«شکست در بازی طولانی» و اعتراف به واقعیت / کتاب مهمی که سعید جلیلی معرفی کرد + فیلم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، کتاب «شکست در بازی طولانی» نوشته فیلیپ گوردون میتواند یک اعتراف نامه مهم از سوی یک سیاستمدار آمریکایی باشد که خوی استکبار، ظلم و و مداخلهگری را بر ملا میکند. «شکست در بازی طولانی» دو اعتراف مهم دارد؛ اول اعتراف به مداخلهگری ایالاتمتحده در بقیه کشورها و دیگر اعتراف به شکست این دخالتها در منطقه غرب آسیا. گوردون در این کتاب به شکست به ایده امریکایی...
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، کتاب «شکست در بازی طولانی» نوشته فیلیپ گوردون میتواند یک اعتراف نامه مهم از سوی یک سیاستمدار آمریکایی باشد که خوی استکبار، ظلم و و مداخلهگری را بر ملا میکند.
«شکست در بازی طولانی» دو اعتراف مهم دارد؛ اول اعتراف به مداخلهگری ایالاتمتحده در بقیه کشورها و دیگر اعتراف به شکست این دخالتها در منطقه غرب آسیا. گوردون در این کتاب به شکست به ایده امریکایی در منطقه خاورمیانه اشاره میکند و پس از فهرست کردن موفقیتهای امریکا در مداخله کشورهایی همچون آلمان، ژاپن، گرنادا، پاناما و...، سیاهه شکستهایش در غرب آسیا را مرور میکند. او علت شکست را روشی میبیند و معتقد است به جای روشهای قهری، رویارویی نظامی و لشکرکشی باید از روشهای جدید و جذابتری همچون «تحریم اقتصادی، سد نفوذ، اضمحلال داخلی و تغییر نسل» بهره برد.
گوردون اگرچه معترف به واقعیت شکست امریکا در غرب آسیا است اما از بیان علت اصلی این شکست ناکام است، چراکه روشهای جدیدی که او نام میبرد در کشورهای این منطقه از جمله ایران پیاده شده اما همچنان جواب نداده و ایده امریکایی را مخدوش کرده است. عامل مهم شکست سیاستهای امریکا در منطقه غرب آسیا که گوردون از مشاهده و توضیح آن درمانده، «ایده مقاومت» است که در برابر «ایده امریکایی» قدعلم کرده و نقشه ایالاتمتحده در منطقه غرب آسیا را نقش بر آب کرده است تا جایی که با نقشآفرینی نیروی مقاومت یا تغییر رژیم مدنظر امریکاییها مانند رفتن بشار از سوریه محقق نشده یا حتی اگر تغییر رژیمی رخ داده نتیجه آن دلخواه ایالاتمتحده نبوده است. «شکست در بازی طولانی» یک اعترافنامه مهم است. کتابی که در طول سه ماه گذشته دوبار چاپ شده و در آستانه چاپ سوم است.
بهنام حاجیزاده _ مترجم کتاب «شکست در بازی طولانی» در مورد این کتاب میگوید: مهمترین ویژگی این اثر، مستند بودن آن است، به طوری که نویسنده آن فیلیپ گوردون بهعنوان کسی که چندین دهه در امور سیاست خارجی دولت امریکا نقش داشته، برای اغلب ادعاهای خود به سایت اسناد دولت ایالاتمتحده ارجاع داده یا از نویسندههای دیگر نقلقول آورده است. بر همین اساس میتوان اطمینان داشت آنچه در این کتاب آمده حاصل تحلیل نویسنده از تمام مدارک و شواهدی است که در اختیار داشته است. یکی از مسائلی که در خلال ترجمه توجه مرا جلب کرد، تلاش نویسنده برای ارائه تحلیلهای بیطرفانه و بدون سوگیری بود تا به این ترتیب تحلیلی ارائه دهد که در نظر مخاطب معقول و مستند جلوه کند، به طوری که حتی از کودتای 28 مرداد سال 1332 ایالاتمتحده علیه دولت دکتر مصدق در ایران بهعنوان گناه اصلی و نخستین نام میبرد؛ اتفاقی که رویه و چرخه معیوب را در سیاست خارجی امریکا بنیان نهاد و به صورت دومینووار اتفاقات بعدی را رقم زد، تا جایی که ایالاتمتحده امریکا هنوز پس از گذشت چندین دهه با پیامدهای آن دست به گریبان است. با مطالعه کتاب اینطور برمیآید که فیلیپ گوردون بیشتر از هر چیزی به دنبال این است که برای نسل بعدی سیاست خارجی امریکا و همه اشخاصی که به نحوی در امور خارجه این کشور دخیل خواهند بود، یک راهنما تنظیم کند؛ راهنمایی بر اساس تمام اتفاقات و شکستهای گذشته. «شکست در بازی طولانی» به شکل قدم به قدم از کودتای سال 1332 جلو میآید و به اتفاقات مختلفی در سیاست خارجی امریکا اشاره میکند. اهمیت این کتاب در ثبت تجربههای زیسته و تحلیل اشخاصی است که سالها در عرصه سیاست مشغول فعالیت بودهاند. بر همین اساس میتوان گفت چنین آثاری صرفاً به دنبال تعریف خاطره و داستان نیستند، بلکه در حال به اشتراکگذاری تجربه خود با بقیه سیاستمداران هستند. این ویژگی مدام در کتاب حس میشود که اگر در فلان موقعیت تصمیم دیگری اتخاذ یا به روش دیگری برخورد میشد، ماجرا به گونهای متفاوت پیش میرفت. هدف اصلی مکتوب کردن زندگی حرفهای سیاستمداران، به یادگار گذاشتن چکیده تجربیات برای آیندگان است تا انباشت این تجربیات در یک حوزه بخصوص یعنی سیاست خارجی منجر به شکلگیری دانش عمومی شود و در نهایت شخصی که بعد از آنها روی کار میآید، بهتر و دقیقتر بتواند تصمیم بگیرد چون تجربه گذشته را با خود دارد. بنابراین میداند اگر بخواهد در منطقه خاورمیانه دست به کاری بزند، باید چه مسائلی را در نظر بگیرد و این منطقه چه اتفاقاتی را پشتسر گذاشته است.
گفتنی است سعید جلیلی در واکنش به شعار "مرگ بر رژیم کودک کش" که توسط یک دانشجوی فریب خورده بیان شد، این کتاب راهبردی و مهم را معرفی کرد. کتاب "شکست در بازی طولانی" که توسط فیلیپ گوردون دستیار ویژه اوباما نوشته شده و نمونه های عینی از تلاشهای امریکا در دخالت در کشورهای مختلف از ایران تا عراق و سوریه و... را تشریح کرده است.