دوشنبه 5 آذر 1403

فوتبال زنان؛ از فرش به عرش

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
فوتبال زنان؛ از فرش به عرش

تهران - ایرنا - تیم ملی فوتبال زنان این روزها خود را برای حضور در مرحله نهایی مسابقات جام ملت‌های آسیا آماده می‌کند؛ رقابتی که نخستین تجربه ملی‌پوشان به‌شمار رفته و پس از سال‌ها شکست، ناکامی و تمرین بدست آمده است.

به گزارش ایرنا؛ تیم ملی فوتبال زنان که از زمان تشکیل یعنی سال 1384 تاکنون تلخ‌ترین تجربیات را در رقابت‌های برون مرزی کسب کرد، تنوانست همچون تیم ملی فوتسال زنان در آسیا بدرخشد.

هرچند فوتبال ما قدمت زیادی ندارد اما نبود اردوهای مستمر و دیدارهای تدارکاتی مسیر مدعی شدن در آسیا را به‌روی آنان بست. با این حال بنظر می‌رسد گام های اولیه برای تشکیل فوتبال زنان خوب و روبه رشد بوده است. نمونه آن را می‌توان در برگزاری دیدارهای تدارکاتی با تیم‌های اروپایی و استخدام سرمربی خارجی مشاهده کرد.

ملی‌پوشان در نخستین تجربه در سال 84 با حضور در مسابقات غرب آسیا به مقام دوم بسنده کردند و اردن هم به قهرمانی رسید. در سال 1385 دیدار تدارکاتی خوبی برای آنها در نظر گرفته شد و به مصاف تیم آلمانی برلین رفته و البته در 2 بازی با این تیم تن به شکست دادند.

اما نکته جالب توجه این بود که در سال 1389 رنکینگ تیم ملی فوتبال زنان بالاتر از تیم ملی فوتبال مردان بود و با این دیدار دوستانه در رنکینگ جهانی رتبه 55 را بدست آورد.

فدراسیون فوتبال در 1386 برای نخستین بار هدایت تیم ملی فوتبال زنان را به یک سرمربی چینی سپرد تا بتواند از مرحله پلی‌آف به مرحله گروهی جام ملت‌ها صعود کند. آنها در نخستین دیدار از دور رفت برابر هندوستان 3 بر یک بازی را واگذار کرده اما در دور برگشت این بازی‌ها ملی پوشان انتقام شکست را با نتیجه 4 بر یک برابر هند گرفته و به مرحله گروهی راه یافتند.

اما تیم ایران در این مرحله در دیدار اول برابر ویتنام 4 بر یک شکست خورد و بازی دوم را 2 بر یک به میانمار واگذار کرد و در بازی سوم دختران ایران موفق شدند 3 بر 2 تایوان را شکست دهند اما در نهایت از صعود به مرحله نهایی بازماندند.

در تیر ماه 1389 رقابت‌های مقدماتی برای حضور زنان در جام ملت‌های 2010 آسیا به جهت شرکت در جام جهانی 2011 آلمان آغاز و ایران با ازبکستان و تایلند همگروه شد. ایران با نتیجه عجیب 8 بر یک برابر تایلند شکست و برابر ازبکستان نیز چهار گل خورد اما در نهایت به مرحله گروهی مسابقات آسیایی اردن راه یافت. آنها در این مرحله نیز 4 بر صفر از سد فلسطین گذشته و 2 بر یک بحرین را شکست داده و در دیدار برابر اردن به تساوی یک بر یک دست یافته و به دور بعد صعود کردند اما دختران ایران در دور دوم به دلیل کارشکنی ناظر مسابقه، مجوز حضور در مسابقات را به دست نیاورده و از دور رقابت‌ها حذف شدند.

فدراسیون فوتبال برای حضور تیم ملی فوتبال زنان در مسابقات مقدماتی المپیک 2016 چین تایپه، 2 دیدار تدارکاتی با ازبکستان برگزار کرد.

در دور مقدماتی مسابقات گزینشی المپیک ملی‌پوشان با تیم‌های چین تایپه و لائوس همگروه شدند. دختران ایران لائوس را 5 بر یک شکست دادند و بازی برابر چین تایپه را یک بر صفر واگذار کرده و باز هم از صعود بازماندند.

در نهایت پس از چهار سال ملی‌پوشان باید در دور اول مقدماتی بازی‌های المپیک 2020 توکیو شرکت می کردند و پیش از آن دو دیدار تدارکاتی با بلاروس داشتند که در هر دو بازی یک بر صفر و 2 بر یک شکست خوردند.

تیم ملی فوتبال زنان در دور اول مقدماتی بازی‌های المپیک با با تیم‌های هنگ کنگ و لبنان هم گروه شد و با یک پیروزی و یک تساوی ضمن سرگروهی به مرحله بعدی این رقابت‌ها راه پیدا کرد. دختران پیش از حضور در مرحله دوم مسابقات گزینشی المپیک با هدف بهره مندی از آمادگی بیشتر در رقابت‌های چهارجانبه هند شرکت کرده و به مصاف تیم میزبان و میانمار و نپال رفتند که در هر سه دیدار برگزار شده تن به شکست دادند.

آنها در مرحله دوم مسابقات گزینشی المپیک در گروه دوم تنها یک برد برابر فلسطین کسب کرده و مقابل چین تایپه و فیلیپین شکست خوردند و تیم ملی فوتبال زنان ایران اینگونه از حضور در مرحله مقدماتی بازی‌های المپیک 2020 بازماند و حتی مدتی هم به دلیل نبود بازی‌های دوستانه از رنکینگ جهانی حذف شد.

اما دختران ایران از خرداد ماه 1400 فعالیت های خود را پس از 2 سال تعطیلی برای حضور در مرحله مقدماتی جام ملت‌های آسیا از سرگرفتند و فدراسیون فوتبال هم 2 دیدار دوستانه برای ملی‌پوشان برگزار کرد اما دختران برابر تیم‌های بلاروس و ازبکستان شکست سنگینی را متحمل شدند. هر چند این دیدارها سبب شد تا تیم ملی فوتبال زنان به رنکینگ جهانی بازگردد.

مرحله مقدماتی این رقابت‌ها از 21 شهریور تا 3 مهرماه 1400 به صورت متمرکز برگزار شد و ملی‌پوشان در نخستین دیدار خود با شکست 5 بر صفر بنگلادش آغاز قدرتمندانه‌ای در این تورنمنت داشته و در ادامه نیز امروز با پشت سر گذاشتن اردن، برای نخستین بار موفق به صعود به مرحله نهایی جام ملت‌های زنان آسیا شده‌اند.

رقابتی که با حضور 12 تیم از 30 دی تا 17 بهمن‌ماه در هند برگزار می‌شود و تیم ملی فوتبال زنان در نخستین بازی باید به مصاف میزبان برود و پس از آن هم در گروه A با تیم‌های چین و چین تایپه بازی خواهد کرد.

چین، چین تایپه و هند به ترتیب در رتبه‌های 17، 40 و 57 رده‌بندی فدراسیون بین‌المللی فوتبال قرار داشته و در میان تیم‌های آسیایی به ترتیب چهارم، هشتم و یازدهم هستند. ایران تیم 72 جهان و 14 آسیا است.

ملی‌پوشان در حالی راهی این مسابقات می‌شوند که تنها به چند دیدار دوستانه داخلی بسنده کردند و به گفته مسوولان فدراسیون هیچ کشوری برای بازی دوستانه با ایران اعلام آمادگی نکرده‌است.

حال باید دید که دختران ایرانی در نخستین تجربه برای حضور در مرحله نهایی جام ملت‌های آسیا چه عملکردی از خود نشان می‌دهند و آیا آن شکست های تلخ و ناکامی‌ها می‌تواند برگ زرینی برای آنها برای رسیدن به موفقیت در جام ملت‌های آسیا باشد؟

*س_برچسب‌ها_س*
فوتبال زنان؛ از فرش به عرش 2
فوتبال زنان؛ از فرش به عرش 3