جمعه 11 آبان 1403

شکست نرخ‌سازی کانال‌ها و دلالان در بازار ارز / سیاست موفق بازارساز در تعیین قیمت دلار و سکه

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
شکست نرخ‌سازی کانال‌ها و دلالان در بازار ارز / سیاست موفق بازارساز در تعیین قیمت دلار و سکه

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بازار ارز در چند هفته گذشته و با اقدامات جدید بانک مرکزی وضعیت متعادلی به خود گرفته است و دلالان در این بازار مجبور به کاهش فعالیت شده‌اند. با غیبت بازیگران بازار آزاد یا غیررسمی، مرکز مبادله یکه تاز نرخ‌گذاری در بازار ارز شده است.

قیمت ارز، سکه و طلا در بازار نوسان زیادی ندارد و همین مسئله باعث شده است تا نرخ ارز طی روزهای گذشته با کاهش اندک روبرو شود.

بررسی قیمت‌ها در طول فروردین نشان می‌دهد که دلار روند مشخصی نداشته و قیمت‌ها در بازار غیررسمی پیرامون قیمت 50 هزار تومانی نوسان کرده است. البته نرخ ارز در مرکز مبادله ارز و طلا، در دو هفته گذشته به نرخ صرافی‌ها نزدیک شده و همین مسئله نیز سبب تعادل در بازار ارز شده است.

* ادعایی که تائید نشده است

برخی از معامله‌گران می‌گویند در هرات و کابل خریداران دلار دارای حساب ایرانی بودند، یعنی ایرانی‌ها برای خرید ارز به بازار هرات و کابل روی آورده‌اند. در صورت تائید این خبر، این موضوع به دلیل سیاست‌های بانک مرکزی در ایران رخ داده است.

بانک مرکزی در دروه جدید مدیریت خود به دنبال کاهش تقاضای سوداگرانه در بازارهای ارز و سکه بوده است. کاهش میزان فروش به هر کد ملی و واریز به حساب ارزی افراد از جمله این سیاست‌ها در بازار ارز بوده است.

* تبدیل خودرو و بورس به رقیب ارز و سکه

روند بازار ارز نشان می‌دهد، دلار توان و دلیلی برای رشد ندارد و به نظر کارشناسان اقتصادی، بازار تا ابتدای خرداد به صورت رنج (نوسان مصنوعی) حرکت می کند. البته تعدادی دیگر از کارشناسان نیز می‌گویند افزایش تقاضای ارز برای واردات نهاده‌های دامی در همین ابتدای سال می تواند تا حدودی بازار ارز را افزایشی کند.

ثبت نام خودرو و رونق بورس در دو ماه گذشته یکی از دلایل کاهش تقاضا در بازار ارز بوده است. یعنی این دو بازار به دلیل جذب نقدینگی، از بازار ارز جذاب تر شده و به عنوان یک رقیب جدی برای ارز و طلا شناخته می‌شود.

در صورتی که این بازار با همین وضعیت ادامه مسیر دهد، می‌توان گفت، قیمت دلار در روزهای آینده بازهم با کاهش روبرو شود.

* نقش دیپلماسی در تعادل بازارهای مالی

بازار ارز و سکه از هفته دوم اسفند از رونق افتاد و معامله گران از کسب بازدهی در این بازار ناامید شدند. اولین شوک را سفر رافائل گروسی رییس سازمان بین‌المللی انرژی اتمی به دلار داد و با اعلام توافقات این سفر، استارت ریزش دلار زده شد. پس از آن سفرهای علی شمخانی دبیر عالی شورای امنیت از چین تا امارات فضای بازار ارز را آرام کرد.

توافقات ایران و عربستان، نگرانی ها در بازار ارز را تعدیل کرد و اثر سفرهای منطقه‌ای بر بازار ارز بیشتر از سفر رافائل گروسی بازار ارز را آرام کرد.

بهبود روابط ایران با امارات بیشترین اثر را در این مدت بر بازار ارز گذاشت. امارات از مقاصد اصلی صادرات و واردات کشور است و قیمت درهم امارات نشان دهنده تقاضای بنیادی ارز در کشور است. در سال‌های گذشته آمریکا به دنبال همراه کردن امارات برای افزایش فشارها علیه ایران بوده است.

معامله‌گران از دیرباز از روی قیمت درهم قیمت دلار فردایی را تعیین کرده و با آرام شدن درهم در اسفندماه سال گذشته و فروردین ماه سال جاری بازار ارز هم آرام شد.

* اونس طلا عامل موثر کاهش قیمت سکه و طلا

صادق محبی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، گفت: تا شروع ثبت نام بعدی خودرو، قیمت دلار تغییر زیادی نخواهد داشت، اما اگر ثبت نامی اتفاق بیفتد، احتمال تبدیل دلار و سکه به ریال بالا می‌رود و در این حالت بازار می‌تواند رو به پایین حرکت کند.

وی با اشاره به قیمت‌های جهانی طلا، ادامه داد: برخی امیدوار بودند که اونس طلا با شکست مرز 2 هزار دلار وارد فاز صعودی تازه‌ای شود و از این طریق، سکه یک محرک جهانی برای افزایش قیمت پیدا کند. با این حال، چنین اتفاقی رخ نداد و اونس طلا در هفته‌های گذشته با از دست دادن مرز 2 هزار دلاری، در محدوده هزار و 960 تا 1990 دلار نوسان کند.

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: به نظر می‌رسد نرخ بهره آمریکا یک درصد دیگر بالا خواهد رفت و همین موضوع موجب شده است که نه تنها انتظارات برای صعود طلا کمرنگ شود، بلکه برخی معامله گران انتظار افت بیشتر این فلز گرانبها را داشته باشند.

* توقف نرخ سازی در کانال‌های تلگرامی

نکته جالب توجه در بازار غیررسمی ارز، توقف فعالیت کانال‌ها و صفحات مجازی در مورد نرخ سازی ارز است. سکوت کانال‌ها و صفحات مجازی در اعلام نرخ های عجیب و غریب برای ارز، تا حدود زیادی به آرامش در بازار ارز کمک کرده است.

نرخ سازی‌های کاذبی که از سوی دلالان و سوداگران ارزی از طریق فضای مجازی صورت می گرفت تا حدود زیادی کارکرد خود را از دست داده و به همین دلیل کانال‌های تلگرامی در حال اعلام نرخ‌های منطقی‌تری نسبت به گذشته هستند. یعنی پروژه نرخ سازی دلالان از طریق فضای مجازی با شکست روبرو شده است.

از دیگر سو، مشخص نبودن جهت بازار و آرامش در بازار ارز، میزان احتیاط را در میان معامله گران ارز، طلا و سکه به شدت افزایش داده است.

بازار ارز به خبرهای ناشی از درآمدهای ارزی مانند خبرهای مربوط به حوزه نفتی حساس است و معامله گران این اخبار را در موقعیت سنجی خود اثر می‌دهند که می‌تواند مانع از رشد جهشی در بازار ارز شود.

چشم انداز مثبت درآمدهای نفتی، گسترش روابط با چین و و کشورهای عربی، کاهش تهدید غربی‌ها، ثبت نام خودرو و رونق بورس همه از عواملی هستند که مانع از رشد دلار شده‌اند. حال باید منتظر ماند و دید سوداگران ارزی دست از نرخ سازی برای مقابله با کاهش قیمت ارز بر می‌دارند یا در تلاش برای نگه داشتن این وضعیت هستند.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

بانک مرکزی

بازارساز ارز نرخ سازی ارز قیمت دلار این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
شکست نرخ‌سازی کانال‌ها و دلالان در بازار ارز / سیاست موفق بازارساز در تعیین قیمت دلار و سکه 2