شنبه 29 دی 1403

شفاف سازی درباره قیمت نان در فروش اینترنتی

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
شفاف سازی درباره قیمت نان در فروش اینترنتی

بر اساس اظهارات دبیرکل اتاق اصناف، قیمت نان طی 4 سال اخیر افزایش نیافته است. وی همچنین افزود که پس از ابلاغ دستورالعمل فروش اینترنتی نان، قیمت‌ها نه کاهش و نه افزایش خواهد یافت. این بیانات نشان می‌دهد که قیمت نان در این مدت ثابت مانده و دستورالعمل جدید نیز تأثیری بر تغییر قیمت نان نخواهد داشت.

بر اساس گزارش ها، کارگروه تنظیم بازار مصوبه ای را در جهت ساماندهی فروش اینترنتی نان (از طریق سکوها، فروشگاه‌های آنلاین و فروش تلفنی) تصویب کرده است. در همین راستا، دستورالعمل فروش اینترنتی نان توسط اتاق اصناف ایران در تاریخ ششم خردادماه ابلاغ شده است. این اقدام با هدف نظم بخشیدن به بازار فروش آنلاین نان در کشور انجام شده است.

بر اساس ماده (3) این دستورالعمل، قیمت و وزن نان عرضه شده توسط نانوایی‌های یارانه‌ای در سکوها می‌تواند «مطابق نرخ نامه مصوب» یا «به صورت رقابتی» باشد. در حالت اول، متناسب با حجم فروش نان، نانوایی‌های یارانه‌ای (نوع 1 و 2) بر روی سکو، کمک هزینه نانوا، مشابه فروش حضوری پرداخت می‌شود. همچنین ماده (4) این دستورالعمل تاکید دارد: «نرخ و مقدار انواع افزودنی به نان (کنجد، سبوس، انواع سبزیجات و...) هزینه خدمات فروش غیرحضوری، هزینه بسته‌بندی و هزینه حمل و تحویل نان، می‌تواند به صورت توافقی بین نانوا و سکو تعیین و باید به صورت شفاف و تفکیک شده در صورتحساب الکترونیکی فروش درج شود. تبصره: سقف نرخ انواع افزودنی‌ها و خدمات سکو (بسته بندی، حمل و نقل و...) با پیشنهاد اتاق اصناف شهرستان و تأیید کمیسیون نظارت شهرستان‌ها تعیین می‌شود.»

بر اساس اطلاعات واصله از معاونت بازرسی و نظارت اتاق اصناف ایران، رعایت دستورالعمل فروش اینترنتی نان از سوی تمامی واحدهای صنفی خبازی الزامی بوده و به موجب رعایت نوبت‌دهی مشتریان حضوری و غیرحضوری مطابق ماده (5) دستورالعمل، زیرساخت نوبت‌دهی در سامانه هوشمندسازی یارانه آرد و نان ایجاد شده است.

دستورالعمل فروش اینترنتی نان، تأثیری در قیمت‌ها ندارد

علی توسطی دبیرکل اتاق اصناف ایران در این ارتباط با بیان اینکه این دستورالعمل در تداوم تصمیم گیری مصوبه جلسه کارگروه تنظیم بازار است، اظهار کرد: با توجه به آنکه فروش اینترنتی نان مخاطب بیشتری پیدا کرده، این مصوبه برای ساماندهی و شفاف سازی قیمت نان از طریق کارگروه تنظیم بازار اعلام شد و عملیاتی شدن آن نیز اجباری است. هدف اصلی این مصوبه نیز شفاف سازی قیمت و جلوگیری از هدر رفت نان، و جلب رضایتمندی مردم و نظارت بیشتر است.

فروش نان به صورت اینترنتی

محمد سلیمانی رئیس اتحادیه نانوایی های سنگکی به خبرنگار گسترش نیوز گفت: دستورالعمل فروش نان به صورت اینترنتی از طرف اتاق اصناف اعلام شد. براساس این دستورالعمل مشخص شد که اگر نانوایی قرار باشد، با آرد یارانه ای در سکوی اینترنتی فروش داشته باشد باید بر مبنای قیمت تمام شده، فروش داشته باشد، به این معنی که فروش نان باید بر اساس قیمت مصوب باشد.

وی افزود: معمولا نان هایی که در مغازه ها به فروش می رسد، هم یارانه آراد به آن تعلق می گیرد و هم مشمول کمک هزینه می شود. از طرفی اگر قیمت نان قرار باشد آزاد محاسبه شود، باید به سامانه نانینو وصل شده تا مشخص شود چه تعداد نان در بازه زمانی روزانه و ماهانه به فروش رسیده است و طبق آن تعداد نان به فروش رفته و ما به التفاوت قیمتی که به فروش رفته است به حساب غله واریز شود. یعنی اینجا عرضه و تقاضا و همچنین توافق بین نانوا و آن سامانه اینترنتی تعیین کننده است.

رئیس اتحادیه نانوایی های سنگکی خاطرنشان کرد: آنچه که در این دستورالعمل جدید مشخص است این نکته است که اگر نانوا، نان را به قیمت مصوب به صورت اینترنتی بفروشد، دولت هم یارانه آرد را می دهد و هم آرد به آن تعلق می گیرد اما اگر نان به قیمت مصوب عرضه نشود، معمولا در انتهای همان ماه به تعداد نانی که فروش رفته است، آرد آزاد به نانوا تعلق می گیرد.

سلیمانی ادامه داد: از طرفی بحث زیرساخت های مورد نیاز برای فروش اینترنتی نان در نانوا نیز مطرح است. یک دستگاه شماره انداز برای نوبت دهی در نانوایی ها مورد نیاز است. این دستگاه های نوبت دهی به نانینو وصل می شود تا هم مشخص شود نوبت اینترنتی به چه صورت است و نوبت افرادی که حضوری در نانوایی هستند به چه ترتیبی است. از طرفی باید مشخص می شود چند نفر داخل صف هستند تا مراجعان راحت تر وقت خود را تنظیم نمایند. البته تمام این گفته ها هنوز عملی نشده است و دستورالعمل هایی است که روی کاغذ نوشته شده است و تا اجرایی نشود، کاستی های آن مشخص نمی شود.

رئیس اتحادیه نانوایی های سنگکی گفت: هزینه حمل و نقل و بسته بندی باید با ذکر جزئیات مشخص شود و معلوم شود چقدر مربوط به حمل و نقل است و چقدر حمل نقل هزینه داشته است. در دستورالعمل آمده است که تمام موارد شامل هزینه حمل و نقل، بسته بندی، قیمت نان، تعداد نان و وزن نان باید در فاکتور خرید اینترنتی درج شود. همچنین باید بازخورد مشتریان در مورد خرید اینترنتی نان قابل مشاهده باشد تا کیفیت پروسه خرید اینترنتی نان به اشتراک گذاشته شود.

سلیمانی تاکید کرد: نکته دیگری که در دستورالعمل فروش نان به صورت اینترنتی مطرح است، حذف نشدن فروش نان به صورت حضوری است. یعنی نانوایی باید قابلیت فروش نان را هم به صورت حضوری و هم اینترنتی داشته باشد و همچنین با اتصال به سامانه نانینو و هوشمندسازی از این طریق، تمامی فروش ها از طریق حضوری و اینترنتی ثبت شود.