شنبه 3 آذر 1403

ظرفیت ورزش حرفه‌ای بانوان بوشهر پنهان زیر سایه تنگناها

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ظرفیت ورزش حرفه‌ای بانوان بوشهر پنهان زیر سایه تنگناها

بوشهر - ایرنا - فضاها و تجهیزات ورزشی بانوان در استان بوشهر هر چند اکنون در بخش همگانی وضعیت متوسطی دارد اما در بعد حرفه‌ای امکانات و فضاهای کافی موجود نیست و این وضعیت باعث شده تا ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بالای دختران بوشهری زیر سایه این کمبودها پنهان بماند و زمینه شکوفایی آنها فراهم نشود.

ورزش بانوان امری است که در اهمیت و لزوم توجه به آن کوچکترین تردیدی راه ندارد و هم به لحاظ سلامت عمومی زنان جامعه و هم از بعد حرفه‌ای ورزش و افتخار آفرینی ملی قابل اعتنا است.

امکانات و فضاهای ورزشی استان بوشهر در دو بخش ورزش همگانی و ورزش حرفه‌ای و قهرمانی قابل بررسی است و هر چند در ورزش غیرحرفه‌ای و عمومی وضعیت متوسطی وجود دارد اما امکانات و مکان‌های این استان پاسخگوی نیاز دختران و بانوان ورزشکار در بخش قهرمانی نیست و بخشی از هزینه گزاف وسایل، تمرین و حضور در مسابقات به عهده بانوان ورزشکاری است که برای استان و کشور افتخار می‌آفرینند.

ورزش حرفه‌ای بانوان استان بوشهر در سال‌های اخیر در برخی از رشته‌ها مانند تنیس روی میز و تیراندازی فرازهایی داشته است که کسب سهمیه المپیک و اولین مدال آسیایی در رده سنی پایه نمونه‌های شاخص این خیز است، علاوه بر این در دهه اخیر حضور بانوان در باشگاه‌های ورزشی نیز نشان از توجه به سلامت عمومی و تناسب بدنی دارد و دختران بیش از پیش به این بعد پرداخته‌اند.

47 درصد از جمعیت استان بوشهر را بانوان تشکیل می‌دهند که سلامت آنان سالم بودن نیمه از جامعه است و درخشش آنها در عرصه‌های حرفه‌ای نام بوشهر را بلند آوازه می‌کند اما در بسیاری از رشته‌های ورزشی امکانات پاسخگوی نیاز دختران نیست.

هزینه افتخار آفرینی ملی بر دوش خانواده 

تارا سوری دختر 13 ساله بوشهری است که از دوره خردسالی تنیس روی میز را آغاز کرد و در سال 98 موفق شد اولین مدال آسیایی دختران ایران را در پینگ پنگ کسب کند و از سوی فدراسیون جهانی یکی از استعدادهای آسیا شناخته شود.

سوری گفت: قرار گرفتن در بین هشت نفر اول دنیا در رده سنی هوپس، کسب مدال برنز آسیا و مقام اول آسیای میانه، کسب رنکینگ 8 نوجوانان ایران در سال 98، مقام اول انتخابی تیم ملی نوجوانان در سال 97، مقام اول خردسالان کشور در سال 96، مقام سوم دوبل کشوری در سال 97، مقام دوم تیمی نونهالان ایران در سال96، نفر اول رنکینگ خردسالان در سال 96 بخشی از مقام‌هایی است که تاکنون به دست آورده‌ام.

مادر این دختر ورزشکار گفت: تاکنون بیشتر هزینه تجهیزات ورزشی، مربی خصوصی و سایر مخارج تارا را خودمان تقبل کرده‌ایم.

وی افزود: هزینه یک راکت حرفه‌ای پنج میلیون تومان است و رویه آن باید سالانه عوض شود که یک میلیون و 400 هزار تومان هزینه دارد.

بانوی المپیکی بوشهر و ایران در رشته تیراندازی گفت: از 10 سالگی تیراندازی را به صورت حرفه‌ای شروع کردم و 10 سال است که عضو تیم ملی ایران هستم. با اینکه اکنون امکانات در بوشهر نسبت به 10 سال گذشته که فعالیت در این رشته را آغاز کردم خیلی بهتر شده‌است اما برای این حجم از علاقه‌مندان بسیار کم است.

فاطمه کرم‌زاده ادامه داد: تنها حامی من در طول 10 سال فعالیت قهرمانی و کسب افتخارات بین‌المللی در تیراندازی خانواده‌ام بود و تنها دستمزدی که در این دهه فعالیت حرفه‌ای دریافت کرده‌ام همین حقوقی است که کمیته ملی المپیک به من داد.

کرم‌زاده که در آبان‌ماه 98 در مسابقات قهرمانی آسیا در قطر موفق شد در رشته تفنگ بادی سهمیه المپیک کسب کند، بیان کرد: همچنین پس از کسب سهمیه المپیک استاندار بوشهر و پارس جنوبی از من تقدیر کردند.

تیرانداز المپیکی بوشهری به استعدادهای بانوان بوشهری در تیراندازی اشاره کرد و ادامه داد: بوشهر ظرفیت بالایی برای پرورش تیراندازان حرفه‌ای دارد اما سالن و امکاناتی که این استان در این رشته تخصصی دارد بسیار محدود است و زمان کمی در اختیار تیرانداز قرار می‌گیرد.

کرم زاده اضافه کرد: تیراندازی رشته‌ای کامل تخصصی است و نیاز به امکانات استاندارد دارد و در صورتی که یک سالن پیشرفته در استان بوشهر احداث شود می‌تواند بانوان تیرانداز بسیاری را به تیم ملی برساند.

ورزش بانوان بوشهر نیازمند حمایت ملی

نایب رئیس هیات تنیس روی میز استان بوشهر گفت: در استان‌های جنوبی امکانات در رشته تنیس روی میز بسیار کم است و در زمان حاضر برای فعالیت بانوان تنها یک سالن در بوشهر به صورت مشترک با آقایان در اختیار آنها قرار دارد که سانس‌های نامناسبی به بانوان تعلق می‌گیرد.

فاطمه دشمن زیاری افزود: یکی از مشکلاتی که پینگ پنگ بانوان در استان با آن روبرو است تعداد کم ورزشکاران حرفه‌ای و نبود حریف تمرینی مناسب است که برای رفع این مشکل و تداوم درخشش بوشهر در تنیس روی میز دختران باید کمک‌های مالی و اعتباراتی اختصاص یابد تا بتوانیم برای سنین پایه دوره استعدادیابی برگزار کنیم زیرا درخشش بوشهر در رده پایه در این رشته در زمان حاضر مرهون دوره استعدادیابی است که سال 94 برای 200 نفر برگزار کردیم.

وی اضافه کرد: از دیگر مسائل پیش رو این است که در استان مربی با سابقه و درجه یک نداریم و خانواده دخترانی که حرفه‌ای فعالیت می‌کنند و عضو تیم ملی هستند مجبورند هزینه مربی خصوصی و مربی بدنساز برای فرزندانشان را بپردازند.

نایب رئیس هیات تنیس روی میز استان بوشهر اعلام کرد: در جلسه‌ای که با فرماندار بوشهر داشتیم قرار شد که یک میلیارد تومان برای ساخت سالن تنیس برای بانوان اختصاص دهند و و خیران هم مطرح کرده‌اند که در ساخت خانه تنیس روی میز برای بانوان کمک می‌کنند که امیدواریم این اتفاق بیفتد.

دشمن زیاری افزود: با وجود امکانات ضعیف، از چند سال گذشته با برگزاری دوره استعدادیابی فعالیت جدی برای بانوان از سن پایه شروع شده‌است و نونهالان بوشهر پس از یکسال فعالیت حرفه‌ای موفق شدند در کشور و پس از آن در مسابقات فرامرزی مدال آور باشند.

دشمن زیاری افزود: چهار نونهال و نوجوان دختر استان بوشهر موفق شده‌اند عضو تیم ملی باشند و در مسابقات متعدد کشوری نیز رتبه‌های اول تا سوم انفرادی و تیمی کسب کنند.

وی اضافه کرد: علاوه بر تارا سوری که اولین مدال آسیایی دختران کشور در رشته پینگ پونگ را کسب کرد، مبینا و مونا سبحانی‌خواه دوقلوهای 15 ساله بوشهری از دیگر استعدادهای کشور در پینگ پنگ هستند و مقام‌های دوم رده سنی هوپس (10 و 11 سال) در آسیای میانه، سوم انفرادی و اول تیمی استعدادهای برتر کشور، نخست انفرادی مدارس کشور، دوم انتخابی تیم ملی هوپس، دوم تیمی نونهالان کشور، اول انفرادی هوپس کشور را در کارنامه دارند.

وی با بیان اینکه اکنون ورزشکاران تنها با عشق به ورزش ادامه می‌دهند، تاکید کرد: باید به ورزش بانوان استان بوشهر با دید ملی نگاه شود، زیرا اداره کل ورزش و جوانان و هیات‌های ورزشی استان نمی‌توانند در سطح بالایی کمک کنند، برای مثال کل هزینه‌ای که هیات تنیس استان بوشهر در یکسال از فدراسیون دریافت می‌کند به 10 میلیون تومان نمی‌رسد در حالی که اگر محاسبه کنیم هزینه رفت و آمد و امکانات ورزشی برای هر فرد در سال 40 میلیون تومان است.

رئیس هیات قایقرانی بوشهر گفت: قایقرانی از مهمترین قابلیت‌های ورزشی استان است و بانوان قایقران بوشهری یکی از 2 تیم برتر کشور در رشته قایقرانی آب‌های آرام در کشور است و در تلاشیم با برگزاری مسابقات متعدد در سال‌های آینده در راستای توسعه قایقرانی بانوان در همه شهرستان‌های استان حرکت کنیم.

مهدی زارعی افزود: در رشته دراگون بت نیز 13 تیم در استان داریم که هر ساله در روز بوشهر مسابقات کشوری با حضور 80 درصدی استان‌ها در این رشته برگزار می‌شد اما امسال به دلیل کرونا لغو شد.

وی بیان کرد: برای تامین امکانات سخت‌افزاری مانند قایق نیازمند حمایت مسئولان هستیم زیرا استان بوشهر به تنهایی بیش از تمام کشور تیم دراگون بت دارد و از ظرفیت‌های مهم استان محسوب می‌شود.

وضعیت در سایر رشته‌های ورزشی نیز برای دختران حرفه‌ای بوشهر چندان مساعد نیست و گاهی مجبور می‌شوند برای استفاده از امکانات ورزشی بیش از هزار کیلومتر طی کنند تا از امکانات ورزشی پایتخت استفاده کنند، امکاناتی که با فراهم شدن در بوشهر زمینه رشد و شکوفایی بانوان بوشهری را در ورزش حرفه‌ای به ارمغان می‌آورد.

ظرفیتی که زیرسایه تنگناها پنهان مانده‌است 

معاون توسعه ورزش بانوان اداره کل ورزش و جوانان استان بوشهر گفت: امکانات ورزشی استان بوشهر برای بانوانی که به صورت غیر حرفه‌ای فعالیت می‌کنند مطلوب است اما امکانات ورزشی و تمرینی ورزشکاران تیم ملی به گونه‌ای نیست که تنها از عهده هیات‌های ورزشی استان برآید و نیاز به همکاری فدراسیون‌ها است.

افسانه سیف‌زاده اعلام کرد: جمعیت بانوان ورزشکار سازمان‌یافته در استان بوشهر 27 هزار و 650 نفر است که کارت بیمه ورزشی دریافت کرده‌اند و جمعیت ورزشکاران غیر سازمان‌یافته استان 39 هزار نفر تخمین زده می‌شود.

معاون توسعه ورزش بانوان اداره کل ورزش و جوانان استان بوشهر درباره امکانات ورزش غیر حرفه‌ای بانوان بوشهری گفت: در سال 97 و 98 حداقل 10 ایستگاه ورزش همگانی به فضاهای فعال افزوده شد.

سیف زاده اضافه کرد: بخش خصوصی در استان بوشهر 404 باشگاه دارد که از این شمار 192 باشگاه ورزشی اختصاصی بانوان و 212 باشگاه ورزشی بین بانوان و آقایان مشترک است و در بخش دولتی نیز اداره کل ورزش و جوانان دارای 60 سالن سرپوشیده ورزشی است که 10 سالن آن به بانوان اختصاص دارد.

معاون توسعه ورزش بانوان اداره کل ورزش و جوانان استان بوشهر بیان کرد: با توجه به تمایل بانوان این استان برای پرداختن به رشته‌هایی مانند ژیمیناستیک، تنیس روی میز و دوچرخه‌سواری اما امکانات این رشته‌ها برای بانوان کم است.

وی گفت: 38 هیات ورزشی در زمینه ورزش بانوان فعال است و 12 ورزشکار زن از استان بوشهر عضو تیم‌های ملی هستند که از این تعداد 9 نفر در سال 98 به تیم‌های ملی دعوت شده‌اند، تیراندازی و تنیس روی میز، دو و میدانی و شطرنج نابینایان و کم بینایان و فوتبال، وزنه‌برداری و هندبال رشته‌هایی هستند که ملی‌پوش بوشهری دارند.

سیف‌زاده بیان کرد: در این زمینه در میان استان‌های منطقه شامل خوزستان، بوشهر، چهارمحال بختیاری، کهکیلویه و بویر احمد و لرستان جایگاه دوم را دارد و بانوان بوشهری موفق شدند در سال 98 تعداد 200 مدال کشوری و پنج مدال بین‌المللی در رشته‌های در رشته‌های تیراندازی و تنیس روی میز کسب کنند.

معاون توسعه ورزش بانوان اداره کل ورزش و جوانان استان بوشهر رشته‌های اسکیت، دراگون بت، بولینگ و بیلیارد، پینگ پنگ، تیراندازی، جانبازان و معلولان، دومیدانی، شطرنج، فوتبال، قایقرانی، وزنه برداری و هندبال را از رشته‌هایی برشمرد که ظرفیت توسعه آنها در استان بوشهر وجود دارد.

بانوان استان بوشهر با بیش از 553 هزار جمعیت ظرفیت بالقوه در زمینه توسعه و افتخارآفرینی ورزش این استان دارند که تجربه استعدادیابی در رشته پینگ پنگ و عضویت چهار دختر بوشهر در تیم ملی تنها پس از چهار سال، عضویت بانوی نابینای بوشهری در تیم ملی و کسب مدال جهانی، کسب سهمیه المپیک توسط بانوی جوان بوشهری، افتخارات دختران قایقران ب استقبال دختران شهری و روستایی بوشهری از ورزش در سال‌های اخیر دلایلی برای لزوم جدی گرفتن آنها است.

*س_برچسب‌ها_س*
ظرفیت ورزش حرفه‌ای بانوان بوشهر پنهان زیر سایه تنگناها 2
ظرفیت ورزش حرفه‌ای بانوان بوشهر پنهان زیر سایه تنگناها 3