غربت یک استادیوم، 20 سال پس از یکشنبه سیاه
ساری - ایرنا - دقیقا 20 سال پس از حادثه تلخ فرو ریختن سقف سکوهای استادیوم شهید متقی ساری در دیدار شموشک و پرسپولیس، اکنون به خاطر اجرای طرح بازسازی، هیچ اثری از سکوها و بناهای این استادیوم وجود ندارد، ضمن این که به خاطر نبود اعتبار، پروژه بازسازی هم متوقف شده است.
به گزارش ایرنا، استادیوم شهید متقی ساری که از آن به دلیل قدمت بیش از 80 سالهاش در کنار استادیوم شهید شیرودی به عنوان قدیمیترین استادیوم کشور یاد میشود، سالهاست که به دلیل فرسودگی سازه سکوها در مرکز شهر ساری روزگار مهجورانهای را میگذراند و هیاهوی فوتبال در آن جریان ندارد.
عصر امروز دقیقا 20 سال از حادثه تلخ فرو ریختن سقف بخشی از سکوی این استادیوم در دیدار بین شموشک و پرسپولیس از سری مسابقات جام حذفی فوتبال کشور میگذرد. حادثهای که در آن دو هوادار کشته و دو هوادار قطع نخاع شدند و چندین مصدوم هم بر جای گذاشت. از آن مسابقه به بعد بارها بحث بازسازی و تجهیز استادیوم شهید متقی مطرح شد و تنها گامی که در این زمینه برداشته شده، مربوط به دولت دوازدهم است که استارت کار را زد تا این استادیوم نوستالژیک را برای مازندرانی ها احیاء کند.
با این وصف، وجود ده ها طرح نیمه تمام ورزشی در کنار افزایش هزینه ها سبب شده است تا کارها برای احیای استادیوم شهید متقی آنگونه که باید پیشرفت نداشته باشد و متوقف شود و به همین دلیل آنچه که امروز از این ورزشگاه دیده میشود یک قطعه زمین خالی از سکو و سایر بناهای قبلی است و بجز اجرای فنداسیون سکوهای جدید در بخشی از ضلع شمالی استادیوم و برچیده شدن سازهها، عملا اثر دیگری از بازسازی در آن دیده نمیشود.
این استادیوم سال 1339 به عنوان زمین فوتبال دبیرستان طالقانی ساری - دبیرستان پهلوی سابق - با بودجهای 18 هزار تومانی و ساخت یک جایگاه ویژه مقامات و بدون سکوهای حضور تماشاگران برای میزبانی از مسابقات فوتبال قهرمانی کشور آماده شد. مسابقاتی که با حضور 6 تیم راهیافته به مرحله نهایی این مسابقات یعنی سپه تهران، ساری، جم آبادان، کرمان، منتخب قزوین و منتخب تبریز برگزار شده بود و جم آبادان موفق به کسب عنوان قهرمانی آن مسابقات شد.
مسابقه شاهین آبادان و سپه تهران - مسابقات فوتبال قهرمانی کشور - ساری - 1339یکشنبه سیاه استادیوم متقی ساری
شموشک و پرسپولیس در مرحله یک هشتم نهایی جام حذفی سال 1380 به هم رسیدند و به قانون آن سالهای جام حذفی باید در دو دیدار رفت و برگشت به مصاف هم میرفتند. بازی رفت در تهران با برد 1 - 0 پرسپولیسیها به پایان رسید و برای بازی برگشت شاگردان علی پروین باید به مازندران میآمدند. شورای تأمین مازندران به دلیل نامناسب بودن ورزشگاه خانگی شموشک و در حال تعمیر بودن آن، با برگزاری مسابقه در استادیوم شهدای نوشهر مخالفت کرد و در نتیجه قرار شد دیدار برگشت شموشک و پرسپولیس در استادیوم شهید متقی ساری برگزار شود. در ورزشگاهی که حدود هفت هزار نفر گنجایش داشت، اما برای آن مسابقه بیش از 15 هزار تماشاگر وارد این استادیوم شد. همان زمان نیز انتقادهایی مبنی بر این مطرح شده بود که چرا این مسابقه در استادیوم وطنی قائمشهر که شرایط بهتری نسبت به استادیوم متقی ساری داشت برگزار نمیشود.
به هر شکل از صبح 16 اردیبهشت فوتبالدوستان مازندران خودشان را به استادیوم شهید متقی ساری رساندند و لحظه به لحظه بر تعداد تماشاگران افزوده شد. صدها نفر پشت در ورزشگاه ماندند و نتوانستند وارد استادیوم شوند. از حوالی ظهر به بعد تجمع فوتبالدوستها پشت در ورزشگاه متقی بیشتر شد و حوالی ساعت 15 با فشار هواداران بیرون ورزشگاه، در استادیوم باز شد و جمعیت زیادی وارد استادیوم شدند. عدهای روی دیوار، برخیها روی ستونها و زیر سکوها، تعدادی در فضاهای خالی کنار سکوها و عده زیادی هم روی سقف سایهبان سکوها ایستادند.
شموشک نوشهر که آن سالها شرایط بسیار خوبی داشت توانست در همان نیمه نخست بازی با دو گل سهراب انتظاری کار را برای پرسپولیس سخت کند و برنده به رختکن برود. اما نیمه دوم این مسابقه هرگز به پایان نرسید. ابتدای نیمه دوم سقف بخشی از سکوهای ورزشگاه به دلیل فشار زیادی به واسطه حضور تماشاگران به آن وارد شده بود فرو ریخت و روز پرشور و هیجان فوتبال مازندران به روزی تلخ تبدیل شد. دهها مصدوم، دو قطع نخاعی و دو کشته سبب شد که از 16 اردیبهشت 1380 به عنوان روز تلخ ورزش مازندران و یکی از روزهای سیاه فوتبال ایران یاد شود.
در مسیر فرسایش
پس از این مسابقه نیمهتمام پرسپولیس به احترام هواداران شموشک از حضور در جام حذفی انصراف داد و شموشک هم در مرحله بعد مقابل سایپا قرار گرفت و حذف شد. از آن دیدار تلخ حالا تعدادی خاطره تلخ باقی مانده و یک استادیوم پیر و فرسوده که سالهاست برای بازسازی آن قرار است اقداماتی انجام شود و به هر دلیلی این وعدهها به سرانجام نمیرسد. استادیوم شهید متقی ساری از یک سو به دلیل فرسودگی سازه و بناهای ساخته شده و از سوی دیگر به دلیل حضور کمرنگ فوتبال ساری در فوتبال کشور به مرور در روندی فرسایشی قرار گرفت. تا جایی که از اوایل دهه 90 ریختن بخشی از قطعات سکوی ضلع شرقی در خیابان و روی خودروها اعتراضات ساکنان منطقه و برخی شهروندان را به دنبال داشت. بر همین اساس همواره اظهارنظرهایی برای بازسازی این ورزشگاه مطرح میشد.
اما جدیترین این وعدهها آغاز رسمی بازسازی این استادیوم و کلنگزنی پروژه با حضور مسئولان استانی و ملی بود. اواخر مهر 1398 مدیرکل وقت ورزش و جوانان مازندران اعلام کرد که طرح مطالعات مرمت و بازسازی استادیوم شهید متقی ساری به پایان رسیده و قرار است بازسازی این استادیوم قدیمی به زودی آغاز شود. 2 آذر همان سال نیز در مراسمی رسمی با حضور مسئولانی همچون استاندار مازندران، مدیرکل وقت ورزش و جوانان، رئیس کمیته ملی المپیک، رئیس سازمان بسیج سازندگی سپاه کربلای مازندران و مسئولان شهرستان ساری کلنگ پروژه بازسازی این استادیوم به زمین زده شد.
آغاز بازسازی استادیوم شهید متقی ساری - 2 آذر 1398مشخصات پروژه
بر اساس طرح در نظر گرفته شده مقرر شد که بسیج سازندگی سپاه کربلا اجرای این پروژه را به عهده داشته باشد و با استفاده از اعتبارات ملی و استانی طی دو سال کل پروژه به بهرهبرداری برسد. مجموع مساحت پروژه حدود 13 هزار و 200 متر مربع شامل 1400 متر مربع جایگاه ویژه و خدمات جانبی، یکهزار و 700 متر مربع ساختمان اداری، پنج هزار و 500 متر مربع برای ساختمان هیأتهای ورزشی و چهار هزار و 500 متر هم مختص ساخت جایگاه تماشاگران با ظرفیت هفت هزار نفر است. به گفته مجریان پروژه قرار بود در فاز نخست این طرح تخریب سازههای قدیمی است و ساخت جایگاه تماشاگران، ساختمان هیأتهای ورزشی و ساختمان جایگاه ویژه در ضلع شمالی اجرا شود و این بخش از پروژه تا پایان سال 1399 به بهرهبرداری برسد.
مدت اجرای پروژه بازسازی استادیوم شهید متقی ساری 2 سال اعلام شده بود.اما آنچه که در حال حاضر در این ورزشگاه قدیمی مرکز مازندران دیده میشود، سکوت و رکود عملیات اجرایی و رها شدن پروژه زمین خالی از سازههای قدیمی است که به گفته معاون توسعه و پشتیبانی اداره کل ورزش و جوانان مازندران عامل آن اختصاص نیافتن اعتبارات اجرای پروژه است.
پای لنگ اعتبارات
مسعود رمضانی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان این که مجری طرح بازسازی و مرمت استادیوم شهید متقی ساری بسیج سازندگی سپاه کربلاست، میگوید: در حال حاضر به دلیل نبود اعتبارات لازم اجرای پروژه متوقف شده است. پارسال بخشی از اعتبار تأمین شد و با حدود دو میلیارد تومان اعتبار، اقدامات اولیه مانند تخریب سازه قدیمی و اجرای فنداسیون سکوی ضلع شمالی انجام شد. اما برای ادامه فعالیت اعتبار جدید اختصاص نیافت.
وی با تأکید بر این که ادامه اجرای پروژه مستلزم تأمین اعتبار است، میافزاید: در حال حاضر اجرای پروژه متوقف شده است. برآورد اولیه برای اجرای این پروژه در یک سال پیش حدود 20 میلیارد تومان بود. اما با توجه به افزایش قیمتها و تورم احتمالا برای اجرای همان پروژه به اعتباری نزدیک به 50 میلیارد تومان نیاز است.
این مسئول از پیگیریهای استاندار و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی مازندران برای تخصیص بودجه ویژه این پروژه خبر میدهد و اظهار میکند: با توجه به تعدد پروژههای نیمهتمام که در استان وجود دارد امکان این که اعتبار مورد نیاز این پروژه توسط اداره کل ورزش و جوانان تأمین شود وجود ندارد. اعتباری که برای این پروژه نیاز است در قالب اعتبارات استانی نمیگنجد.
تکمیل پروژه بازسازی استادیوم شهید متقی به حدود 50 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.معاون توسعه و پشتیبانی اداره کل ورزش و جوانان مازندران خاطرنشان میکند: فعلا با توجه به فرسودگی زیاد سازهها و بناها تمام سکوها و ابنیه موجود در این محوطه تخریب شد و زمین آماده اجرای پروژه جدید است. اجرای طرح در صورت تأمین اعتبار نهایتا طی دو سال به پایان میرسد.
تعداد پروژههای ورزشی نیمهتمام مازندران در حاضر بنا به آخرین اظهارات مدیرکل ورزش و جوانان مازندران نزدیک به یکصد پروژه است که برای تکمیل این طرحها به بیش از 500 میلیارد تومان اعتبار نیاز است. در چنین شرایطی طبیعتا نمیتوان انتظار داشت که حتی در صورت تخصیص این نیاز 500 میلیارد تومانی، رقمی معادل 10 درصد اعتبارات مورد نیاز تکمیل یکصد پروژه نیمهتمام مازندران به یک پروژه اختصاص یابد. بنابراین با چنین شرایطی پروژه بازسازی استادیوم شهید متقی ساری احتمالا تا سالها بعد هم به سرانجام مشخصی نخواهد رسید.
*س_برچسبها_س*