عملکرد منابع و مصارف هدفمندسازی یارانهها در صحن مجلس بررسی شد
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز سه شنبه 18 بهمن، به بررسی عملکرد منابع و مصارف هدفمندسازی یارانهها پرداختند.
در جریان رسیدگی به این دستور، محمد مهدی مفتح سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد بررسی عملکرد منابع و مصارف هدفمندسازی یارانهها با محوریت تبصره (14) قانون بودجه سال 1401 کل کشور، متن این گزارش را قرائت کرد.
در جمع بندی این گزارش آمده است: 1- مطابق با مفاد بند (ب) ماده (39) قانون برنامه ششم توسعه و تبصره ذیل آن، دولت مکلف به ارائه جدول دریافت و پرداختهای مرتبط با قانون هدفمند کردن یارانه ها همراه لایحه بودجه سالیانه و درج منابع و مصارف مرتبط با آن در قالب ردیف های مستقل و جداگانه در ارقام بودجه عمومی می باشد. در همین راستا علاوه بر عدم ارائه جدول تبصره (14) همراه با لایحه بودجه سال 1402 توسط دولت، مطابق با بررسی های صورت گرفته هرچند در لایحه مذکور بخشی از مصارف غیریارانهای تبصره (14) به بودجه عمومی منتقل شده است که اقدام مثبتی است اما درخصوص درج منابع و مصارف هدفمندی در بودجه عمومی به روال سال های پیشین، کماکان اقدامی صورت نگرفته و 659 هزارمیلیارد تومان منابع و مصارف مقرر در تبصره (14) این لایحه همانند بودجه سنوات گذشته خارج از سقف بودجه عمومی است.
2- مطابق با مفاد تبصره (14) لایحه بودجه سال 1402، اعتبارات پیش بینی شده با عنوان یارانه نان که به صورت مستقیم اختصاص یافته است 56 هزار میلیارد تومان می باشد، این درحالی است که برآورد اعتبارات مورد نیاز برای این بخش برای سال آینده بیش از 100 هزارمیلیارد تومان است. از سوی دیگر مطابق با مفاد جزء (6) بند (الف) تبصره (14) لایحه بودجه، سازمان هدفمندی یارانه ها مکلف گردیده است تا منابع حاصل از حذف یارانه خانوارهای غیرمشمول حمایت دولت و مالیات بر ارزش افزوده گاز و فرآورده های نفتی به مبلغ 48.5 هزار میلیارد تومان را برای تأمین یارانه نان اختصاص دهد، این درحالیست که مطابق با حکم تکلیفی ماده (38) قانون مالیات بر ارزش افزوده، منابع دریافتی از مالیات بر ارزش افزوده گاز و فرآورده های نفتی بایستی در منابع عمومی و در بودجه شهرداری ها مورد استفاده قرار بگیرد، لذا اختصاص مجدد آن به عنوان یارانه نان با ابهام مواجه می باشد.
3- مطابق با بررسی های صورت گرفته و به استناد گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی در ارتباط با منابع مربوط به به میزان 23 هزارمیلیارد تومان که مشتمل بر 10 هزار هدفمندسازی یارانه ها در حوزه حمایت از تولید و اشتغال 2 میلیارد تومان منابع مقرر در ردیف 26 جدول مصارف تبصره (14) قانون بودجه سال 1401 و 13000 میلیارد تومان مانده سال قبل است، تا پایان دی ماه سال جاری پرداختی صورت نگرفته است. علاوه بر این خاطر نشان میسازد علی رغم صراحت اسناد بالادستی 3 و قوانین دائمی مبنی بر تکلیف دولت به اختصاص بخشی از منابع حاصل از هدفمندی برای حمایت از تولید و اشتغال، این مهم در تبصره (14) لایحه بودجه سال 1402 مورد توجه واقع نشده است که به نظر می رسد با توجه به اهمیت این حوزه، نیازمند تدبیر نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه می باشیم.
4- مطابق با مفاد ردیف (8) جدول مصارف تبصره (14) قانون بودجه سال 1401، اعتباری به مبلغ 24/5 هزارمیلیارد تومان با عنوان» حمایت از تولید در بخش انرژی «به ویژه با هدف بهره گیری از ظرفیت های ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در بهینه سازی مصرف سوخت منظور شده است. این درحالی است که علی رغم وجود ناترازی در تولید و مصرف انرژی به ویژه در حوزه گاز که نمود آن در موج سرمای اخیر کشور کاملاً مشهود بود و کمبود منابع لازم برای سرمایه گذاری در این حوزه، محورهای مندرج در ردیف مذکور از عملکرد مناسبی در پرداخت اعتبارات مصوب برخوردار نمی باشند. لذا به نظر میرسد این موضوع که علی رغم تصریح ماده (8) قانون هدفمندی یارانه ها مبنی بر اختصاص بخشی از منابع به بهینه سازی مصرف انرژی و پیش بینی و تصویب اعتبار برای آن توسط مجلس شورای اسلامی، چرا دولت نسبت به پرداخت در این حوزه اقدام ننموده است نیازمند بررسی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و پاسخگویی سازمان برنامه و بودجه دارد.
میرکاظمی: تا پایان سال 95.5 درصد از منابع بودجه عمومی محقق میشود
در ادامه، مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه در جریان بررسی گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در خصوص عملکرد تبصرهها و بندهای هدفمندی یارانهها در تبصره 14 لایحه بودجه سال جاری به جایگاه آمد و گفت: ما باید در لایحه بودجه منابع را واقعی ببینیم مصارف که به طور طبیعی اتفاق میافتد، اما اگر منابع واقعی دیده شود و کمترین مغایرت بین منابع و مصارف در بودجه وجود داشته باشد دولت نیز کمترین دستاندازی را به سایر منابع از جمله بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی خواهد داشت.
وی در ادامه اظهار کرد: در بودجه سال جاری 1394 همت منابع عمومی دیده شده بود که در 10 ماهه سال گذشته 1169 همت تحقق یافته و پیش بینی میشود تا پایان امسال 1332 همت محقق شده و میزان تحقق منابع بودجه عمومی به 95.5 درصد برسد. تبصره 14 به بحث فروش فرآوردههای نفتی و گاز و هدفمند سازی یارانهها باز میگردد که بنده در نوبت دوم وارد این موضوع خواهم شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: نتیجهگیری بنده این است که مجلس شورای اسلامی و دولت اگر منابع و مصارف را واقعی ببینند و کمترین مغایرت بین منابع و مصارف باشد در نهایت هزینه کمتری به مردم تحمیل میشود. امسال هم رتبهبندی معلمان اجرایی شد، هم حق پرستاران پرداخت شد، هم پاداش بازنشستگان داده شد و هم ترمیم حقوق صورت گرفت. دولت نیز از تنخواه بانک مرکزی برای تامین منابع و مصارف کشور استفاده نکرد.
فرزانه: افزایش نرخ خوراک پتروشیمی بازار سرمایه را دچار التهاب میکند
پس از سخنان میر کاظمی، ولیالله فرزانه، عضو هیات رئیسه کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، در مورد بررسی عملکرد منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه ها با محوریت تبصره (14) قانون بودجه سال 1401 کل کشور اظهار کرد: منابع مقرر از فروش فرآوردههای نفتی 123 درصد تحقق پیدا کرده که برای سال 1402، 93 هزار میلیارد تومان (همت) پیش بینی شدند. در اینجا بحث استانداردسازی و بهینهسازی سوخت است وقتی میخواهیم از 77 همت به 93 همت برسانیم قطعا موضوع سیاستگذاری تولید اتومبیل کممصرف دیده نشده که یک ایراد در پیشبینیها است.
وی اضافه کرد: همه ما میدانیم بخش قابل توجهی از بازار سرمایه کشور ما مربوط به پتروشیمی است برخی از کارشناسان معتقدند 70 درصد از هزینه پتروشیمی به خوراک بر میگردد. نرخ خوراک پتروشیمی در سال 1401 به ازای هر مترمکعب 5000 ریال پیشبینی شد که در سال 1402 آن را به 7000 ریال رساندهاند که این در بازار سرمایه التهاب ایجاد میکند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: با وجودی که هنوز نرخ خوراک پتروشیمی در لایحه بودجه به تصویب مجلس نرسیده پرداختن آن در رسانهها و اظهارنظرهای کارشناسان تاثیری در بازار سرمایه گذاشته است. پتروشیمیها کود اوره و سایر کودها را تامین میکنند که برای بخش کشاورزی مورد نیاز است این موضوع باید در تلفیق مورد توجه قرار گیرد.
وی در پایان گفت: دولت در حوزه صادرات گاز مایع و زنجیره تولید گاز طبیعی عملکرد خوبی داشته است.
پایان پیام /