پنج‌شنبه 8 آذر 1403

فاجعه زیست محیطی بدتر از گتوند در راه است!/ نیم نگاه مسئولان به آبگیری سد چشم‌شیر

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
فاجعه زیست محیطی بدتر از گتوند در راه است!/ نیم نگاه مسئولان به آبگیری سد چشم‌شیر

طی هفته‌های گذشته خبری مبنی بر آبگیری سد چم‌شیر تا پایان آذرماه به گوش رسیده اما تا این لحظه سازمان محیط زیست مجوز را صادر نکرده و گفته تا زمانی که راستی آزمایی صورت نگیرد و داده‌ها توسط دو طرف تأیید نشود اجازه آبگیری به سد داده نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مدتهاست زمزمه آبگیری سد چم شیر به گوش می‌رسد که با انتقاد فعالان محیط زیست روبه‌رو بود، چرا که با اجرای آبگیری علاوه بر انحلال نمک در آب، شاهد اختلاط آب با هیدروکربن‌های نفتی چاه‌های منطقه خواهیم بود.

در این میان رودخانه زهره دیگر جریان طبیعی‌اش را از دست خواهد داد و آبی که از مخزن سد خارج می‌شود نه به درد کشاورزی می‌خورد نه آب شرب و این نشان دهده یک فاجعه زیست محیطی است.

جالب است بدانید فعالان زیست محیطی کشورمان معتقدند، آبگیری سد چشم شیر با توجه به این واقعیت که در بستر این رودخانه، چاه‌های پر حجم نفتی، شیمیایی و همچنین تپه‌های نمک قرار دارند، مناطق پایین‌دستی در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و حتی خوزستان را با فاجعه‌ای بیشتر از فاجعه سد گتوند مواجه می‌سازند.

فاجعه زیست محیطی با نشت چاه نفت به مخزن سدچشم شیر / آبگیری سد چم‌شیر تخلف است

سید مجتبی محفوظی نماینده مردم آبادان در مجلس در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا به آبگیری سد چم‌شیر و نشتی چاه‌های نفت این منطقه هشدار داد و گفت: انتقال آب از سر شاخه‌های کارون با هر عنوانی خلاف قوانین طبیعت و محیط زیست محسوب می‌شود و تبعات جبران ناپذیری را به دنبال دارد.

به گفته محفوظی، بسیاری از سدهایی که در خوزستان احداث می‌شوند موافقت محیط زیست را به همراه ندارند و اگر جایی هم محیط زیست با این مسئله موافقت کرده بی‌تردید نتایج خسارت‌باری را به دنبال داشته است، در واقع باید گفت اگر پروژه‌ای زیست محیطی بدون اجازه محیط زیست راه‌اندازی شود تخلف آشکار است و باید متولیان نسبت به راه‌اندازی آن پاسخگو باشند.

وی با اشاره اینکه وزارت نیرو و سازمان محیط زیست نهادهای متولی منابع آبی کشور محسوب می‌شوند، گفت: در وزارت نیرو و سازمان محیط زیست ترک فعل‌های صورت گرفته و بانی وضع موجود شده‌اند و خسارات جبران ناپذیری را از خود به جای گذاشته است.

نماینده مردم آبادان تصریح کرد: متاسفانه احداث سد به شکل غیر کارشناسی شده تبعات گرانی را برای نسل امروز و فردا به دنبال خواهد داشت، چرا که سد سازی‌های بی‌مورد تنوع زیستی جانوری را به خطر می‌اندازد.

محفوظی با بیان اینکه آبگیری سد چم‌شیر تبعات جبران ناپذیری را در پی دارد، گفت: با آبگیری این سد چا‌ه‌های نفت موجود فعال شده و نشتی این چاه‌ها به داخل آب، خسارات جبران ناپذیری به جای خواهد گذاشت و ای کاش به جای سد سازی های بی‌مورد مسئولان و متولیان امر به فکر راهکاری سازنده بودند.

نماینده مردم آبادان در مجلس به ورود نمک به مخزن سد چم‌شیر اشاره کرد و گفت: سالانه حجم بسیاری از نمک وارد مخزن سد چم‌شیر می‌شود ورود این نمک‌ها فاجعه‌ای بزرگ در شرق خوزستان را رقم خواهد زد.

به گفته محفوظی، سازمان محیط زیست به طور علنی اعلام کرده است آبگیری سد چم‌شیر تخلف است.

عمق فاجعه زیست محیطی چم‌شیر بیشتر از گتوند است

حسین آخانی استاد دانشگاه تهران در گفتگویی درباره تبعات آبگیری سد چمشیر می‌گوید: رودخانه زهره که سد چمشیر روی آن واقع‌شده است یک رودخانه‌ی کاملا شور است که با احداث سد، در بهترین حالت شوری آن دو برابر خواهد شد و در واقع آب آن غیرقابل شرب و غیرقابل کشاورزی هست.

وی می افزاید: عمق فاجعه چمشیر بیشتر از گتوند است، چراکه آب رودخانه زهره شور است و در بستر شور هم قرار دارد. در حال حاضر هم چشمه‌های شور متعددی وارد رودخانه می‌شود. بنابراین شرایط کیفیت آب رودخانه زهره به مراتب خطرناک‌تر از سد چمشیر خواهد بود و تبعات دیگری هم دارد؛ با ایجاد آن سد و عدم جریان رودخانه معمولاً تخلیه‌ی نمک به‌طور طبیعی انجام می‌شود چون آن اتفاق نمی‌افتد، باعث تجمع نمک در داخل مخزن سد خواهد شد و چون شستشوی سالیانه صورت نمی‌گیرد، رودخانه‌ی زهره بعد از احداث سد شورتر خواهد شد.

چم‌شیر کامل تحت رصد سازمان حفاظت محیط زیست است / در حال بررسی هستیم

برخی از کارشناسان و متخصصان محیط زیست و آب معتقدند اگر چمشیر آبگیری شود، تراژدی گتوند تکرار می‌شود و به شدت مخالف آبگیری سد چمشیر هستند و این امر سبب شد سازمان محیط زیست به این موضوع ورود پیدا کند، به طوری علی سلاجقه رئیس سازمان محیط زیست عنوان کرد در وزارت نیرو برای آبگیری سد تا پایان آذر تاریخ اعلام کرده بودند ولی ما گفتم تا وقتی که راستی آزمایی نشود و داده‌ها توسط مجموعه دو طرف تأیید نشود اجازه آبگیری به سد را از سوی سازمان حفاظت محیط زیست نخواهیم داد، در واقع این موضوع تحت رصد سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. هفته گذشته به کهگیلویه و بویراحمد سفر کردم. این مسئله برایم مهم است و سازندهای منطقه را هم می‌شناسم.

به گفته سلاجقه، هرگز اجازه نخواهم داد فاجعه گتوند مجددا رخ دهد مسئله سد چم شیر باید به لحاظ علمی و تخصصی بررسی شود. ما در حال پیگیری هستیم که اگر دریاچه سد مشکل دارد یا گنبد نمکی نهفته در منطقه باشد یا هر علت دیگری مجوز آبگیری را نمی‌دهیم تا مبادا آب با کیفیت منطقه دچار آسیب هم بشود

مجوز آبگیری سد چمشیر را تا زمان نمونه‌برداری مجدد صادر نمی‌کنیم

در نهایت ایرج حشمتی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست درباره ابهامات مربوط به آبگیری و بهره‌برداری از سد چم‌شیر اظهار داشت: موضوعاتی از قبیل واقع شدن دریاچه سد در یک میدان نفتی با چندین چاه نفت و اختلافات فنی و کارشناسی فی‌مابین دو وزارتخانه نفت و نیرو موجب ایجاد اخلال در ادامه پیگیری برای آبگیری از سد شده است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با توجه به ابهاماتی که درباره احتمال وجود گنبدهای نمکی نهفته در سد چمشیر وجود دارد، از وزرات نیرو خواسته‌ایم که مجددا نمونه‌برداری کند و مجوز آبگیری سد را تا زمان نمونه‌برداری مجدد صادر نمی‌کنیم.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در این نشست موضوعات کارشناسی از جمله موضوعات مرتبط با زمین‌شناسی، چینه‌شناسی، گسل‌ها و ساختمان زمین‌شناسی منطقه و وضعیت ساختگاه و دریاچه سد و نتایج بررسی‌ها و نمونه‌برداری‌های صورت گرفته مطرح شد. با توجه به احتمال وجود گنبدهای نمکی نهفته و حبس شدن نمک در دوره‌های مختلف زمین‌شناسی با توجه به جنس سنگ‌های مختلف در آن منطقه وجود دارد، از وزارت نیرو خواسته‌ایم که دوباره نمونه‌برداری انجام شود.

به گزارش دانا؛ وزارت نیرو خبر از احتمال آبگیری سد چمشیر تا پایان آذر را داده است و با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی گویا اختلافات بر سر آبگیری سد چمشیر بیشتر شده است. وزارت نیرو اصرار به آبگیری سد دارد و سازمان محیط زیست می‌گوید مجوز ایجاد سدی مشابه گتوند تا راستی آزمایی داده نمی‌شود. حالا باید دید نتیجه نمونه گیری‌ها و بررسی‌ها چه خواهد شد و امیدواریم شاهده فاجعه زیست محیطی دیگری همچون تکرار تراژدی تلخ سد گتوند با آبگیری چم‌شیر در این منطقه نشویم!.

بیشتر بخوانید:

پشت پرده مخالفت‌ها با آبگیری چم شیر چیست؟+ تصاویر

فاجعه زیست محیطی با نشت چاه نفت به مخزن سدچشم شیر