شهرداری میسازد، زندگی برمیگردد

تو تقویم تاریخ ایران، 12 روز بیتکرار ثبت شد؛ دوازده روزی که عشق به میهن، تبدیل شد به همبستگی ملی.
به گزارش مشرق، از نخستین ساعتهای شروع جنگ تحمیلی اخیر، شهرداری تهران فراتر از وظایف قانونی خود ظاهر شد و علاوه بر کمک در آواربرداری، برای اسکان اضطراری خانوادههایی که خانههایشان تخریب یا دچار آسیب شده بود، پیشگام شد. نمایندگان مردم در سیصدوسیونهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران، ضمن قدردانی از این اقدامات، درباره جزئیات این فعالیتها و تامین منابع مالی آنها سؤالها، پیشنهادها و تذکراتی داشتند که علیرضا زاکانی، شهردار تهران با حضور سرزده در صحن علنی به آنها به طور مفصل پاسخ داد که در ادامه میخوانید.
آتشنشانی تهران؛ محور عملیات امداد و نجات
12روز جنگ تحمیلی تجربهای گرانبها برای ما بود و نشان داد دستگاهها چگونه میتوانند همکاری و قبول مسئولیت کنند و زمینهساز و محور فعالیتها باشند. در روزهای اولیه دستورالعملی ابلاغ شد که 9 بند آن مربوط به شهرداری تهران بود و در 2بند هم شهرداری مشارکت داشت. بر مبنای آن در میدان عمل، آتشنشانی تهران محور عملیات قرار میگرفت و هلالاحمر به آن کمک میکرد.
از مدیریت تا نجات همه شهروندان از زیر آوار
کار شهرداری این بود که در حادثه حضور یابد و آن را مدیریت کند و تا لحظه اطمینان کامل از باقی نماندن شهروندی زیر آوار به عملیات ادامه بدهد. پس از آن بنیاد مسکن ادامه آواربرداری را برعهده داشت. در این 12 روز مسیر ادامه پیدا کرد و هرجا اتفاقی میافتاد با نظام مهندسی و بنیاد مسکن هماهنگی صورت میگرفت.
اسکان 350 خانوار در 9 هتل پایتخت
با وجود تعیینتکلیفها، برخی از امور روی زمین مانده بود؛ برای مثال اسکان موقت در روز اول انجام نشده بود و ما هتلهای شهر و شیان را برای اسکان اضطراری فراهم کردیم. وقتی تعداد افزایش یافت، هتلهایی را اجاره کردیم و از این طریق مشکل اسکان اضطراری افراد حل شد. در حال حاضر حدود 350 خانوار در 9 هتل مستقر هستند. در 7هتلی که مربوط به ما نیست، شهرداری آنها را اجاره کرده و توزیع غذا نیز انجام میدهد.
آسیبدیدگی 3600واحد مسکونی
همزمان با این اقدامات، کار دیگری شروع شد؛ آن هم این بود که خسارتهای در حد شکستن در، پنجره و شیشه را رفع کنیم و وارد عمل شویم. طبق آمار تاکنون 3هزار و 600 واحد آسیب دیدهاند و 200 واحد نیاز به نوسازی، 250واحد نیاز به مقاومسازی و هزار و 500 واحد نیاز به ترمیم دارند. مابقی واحدها نیز نیازمند ترمیم جزئی هستند. طبق اعلام بنیاد مسکن بیش از 4هزار واحد در تهران ترمیم جزئی نیاز دارند.
ارائه پیشنهاد به دولت
در جلسه هیأت دولت، پیشنهاد دادیم که اگر 50 پارسل نیاز به نوسازی دارد، میتوان برای آن 40 تا 45درصد تراکم مازاد درنظر گرفت که سازندگان وارد عمل شوند و این واحدها را نوسازی کنند. قرار شد اجرای این ایده کاملا برعهده شهرداری باشد. برای مثال گفته شد که کل اسکان موقت را شهرداری عهدهدار شود تا مردم از پایان تیرماه شرایط شفافی داشته باشند.
اسکان موقت 450واحد
بعد از اسکان اضطراری، نیاز به اسکان موقت شهروندانی داشتیم که خانهشان نیاز به بازسازی داشت که تعیین رقم ودیعه به شهرداری واگذار شد. 450 واحد نیاز به اسکان موقت داشت. در این زمینه یک و نیم میلیارد تومان ودیعه و 30 میلیون تومان اجاره در ماه پیشبینی شده است. همچنین تجهیز 250میلیون تومانی برای اسکان موقت افرادی که خانه آنها نیاز به نوسازی و بازسازی اساسی دارد و خودشان جایی برای اسکان ندارند، درنظر گرفته میشود. دولت بخشی از هزینه اسکان موقت را متقبل شد، این خانهها را شهرداری رهن و در نهایت رهن را برداشت میکند. 12منطقه ما درگیر این موضوع هستند و باید نسبت به اجاره خانهها اقدام شود. اسکان موقت ظرف یک هفته یا حداکثر تا پایان ماه انجام خواهد شد.
اجازه ندادیم کار مردم ذرهای روی زمین بماند
اقداماتی که ما انجام میدهیم، ذرهای از کاری که ملت بزرگ ایران کردند، نیست، اما منابع 4دسته است که یک بخش آن را شهرداری درنظر میگیرد و اقدامات را براساس آن انجام میدهد و بخشی از آن را دولت در اختیار قرار میدهد که ممکن است افزایش یا کاهش یابد. برای مثال در اسکان موقت ارقام را افزایش دادیم. بخش سوم منابع به مصوبه کمیسیون ماده 5مربوط است. استانداران در کل استانها مسئولیت کمیسیونهای ماده 5 را برعهده دارند و در تهران برعهده شهرداری است. بخش چهارم نیز از عهده ما خارج است و به بخشهایی همچون وزارت صمت برمیگردد. تلاش بر این است که کار هیچکسی بدون تصمیم و پیگیری باقی نماند. اجازه ندادیم کار مردم ذرهای روی زمین بماند.
تقدیر نمایندگان از شهرداری
پس از ارائه گزارش شهردار تهران در صحن، نمایندگان مردم در شورای اسلامی شهر تهران از زوایای مختلف از تلاش شهرداری تهران برای حفظ آرامش شهر و شهروندان در طول جنگ 12روزه تقدیر و تأکید کردند دولت وظایف محوله خود را انجام دهد تا همه بارها بر دوش شهرداری نباشد.
واریز 70میلیون تومان برای بازسازی متوسط
بنا شد سازمان نظام مهندسی هفته آینده ریز قیمت را به تفکیک هر واحد اعلام کند. در نتیجه تیمهای 3نفرهای در بخش فنی و عمرانی نواحی شکل میگیرند و برداشت اطلاعات را انجام میدهند و تا زمانی که بنیاد مسکن رقم نهایی و دقیق را اعلام کند، مبلغ 70میلیون تومان برای بازسازی متوسط پیشبینی شده است. در حال حاضر ارقام را ما میپردازیم تا مردم در پیچ وخم ادارهها گرفتار نشوند.
پایدارسازی 1500واحد
تعمیر خانههایی که نیاز به بازسازی خرد داشت، مثل تعمیر در و پنجره را عهدهدار شدیم. نصب در و پنجره نهایتا تا آخر تیرماه به پایان میرسد، اما خانههایی که نیاز به بازسازی دارند، هزار و 500 واحد هستند که بنیاد مسکن اقداماتی را در این زمینه انجام داده بود و ما مسئولیت آن را برعهده گرفتیم و پایدارسازی را انجام خواهیم داد.
صیانت از نخالههای ساختمانی
همچنین مکانی برای انتقال نخالههای ساختمانی در هر منطقه جانمایی شده و تکتک نخالههای ساختمانها بهصورت جداگانه و مشخص به آن بخش منتقل میشوند تا اگر اشیای قیمتی در آنها وجود داشته باشد، در فرصت مناسب جمعآوری و تحویل داده شود.
جبران خسارت خودروها توسط بیمه
برای خسارت خودرو و لوازم منزل فرمهایی مشخص شده و این خودروها توسط سازمان مدیریت بحران و فراجا تأیید میشود. پرونده 875 دستگاه خودرو تنظیم شده و بیمهها جبران خسارت خواهند کرد. فرمی نیز برای لوازم منازل تهیه شده که پس از صحتسنجی این مسیر را هم وزارت صمت دنبال خواهد کرد.
سازمان نوسازی مسئول مقاومسازی
مقاومسازی را نمیتوانیم به مردم واگذار کنیم که خودشان وارد عمل شوند، مسئولیت مقاومسازی به سازمان نوسازی واگذار شده است. مرحله بعدی نیز تخریب و نوسازی است که 200 واحد در قالب 50پلاک است و مسئولیت آن را شهرداران مناطق برعهده دارند. ما بهعنوان شهرداری واحد آماده را دریافت میکنیم تا واحد معوض در اختیار قرار دهیم. واحدها باید به اقتضای ملک تخریب شده باشند و در اختیار قرار بگیرند. در مواردی که صاحبان این خانهها نمیخواهند در ملک معوض مستقر شوند، سازنده را معرفی خواهند کرد یا در مسکنی که پیمانکار ما میسازد، مستقر خواهند شد.
همراهی شهرداری و دولت
سیدمحمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران: شهرداری در همین دوره کارهای دولت را بر عهده گرفته و اقدامات روزهای اخیر بیسابقه نبوده است. نمونه آن جمعآوری معتادان متجاهر بود که در حد توان انجام داد.
اولویت اول مردم بودند
سید احمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران: همکاران ما در شهرداری در این 12روز پای کار بودند و البته انتظاری جز این نیز از آقای زاکانی نمیرفت. اولویت اول مردم بودند و در گزارشی که امروز ارائه شد، مشخص بود.
تقدیر از روحیه شهردار
میثم مظفر، رئیس کمیته بودجه شورای اسلامی شهر تهران: بهعنوان نماینده شورا از این روحیه شهردار تقدیر میکنم، آنچه ویرانکننده است، تضعیف اعصاب و آرامش مردم است.
دولت کارهای خود را به موقع انجام دهد
علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران: ما 25 سال است که شهردار را میشناسیم و همواره در میدان بوده است، دولت هم باید کارهای خود را بموقع انجام دهد که اقدامات شهرداری نیز روان دنبال و انجام شود.
اگر مدیریت جهادی نباشد به مشکل برمیخوریم
پرویز سروری، نایبرئیس شورای اسلامی شهر تهران: تجارب در حوادثی همچون زلزله نشان میدهد که اگر مدیریت جهادی وجود نداشته باشد به مشکل برمیخوریم. نکتهای که نگران آن هستیم این است که مسئولیتهای جاری شهرداری تحتالشعاع قرار بگیرد.
مرزبندی معنا ندارد
سیدجعفر تشکریهاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورا: نباید در زمان بحران دنبال این بگردیم که چه بخشی مسئول است و مرزبندیها را باید مشخص کرد. با اینکه نباید دنبال خط کشی باشیم باید بدانیم که به موازات و در پشت صحنه امور دنبال می شود. اخباری که امروز مطرح شد، نگرانی شهروندانی راکه آسیب دیده اند، رفع کرد و از این موضوع تقدیر میکنیم.
منبع: همشهری
