«فراز و فرود دموکراسی» در کتابفروشیها
کتاب «فراز و فرود دموکراسی؛ از دوران باستان تا امروز» نوشته دیوید استاساویج با ترجمه لیلا سازگار توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شد.
کتاب «فراز و فرود دموکراسی؛ از دوران باستان تا امروز» نوشته دیوید استاساویج با ترجمه لیلا سازگار توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شد.
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «فراز و فرود دموکراسی؛ از دوران باستان تا امروز» نوشته دیوید استاساویج بهتازگی با ترجمه لیلا سازگار توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. نسخه اصلی اینکتاب سال 2020 توسط انتشارات دانشگاه پرینستون چاپ شده است.
دیوید استاساویج نویسنده اینکتاب، فیلسوف سیاسی آمریکایی است که بهخاطر آثار و افکارش درباره دموکراسی و اقتصاد سیاسی شناخته میشود و سال 2015 به عضویت آکادمی هنر و علوم آمریکا درآمد. او معتقد است وقتی طیف گستردهای از جوامع انسانی را در نظر بگیریم، معلوم میشود رخدادهایی در مناطقی دورافتاده و زمانهای خیلی دور رخ داده که ممکن است نکات عجیبی درباره نهادهای سیاسی امروز روشن کنند. دموکراسی اغلب در مناطقی شکوفا شده که اصلا انتظارش نمیرفته است. پس روایت دموکراسی فقط روایتی نبوده که بزرگان اندیشه در کتابهای مهم نوشته باشند. بلکه مردم هم در ساختنش سهم داشتهاند؛ مردمی که برای حکمرانی بر خود بهشیوه جمعی، بهطور عملگرایانه دست به کار شدهاند.
کاری که مولف «فراز و فرود دموکراسی» انجام داده، این است که برداشتش از تاریخ دموکراسی را گسترش دهد. او که بیش از 20 سال درباره دموکراسی پژوهش کرده میگوید در دهههای اخیر، با گسترش روال انتخاب آزاد رهبران در دنیا، دموکراسی حالتی ناگزیر پیدا کرده و گویی برای کسانی که به آن گوش سپردهاند، ندای آینده بوده است. استاساویچ در اینکتاب چگونگی تحول دموکراسیهای غربی را هم بررسی کرده و میگوید دموکراسی امروزی، فقط یکی از شیوههای بالقوه سازماندهی امور است و زمانی که ایننکته درک شود، موقعیت بهتری برای توجه به نحوه تکامل دموکراسی در آینده به وجود میآید.
کتاب پیشرو 3 بخش اصلی دارد که 12 فصل را در خود جا دادهاند. «دموکراسی اولیه»، «واگرایی» و «دموکراسی مدرن» عناوین 3 بخش کتاب هستند که بخش اول 4 فصل «خاستگاههای فرمانروایی دموکراتیک»، «دموکراسی اولیه فراگیر بود»، «دولتهای ضعیف دموکراسی را به ارث بردند» و «زمانی که فناوری پایههای دموکراسی را سست کرد» را شامل میشود.
فصلهای پنجم تا هشتم کتاب در بخش دوم قرار دارند که از اینقرارند: «توسعه نظام مبتنی بر نمایندگی در اروپا»، «چین، گزینه بدیل دیوانسالاری»، «دموکراسی در دنیای اسلام چگونه از میان رفت» و «دموکراسی و توسعه اقتصادی در بلندمدت».
«چرا انگلستان متفاوت بود»، «دموکراسی _ و بردهداری _ در آمریکا»، «گسترس دموکراسی مدرن» و «تجربه مستمر دموکراتیک» هم عناوین فصلهای نهم تا دوازدهم اینکتاب هستند که در بخش سوم قرار دارند.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
سوئد مثالی از اینپدیده را در اختیار میگذارد. حکومت سوئد که در 1901 نگران چشمانداز درگیرشدن در جنگی اروپایی بود، توانست قانونی برای خدمت وظیفه تمام مردان وضع کند. دیری نگذشت که اینکار به طرح شعار جدید سوسیال دموکراتهای سوئدی، که حزب اقلیت بودند، انجامید: «یک مرد، یک سلاح، یکرای» درست همانطور که آتنیها لازم دانسته بودند که نقش سیاسی مهمتری برای فرودستترین طبقه اجتماعی (thetes) در نظر بگیرند، زیرا آنها بودند که برای قایقها پارو میزدند، همان استدلال در حدود 25 قرن بعد نیز مطرح شد. یالمار برانتینگ، که بعدها نخستین نخستوزیر سوئدی سوسیال دموکرات شد، تا آنجا پیش رفت که بگوید «حق رای برترین موضوعی است که در سوئد باید از آن حمایت کرد.» سوئد حق رای عمومی مردان را در سال 1909 تصویب کرد، و تردید زیادی وجود ندارد که استدلال در مورد سربازگیری به باز کردن مسیر اینتغییر یاری رساند.
همچنین میتوانیم در حالی که حق رای مردان و زنان را از هم جدا میکنیم، شواهد کلیتری درباره سربازگیری همگانی و حق رای همگانی در اروپا را بررسی کنیم. هرچند شعاری مشابه وجود نداشت که بگوید «یکزن، یکسلاح، یکرای»، موضوع این است که در دوره دو جنگ جهانی زنان نقشهای جدیدی عهدهدار شدند، و برخی گفتهاند که اینکار پشتوانهای برای ادعاهای آنها در مورد حق رای برابر شد.
برای مشاهده الگوی کلی سربازگیری و حق رای مردان در مجموعهای از بیست کشور اروپایی، به دو خط در شکل 2.11 توجه کنید. خط توپُر نشاندهنده کسری از نمونه کشورهایی است که نظام سربازگیری همگانی داشتند. خط نقطهچین نشاندهنده کسری از کشورهایی است که در آنها حق رای همگانی برای مردان وجود داشت. این دو خط چنان تنگاتنگ پیش میروند که رابطهای قوی بین آن دو استنباط میشود.
اینکتاب با 506 صفحه، شمارگان 770 نسخه و قیمت 650 هزار تومان منتشر شده است.