فرمانده قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا: 700 هزار چک برگشتی در دوران کرونا
محمد حسین سپهر: در بحران اقتصادی 2009، 4 درصد اقتصاد جهانی کوچک شد، اما در اپیدمی کرونا دنیا در تنش اقتصادی بزرگی قرار گرفت که طبق بررسی های صورت گرفته 65 درصد تولید داخل کاهش یافت و رقمی بالغ بر 103 هزار میلیارد تومان خسارت وارد شده است.
بیماری کرونا در اقتصاد جهان 74 درصد اثری گذاشت به نوعی که 4 تریلیون دلار تولید ناخالص جهان را کاهش داد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ در "میز اقتصاد" امروز حمید سوری عضو هیئت علمی دانشگاه، محمد حسین سپهر فرمانده قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا، احسان سقایی معاون اقتصادی و برنامه ریزی اتاق اصناف و احمد تجری مدیر کل سرمایه گذاری و زیرساخت وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، آثار و فرصت های اپیدمی کرونا در کشور پرداختند.
* سوال: آثار و تبعات اقتصادی کرونا در کشور ما و دنیا چقدر بوده است؟
- حمید سوری عضو هیئت علمی دانشگاه: طبق آمارها هزینههای کووید 19 در 2020 نسبت به 2019، 16 تریلیون دلار رقمی حدود 50 برابر بودجه سالانه کشور ماست. کشور ما در سال 180 میلیارد دلار راجع به کرونا هزینه کرده است.
بستری هر بیمار کرونایی حداکثر متوسط 128 ساعت وقت مفید بُرد
* سوال: هزینه های آثار اقتصادی ناشی از کرونا در کشور چقدر است؟
- حمید سوری: در بحث کرونا از کل هزینه های درمان 9 درصد از جیب مردم پرداخت شده که روش های مختلفی برای اندازه گیری هزینه ها وجود دارد. برای بستری هر بیمار کرونایی به طور متوسط 128 ساعت وقت مفید صرف می شود که هزینه درمان برای بستری شدگان 1620 دلار و سرپایی 100 تا 150 دلار بوده است.
- تحلیل ها نشان می دهد که حدود 5 درصد هزینه ها مربوط به دارو، 12 درصد سی تی اسکن، 8.5 درصد آزمایشگاه و 4.7 درصد حق ویزیت است، همچنین هزینه های پیشگیری از بودجه دولت مثل واکسن، مراقبت های سلامت و رویکردهای حمایتی و معیشتی در طرح "شهید سلیمانی" قابل توجه بوده است.
*سوال: چه مقدار از آماری که درباره هزینه های کرونا در دنیا اعلام شد، مربوط به کشور ماست؟
- محمد حسین سپهر فرمانده قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا: در اقتصاد جهان 74 درصد اثر گذاری بیماری کرونا را داشتیم که 4 تریلیون دلار تولید ناخالص جهان کاهش یافته است.
- در بحران اقتصادی 2009، 4 درصد اقتصاد جهانی کوچک شد، اما در اپیدمی کرونا دنیا در تنش اقتصادی بزرگی قرار گرفت که طبق بررسی های صورت گرفته 65 درصد تولید داخل کاهش یافت و رقمی بالغ بر 103 هزار میلیارد تومان خسارت وارد شده است.
- از ابتدای سال 99 مجموع نیازمندان در کشور که تحت پوشش سازمان های حمایتی قرار گرفتند، 2 برابر شد.
700 هزار چک برگشتی در دوران کرونا
- طبق آمار در شهریور 99، 700 هزار چک برگشتی داشتیم و مشکلات زیادی را شاهد بودیم که با تشکیل ستاد ملی مبارزه با کرونا از 700 مصوبه ستاد ملی که 15 درصد اقتصادی بود، در نتیجه اتخاذ این تصمیمات از فروپاشی اقتصاد جلوگیری کرد.
*سوال: در دوران کرونا چه فرصت هایی ایجاد و برای تقویت این حوزهها چه تصمیماتی اتخاذ خواهد شد؟
- محمد حسین سپهر: در اولین جلسه ستاد ملی که برگزار خواهد شد، چند تصمیم برای کمک به وضعیت اصناف خواهیم داشت که این نوید را می دهمکه خبرهای خوشی در راه است چرا که در جلسات مقدماتی مطرح شده است، همچنین توسعه سامانه های مدیریتی یکی دیگر از اقدامات در زمان کرونا بود، درحالی که تا چند سال گذشته اطلاعات لازم برای تصمیم گیری مسئولان نداشتیم.
- در شرایط کنونی یک میلیارد و یکصد استعلام برای وضعیت واکسیناسیون کارمندان، اصناف و حمل و نقل در این سامانه داریم که بین 2 تا 3 سامانه اصلی از لحاظ کمیت بی نظیر است.
- توسعه تجارت الکترونیک و استارت آپ ها در دوران کرونا از دیگر فرصت های کروناست که برگزاری الکترونیکی جلسات منجر به کاهش هزینه ها شده است؛ حال لازم است که این اقدامات در جهت کاهش هزینه ها استمرار یابد؛ چرا که هزینه های کووید 19 بیش از 8 سال دفاع مقدس بوده است.
*سوال: اپیدمی کرونا بر کسب و کارها چه آثار سوء اقتصادی داشت؟
- احسان سقایی معاون اقتصادی و برنامه ریزی اتاق اصناف: اسفند 98 شیوع کرونا در ایران رسما اعلام شد، اما به سبب آنکه آمادگی نسبت به بیماری و زمان اتمام آن وجود نداشت و از طرفی اصناف به شب عید 99 خورده بودند، تولیدکنندگان کیف و کفش، دکوراسیون، مبل، آجیل فروشی ها که بدنبال جبران رکود در بازار شب عید بودند، عملا بازار را از دست دادند، 700 هزار نفر بیکار و 1.5 میلیون واحد صنفی بصورت مستقیم آسیب دیدند.
*سوال: بعد از اپیدمی کرونا وضعیت اصناف را چگونه ارزیابی می کنید؟
- سقایی: گر چه وضعیت واحدهای صنفی نسبت به زمانی که مرتب تعطیل می شدند، بهتر شده، اما قرار بود برای حمایت از آنها اقدامات مختلفی همچون تسهیلات و بخشودگی عوارض انجام شود که متاسفانه حمایت خوبی صورت نگرفت.
- بنابر آمارها، از بودجه در نظر گرفته شده 2 هزار و 300 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد، اما در 9 ماهه اول اصناف حدود 250 هزار میلیارد تومان زیان دیدند.
- با تورم، کاهش قدرت خرید مردم و افزایش نرخ دلار، سرمایه واحدهای صنفی تحت تاثیر قرار گرفته که اگر دولت فکری نکند، 10 درصد واحدها تعطیل می شوند و بار این موضوع بر دوش دولت می افتد. کما اینکه از 5 هزار و 200 تالار در ایام کرونا 2 هزار و 200 تالار به طور کامل ورشکست شدند.
- با توجه به آنکه 4 میلیون نفر آسیب دیدند، پیشنهاداتی داریم که تسهیلاتی در اختیار واحدهای صنفی تولیدی قرار گیرد تا بتوانند به کسب و کار ادامه دهند، همچنین برای مصرف کننده شرایطی باید فراهم شود که به صورت تسهیلات ارزان قیمت و اعتباری، قدرت خرید به نحوی بالا رود که گردش مالی برای واحدهای صنفی اتفاق بیفتد.
* سوال: با توجه به اعداد و ارقام بگویید گردشگری چقدر توانسته با کاهش پیک کرونا خود را بازیابی کند؟
- احمد تجری مدیرکل سرمایه گذاری و زیرساخت وزارت میراث فرهنگی و گردشگری: از نیمه دوم پارسال تورهای آشناسازی به همراهی بخش خصوصی برای کشورهایی که مورد هدف بود، برگزار شد و در دوران کرونا علی رغم شرایط بسیار سخت فرصتی شد که هتل داران بتوانند اقداماتی در جهت احیا و مرمت واحدها داشته باشند.
- در ایام نوروز امسال و تعطیلات از ابتدای سال و میزان سفرهای در سطح کشور نشان داد که مردم به سفر و گردشگری نیاز دارند و اقدامات دوران کرونا باعث شد به شکل حداکثری میزبان گردشگران باشیم.
- از ابتدای امسال تا نیمه خرداد 750 هزار گردشگر خارجی داشتیم که در 2 سال گذشته به سبب کرونا متوقف شده بود، همچنین گردشگر داخلی 60 درصد نسبت به نورروز سال قبل رشد داشته است
تماشاخانه