابقه تبلیغات سینمای ایران و مسابقه تجلی اراده ملی است.

محمد احسانی، محمود اربابی، همایون اسعدیان، یلدا جبلی، رضا درستکار، سیدمحمود رضوی و حسین کرمی در این دوره از جشنواره اعضای هیات انتخاب فیلم‌های بخش سودای سیمرغ (مسابقه سینمای ایران) و نگاه نو (ویژه فیلم اول کارگردانان) هستند.

غیر از پردیس ملت به عنوان کاخ اصلی جشنواره که محل نمایش فیلم ها برای اصحاب رسانه است، پردیس سینمایی آزادی، سینما استقلال، پردیس سینمایی ایران‌مال، پردیس سینمایی باغ کتاب، پردیس سینمایی تماشا، سینما جوان، پردیس سینمایی راگا، پردیس سینمایی زندگی، پردیس سینمایی فرهنگ، سینما فجر اسلامشهر (سالن اصلی)، پردیس سینمایی کوروش، پردیس سینمایی کیان، سینما ماندانا، پردیس سینمایی مگامال و موزه سینما در مناطق مختلف شهر تهران، سینماهای مردمی سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر خواهند بود.

*س_برچسب‌ها_س*