عراق کنترل بیشتر چین بر میادین نفتی خود را رد کرد
دولت عراق و مقامات این کشور نگرانند کنترل بیشتر شرکتهای چینی بر میادین نفتی این کشور خروج شرکتهای نفتی غربی را تسریع کند، بنابراین مانع واگذاری سهام شرکتهای غربی به چین میشوند.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، وزارت نفت عراق با 3 قرارداد نفتی در سال گذشته که به شرکتهای چینی کنترل بیشتری بر میادین نفتی این کشور میداد و باعث خارج شدن شرکتهای نفت بینالمللی از عراق میشد مخالفت کرد. بغداد به این شرکتهای بینالمللی برای سرمایهگذاری در اقتصادش نیاز دارد.
از آغاز 2021، طرح شرکتهای لوک اویل روسیه و اکسون موبیل آمریکا برای فروش سهامشان در میادین نفتی بزرگ عراق به شرکتهای چینی بهخاطر مداخلات وزارت نفت عراق با موانعی مواجه شدهاست.
فروش سهام به شرکتهای دولتی چین یکی از چندین گزینه پیش روی بریتیش پترولیوم هم بود، اما مقامات این شرکت برای ماندن در عراق قانع شدهاند.
چین بزرگترین سرمایهگذار عراق و بغداد یکی از بزرگترین ذینفعان طرح کمربند و جاده پکن در سال گذشته میلادی بود که 10.5 میلیارد دلار برای پروژههای زیرساختی شامل نیروگاههای برق و فرودگاه دریافت میکند.
اما وقتی نوبت به سرمایهگذاری بیشتر چین در میادین نفتی بزرگ عراق رسید بغداد مخالفت کرد. دولت عراق و مقامات این کشور نگرانند کنترل بیشتر شرکتهای چینی بر میادین نفتی این کشور خروج شرکتهای نفتی غربی را تسریع کند.
احتمال بسته شدن قرارداد گازی بین عراق و شرکت هالیبرتون در ماه آینده نفت و گاز کردستان عراق تحت مدیریت وزارت نفت این کشور قرار میگیرداحسان عبدالجبار وزیر نفت عراق در سال گذشته با حمایت مقامات شرکت نفت دولتی این کشور، لوک اویل را از فروش سهام خود در میدان نفتی قرنهغرب2 به شرکت سینوپک چین منصرف کرد.
مقامات عراق همچنین در روند فروش سهام شرکت اکسون موبیل در میدان نفتی قرن غرب 1 به شرکتهای چینی مداخله کردند و بریتیش پترولیوم را هم قانع کردهاند در عراق بماند و منافع خود در میدان نفتی بزرگ رمیله را به چین واگذار نکند.
این میادین نفتی رویهمرفته حدود نیمی از نفتی را که عراق صادر میکند تولید میکنند. عراق پنجمین ذخایر بزرگ نفتی دنیا را در اختیار دارد.
این مداخلات پساز آن صورت گرفت که شرکتهای چین بیشتر قراردادهای انرژی عراق را طی 4 سال گذشته در اختیار گرفتند. مقامات نفت عراق اعلام کردند این شرکتها حاشیههای سوددهی پایینتری را نسبتبه رقبای خود قبول کرده بودند.
اما کنار زدن سرمایهگذاری بیشتر چین در عراق یک استراتژی مخاطرهآمیز است، چون هیچ تضمینی وجود ندارد سایر شرکتها برای سرمایهگذاری در این کشور قدم پیش بگذارند. آنهم در شرایطی که دولت عراق نیاز به میلیاردها دلار برای بازسازی کشور پساز شکست داعش در 2017 دارد.
طبق گزارش بانک جهانی، درآمد نفت طی دهه گذشته 99 درصد از صادرات عراق، 85 درصد از بودجه کشور و 42 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل دادهاست.
چین یکی از بزرگترین خریداران نفت خام عراق است و شرکتهای دولتی چین جایگاه محکمی در صنعت نفت این کشور دارند.