یک‌شنبه 30 دی 1403

شهر ریشه دار یزد در قعر «استحاله فرهنگی»!/ چرا یزد دارالعباده در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نیست؟!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
شهر ریشه دار یزد در قعر «استحاله فرهنگی»!/ چرا یزد دارالعباده در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نیست؟!

با نیم نگاهی به گذشته می توان دریافت یزد در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نبوده و از این نظر حوزه فرهنگی نیازمند توجه و برنامه ریزی دقیق است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، زمانی که صبحت از فرهنگ در یک جامعه می شود از آداب و رسوم گرفته تا نوع سبک زندگی و علاقه و باورهای آن جامعه از دورترین زمین ها تا زمان حالا را شامل می شود که اگر به عنوان یک شاکله اصلی جامعه به ان نگاه نشود نه تنها تغییر خواهد کرد بلکه این مقوله ها در گذز زمان فراموش می شوند.

در هر حوزه مانند مسائل اقتصادی، فعالیت ها می توانند اثر زودبازدهی داشته باشند و نهایت در چند سال بتوان یک چالش اقتصادی بهبود بخشید و یا خنثی و مرتفع کرد اما در موضوع فرهنگ و تغییر در فرهنگ ها شاید صحبت طول یک عمر یا شاید چندین نسل باشد که با پذیرش فرهنگ های غیر بومی و تغییر ذائقه ها رقم می خورد.

اما خواه یا ناخواه هر جامعه ای تحت تاثیر عوامل داخلی و خارجی دچار تغییر فرهنگی یا استحاله فرهنگی می شود که به دنبال آن تغییرات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و حتی نسلی! را به دنبال خواهد داشت.

*یزد؛ آنچه که بود و انچه که شد!

در گذشته یزد به عنوان دارالعباده شناخته شده بود، در ان فضای سنتی ویژگی های فرهنگی مثبت از قیبل ساده زیستی، قناعت پیشگی، روابط سالم خانوادگی و اجتماعی، صله رحم، برنامه های جمعی مذهبی و سنتی، روابط عاطفی و دوستانه قوی، پاکی و زهد و اخلاص، تلاش و کار و کوشش، احساس مسئولیت فردی و اجتماعی، شادابی و آرامش، یکدلی و یکرنگی و صمیمت و احساس رضایت و خشنودی به چشم می خورد و افراد جامعه توانسته بودند با خود، طبیعت، زمین و دیگران کنار آیند و و سازش و سازگاری داشته باشد.

حتی در دوره قبل از انقلاب اسلامی، به دلیل عدم گسترش وسایل ارتباط جمعی و امکان برقراری تماس جدی، سریع با خارج از یزد، نه در شهر یزد و نه در شهرهای اطراف آن هیچکدام استحاله فرهنگی قابل توجهی صورت نگرفته بود و اصالت سبک زندگی سنتی یزدی و آداب و رسوم مخصوص این دیار تا حد زیادی حفظ شده بود.

*وقتی استحاله فرهنگی در عمق شهر ریشه دار یزد رخنه می کند

پیروزی انقلاب اسلامی، برای مدتی حدود دو دهه وضعیت فوق را تثبیت و تقویت کرد زیرا همانطور که بسیاری از صاحب نظران اظهار داشته اند این انقلاب اساسا یک حرکت ضد غربی و یورش علیه مظاهر فرهنگ غربی و بازگشت به ارزش ها و فرهنگ سنتی، بومی و مذهبی بود اما آرام آرام و بعد از گذشت دو دهه از عمر انقلاب، آثار استحاله فرهنگی در کشور و به تبع آن در جامعه مذهبی و سنتی ریشه داری چون یزد بروز نمود و هر چی جلوتر می اییم این تغییر فرهنگ نمایان تر و شدید تر می شود.

آیت الله سیدمحمد کاظم مدرسی عضو شورای فرهنگ عمومی استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با بیان اینکه فرهنگ هر ملتی قلعه و دژ استوار هر جامعه است که به عنوان یک فراز بر قله مرتفع هر جامعه ای می درخشد و بی شک فرهنگ ماندگارترین وجه زندگی بشر تلقی می شود.

آیت الله مدرسی افزود: فرهنگ در مجموعه ای از معارف، اعتقادات، اخلاق و آداب و رسوم یک ملت تعریف می شود و تبعا دشمنان برای هر ملتی که دارای برجستگی های فرهنگ یا استقلال فرهنگی معارض باشد برنامه ریزی می کنند.

*تغییر مسیر جامعه مهم ترین هدف استحاله فرهنگی

عضو شورای فرهنگ عمومی استان یزد خاطرنشان کرد: گاها استقلال فرهنگی ملت ها معارض با فرهنگ کشورهای استعمارگر و اسکتباری است و برای همین سعی می کنند با شیوه های مختلف در بدنه فرهنگ آن جامعه نفوذ کنند و استقلال فرهنگی آن ملت را متزلزل کنند که یکی از این شیوه ها، استحاله فرهنگی است.

مدیر حوزه علمیه مدینه الکاظمیه یزد تغیر مسیر جامعه مهم ترین هدف استحاله فرهنگی است گفت: زمانی که الگوهای رفتاری جامعه و مسیر جامعه تغییر کرد تسلط بر ان امکان پذیر می شود که نمونه بازر آن بد استفاده کردن فضای مجازی است.

وی ادامه داد: این تکنیک محیرالعقولی ساخته و پرداخته دشمنان ملت ایران است هرچند ابایی در استفاده از ان نداریم اما اگر استفاده از فضای مجازی مدیریت نشود.

*تصرف قله های فرهنگی؛ اهداف فضای مجازی

آیت الله مدرسی تاکید کرد: مطمئنا هدف از ایجاد چنین فضاهایی تنها کسب درامد نیست بلکه منافعی چون هم تراز کردن فرهنگ های معارض با فرهنگ رایج خود و تصرف قله های فرهنگی جوامع از مهم ترین اهداف فضای مجازی است.

عضو شورای فرهنگ عمومی استان یزد خاطرنشان کرد: بی شک تسلسل قله های فرهنگی ملت ایران چون استقلال، تدین، ولایت پذیری، استکبارستیزی و معارض با سلطه گران که در اسلام ناب محمدی خلاصه می شود از اهداف اولیه دشمن در ایجاد استحاله با فضای مجازی است.

وی عنوان کرد: سلطه پذیری تا سلطه ستیزی مرزی مشترک دارند که قله آن به فرهنگ می رسد که اگر جامعه ای در حفظ آن کوشش و مراقبت نکند از یک ملت سلطه ستیزی به ملتی سلطه پذیر بدل می شود.

آیت الله مدرسی با بیان اینکه برای تزریق فرهنگ از دم دست ترین موضوعات مانند خوراک و غذا تا سبک زندگی، کسب و کار و تغییر بینش اعتقادی استفاده می شود ابراز کرد: امروزه با توجه به گسترش وسایل ارتباط جمعی هرگز نمی توان فرهنگ را جزیره ای ترسیم کرد و آنچه مهم است دفاع و انتقال ارزش های جامعه به نسل بعدی است.

*در مقایل ارزش ها و مبانی قدرتمند فرهنگی یزد کوتاه آمدیم

وی افزود: یزد از قدیم با ارزش ها و مبانی قدرتمند فرهنگی مانند فرهنگ کار، ایثار و تلاش، فرهنگ مدیریت خورد و خوراک در قالب قناعت، فرهنگ دینداری و اسلامی عجین بوده است که متاسفانه در مقابل این ارزش ها کوتاه آمده ایم.

آیت الله مدرسی با بیان اینکه یزدی ها در فرهنک اصالت، نجابت و عفاف سرآمد کشور بوده اند گفت: امروزه متاسفانه به بهانه حفظ میراث فرهنگی حتی خانه های خشتی و ساده قدیمی با هزینه های هنگفت به خانه های مجلل و لاکچری تبدیل می شود! هرچند شاید در قدیم از هزار خانه یکی مجلل بود اما هیچگاه همه خانه ها اینگونه امروز بازسازی می شود نبوده است.

عضو شورای فرهنگ عمومی استان یزد اذعان کرد: در گذشته وقتی کسی می خواست وارد خانه یزدی ها شود ابتدا باید وارد هشتی می شد و با اجازه صاحب خانه وارد بخش عمومی خانه می شد و خانه برای یزدی ارزش هایی داشت اما همین خانه ها در بازسازی ها به شکل و شمایل دیگری بازسازی می شود که آن کاربری گذشته را ندارد و متاسفانه همین به عنوان یک میراث فرهنگی برای گردشگران خارجی و داخلی به نمایش گذاشته می شود.

وی تاکید کرد: وقتی گردشگری وارد یزد می شود به دنبال فرهنگ های اصیل یزدی است نه نحوه آداب معاشرت های غربی و غیره و تغییر همین موضوعات در بلند مدت یعنی تغییر فرهنگ و فراموش فرهنگ اصیل یزدی!

*خود کم بینی فرهنگ؛ عارضه نوین جوانان امروز

به نظر می رسد که اکنون بخش قابل توجهی از مردم یزد، خاصه جوانان یزدی از فرهنگ اصیل خود فاصله گرفته و به سمت و سوی فرهنگ غربی، یعنی انچه می توان به مدرنیسم تغییر کرد گرایش پیدا کرده است.

شاید امروز با کنکاش در شاخصه های فرهنگی و بررسی بروز خرده فرهنگ های جدید به این نکته رسید که دیگر بخشی اعظمی از نسل امروز به ویزه جوانان آن احساس و گفتار و رفتار دیروز را ندارند و دچار «خود کم بینی فرهنگی» شده اند!

*یزد در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نبوده است

فاطمه زارع بیدکی، عضو شورای اسلامی شهر یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا گفت: استان یزد از دیرباز به خاطر موقعیت جغرافیایی و صعب العبور بودن راه‌هایش دارای موقعیتی ایمن بوده و همچنین دارای منابع قدمت دار تاریخی است.

وی افزود: سخت کوشی، دینداری و قناعت ویژگی بارز مردمان این خطه کویری بوده که پای بند به عقاید مذهبی بودند و یزد را به عنوان حسینیه ایران به جهان معرفی کردند.

زارع بیدگی تصریح کرد: بحث مدیریت فرهنگی در یزد از اولویت و اهمیت خاصی برخوردار است به ویژه که حوزه فرهنگی نسبت به سایر حوزه ها ارتباط بیشتری با شهروندان دارد.

عضو شورای اسلامی شهر یزد با اشاره به شرایط امروز فرهنگی یزد گفت: متاسفانه یزد در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نبوده و از این نظر حوزه فرهنگی و مسائلی مانند خانواده، جمعیت، طلاق، ورزش، حاشیه نشینی، اشتغال، کار آفرینی نیازمند توجه و برنامه ریزی دقیق است.

زارع بیدکی خاطرنشان کرد: لازم است با برنامه ریزی های مناسب در این حوزه ها اقدامات سلبی و ایجابی لازم به صورت توأمان انجام شود و با همکاری استانداری گروه های امر به معروف و نهی از منکر نیز مورد حمایت قرار گیرند.

*جوانانی که در حرکت عظیم فرهنگی مهجور ماندند

انچه بر اهمیت این گزارش می افزاید همان ماهیت و اهداف انقلاب اسلامی است که گفته شد؛ این انقلاب اساسا یک حرکت عظیم فرهنگی محسوب می شود، گرچه عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در بروز ان دخالت داشته ولی عامل و علت اصلی این حرکت، عامل فرهنگی و مذهبی بوده است.

بنابراین اکنون برای هر مسئول دلسوز به ویژه مسئولان و متولیان امور فرهنگی کشور و در محدود این گزارش مسئولان استان یزد نه تنها این سوال مطرح است که چرا وضعیت ترسیم شده فعلی به وجود امده است بلکه از ان مهم تر راه و راه های مقابله با ان است.

آیا می توان شاهد استحاله فرهنگی بخش های مختلف مردم خاصه جوانان به سمت و سوی غیر از فرهنگ اصیل سنتی و مذهبی بود و اقدام خاصی برای مقابله با این وضعیت انجام نداند؟ آیا این به معنای نادیه گرفتن اهداف اصلی انقلاب اسلامی و ماهیت مذهبی و اصالت سنتی آن نیست؟

مسلما در هرنقطه از ایران؛ در هر شهر و استان بررسی مشکل فوق ضروری و حیاتی است لیکن با شرایط خاص استان یزد و به ویژه شهر یزد که از آن به درالعباده یا شد ه ومی شود این بررسی اهمیت دوچندان می باید.

انتهای پیام /

شهر ریشه دار یزد در قعر «استحاله فرهنگی»!/ چرا یزد دارالعباده در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نیست؟! 2
شهر ریشه دار یزد در قعر «استحاله فرهنگی»!/ چرا یزد دارالعباده در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نیست؟! 3
شهر ریشه دار یزد در قعر «استحاله فرهنگی»!/ چرا یزد دارالعباده در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نیست؟! 4
شهر ریشه دار یزد در قعر «استحاله فرهنگی»!/ چرا یزد دارالعباده در برابر تهاجم فرهنگی ایمن نیست؟! 5