«غده سرطانی» مانع توسعه گردشگری گلستان / «آشوراده» را دولتی کنید
«آشوراده» طرحی که قرار بود گلستان را به کیش دوم در شمال کشور تبدیل کند در بروکراسی اداری سه دولت زمینگیر شده بود و حالا با فرمان صریح دولت سیزدهم خبرهایی از شتاببخشی و مانعزدایی اجرای این پروژه به گوش میرسد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از گلستان ما، پروژه طبیعتگردی آشوراده به ایستگاه چهارمین دولت مستقر رسید، تا گره کوری که بیش از دو دهه مردم منطقه را معطل کرده بود با اراده دولت سیزدهم گرهگشایی شود، این پروژه با جذب پیمانکار و سرمایهگذار روی ریل شتاببخشی قرار میگیرد، در این میان دولتیها معتقد به ترک فعل مسئولان وقت و دوستداران محیط زیست خواهان دولتی شدن این پروژه هستند تا منافع آن به مردم منطقه برسد نه آنکه به جیب سرمایهگذار و پیمانکار سرازیر شود.
«آشوراده» طرحی که قرار بود گلستان را به کیش دوم در شمال کشور تبدیل کند در بروکراسی اداری سه دولت زمینگیر شده بود و حالا با فرمان صریح دولت سیزدهم خبرهایی از شتاببخشی و مانعزدایی اجرای این پروژه به گوش میرسد.
اما و اگرهای شبهجزیره آشوراده در میزگرد تخصصی «تنها جزیره ایرانی خزر در رستاخیز توسعه گردشگری» با حضور شماری از مسئولان و دوستداران محیط زیست بررسی شد؛ تا در سایه رفع ابهامات، گرههای کور چندین ساله این پروژه باز شود و بهترین تصمیمگیری با رویکرد نگاه تخصصی برای آن اتفاق بیفتد.
طرح طبیعتگردی آشوراده مجوزهای سازمان محیط زیست، وزارت گردشگری و شورای عالی معماری و شهرسازی را دارد و عزم مسئولان گلستان در اجرای این پروژه جزم شده است، در این میان مواضع طبیعتدوستان و تعدادی از مدیران استان در قالب یک میزگرد تخصصی به رشته تحریر درآمده است.
رضایی: توسعه گلستان باید قابل دفاع باشد
حمیدرضا رضایی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان گرگان در خصوص موانع توسعه آشوراده گفت: وقتی بحث توسعه میشود سه سوال اساسی به ذهن خطور میکند اینکه چرا توسعه باید صورت بگیرد؟ این توسعه برای چه کسانی باشد؟ و قرار است چگونه اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: توسعه واژهای زیبا و قابلتوجه است و میتواند رسانهها را به خود جذب کند در مورد آشوراده و توسعه آن باید بگویم که دوستداران محیطزیست به هیچوجه مخالف توسعه نیستند ولیکن توسعه اگر قرار است در هر جای کشور اتفاق بیفتد باید سازگار با محیطزیست، فرهنگ جامعه و توان سرزمین باشد و مردم هم خواهان آن باشند.
این عضو هیئت علمی بیان کرد: ما باید توسعهای ایجاد کنیم که بتواند در تمام ابعاد قابل دفاع باشد، چیزی که پنهان شود و اسم آنها را توسعه بگذاریم قابلقبول نیست.
رضایی بیان کرد: در سالهای گذشته طی دو دهه اخیر در مقوله توسعه موفق نبودیم، که دلایل آن باید به درستی واکاوی و بهترین تصمیم برای آن اتخاذ شود.
قائمی: به جای توسعه مضرات برخی پروژهها عاید گلستان شده است
پژوهشگر محیط زیست نیز با اشاره به اینکه کسی مخالف توسعه نیست، گفت: اما آنچه امروز میبینیم چیزی غیر از توسعه است شما ببینید توسعه چه مشکلاتی را به وجود آورده مخصوصا در زمینه محیط زیست که ضرر و زیان آن نمیتواند قابل جبران باشد.
رمضانعلی قائمی با برشمردن برخی پروژههایی که به نام توسعه در استان اجرا شدند، اظهار کرد: توسعه کارخانه سیمان در گالیکش خیلی سروصدا به پا کرد، خیلی افراد فشار آوردند که این پروژه باید انجام شود برای اینکه اشتغال ایجاد میکند الان مردم آنجا میگویند آلودگی به ما فشار میآورد آیا اسم این را میتوان توسعه گذاشت.
وی ادامه داد: در مورد میگو محدودهای در نظر گرفته شد که بخشی از آبهای دریای خزر برای پرورش ماهیان استفاده شود بخشی از پهنههای بزرگ زیستمحیطی پشتوانه اجرای این طرح شد این را با کانالکشی خشک کردند و این توسعه به قیمت از دست رفتن یک چیز بزرگتر بود.
پژوهشگر محیط زیست گفت: آنچه برای توسعه شهری زیارت اتفاق افتاده را در نظر بگیرید اگر مدافع محیطزیست حرف میزند برای این است که نگران میشود این موضوع اکنون مشکل دستگاههای دستگاههای قضایی و محیطزیست شده است.
قائمی با تصریح اینکه ما این نوع توسعه را قبول نداریم، گفت: خسارت ناشی از سیل در بالادست حوزه زیارت بخش زیادی از خانهها را درگیر خود خواهد کرد و خسارت جبرانناپذیری به بار خواهد آورد همین پیشبینیها برای پارک ملی گلستان شد که بیتوجهی کردند و سیل دوم باعث کشتار تعدادی دیگر از مردم شد.
وی با اشاره به سطح بالای تخریب جنگل در مناطق بالادستی شهرستان با اجرای پروژه زغالسنگ رامیان - آزادشهر افزود: منابع و درآمد این پروژه به استانی دیگر رفت اما تخریب و فاضلاب و مضرات پروژه برای گلستان باقی ماند، چرا باید ما از توسعهای که قرار است وضعیت و حال اقتصاد استان را ناخوشایند کند دفاع کنیم.
شکیبا: آشوراده آب ندارد اما برای عدهای نان داشت
مسعود شکیبا یکی دیگر از فعالان محیط زیست استان گلستان گفت: متأسفانه در مسائل زیستمحیطی و نگاههای دولتی تفاوت افق دید وجود دارد، دیدگاه مدیران دولتی در توسعه خلاصه به کلنگزنی و افتتاح پروژه و معدل گیری چهار سال اول برای پیروزی در چهار سال دوم است اما نگاه محیطزیستی میگوید حداقل پنجاه سال آینده را نگاه کنید.
وی با اشاره به اینکه هیچ کدام از نگاههای توسعهای، توسعه پایدار را تامین نمیکند، افزود: اینکه پروژهای را کلنگ بزنیم و به فکر پیامد پسابهای ناشی از آن نباشیم اسم آن را نمی توان توسعه گذاشت.
شکیبا معتقد است وقتی در اسکله سرویس بهداشتی و محل جذب توریست وجود ندارد چرا عده ای به دنبال این هستند به پناهگاه حیات وحش دست اندازی کنند.
وی با اشاره به اینکه توسعه با شعار دادن اتفاق نمی افتد، ادامه داد: برخی دوستداران محیطزیست را میخواهند بدنام کنند و اتهام میزنند که آنها میخواهند جلوی توسعه را بگیرند، نگاه توسعهای بدون اشتغالزایی فایدهای ندارد، نگاه بدون اقتصاد و هزینه کرد بدون اشتغالزایی واقعی نمیتواند تأمینکننده محیطزیست باشد.
شکیبا بیان کرد: آقایانی که حرف از توسعه میزنند آیا وضعیت مردم پاییندست را دیدند و میدانند چگونه است، بهنظر میرسد تنها سودی که آشوراده دارد برای برخی پیمانکاران است اگر آب ندارد ظاهرا برای عدهای نان دارد.
*ضد توسعه نیستیم / خصوصیسازی آشوراده به ضرر مردم تمام میشود
عقیل مهقانی عکاس حوزه محیط زیست نیز در این باره گفت: امروز جای مدیران دولتی در این میزگرد خالی است و این نشست بیشتر به گفتگوی رسانهای شبیه شده که شاید به نتیجه موثر نرسد.
وی با تشبیه اینکه وضعیت آشوراده به مرداب تبدیل شده است، افزود: قول های بدون کارشناسی نتیجه بخش نیست، موضوع آشوراده به راحتی قابل حل است اما نه آنطور که دولتی ها میخواهند.
این عکاس محیط زیست بیان کرد: سرمایه گذار در آشوراده تنها به دنبال سود خودش است اگر آشوراده به سمت خصوصی سازی برود هیچ کس ضرر نمی کند جز مردم؛ آیا سرمایه گذار درباره آینده خلیج گرگان که قرار است خشک شود اطلاعی ندارد پس چرا هزینه هایی در آنجا انجام می دهد که معلوم نیست آیا قرار است این سرمایه برگردد یا خیر.
مهقانی گفت: خودمان را گول نزنیم، ما ضد توسعه نیستیم چرا کانسار خزر درباره گردش مالی روزانه خود گزارش نمی دهد، چرا چاهی که قرار بود راه اندازی کنند هنوز انجام نشده، آقایان مسئول بیایند و جواب دهند.
وی شبه جزیره آشوراده را یک برند جهانی دانست و بیان کرد: پرنده نگری در آشوراده خیلی خوب است اما این تنها یک بعد درآمد است و نمی توان همه تمرکز را روی مسئله متمرکز کرد.
ساور: آشوراده به غده سرطانی برای توسعه استان تبدیل شده است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان نیز با اشاره به استقلال 30 ساله این استان از مازندران گفت: این استقلال باید آورده ای برای جمعیت دو میلیونی استان داشته باشد اما از آنجایی که بسیاری از فرصت های سرمایه گذاری استان درگیر بروکراسی اداری شده است دچار خودتحریمی درون استانی شدیم و نمی توان این مسئله را گرده پاتخت نشینان انداخت.
جواد ساور با اشاره به اینکه گلستان یک استان گردشگری و کشاورزی است، افزود: گلستان جزو 10 استان برتر از جهت برخورداری از مواهب طبیعی است و از این جهت اولویت استان باید موضوعات کشاورزی و گردشگری باشد.
وی با اشاره به اینکه آشوراده به غده سرطانی برای توسعه استان تبدیل شده تصریح کرد: رئیس جمهور در سفر به استان دستور سریع برای پیگیری این پروژه دادند و با اقدامات انجام شده خروجی مثبتی اتفاق می افتد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان با اشاره به ترک فعل هایی که در جزیره آشوراده رخ داده بیان کرد: یکی از ترک فعل ها مربوط به سال 93 است که پروژه بعد از چهار سال به شکل کلنگ زنی رها شد.
ساور با اشاره به اختلافات گلستان با مازندران بر سر مشخص نبودن مرز تصریح کرد: استاندار مصرانه با حفظ دغدغه های محیطزیست و منابع طبیعی اصرار به اجرای این پروژه دارند و دوستداران محیط زیست مخالف اصل پروژه نیستند اما نگرانی هایی دارند که باید حلاجی شود.
وی با تاکید بر اینکه پروژه تحول آفرین آشوراده نباید بر روی زمین بماند، اظهار کرد: ما به دنبال اجرای هر چه بهتر این پروژه با رعایت اصول زیست محیطی هستیم در این راستا در راستای احقاق حقوق تضییع شده مردم گلستان در دو دهه گذشته به هیچ وجه کوتاه نخواهیم آمد.
ساور بر لزوم دیپلماسی و تعامل بین دستگاهی در راستای رفع موانع این پروژه تاکید کرد و گفت: باید دست به دست هم دهیم تا حق گلستان مظلوم شده را محقق کنیم.
ساورعلیا: گردشگری در کشور با خوشگذرانی اشتباه گرفته شده است
رئیس اداره ممیزی و حدنگاری اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان نیز در این میزگرد بر لزوم ترسیم چشم انداز در حوزه توسعه استان تاکید کرد و گفت: توسعه و توازن در حوزه های زیست محیطی و منابع طبیعی باید همخوانی با یکدیگر داشته باشند.
علی ساورعلیا با اشاره به اینکه الزامات و پیوست های توسعه بسیار مهم است، ابراز کرد: مسئله منابع طبیعی و محیط زیست صرفاً منطقه ای نیست بلکه جهانی است و با رویکرد آینده نگری باید تصمیم گیری کنیم، این دغدغه ها دلیل بر این نیست که از توسعه متوازن غفلت شود.
وی با بیان اینکه نگاه به گردشگری در کشور با خوشگذرانی اشتباه گرفته شده است، تصریح کرد: امروزه گردشگری تحقیقاتی هم وجود دارد آیا ما می خواهیم با ایجاد سازه هایی زمینه ورود افرادی را فراهم کنیم که با ورود خود هر بلایی که خواستند سر طبیعت بیاورند.
به گفته ساورعلیا؛ در بحث گردشگری مسئله ای به نام گردشگری تحقیقاتی و علمی است که کشورهای مختلف ورود کردند ما همه راهها را بستیم و صرفاً به دنبال ایجاد هتل چند ستاره هستیم تا تعدادی افراد معدود از مواهب آن بهره مند شوند.
وی با تاکید بر اینکه نیازی به ایجاد سازه های سنگین در آشوراده نیست، بیان کرد: کسی که می خواهد از آشوراده به عنوان گردشگری استفاده کند نباید بدون ملاحظات زیست محیطی باشد.
انتهای پیام /