دوشنبه 5 آذر 1403

ضرورت مانع‌زدایی در کنار سیاست‌های تشویقی برای ازدواج جوانان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ضرورت مانع‌زدایی در کنار سیاست‌های تشویقی برای ازدواج جوانان

تهران - ایرنا - اتخاذ سیاست‌های تشویقی همچون افزایش وام ازدواج که با هدف تشکیل خانواده، فرزندآوری و جلوگیری از پیری جمعیت در جامعه ایران مورد توجه قرار گرفته است، به گفته شماری از مسئولین حوزه جوانان، موازات با مانع‌زدایی‌ها تاثیرگذار خواهد بود.

به گزارش ایرنا، وام ازدواج از سال 1396 با مبلغ 10 میلیون تومان به روز شد و در سال 98 و 99 به ترتیب به 30 میلیون و 50 میلیون تومان (به هر نفر) با بازپرداخت هفت ساله و بهره چهار درصد افزایش یافت.

در سال 99 مبلغ این وام 20 میلیون تومان افزایش یافت و به 70 میلیون تومان (به ازای هر نفر) رسیده و یک اعتبار تشویقی نیز برای پسرانی که زیر 25 سال و دخترانی که زیر 23 سال ازدواج می‌کنند، گذاشته شد.

براساس این اعتبار تشویقی، 30 میلیون تومان برای این دختران و پسران (دختران زیر 23 سال و پسران 25 سال) اضافه شد و این جوانان در مجموع 100 میلیون تومان دریافت خواهند کرد.

مطابق با اعلام معاونت امور جوانان وزارت ورزش و جوانان هم از آغاز سال 1400 تاکنون 70 هزار میلیارد تومان وام ازدواج به 750 هزار نفر از جوانان کشور اعطا شده است.

وحید یامین‌پور، معاون وزیر ورزش و جوانان نیز در این راستا از افزایش ازدواج در 6 ماه نخست سال 1400 خبر داده است.

وی گفته است، «نرخ ازدواج جوانان از سال 87 تا 98 (به استثنای 93) همواره نزولی بوده، ولی پس از سال‌ها در سال 99 نمودار نرخ ازدواج جوانان صعودی شده است (به میزان 5 درصد) در شش ماهه نخست سال 1400 نیز این نرخ با شیب کمتری همچنان صعودی است.»

براساس قانون بودجه، بند (الف) تبصره 16 هم بانک‌های عامل موظف به پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج بوده و باید به صورت ماهانه تسهیلات پرداختی و متقاضیان در نوبت پرداخت را اعلام کنند. مطابق با قانون ضمانت این وام‌ها اعتبارسنجی یا یک ضامن، سفته یا سهم فرد از حساب یارانه‌ها است.

تسهیلاتی که در دولت سیزدهم با تاکید بر اهمیت خانواده، ازدواج جوانان، رشد جمعیت جوان و جلوگیری از گرداب پیری جمعیت، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

آیا وام ازدواج افزایش می‌یابد؟

در روزهای گذشته نیز اخباری مبنی بررسی مبلغ این وام به 500 میلیون تومان توسط کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی مطرح شد.

معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در این باره در صفحه توییتر خود نوشت: رئیس محترم کمیسیون اجتماعی مجلس گفتند برای تشویق جوانان به ازدواج در حال بررسی وام 500 میلیون تومانی هستیم. سیاست‌های تشویقی خوب است، اما به موازات آن باید "مانع زدایی" از ازدواج به‌هنگام هم بشود.

بررسی وام ازدواج 300 و 500 میلیون تومانی

ولی اسماعیلی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز 11 دی ماه از بررسی وام 300 و 500 میلیون تومانی ازدواج در این کمیسیون خبر داد و گفت: بر اساس پیشنهاد این کمیسیون میزان وام ازدواج برای هر کدام از زوج و زوجه مبلغ 150 میلیون تومان تعیین شد، که در مجموع به 300 میلیون تومان برای زوجین خواهد رسید.

وی افزود: همچنین مبلغ 100 میلیون تومان افزایش برای تشویق جوانان به ازدواج برای پسران کمتر از 25 سال و دختران کمتر از 23 سال پیشنهاد داده شد، بر اساس این پیشنهاد هر کدام از زوج و زوجه واجد این شرایط سنی، از مبلغ 250 میلیون تومان وام ازدواج با بازپرداخت 10 ساله بهره‌مند می‌شوند.

به گفته اسماعیلی، این در حالی است که سال گذشته مدت تعیین شده برای بازپرداخت وام ازدواج 7 سال بود. همچنین ضامن کارمند برای دریافت وام ازدواج حذف شده و ارائه سفته معتبر یا افراد شاغل دارای چک معتبر جایگزین می‌شود.

بی‌شک نگاه ویژه دولت سیزدهم به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، در کنار تاکید بر سیاست‌های تشویقی به ویژه افزایش مبلغ وام ازدواج و بهره‌گیری از نظر کارشناسان مبنی بر مانع‌زدایی‌ها، می‌تواند کفه ترازو را به نفع رشد جمعیت جوان تغییر داده و با هزینه‌کرد سرمایه‌های ملی در راستای اهداف مورد نظر، جامعه ایران را از گرداب پیری جمعیت در سال‌های آینده نجات دهد.

از: الهام دربان

*س_برچسب‌ها_س*
ضرورت مانع‌زدایی در کنار سیاست‌های تشویقی برای ازدواج جوانان 2