یک‌شنبه 30 دی 1403

علائم ابتلا به تب مالت ممکن است تا آخر عمر با فرد مبتلا باشد / دامداران بیمه دام را فراموش نکنند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
علائم ابتلا به تب مالت ممکن است تا آخر عمر با فرد مبتلا باشد / دامداران بیمه دام را فراموش نکنند

تب مالت بیماری که نام آن بارها شنیده‌ایم و در رسانه‌ها یا فضای مجازی از مبتلایان به آن صحبت شده است و از شنیدن و خواندن خبرش متاثر شده‌ایم. اما چقدر با علائم و عوارض این بیماری آشنا هستیم؟ آگاهی از خصوصیات این بیماری واگیردار می‌تواند ما را در مصونیت از ابتلا یاری دهد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، تب مالت بیماری که نام آن بارها به گوش ما رسیده ودر رسانه ها یا فضای مجازی از مبتلایان به آن صحبت شده است از شنیدن و خواندن خبرش گاهی متاثر شده ایم، گاهی بی خیال بوده ایم وگفته ایم از ما دور است و یا شاید گاهی هم دچار ترس شده ایم که مبادا مبتلا شویم.

تب مالت شایع ترین بیماری مشترک میان انسان و دام است که عامل آن باکتری بروسلا است که عموما از طریق مصرف شیر و سایر فراورده های لبنی به انسان منتقل میشود.

زمانی که دامی به این بیماری مبتلا می‌شود دچار سقط جنین و ناباروری می شود، در انسان هم علائمش بسیار و کلافه کننده است از تب، خستگی، ضعف گرفته تا درد کمر و عضلات خلاصه تا آنجا که زورش برسد به سلامتی فشار می آورد.

سالانه در کشور و استان کرمانشاه افرادی به این بیماری مبتلا می شوند که البته نقطه امید بخشش تشخیص و درمان به موقع و دست دست نکردن برای درمان است.

روستاییان و دامداران در معرض خطر بیشتر تب مالت

در بخش کوزران سراغ آقای ملکی می روم که بیشتر اعضا خانواده واقوامش در کوزران ساکن هستندو خودش هم بین کرمانشاه و این بخش در رفت و آمد است. آقای ملکی 56 ساله فردی است که یکی از نزدیکانش تجربه ابتلا به تب مالت را داشته و روزهای سخت و دلهره آوری را پشت سر گذاشته است.

وی گفت: خواهر و شوهر خواهرم کارشان دامداری است و در روستا هستند چند بار به خانه خواهرم که سر زدم دائما می‌گفت مریض است هر چه می‌گفتیم بیا تورا دکتر ببریم می‌گفت نه حالم خوب می شود حتما دلیلش کار کردن زیاد است، چند هفته ای وضعش همین جور بود تا اینکه یک شب با من تماس گرفت و گفت حالش خیلی بد است سریع خودم را به روستا رساندم او را به بیمارستان کرمانشاه آوردیم بعد از انجام آزمایش و معاینه پزشک ها گفتند تب مالت گرفته چرا زودتر مراجعه نکرده اید. خلاصه شوکه شده بودم و پر از استرس که مبادا اتفاق بدی برای خواهرم بیفتد خلاصه حدود چند ماهی در کرمانشاه بستری بود تا دو ماه اول حالش اصلا خوب نبود و دائما نسخه های دارویی را که پزشک تجویز می کرد تهیه می کردیم برایش تا اینکه در ماه سوم حالش بهتر شد و با تشخیص پزشک از بیمارستان مرخص و به خانه آمد البته موضوع را به دامپزشکی استان اطلاع دادم چند نفر با تجهیزات آمدند خون دام ها را آزمایش کردند چند راس از دام ها که تب مالت داشتند از بقیه دام ها که سالم بود جدا کردند و دام های آلوده را به کرمانشاه آوردند البته مبلغی هم بابت خسارت به ما پرداخت شد که خوب بود خلاصه خدارو شکر هر چند چندین ماه درگیر بیمارستان ودکتر بودیم اما ختم به خیر شد البته بعد آن ماجرا واقعا خودم دچار ترس شده ام و دائما به اطرافیانم که با دام در ارتباط هستند می گویم به محض کوچکترین مریضی به پزشک بروید به خیال اینکه سرما خورده اید یا سنتان بالا رفته و استخوان درد دارید خودتان را گول نزنید چون همیشه با دام ارتباط دارید مبادا تب مالت بگیرید.

مراقب دام های آلوده باشید / علائم ابتلا ممکن است تا آخر عمر با فرد مبتلا باشد

مجید همتی رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه گفت: دامی که به این بیماری مبتلا می شود معمولاً تا آخر عمر میکروب را از طریق شیر، ادرار، جفت، جنین و سایر ترشحات دفع می کند بدون اینکه علامت بالینی از بیماری نشان دهد. در انسان هم ممکن است علائم ابتلا تا آخر عمر با فرد همراه باشد

وی در خصوص راه های انتقال این بیماری اظهار اشت: تماس با دام آلوده و یا تنفس در آغل دام های آلوده، تماس با جنین سقط شده، ترشحات زایمانی و جفت دام آلوده، مصرف لبنیات آلوده از راه های انتقال است.

وی در خصوص اقدامات دامپزشکی در راستای پیشگیری و کنترل بیماری تب مالت، گفت: فعالیت های مختلفی انجام می شود ازجمل انجام واکسیناسیون که در این راستا سالانه تمام بره و بزغاله های ماده واجد شرایط که حدود 600 تا 700 هزار راس هستند واکسینه می شوند و همچنین 120 هزار دام سنگین هم واکسینه می شوند.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه با اشاره به اینکه حدود 40 اکیپ مایه کوبی در سطح استان فعال است تصریح کرد: در زمینه آموزش و اطلاع رسانی با مرکز بهداشت، جهاد کشاورزی, صدا و سیما همکاری داریم و برنامه های آموزشی تهیه می شود. افراد در معرض خطر شامل دامداران، دلالان دام، کارگران کشتارگاه و سایر اقشار در قالب چهره به چهره و برگزاری کلاس های ترویجی آموزش های لازم را می بینند و بروشور، پوستر و پمفلت آموزشی مناسب با این بیماری هرساله تهیه و توزیع می شود همچنین سال گذشته 3000 نفر روز با توزیع 2400 برگ بروشور آموزشی آموزش دیدند.

وی افزود: تست و کشتار از دیگر برنامه های دامپزشکی در گاوداری های صنعتی استان است به صورت مداوم هر 6 ماه یکبار از دام ها خونگیری و آزمایش انجام می شود و موارد مثبت کشتار می شوند. البته در دام های روستا و عشایری موضوع متفاوت است ودر صورت تقاضای دامداران تست و کشتار انجام می شود.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه خاطر نشان کرد: در صورت مشاهده تب مالت اقدامات بهداشتی قرنطینه ای در حمل دام هم به صورت ویژه انجام می شود مثلا برای نقل و انتقال دام بایستی دامداران ضوابطی که دامپزشکی تعیین کرده از جمله انجام واکسیناسیون، انجام آزمایش منفی بودن از لحاظ بیماری، استفاده از خودرو حمل مجاز و دوره قرنطینه در زمان حمل دام باید رعایت شود.

مجید همتی درباره راه های پیشگیری و گسترش این بیماری نیز گفت: جدا کردن محل نگهداری دام از منزل مسکونی، بهسازی اماکن دامی به گونه ای که قابلیت ضدعفونی داشته باشند و ایجاد فضای تهویه در دامداری، استفاده از لباس کار و لوازم ایمنی در هنگام کار، جوشاندن شیر و استفاده از لبنیات پاستوریزه و نگهداری پنیر تازه به مدت دو ماه در آب نمک 17 درصد (برای تهیه آب نمک 17 درصد باید 170 گرم نمک را در یک لیتر آب حل کنیم.) از کارهای مهم است که در پیشگیری نقش دارد.

وی از مردم خواست در مسافرت ها از خامه و محصولات دامی غیر بهداشتی که به صورت سوغات در کنار جاده ها عرضه می شود مصرف نکنند واز خرید و مصرف گوشت دام هایی که در اماکن غیر مجاز و خارج از کشتارگاه ذبح می شوند خودداری کنند

همتی افزود: افرادی که با دام در ارتباط هستند پس از از اتمام کار در دامداری حتماً دست ها را با آب و صابون بشویند، از تماس کودکان خردسال که توان کار در دامداری را ندارند و لزومی به حضور این افراد در دامداری نیست با دامها جلوگیری شود.

عاقبت دام های مبتلا به تب مالت چه می‌شود؟

وی در خصوص دام های مبتلا به بیماری تب مالت گفت: این موضوع یک دستورالعمل بخصوص دارد که اگر چنانچه پس از آزمایش خون مشخص شود که دامی از نظر بیماری تب مالت مثبت است با رعایت ضوابط بهداشتی به کشتارگاه دام حمل می شود و در کشتارگاه تحت نظر دکتر دامپزشک مسئول فنی در پایان زنجیره کشتار، کشتار می شود و پس از بازرسی لاشه توسط دامپزشک، ممکن است ضبط و از چرخه مصرف حذف گردد و یا اینکه در صورتی که قابل مصرف تشخیص داده شود پس از انتقال به سالن پیش سرد و گذراندن جمود نعشی برای از بین رفتن میکروب، در فراورده های گوشتی حرارت دیده مصرف شود که در این صورت هیچ گونه خطری برای سلامت انسان ندارد.

دامداران بیمه دام را فراموش نکنند

همتی گفت: همواره موارد ابتلا به تب مالت دیده می‌شود و توصیه ما به دامداران این است برای انکه به لحاظ مالی دچار خسارت نشوند حتما دام های خود را بیمه کنند.

وی افزود: در حال حاضر تنها مرجع پرداخت غرامت، بیمه دام است و متاسفانه معمولاً اکثر دامدار ها دام را بیمه نمی کنند و انجام تست و کشتار با مشکل مواجه می شود.

رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه تصریح کرد: همکاران ما در مراکز دامپزشکی آماده پاسخگویی و راهنمایی به دامداران دام های سبک و سنگین، روستاییان و عشایر درباره بیماری تب مالت هستند.

انتهای پیام /

علائم ابتلا به تب مالت ممکن است تا آخر عمر با فرد مبتلا باشد / دامداران بیمه دام را فراموش نکنند 2
علائم ابتلا به تب مالت ممکن است تا آخر عمر با فرد مبتلا باشد / دامداران بیمه دام را فراموش نکنند 3
علائم ابتلا به تب مالت ممکن است تا آخر عمر با فرد مبتلا باشد / دامداران بیمه دام را فراموش نکنند 4
علائم ابتلا به تب مالت ممکن است تا آخر عمر با فرد مبتلا باشد / دامداران بیمه دام را فراموش نکنند 5