پنج‌شنبه 12 مهر 1403

شش توصیه اخیر امام خامنه‌ای به مسئولان برگزاری بزرگداشت شهدا + فیلم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
شش توصیه اخیر امام خامنه‌ای به مسئولان برگزاری بزرگداشت شهدا + فیلم

مقام معظم رهبری در دیدار دست‌اندرکاران کنگره سه هزار و 535 شهید استان زنجان به مسئولان برگزاری بزرگداشت شهدا توصیه‌هایی فرمودند.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بیانات امام خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دست‌اندرکاران کنگره سه هزار و 535 شهید استان زنجان که در تاریخ 24 مهر 1400 برگزار شده بود، صبح روز پنج‌شنبه 6آبان‌ماه در محل برگزاری این همایش منتشر شد.

میراث حماسه 11| اضمحلال امروز اسرائیل نتیجه دفاع مقدس است / گفت‌وگو خصوصی سردار همدانی با بشار اسد میراث حماسه -6| ماجرای شنیده نشده از کمک شهید ابراهیم هادی به یک «زیر حکمی» میراث حماسه -4| حکایتی از خودگذشتگی شهید «ابراهیم هادی» در کانال کمیل / ویژگی مشترک شهدا چه بود؟+ عکس و فیلم

رهبر معظم انقلاب اسلامی در بخشی از این سخنان می‌فرمایند:

«اما در باب شما برگزارکنندگان این همایش و این بزرگداشت؛ اولا بدانید این کار یک حسنه‌ی بزرگ است، کار مهمی است این کاری که انجام میگیرد. این کار بزرگداشت شهیدان و کارهایی را که در اطراف این قضیه انجام میگیرد، نباید یک کار معمولی و عادی دانست؛ نه، این حقیقتا یک حسنه‌ی بزرگی است که شما دارید انجام میدهید. [و البته] یک وظیفه است که تمام هم نشده. همچنان که در صحبتهای این برادرمان بود، این جور نیست که حالا چند سال گذشت و بعضی از شهرها، شهرستان‌ها و استانها بزرگداشت برگزار کردند و قضیه تمام شد؛ نه، تازه شروع شده. با گذشت چند سال از دفاع مقدس، حادثه‌ی بزرگداشت شهیدان شروع شده و ادامه پیدا خواهد کرد و باید ادامه پیدا بکند.

ابتکارهایی باید به خرج بدهید. البته این کارهایی که ذکر کردند که انجام گرفته، همه جزو بهترین کارها است؛ هم نوشتن کتاب‌ها، هم تهیه‌ی فیلم‌ها، هم خدماتی که در اطراف این کار با یاد شهدا و نام شهدا انجام می‌گیرد، همه کارهای خوبی است. من هم این کتاب‌ها و این نشانه‌هایی را که تهیه کرده بودید، در راه مشاهده کردم و دیدم؛ خوب بود. البته کتاب‌ها را نخواندم لکن عناوین، عناوین خوب و درستی بود.

بایستی در کنار این کارها، کارهای دیگری هم انجام بگیرد. از جمله‌ی کارها، تحلیل‌ها و استنتاج‌های جامعه‌شناختی و روان‌شناختی روی این خاطره‌نویسی‌ها بر اساس حضور عنصر پرقدرت دین است؛ این خیلی چیز مهمی است. چرا این را بعضی‌ها میخواهند ندیده بگیرند؟ در گزارش دوستان خواندم که یک تعدادی از این شهدا تک‌پسرهای خانواده‌ها بودند؛ اینکه این مادر و این پدر آماده هستند که این تک‌پسر را بفرستند به میدانی که ممکن است برنگردد، از چه چیزی ناشی میشود؟ این جز با نگاه به دین، به رضای الهی، به ثواب الهی و به وظیفه‌ی دینی از چیز دیگری ناشی میشود؟ خود این جوان که این جور حرکت میکند و میرود در مقابل این خطرات بزرگ جان خودش را و سینه‌ی خودش را سپر میکند، انگیزه‌ی دینی دارد. حضور این عنصر پرقدرت، از لحاظ جامعه‌شناختی کشور و از لحاظ روان‌شناختی مردم کشور بایست تحلیل بشود، بررسی بشود؛ [باید] روی این کار کنند. یا برخی از چیزهایی که در حاشیه‌ی این جان‌فدایی‌ها و فداکاری‌ها وجود داشته: [مثلا] شرح حال پدرها و مادرها؛ این خیلی چیز مهمی است؛ این پدرها، احساساتشان، انگیزه‌هایشان چگونه بوده است؟ یا همسرها؛ یعنی همسری که در کنار این جوان محبوب خودش دارد زندگی راحت میکند، چطور چشم میپوشد از او و موافقت میکند با رفتن او و صبر میکند بر نبودن او و بعد بر شهادت او؟ اینها، این احساسات آنها، حالات آنها، همه‌ی اینها در خور تحلیل است.

یا خدماتی که در اطراف این کار انجام گرفته. یکی از چیزهایی که حالا من دقیق نمی‌توانم ادعا کنم اما به نظر من شاید بشود گفت جزو اختصاصات کشور ما و جنگ ما است، این خدماتی است که در خانه‌ها و در مراکز زنانه و مردمی و مانند اینها انجام گرفته. فرض کنید در خانه‌هایی غذا درست کردند، کمپوت درست کردند، امکانات آذوقه‌های جنگی فراهم کردند، نان پختند و فرستادند؛ اینها چیزهای عجیب و غریبی است؛ این مردها و این زنها با چه انگیزه‌هایی، با چه همتی این کار را کردند؟ من اخیرا یک کتابی خواندم به نام حوض خون البته من در اهواز دیده بودم؛ خودم مشاهده کردم آنجایی را که لباسهای خونی رزمندگان را و ملحفه‌های خونی بیمارستان‌ها و رزمندگان را می‌شستند؛ [اینها را] دیدم که این کتاب تفصیل این چیزها را نوشته؛ انسان واقعا حیرت می‌کند؛ انسان شرمنده می‌شود در مقابل این همه خدمتی که این بانوان انجام دادند در طول چند سال و چه زحماتی را متحمل شدند؛ اینها چیزهایی است که قابل ذکر کردن است.

یا تشییع جنازه‌ها؛ یکی از چیزهای مغفولی که تا حالا به آن توجه نشده و باید حتما توجه بشود، تشییع جنازه‌ی شهدا است در دوران جنگ و الان هم همین جور است؛ حالا هم که گاهی اوقات استخوانهای یک شهید را وارد یک شهری می‌کنند، چه تشییع جنازه‌ای انجام میگیرد! در دوران جنگ هر چند روز یکبار در این شهرها در زنجان شما و جاهای دیگر همین طور تشییع جنازه‌های عظیمی راه می‌افتاد، مردم می‌آمدند، شعرا شعر میگفتند، نوحه درست میکردند، سینه می‌زدند، به نام شهدا، به یاد شهدا؛ اینها در هیچ جای دنیا نیست، اینها چیزهای عجیب و غریبی است، اینها به یاد ماندنی است، اینها را باید ثبت کرد و نگه داشت.

یک مسئله‌ی دیگر هم همین نامگذاری کوچه‌ها و خیابان‌های شهرها است، شهر باید مزین شود به نام شهیدان، به یاد شهیدان؛ شوراهای شهر در شهرهای مختلف بدانند که با اسم چه کسانی این شهر مفتخر می‌شود. چه افتخاری برای یک شهر، برای یک خیابان، برای یک کوچه و یک گذر، بالاتر از اینکه نام شهید بزرگی، نام یک انسان فداکاری بر روی آن گذاشته بشود؛ اینها چیزهایی است که بایستی دنبال بشود. دنبال کنید و این مسائل را پیگیری کنید. قدم ابتدائی را برداشتید که همین تشکیل این کارها و این همایش و بزرگداشت و کارهای جانبی آن است، و ادامه بدهید این مسائل را.»