فارس من | 98 سال از وعده پادشاه عربستان برای بازسازی بقیع میگذرد / چه کسی پیرامون مزار ائمه بقیع را سنگچین کرد؟
خبرگزاری فارس گروه حج و زیارت: قبرستان بقیع در جوار مسجدالنبی (ص) و محل دفن چهار امام شیعه است که در قرن 13 و 14 این مکان مقدس مورد تعرض وهابیت و آل سعود قرار گرفت و اکنون حدود یک قرن است که همچنان غربت در بقیع موج میزند و سعودیها نه تنها اجازه ساخت بارگاه و ضریح برای ائمه مدفون را نمیدهند، بلکه برای زیارت در بقیع نیز محدودیتهایی اعمال میکنند. حتی کسی حق خواندن زیارت و اشک ریختن برای خاندان اهل بیت علیهمالسلام را ندارند. بر همین اساس، مخاطبان خبرگزاری فارس کمپینی برای احیای حرمین بقیع به عنوان مطالبه مسلمانان جهان ثبت کردند. (اینجا بخوانید)
«میسازیم تو مدینه یک صحن بیقرینه» با صدای پویانفر
حمیدرضا دنیادیده، سردبیر سوژه فارس من که این درخواست را ثبت کرده است، میگوید: زیارت قبور ائمه مدفون در بقیع، داغی است که بر دل شیعیان مانده و با گذشت سالها از تخریب بقیع، هنوز آنجا بارگاهی ساخته نشده است.
وی با بیان اینکه تاریخ نشان میدهد که در بقیع بارگاه و حرمی وجود داشته است، میافزاید: حقوق ما شیعیان است که برای ائمه اطهار علیهم السلام بارگاه و ضریحی داشته باشیم و بتوانیم برای آرامش به آنجا برویم. بر همین اساس از دولت انقلابی میخواهیم که در آیسسکو (سازمان جهانی اسلامی) تشکلی برای بازسازی بقیع تشکیل شود و کشورهای اسلامی به صورت متحد برای ساخت بقیع به عربستان فشار وارد کنند تا این امر محقق شود.
وقتی قبرستان بقیع تخریب شد
قبرستان بقیع نخستین بار در سال 1220 قمری توسط حکومت عثمانی تخریب شد، اما در آن زمان مرقد ائمه اطهار علیهمالسلام در بقیع توسط مسلمانان بازسازی شد و زائران امکان تشرف به بارگاه نورانی ائمه مدفون در بقیع را داشتند. پس از حدود یک قرن، در سال 1344 قمری برای دومین بار با توجه به فتوای سران وهابی برای تحقیر اماکن مقدس شیعه، به مرقد ائمه اطهار علیهمالسلام در بقیع، تعرض و در این اقدام شنیع، قبرستان بقیع به ویرانهای تبدیل شد.
اعتراض مسلمانان به تخریب بقیع توسط وهابیون
با تخریب بقیع، مسلمانان این اقدام سعودیها را محکوم و نسبت به تخریب بقیع اعتراض کردند و نه تنها علمای حوزه علمیه قم و نجف، بلکه مسلمانان هند و سایر کشورهای اسلامی عکسالعمل نشان دادند. بر همین اساس، علمای ایران و نجف جلسات مشترکی داشته و با توجه به وجود ناآرامی و نبود امنیت برای مسلمانان در مکه مکرمه، حج تمتع نیز یک سال تعطیل شد.
سند موافقت پادشاه وقت سعودی با بازسازی بقیع در سال 1345 قمری (98 سال قبل)
پادشاه وقت سعودی به مسلمانان اجازه زیارت بقیع را داد
با این وجود، علامه محمدحسین حائری اصفهانی معروف به «صاحب الفصول» در سفری به کربلا و پس از آن سوریه، با سفیر عربستان در سوریه دیدار و در این دیدار سفیر عربستان در سوریه از او برای تشرف به حج تمتع دعوت کرد و مکه مکرمه را مکانی امن برای مسلمانان دانست. صاحب فصول به حج تمتع مشرف شد و در این سفر از پادشاه وقت عربستان خواست تا علاوه بر بازسازی بقیع، مدینه منوره را برای مسلمانان ایمن و موقعی برای زیارت بقیع فراهم سازد.
قرار دادن سنگچین برای مشخص شدن قبور ائمه مدفون در بقیع
پادشاه وقت سعودی که تحت تأثیر بلاغت کلام صاحب الفصول قرار گرفته بود، این درخواست را پذیرفت و حتی آن را به عنوان سند اجازه زیارت بقیع و بازسازی آن مکتوب کرد. بر همین اساس، علامه حائری اصفهانی در آن سفر به مدینه منوره نیز مشرف شد و با گروهی از مسلمانان ایران و عراق مرز مزار ائمه مدفون در بقیع را مشخص و دور آن را سنگچین کرد؛ به طوری که وضعیت کنونی مزار امام حسن مجتبی (ع)، امام سجاد (ع)، امام محمد باقر (ع) و جعفر صادق (ع) به همان گونه که صاحب الفصول و گروهی از مسلمانان جانمایی کردند، قابل مشاهده است.
وعدههایی که محقق نشد / از بازسازی تا ساخت سایهبانی بالای قبور ائمه بقیع
پس از آن همچنان علمای اسلام درصدد بازسازی بقیع بودند و حتی خواستار واگذاری اداره حرمین شریفین به کشورهای اسلامی شدند. حتی در سال 1330 شمسی، «سیدمحمدتقی آلاحمد طالقانی» به همراه برخی از افراد بانفوذ به نمایندگی از مراجع و علمای اسلام به عربستان سفر کردند و در دیداری با پادشاه وقت عربستان، پیشنهاد ساخت سایهبان بالای قبور ائمه اطهار علیهم السلام را داد که در آن زمان پادشاه سعودی با این پیشنهاد موافقت کرد و قرار شد به زودی حداقل سایهبانی بالای قبور ائمه مدفون در بقیع ساخته شود.
محدودیتهای وهابیت در عربستان مانع زیارت بقیع شده است
اکنون با گذشت حدود 100 سال از تخریب بقیع، همچنان قبور ائمه مدفون در آن غریب است و وهابیها نه تنها سایهبانی نساختند، بلکه اجازه زیارت را به شیعیان نمیدهند و با محدودیتهایی که تکفیریها و وهابیت اعمال کردند، تشرف به مزار اهل بیت را نیز ممنوع کردهاند و کسی نمیتواند در قبرستان بقیع به عزاداری بپردازد. به همین دلیل هم مطالبه عمومی برای بازسازی بقیع در سالهای اخیر افزایش یافته و جمعی از شیعیان خواستار پیگیری احداث بقیع شدند.
مقام معظم رهبری نیز در سال 92 به مناسبت سالگرد تخریب بقیع، تفکر جریان تکفیریها را از مصیبتهای دنیای اسلام دانستند و فرمودند: «رفتن سر قبر یک انسانی و طلب رحمت کردن برای او از خدای متعال، و طلب رحمت کردن برای خود در آن فضای معنوی و روحانی، شرک است؟ شرک این است که انسان بشود ابزار دست سیاستهای اینتلیجنس انگلیس و سی. آی. ای آمریکا و با این اعمال، دل مسلمانان را غمدار کند، آزرده کند. اینها اطاعت و عبودیت و خاکساری در مقابل طواغیت زنده را شرک نمیدانند، احترام به بزرگان را شرک میدانند! خود این، یک مصیبتی است. جریان تکفیریِ خبیث که امروز در دنیای اسلام به برکت برخی از منابع مادی، متأسفانه پول و امکانات هم در اختیار دارند، یکی از مصائب اسلام است».
ماکت بقیع ساخته شد
سازمان حج و زیارت کشورمان نیز در سالهای اخیر با تشکیل کمیته بقیع، درصدد تلاش برای فراهم شدن موقعیت برای بازسازی بقیع بوده است و حتی ماکت بقیع را نیز رونمایی کرد تا نشان دهد که آمادگی ساخت بقیع را دارد.
حتی سیدصادق حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت در دیدار تولیت حرم علوی بر ضرورت تشکیل اتحادیه اماکن متبرکه تشیع و امامان معصوم علیهم السلام در جهان اسلام تاکید کرد. تشکیل این اتحادیه نیز میتواند در تسریع بازسازی بقیع مؤثر واقع شود.
علاوه بر این، جلسات، نشستها، گردهماییها و همچنین نمایشگاههای مختلفی درباره بقیع برگزار شده که هدف اصلی همه آنها یادآوری جنایات وهابیت و اهانت به بارگاه ائمه اطهار علیهم السلام و تلاش برای بازسازی بقیع بوده است. اما هنوز تا این لحظه پیگیریها برای بازسازی بقیع به نتیجه نرسیده است و حتی با قطع شدن ارتباط سیاسی ایران و عربستان، احتمال پیگیری بازسازی بقیع کمرنگ شد.
البته روابط سیاسی ایران و عربستان در حال بهبود است و حتی سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه دور تازهای از گفتوگوهای ایران و عربستان در بغداد با تلاشهایی که دولت عراق انجام داده بود و تمهیدات و مساعدتهای دولت عمان در روز پنجشنبه هفته گذشته برگزار و گفتوگوها رو به جلو و مثبت بود، گفته است: چارچوبهایی که از ابتدا پیش بینی شده بود مورد بررسی قرار گرفت و گفتوگوها جدی بود و اگر به سطح سیاسی ارتقا پیدا کند، شاهد پیشرفتها در چارچوب مذاکرات خواهیم بود. هنوز در نقطه دیدار وزرای خارجه نخواهیم بود.
قبرستان بقیع در روزهای گذشته
با این وجود، امید است که دولت انقلابی پس از برقراری روابط سیاسی با عربستان، بازسازی بقیع را که وعده پادشاه وقت سعودی بوده در دستور کار قرار دهد و در این باره با دولت سعودی وارد مذاکره شود تا مسلمانان پس از یک قرن به آرزوی احداث گنبد و بارگاه برای امامان مدفون در بقیع برسند.
انتهای پیام /