پنج‌شنبه 8 آذر 1403

فرصت ها و چالش های شبکه آموزشی شاد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
فرصت ها و چالش های شبکه آموزشی شاد

کرج - ایرنا - کارشناس ارشد تعلیم و تربیت آموزش و پرورش استان البرز می گوید: شبکه آموزشی شاد که در این وضعیت کرونایی و تعطیلی مدارس راه اندازی شده، دارای فرصت ها و چالش هایی است.

دکتریونس جاوید نسب روز شنبه درگفت وگو با ایرنا اظهارداشت: هرتغییری بر زندگی افراد جامعه تاثیر می‌گذارد و شیوع ویروس کرونا یکی از این نوع تغییرات بوده که زندگی بشر را تحت تأثیر قرارداده است.

وی با اشاره به اینکه روند آموزش و یادگیری درسیر تاریخی خود همواره با الهام از تجارب قبلی به تکمیل روش های گذشته منجر شده است، خاطرنشان کرد: آموزش های یک طرفه و قدرت مدار به سبک های تعاملی و گروه مدار هدایت شده و روش های مبتنی بر تفکر واگرا بر تفکر همگرا غالب شده است.

وی بیان داشت: امروزه آموزش دهنده به عنوان مرجع قدرت ودانایی کامل، جای خود را به تسهیل گر و راهبر داده است.

وی با بیان اینکه امروزه فناوری جایگاه خاصی در جریان آموزش از راه دور پیدا کرده، گفت: تکلیف نیز یک وظیفه وعمل به مرور به مهارت می باشد که در ردیف یک نیاز جای خود را باز کرده و یادگیری لذتبخش هم درقالب یک هدف معرفی می شود.

جاوید نسب یادآورشد: با وجود همه این تغییرات، آموزش هنوز برمدارارتباط چهره به چهره در مدرسه، با حضور معلم، کتاب و دانش آموز می چرخد و جذابیت و اهمیت خاص خود را با وجود انتقادات حفظ کرده است.

وی تصریح کرد: پژوهش ها نشان داده است که هراندازه درجریان یادگیری تعداد بیشتری ازحواس انسان درگیر شوند روند یادگیری تقویت می شود. بر همین مبنا هر ابزاری که به این روند کمک کند مکمل یادگیری درآموزش گیرنده می شود.

جاوید نسب افزود: برگزاری جلسات آموزشی ازطریق ویدیو کنفرانس، فضای مجازی، نرم افزارهای آموزشی و رسانه های دیداری و شنیداری و اپلیکیشن های کاربردی به صورت آنلاین و افلاین و با قدرت و قابلیت بازخورد تعاملی، از اختراعات بشر است که جای خود را در نظام های آموزشی از دوره های ابتدایی تا دانشگاه به خوبی باز کرده است.

این کارشناس ارشد تعلیم و تربیت خاطرنشان کرد: این ابزارها مکمل جریان آموزش می باشند که فرصت بسیار خوبی را در اختیار متولیان آموزش قرارداده اند تا در شرایط اضطرار و عدم امکان حضور در کلاس درس به عنوان یک روش جایگزین استفاده شوند.

وی عنوان کرد: تعطیلی های خواسته و ناخواسته ای که در کشور ما رخ داده و موجب قطع جریان آموزش شده است همواره به عنوان یک دغدغه برای مدرسه و خانواده مطرح بوده است تا روشهایی برای جلوگیری از اتلاف سرمایه های مادی و معنوی پیدا کنند.

جاوید نسب بیان داشت: درچنین شرایطی گروه های غیررسمی جلوتر ازدولت ها گامهایی را بر می دارند تا نیازهای جامعه هدف را برطرف کنند که با مخالفت های پنهان و آشکار مواجه می شوند.

وی درادامه به گسترش شیوع بیماری کرونا درایران و طولانی شدن تعطیلات مدارس پرداخت و گفت: در کشور ما مدارس و معلمان به فراخور نیاز و شرایط از این فرصت استفاده کرده و رابطه خود را با یادگیرندگان حفظ می کنند تا به تقویت روند یادگیری بیش از گذشته کمک کنند به گونه ای که دراین مدت معلمان خلاق وعلاقه مند اقدامات موثری در بستر فضای مجازی به دانش آموزان و خانواده ها انجام داده اند.

این کارشناس تعلیم و تربیت افزود: وزارت آموزش و پرورش بعد از چند آزمون و خطا به ایجاد سامانه "شبکه آموزش دانش آموز" بر بستر فضای مجازی پرداخت و استفاده ازاین نرم افزار به صورت عمومی فرصت ها وچالش هایی را پیش روی نظام آموزشی وخانواده ها قرارمی دهد که نه تنها در زمان تعطیلی های اضطراری بلکه در طول سال تحصیلی لازم است از ابعاد مختلف به آن پرداخته شود.

وی در ادامه به فرصت و چالش های برنامه شبکه آموزش دانش آموزان" شاد" اشاره کرد و گفت: در صورت عدم مدیریت درست و دورشدن از رسالت اصلی نرم افزار، می تواند به ضد خود تبدیل شده و خسارت هایی را به نظام آموزشی و اعتماد مردم به مدرسه ایجاد کند.

جاوید نسب ازانتقال ارتباط با دانش آموزان از محیط مدرسه به محیط خانواده، امکان ارائه تکلیف با توجه به تفاوت های فردی متناسب با توانایی های هردانش آموز و توجه به عدالت آموزشی، افزایش تعامل خانواده و مدرسه را به شکل غیر حضوری، کاهش حضور اولیا درمواقع غیرضروری در مدرسه و جلوگیری از هدررفت زمان و هزینه خانواده ها، افزایش سرعت انتقال اطلاعات، ظرفیت دردسترس قراردادن و انتقال اطلاعات بروز و جدید علمی به معلم و دانش آموزان و قرار دادن امکانات مناسب برای خلاقیت معلمان به عنوان فرصت های شبکه شاد یاد کرد.

وی ایجاد انگیزه برای معلمان دراستفاده از تکنولوژی، شناسایی و معرفی معلمان توانمند وخلاق، به اشتراک گذاشتن تجارب معلمان توانمند ودانش آنها، گسترش عدالت آموزشی با ارسال مطالب آموزشی از نقاط مختلف کشور، شبکه ای رسمی برای پایش سطوح مختلف آموزشی، فرصتی برای برنامه های توانمندسازی معلمان وتبدیل مدیران مدارس به عنوان سیاست گزار و برنامه ساز و همچنین شناسایی مدیران کارآمد وغیر کارآمد مدارس را از دیگر فرصت های شبکه آموزشی شاد برشمرد.

وی ازدیگر فرصت های شبکه آموزشی شاد را درزمینه نیازسنجی آموزشی و پرورشی درمناطق مختلف کشور، مانع از قطع جریان آموزش ویادگیری درشرایط اضطراری، افزایش مسوولیت پذیری معلمان برای کسب دانش ومطالعه در طول سال تحصیلی، دردسترس و همواره آماده بودن، ساده و راحت بودن استفاده از آن و تا حدودی جذاب و برانگیزنده بودن، علاقمند کردن دانش آموزان به دانش روز و فضایی امن و قابل اعتماد برای آموزش دربسترفضای مجازی ذکرکرد.

این کارشناس ارشد تعلیم و تربیت آموزش و پرورش البرز، غلبه نگاه آموزشی صرف بر پرورش وحافظه محوری بر مهارت محوری و کاهش خلاقیت، عدم رعایت عدالت آموزشی در خانواده های طبقه ضعیف که فاقد گوشی های اندروید بوده و یا خانواده هایی که سواد لازم برای کار با گوشی را ندارند و نرم افزار شاد جایگزین جریان آموزش شده و از نقش یک ابزار و مکمل یادگیری به هدف تبدیل شود را ازجمله چالش های این شبکه عنوان کرد.

دکتریونس جاوید نسب افزود: الزام و اجبار به استفاده از نرم افزار، ابزار و فرصت آموزشی را به تهدید تبدیل کرده و مقاومت معلمان را افزایش دهد، برنامه های کیفی مدرسه به حاشیه رانده شود، هزینه های اینترنت برای خیلی ازخانواده ها سنگین بوده و توانایی استفاده ندارند واولویت دادن به مطالب ارائه شده درنرم افزاربه جای حضور درکلاس و کاهش تعامل حضوری خانواده و مدرسه وعدم استفاده ازظرفیت های نهاد خانواده را از دیگرچالش های شبکه شاد ذکرکرد.

وی ازخطراعتیاد دانش آموزان به اینترنت و گوشی های موبایل با توجه به محدودیت هایی که خیلی از خانواده ها از قبل نسبت به استفاده فرزندانشان از گوشی همراه داشته اند، استفاده بی رویه از مطالب دیگران و کاهش خلاقیت معلمان، استفاده از نرم افزار به عنوان ابزارتبلیغات و سو استفاده های احتمالی جناحی وسیاسی که موجب سلب اعتماد به یک ابزار آموزشی شود، احساس تبعیض وبی عدالتی وافزایش شکاف طبقاتی درخانواده های طبقه ضعیف و بدبینی نسبت به نظام آموزشی به عنوان دیگرچالش های این شبکه نام برد.

این متخصص تعلیم و تربیت البرزی کاهش رقابت با انحصاردر شبکه آموزش واز بین رفتن خلاقیت دراستفاده ازنرم افزارهای جدید، عدم توجه به فرهنگ بومی محلی با ارائه محتوای یکنواخت، عدم توانایی بعضی از م با توجه به وضعیت جدید، عدم توانایی بعضی ازمعلمان با تولید محتوای الکترونیکی و متناسب، دادن تکالیف زیاد به دانش آموزان موجب دلزدگی آنها از درس شده، کاهش فرصت بازی و بودن با اعضای خانواده ومعلم از خود سلب مسئولیت کرده و بار آموزش و یادگیری ب دوش دانش آموز و مدرسه بیفتد را ازدیگر چالش های این شبکه آموزشی دانش آموزان برشمرد.

دکتر جاوید نسب درادامه به پیشنهادهایی که می تواند به بهبود جریان آموزش ازطریق شبکه شاد کمک کند پرداخت واضافه کرد: باید زمان بندی مناسب دراستفاده از نرم افزار برای معلم، خانواده و دانش آموز لز طرف معلم و مدیر مدرسه انجام گیرد.

وی اظهارداشت: تاکید براصل بودن فرآیند آموزش حضوری و کمکی بودن نرم افزار در کنار سایر ابزارهای کمک آموزشی، هماهنگی با وزارت ارتباطات برای گرفتن هزینه حداقلی اینارنت دراستفاده از نرم افزار و رایگان کردن استفاده از نرم افزار در مناطق محروم وطبقه ضعیف و توجه به سایر ابعاد تربیتی و آموزشی از جمله مواردی است که باید به آن توجه کرد.

متخصص تعلیم و تربیت آموزش و پرورش البرزیادآورشد: باید به ایجاد رقابت درمعلمان ودانش آموزان برای تولید محتوای کیفی، برنامه های کیفی و متناسب با هماهنگی رسانه ملی در مناطق غیر برخوردار و خانواده های طبقه ضعیف ارائه شود، امکان دردسترس قراردادن تبلت های آموزشی به صورت امانت به دانش آموزان طبقه ضعیف در مدرسه و تمرکززدایی از برنامه ودادن اختیار به مدیر مدرسه و معلم برای ارائه برنامه های متناسب با مدرسه و کلاس دراین شبکه توجه کرد.

استان البرز 500 هزار دانش آموز و 26 هزار فرهنگی دارد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*