چهارشنبه 7 آذر 1403

شادی‌های عید را قربانی کرونا نکنیم

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
شادی‌های عید را قربانی کرونا نکنیم

زاهدان - ایرنا - افزایش روند شیوع ویروس کرونا در آستانه فرا رسیدن عید سعید قربان یکی از بزرگترین اعیاد مسلمانان بیم آن می‌رود که با کمی سهل‌انگاری شاهد قربانی شدن شادی‌های مردم در برابر این ویروس جهان‌گیر باشیم.

به گزارش ایرنا پنج ماه از ورود ویروس کرونا به کشور می‌گذرد اما همچنان روند ابتلا به این ویروس ادامه دارد و هنوز هم بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس رعایت فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک است. سیستان و بلوچستان از جمله استان‌هایی محسوب می‌شود که بر اساس اعلام وزات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در وضعیت هشدار قرار دارد بنابراین رعایت پروتکل‌های بهداشتی توسط مردم مهمترین توصیه پزشکان و کارشناسان است.

به گفته معاون کل وزارت بهداشت مهمترین علت مرگ و میرهای فعلی ناشی از کرونا، کاهش ترس مردم از این ویروس بوده که باعث تغییر عملکرد در انجام مسافرت در سفرهای خرداد، برگزاری مراسم عروسی، دورهمی‌ها و مهمانی‌ها در فضاهای سربسته و حضور در کافی شاپ و قهوه‌خانه‌ها شده است.

ایرج حریرچی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی درباره علت افزایش ابتلا و مرگ و میرهای ناشی از ویروس کرونا اظهارداشت: مرگ مهمترین معیار در مورد بررسی ویروس کروناست و هر رفتار درست و نادرستی که انجام شود، 4 تا 6 هفته بعد اثر آن را می‌بینیم. آمار فعلی نتیجه عملکرد جامعه در خرداد ماه است. در 2 ماه تابستان اگر ویروس را سرکوب نکنیم در فصل پاییز که مورد علاقه و مطلوب ویروس پیچیده کرونا خواهد بود با شرایط سخت‌تر از اسفند و فروردین مواجه خواهیم شد.

این کاهش ترس دقیقا همان نکته‌ای است که 2 ماه قبل وقتی وضعیت سیستان و بلوچستان سفید اعلام شد سبب شد تا به یکباره آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در این استان رکوردشکنی کند و همچنان روند ابتلا ادامه داشته باشد. با وجود مناسبت‌هایی مانند عید قربان، عید غدیر و بعد از آن شروع عزاداری‌های ماه محرم و صفر در صورتی که پروتکل‌های بهداشتی از سوی مردم نادیده گرفته شود به طور قطع شرایط سختی در پاییز پیش روی مردم استان خواهد بود.

از طرفی همه ساله فاصله میان اعیاد قربان تا غدیر و به طور کلی قبل از شروع ماه محرم دوران پیک مراسم عروسی و شادی در ایران است که این دوران امسال بویژه در سیستان و بلوچستان با دوران پیک کرونا همراه شده و براساس تصمیم ستاد مدیریت کرونای این استان تالارهای شهر با شرط استفاده از 50 درصد ظرفیت کار خود را آغاز کردهاند و مراسم‌های عروسی دوباره برپا شده است.

برگزاری نماز عید قربان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی

بنا به توصیه پزشکان با توجه به فرارسیدن اعیاد قربان و غدیر مردم سیستان و بلوچستان باید از ترددهای غیر ضروری و دید و بازدیدها پرهیز کنند و همچنین با توجه به رواج سنت حسنه قربانی تب کریمه کنگو را جدی گیرند.

به گفته جانشین ستاد مدیریت کرونای سیستان و بلوچستان نماز عید قربان نیز در مناطق سفید باید با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، فاصله اجتماعی و در فضای باز برگزار شود.

عباسعلی ارجمندی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: در مناطقی از سیستان و بلوچستان که وضعیتی سفید از نظر ابتلا به ویروس کرونا وجود دارد نماز عید قربان برگزار خواهد شد.

وی به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و حفظ فاصله گذاری اجتماعی در برگزاری این نماز اشاره کرد و گفت: اقامه نماز عید قربان در هر نقطه‌ای که برگزار می‌شود باید در فضای آزاد باشد.

جانشین ستاد مدیریت کرونای سیستان و بلوچستان بر تعطیلی دید و بازدیدها در اعیاد قربان و غدیر تاکید کرد و افزود: توصیه میشود مردم استان از ترددهای غیر ضروری و دید و بازدیدها در این مدت پرهیز کنند و سلامت و خود و دیگران را در اولویت قرار دهند.

وقتی بیکاری از کرونا ترسناک‌تر است

همه ساله فاصله میان اعیاد قربان تا غدیر و به طور کلی قبل از شروع ماه محرم دوران پیک مراسم عروسی و شادی در ایران است که این دوران امسال بویژه در سیستان و بلوچستان با دوران پیک کرونا همراه شده است.

بدون شک اجرا نشدن پروتکل‌های بهداشتی و مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا باز هم تبعات سنگینی برای جامعه به بار خواهد آورد که جبران آن بسیار سخت تر خواهد بود با این وجود بازگشایی برخی مشاغل به دلیل ترس از مشکل اقتصادی و اشتغال جای خود را به ترس از کرونا داده مشاغلی که اگر چه در این دوران ضرر و زیانی مالی فراوانی عایدشان شده اما بر همگان واضح و آشکار است که فعالیت مجدد آنان نه تنها به ادامه زنجیره کرونا کمک می‌کند بلکه سبب می‌شود تا نتیجه آن در آستانه پاییز در قالب افزایش آمار ابتلا خود را نشان دهد.

به گفته جانشین ستاد مدیریت کرونای سیستان و بلوچستان برگزاری مراسم عروسی در تالارهای این شهر با 50 درصد ظرفیت بلامانع است اگر چه اجرای این دستورالعمل دلایلی هم دارد که در ادامه گزارش به آن خواهیم پرداخت اما این موضوع قابل انکار نیست که برگزاری یک مراسم عروسی فقط به فعالیت تالارها ختم نمی‌شود بلکه زنجیرهای از مراجعه به مشاغل دیگر مانند آرایشگاه‌ها را نیز برای افراد در پی دارد.

با این حال ارجمندی معتقد است کنترل 18 تالار در شهر زاهدان بسیار راحتتر از کنترل تمام خانه‌های شهر برای جلوگیری از برگزاری مراسم‌های خانگی است.

وی تصریح کرد: جلوگیری از تجمعات مختص شهرستان‌هایی است که در وضعیت قرمز یا هشدار قرار دارند، هر چند در سیستان و بلوچستان هنوز امکان ابتلا به ویروس کرونا وجود دارد و مردم باید توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنند اما امکان بازگشایی تالارها با ظرفیت 50 درصدی وجود دارد.

رییس ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان ادامه داد: آمار موارد مثبت کرونا در استان نسبت به دوره گذشته پایین تر آمده است اما همچنان رعایت نکردن اصول بهداشتی موجب انتقال ویروس کرونا خواهد شد.

وی با اشاره به اهمیت موضوع اشتغال و ضرورت بازگشایی برخی مشاغل مانند تالارها گفت: تعطیلی پنج ماهه این مشاغل موجب بیکار شدن افراد بسیاری شده و شرایط زندگی را برای آنان سخت کرده بنابراین لازم بود تا با درنظر گرفتن همه جوانب و رعایت اصول بهداشتی فعالیت این مشاغل آغاز شود.

ارجمندی خاطر نشان کرد: از طرفی اگر این اماکن تعطیل باشد مردم اقدام به برگزاری مراسم‌های خود در خانه‌ها می‌کنند که خطر بیشتری نسبت به برگزاری مراسم در تالارهای بزرگ دارد.

وی تصریح کرد: ما در زمینه فرهنگ سازی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا باید به جایی برسیم که تالارها باز باشند اما مردم به عروسی و سایر تجمعات نروند.

جانشین ستاد مدیریت کرونای سیستان و بلوچستان با بیان اینکه حضور مردم در مراسم‌های برگزار شده نسبت به گذشته کاهش داشته است ادامه داد: در صورت برگزاری مراسم عروسی در تالار امکان نظارت وجود دارد چرا که همه ملزم به استفاده از ماسک و دستکش هستند، تنها باید از 50 درصد ظرفیت سالن استفاده شود و زمان برگزاری مراسم حداکثر 2 ساعت است.

وی در پاسخ به این سوال که مراسم خصوصی افراد برای رعایت اصول ذکر شده چگونه مورد نظارت قرار می‌گیرد، گفت: هر تالار تیم ارزیابی و نظارت دارد تا تمام پروتکل‌ها توسط مهمانان به درستی انجام شود.

مصوبه دورکاری کارکنان لازم الاجراست

جانشین ستاد مدیریت کرونای سیستان و بلوچستان همچنین درباره اجرا نشدن مصوبات این ستاد توسط دستگاه‌های اجرایی استان گفت: بر اساس تاکید رییس جمهوری و استاندار تمامی دستگاه‌های اجرایی به جز موارد استثنا تا امروز باید از مصوبه دورکاری کارکنان پیروی می‌کردند و در غیر این صورت مدیر دستگاه‌های خاطی متخلف محسوب می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: اجرای مصوبات ستاد مدیریت کرونای سیستان و بلوچستان در دستگاه‌های اجرایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و مدیران متخلف شناسایی می‌شوند.

ارجمندی تصریح کرد: مصوبات ستاد مدیریت کرونای استان بر حسب متغیر بودن شرایط و وضعیت بیماری هر هفته تغییر می‌کند و در حال حاضر دو سوم کارمندان باید در محل کار حاضر شوند و این مصوبه برای همه لازم الاجراست.

آماده باش ظرفیت بیمارستانی سیستان و بلوچستان

رییس ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان همچنین درباره ظرفیت پذیرش مبتلایان ویروس کرونا گفت: تا این لحظه گزارشی از نبود ظرفیت یا پر شدن تخت‌های بیمارستانی نداشتیم.

وی ادامه داد: در زاهدان بیمارستان بوعلی مختص بیماران کرونا است که علاوه‌بر آن بیمارستان‌های نبی اکرم (ص)، تامین اجتماعی و خاتم الانبیا (ص) نیز برای این موضوع آماده شده‌اند.

ارجمندی تصریح کرد: علاوه‌بر ظرفیت بیمارستانی تخت‌های نقاهتگاهی که ارتش و سپاه در حالت آماده باش دارند نیز وجود دارد. تمامی اردوگاه‌های استان برای مبتلایان به کرونا درحالت آماده باش است.

وی اظهارداشت: حتی در زمان شروع این ویروس در کشور به منظور علاج واقعه قبل از وقوع هتل جهانگردی زاهدان با پرداخت ماهانه 300 میلیون تومان برای پذیرش بیماران کرونایی اجاره شد اما تا کنون به هیچکدام از این ظرفیت‌های بستری نیاز پیدا نکردیم.

جانشین ستاد مدیریت کرونای سیستان و بلوچستان گفت: همچنین یک بیمارستان صحرایی 52 تختخوابی با تمامی تجهیزات و امکانات به سیب و سوران منتقل شد.

وی خاطر نشان کرد: هم‌اینک بهترین کار برای مدیریت این ویروس توصیه همگانی به استفاده از ماسک در اماکن دولتی و غیردولتی و رعایت فاصله گذاری اجتماعی است.

نماز عید قربان با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در زاهدان برگزار می‌شود

امام جمعه مسجد مکی اهل سنت زاهدان از برگزاری نماز عید قربان اهل سنت در این شهر با رعایت پروتکل‌های بهداشتی خبر داد و گفت: یکی از اتفاقات بسیار خوب در جهان اسلام این است که عید قربان هم مانند عید فطر در این سال هم‌زمان است.

مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی ادامه داد: توصیه بزرگان این است که در شرایط کنونی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی کارهای دینی و دنیوی خودمان را انجام دهیم.

وی بیان کرد: نماز عید قربان در زاهدان با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی برگزار می‌شود.

امام جمعه مسجد مکی اهل سنت زاهدان تصریح کرد: از نمازگزاران درخواست داریم برای حضور در مراسم نماز عید ماسک بزنند و توصیه‌های بهداشتی را رعایت کنند.

وی اظهار داشت: توصیه من به مردم عزیز آن است که در روزهای عید از دید و بازدیدهای مرسوم خودداری کنند و حتی به دیدار پدر و مادر خود هم نروند.

مولوی اسماعیل زهی بیان کرد: فرهنگ احوال پرسی و «حلالیت‌طلبی» را می‌توان از طریق موبایل و اینترنت هم انجام داد.

وی ادامه داد: مردم به توصیه‌ها و تذکرات توجه کنند تا خدای نکرده با مشکلی مواجه نشوند.

مردم در عید قربان مراسم هک پهلی را انجام ندهند

معاون سیاسی اجتماعی فرماندار چابهار گفت: رعایت پروتکل‌های بهداشتی، استفاده از ماسک و فاصله گذاری اجتماعی در نماز عیدقربان ضروری است و مردم در عید امسال برای سلامت خود و دیگران مراسم هک پهلی (طلب حلالیت) را انجام ندهند.

کورش محمدی اظهارداشت: در آستانه عیدقربان بازدیدها از اماکن مختلف توسط دستگاه‌های دست‌اندرکار تشدید شود.

وی گفت: رعایت پروتکل‌های بهداشتی و استفاده همگانی از ماسک باید با نظارت دقیقی از سطح اصناف انجام شود و بازدیدهای مشترک با حضور بازرسان بهداشت محیط و حرفه‌ای مرکز بهداشت چابهار، اتاق اصناف، اداره صنعت، معدن و تجارت، تعزیرات حکومتی و پلیس اماکن نیروی انتظامی روزانه تا پایان هفته ادامه داشته باشد.

مدیر شبکه بهداشت و درمان و دبیر کارگروه سلامت و امنیت غذایی چابهار نیز افزود: به منظور جلوگیری از ابتلا به بیماری کشنده تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بایستی از عرضه غیرقانونی و کشتار غیرمجاز دام با جدیت جلوگیری شود.

دکتر مهدی میرادی اظهارداشت: استفاده از لوازم حفاظت فردی جهت جلوگیری از ابتلا به بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو برای افرادی که عمل ذبح را انجام می‌دهند الزامی است.

وی تصریح کرد: با توجه به افزایش کانون‌های سالک بویژه در مناطق روستایی به دلیل بکارگیری کارگران و اتباع بیگانه در باغات کشاورزی و همچنین عدم جمع آوری پسماندهای روستایی، موارد سالک نیز به تبع آن افزایش یافته که باید پیگیری لازم از طریق دستگاه‌های مربوطه انجام شود.

رییس مرکز بهداشت شهرستان چابهار نیز با اشاره به تشدید بازدیدها در ایام عید قربان گفت: تیم‌های نظارتی مرکز بهداشت به طور ویژه بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی از قبیل فاصله گذاری اجتماعی و استفاده همگانی از ماسک نظارت خواهند داشت.

دکتر عبدالرسول خدمتی افزود: از نمازگزاران عید قربان درخواست می‌شود در هنگام نماز علاوه‌بر رعایت فاصله فیزیکی حتما از ماسک استفاده کنند.

طبق گفته معاون کل وزیر بهداشت آمار فعلی نتیجه عملکرد ما در خرداد ماه است، پس بهتر است تا مسئولان استانی به کم شدن چند نفری آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از کووید 19 خیلی خوشبینانه نگاه نکنند تا مجدد با سهل انگاری و عادی انگاری ویروس کرونا در ماههای بعدی شاهد نتیجه‌ای بدتر از این نباشیم.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*