دوشنبه 5 آذر 1403

فارس من | معلمانی که حقوق مکفی و امنیت شغلی می خواهند

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
فارس من | معلمانی که حقوق مکفی و امنیت شغلی می خواهند

خبرگزاری فارس گروه آموزش و پرورش: نام معلمان مدارس غیردولتی را بارها و بارها شنیده‌اید؛ به رغم آنکه نام «معلم» بر آنها نهاده شده است اما گاها از شرایط مناسب کاری برخوردار نیستند و این وضعیت مسلما بر حرفه آنها تأثیر می‌گذارد.

این معلمان با ثبت سوژه‌های متعدد در سامانه «فارس من» خبرگزاری فارس با عناوینی چون «معلمان مدارس غیر دولتی: کسی صدای ما را نمی‌شنود» و «پایان به تبعیض حقوق معلمان مدارس غیرانتفاعی توسط وزارت آموزش و پرورش» خواستار پیگیری شدند.

عدم به رسمیت شناخته شدن معلمین غیردولتی در وزارت آموزش و پرورش، نداشتن فرصتی برای استخدام در آموزش و پرورش، نبود امنیت شغلی، افزایش سن و عدم به‌کارگیری آنان در مدارس، قراردادهای موقت هشت ماهه، انجام بیمه کارگران فصلی فقط برای برخی از معلمین غیردولتی با هزینه خودشان، عدم برخورداری از مزایای در نظرگرفته شده برای کارمندان رسمی آموزش و پرورش مانند وام مسکن، بن خرید کالا و...، عدم دریافت عیدی، پاداش و نداشتن سنوات شغلی همچنین حقوق‌های بسیار پایین از جمله مشکلات معلمان غیردولتی است. معلمان مدارس غیردولتی بخشی از بار نظام آموزشی را بر دوش می‌کشند و معتقدند که دستگاه تعلیم و تربیت به وضعیت آنها رسیدگی نمی‌کند؛ محسن حاجی‌میرزایی وزیر آموزش و پرورش 30 شهریور سال 98 درباره آمار مدارس دولتی و غیردولتی، گفت: «بیش از 86 درصد از مدارس کشور دولتی هستند و در همه مناطق کشور، مدارس دولتی گسترده شده‌اند».

بر اساس گفته وزیر آموزش و پرورش حدود 14 درصد مدارس کشور غیردولتی است که در کنار نظام آموزش دولتی حضور دارند و تلاش می‌کنند که آموزش مناسب ارائه دهند؛ این در حالیست که در میان 40 نفر اول کنکور سراسری سال 98، تعداد 19 دانش‌آموز اهل تهران هستند که 66 درصد آنها در مدارس غیردولتی و نمونه دولتی و 33 درصد در مدارس سمپاد درس خوانده‌اند؛ همانطور که مشاهده می‌شود سهم مدارس غیردولتی در نفرات برتر کنکور بالاست اما سهم معلمان مدارس غیردولتی از حقوق و مزایا پایین است.

یکی از معلمان مدارس غیردولتی که در استان آذربایجان شرقی تدریس می‌کند، به خبرنگار فارس گفت: «بنده معلم کلاس اول هستم و به جز این تعطیلات کرونا که پیش آمد، هر روز برای تدریس به مدرسه می‌رفتم؛ این در حالیست که حقوق بنده 600 هزار تومان است و بیمه‌ام هم 15 روز محاسبه می‌شود».

وی ادامه داد: «ما فقط 8 ماه همین بیمه و حقوق را داریم و 4 ماه بدون بیمه و حقوق هستیم ضمن اینکه هیچ مزایایی مثل عیدی، پاداش و روز معلم هم در کار نیست؛ تازه شرایط بنده نسبت به همکارانم بهتر است».

قرارداد معلمان مدارس غیردولتی با مؤسس مدرسه امضا می‌شود به عبارت دیگر هیچ ارتباط قراردادی بین آموزش و پرورش و معلمان مدارس غیردولتی نیست؛ مؤسس مدرسه غیردولتی، مجوز فعالیت خود را از سازمان مدارس غیردولتی و مشارکت‌های مردمی می‌گیرد و در چارچوب‌های مشخص شده این سازمان، اقدام به جذب معلم و دانش‌آموز و تدریس می‌کند.

دست مؤسسان مدارس غیردولتی برای جذب معلم در این مدارس باز است و سخت‌گیری‌های وزارت آموزش و پرورش مانند آزمون استخدامی، مصاحبه و گزینش سخت را ندارند؛ البته هر مؤسسه‌ای برای جذب نیروی مورد نیاز خود فرایندی را دارد ولی کاملا مشخص است که به سختی جذب به عنوان نیروی رسمی در وزارت آموزش و پرورش نیست؛ ناگفته نماند که معلمان مدارس غیردولتی به گزینش آموزش و پرورش معرفی می‌شوند و باید مورد تأیید گزینش باشند.

معلمان مدارس غیردولتی در تابستان و فروردین حقوق ندارند

مدارس غیردولتی مانند یک مؤسسه خصوصی هستند و باید قوانین جذب نیرو را مانند بیمه، حقوق و مزایا رعایت کنند اما قاعده کار کردن معلمان با یک کارمند بسیار متفاوت است و همین موضوع باعث شده است که حقوق و بیمه آنها تحت‌الشعاع قرار گیرد.

معلم یک مدرسه غیردولتی که حدود 10 سال است تدریس می‌کند، به خبرنگار فارس گفت: «در این 10 سال، چون شغل معلمی را دوست دارم، با کمترین حقوق کار کردم اما برخی معلمان مدارس غیردولتی در این شغل نمی‌مانند و به سمت شغل‌های دیگر می‌روند».

وی ادامه داد: «من و چند تن از دوستانم دوست داشتیم در آزمون استخدامی آموزش و پرورش شرکت کنیم اما به رغم اینکه در رشته خودمان در دوره ابتدایی در حال تدریس هستیم اما در آزمون استخدامی، رشته ما را قبول نمی‌کنند و یا اگر قبول کنند فقط یک نفر می‌خواهند».

این معلم افزود: «ما معلمان مدارس غیردولتی، خواهان رسیدگی به وضعیتمان هستیم؛ چون زمان مدرسه تا ساعت 14 بیشتر نیست پس مؤسسان میگویند شما یک روز کاری کار نمی‌کنید و به همین بهانه بیمه و حقوق ما را نصف می‌کنند؛ از سوی دیگر چون در تابستان و عید هم کار نمی‌کنیم، حقوق آنها را هم نمی‌گیریم».

مجتبی زینی‌وند رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی و مشارکت‌های مردمی آموزش و پرورش در این خصوص معتقد است: «مؤسسان مدارس غیردولتی موظف هستند که بر اساس دستورالعمل حقوق و دستمزد وزارت کار، معلمان مدارس غیردولتی را بیمه کنند».

اما مسأله این است که مؤسسان مدارس غیردولتی بر اساس همان قانون کار، معلم را مانند یک کارمند می‌بینند و حقوق و مزایای او را محاسبه می‌کنند و این در حالیست که باید حقوق و مزایای معلمان در مدارس غیردولتی همانطور که در مدارس دولتی محاسبه می‌شود، پیش‌بینی شود.

این موضوع نیازمند بررسی است و واقعا اگر قرار است مدارس غیردولتی باری از دوش آموزش و پرورش بردارند، باری بر دوش معلمان آنها گذاشته نشود.

انتهای پیام /

معلمان آموزش امنیت شغلی مدارس
فارس من | معلمانی که حقوق مکفی و امنیت شغلی می خواهند 2
فارس من | معلمانی که حقوق مکفی و امنیت شغلی می خواهند 3
فارس من | معلمانی که حقوق مکفی و امنیت شغلی می خواهند 4