پنج‌شنبه 8 آذر 1403

عدم اعلام قیمت نفت خام؛ چالش شرکت‌های پالایشی برای انتشار صورت‌های مالی / تاثیر عدم شفاف سازی بر معاملات بورس

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عدم اعلام قیمت نفت خام؛ چالش شرکت‌های پالایشی برای انتشار صورت‌های مالی / تاثیر عدم شفاف سازی بر معاملات بورس

تهران - ایرنا - با توجه به نزدیک شدن موعد مقرر برای انتشار صورت‌های مالی شرکت‌های پالایشی در سایت کدال، اما همچنان نرخ دقیقی از نفت خام به‌عنوان مبنای محاسبه در اختیار این شرکت‌ها قرار نگرفت که این امر اخیراً فعالیت شرکت‌های پالایشی را در بازار سرمایه با حاشیه‌های زیادی مواجه کرد.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، مساله‌ای که در چند روز گذشته به شدت معاملات بورس را مورد چالش و مشکل قرار داد و سبب ورود گروه پالایشی‌ها به روند منفی شد، شائبه‌های ایجادشده در زمینه سود عملیاتی سالیانه و نیز ورود این شرکت‌ها به مرحله ضرر و زیان بود.

طبق ارزیابی‌های انجام‌شده مشخص شد که شرکت‌های پالایشی تا روز جمعه (فردا) وقت برای انتشار صورت‌های مالی خود در سایت کدال خواهند داشت، اما چالشی که اخیراً سبب ایجاد مشکل در انتشار گزارش شرکت‌های پالایشی شد، عدم ارائه یا اعلام دیرتر از موعد مقرر نرخ دقیق نفت خام به‌عنوان مبنای محاسبه از سوی شرکت ملی پالایش پخش و فرآورده‌های نفتی بود.

اکنون با توجه به نزدیک شدن به زمان انتشار صورت‌های مالی شرکت‌ها در سایت کدال، اما عدم آگاهی شرکت‌ها از نرخ فروش نفت خام باعث شده تا شرکت‌ها مجبور به اعلام قیمت‌های قبل باشند که این امر به‌طور قطع می‌تواند زمینه‌ساز کاهش سود عملیاتی شرکت‌ها و نیز ضرر و زیان سهامداران در بازار شود.

در بازار چند سال است که شاهد وجود چنین معضلی در این صنعت هستیم که این امر به‌مراتب در انتشار صورت‌های مالی شرکت‌ها تاثیر گذار و سبب کاهش شفافیت آن‌ها خواهد شد.

با توجه به وجود چنین معضلی، شرکت ملی پخش موظف است قیمتی را که در 2 ماه گذشته برای فرآورده‌های نفتی تعیین کرده و اقدام به فروش آن‌ها کرده را اعلام کند تا از این طریق شرکت‌ها بتوانند به‌صورت دقیق‌تر اقدام به تعیین سودهای عملیاتی و نیز انتشار گزارش‌های خود در سایت کدال کنند اما این اقدام همیشه با تاخیراتی همراه بوده و سبب ایجاد مشکل برای شرکت‌های پالایشی شده است.

اکنون بر اساس ارزیابی‌های انجام‌شده به نظر می‌رسد که با توجه به نفت 120 دلار و نیز وضعیت مطلوب شرکت‌ها در زمینه فروش؛ سود خوبی از سوی شرکت‌های پالایشی محقق شده باشد اما برخی از شایعات ایجادشده مبنی بر افزایش فروش نفت توسط روسیه و عربستان و نیز کاهش فروش نفت توسط ایران باعث ایجاد شائبه‌هایی در زمینه کاهش سود سازی شرکت‌های پالایشی شده است؛ این در حالی است که در گزارش منتشرشده از سوی ایرنا مشخص شده است که تولید نفت ایران در ماه آوریل در مقایسه با سه‌ماهه نخست سال 2022 میلادی رشدی 36 هزار بشکه‌ای را تجربه کرده است.

همچنین ایران در ماه آوریل روزانه 2 میلیون و 564 هزار بشکه نفت تولید کرده که این رقم در 3 ماهه ابتدایی سال جاری میلادی 2 میلیون و 528 هزار بشکه و در سال 2021 حدود 2 میلیون و 392 هزار بشکه بوده است که وجود چنین آماری، ادعاهای مطرح‌شده را در فضای مجازی مبنی بر کاهش 265 هزار بشکه‌ای صادرات ایران به چین را رد می‌کند.

گفتنی است؛ با توجه به اعلام چنین توضیحاتی، نکته حائز اهمیت این است که این گزارش‌ها اصلاح خواهند شد اما این اقدام با تاخیر انجام می‌شود که به‌مراتب مشکلات زیادی را برای شرکت‌ها با خود به همراه خواهد داشت؛ بنابراین اتفاقی که باید رخ دهد این است تا نرخ نفت خامی که به شرکت‌های پالایشی اعطا می‌شود زودتر اعلام و شفاف سازی شود تا این فرآیند مانند سایر صنایع پیش رود و شرکت‌ها قادر به گزارش سود عملیاتی خود در موعد مقرر باشند.

برچسب‌ها