فوری / بروز اختلال شدید در اینترنت کشور / منتظر قطعی کامل باشیم؟
رادارهای ابری آروان اعلام کردهاند که یک اختلال شدید در شبکه اینترنت کشور رخ داده است.
رادارهای ابری آروان اعلام کردهاند که یک اختلال شدید در شبکه اینترنت کشور رخ داده است و این اختلال در دیتاسنترهای مختلف از جمله دیتاسنتر همراه اول، افرانت، شاتل، پارس آنلاین، مبیننت و... مشاهده شده است.
به گزارش زومیت، این وضعیت از حدود ساعت 10 صبح امروز (20 فروردین) پیش آمده و کاربران نیز از بروز اختلالات شدید، افت شدید سرعت و ایراناکسس شدن مقطعی اینترنت خبر دادهاند.
مدتهاست که تجربه کاربران ایرانی از اینترنت با فیلترینگ و اختلالها همراه است؛ تا جایی که بر اساس گزارشهای منتشر شده، در سال گذشته آنها بهطور میانگین هر 31 روز یک اختلال اینترنتی را تجربه کردند. همزمان با تداوم سیاستهای محدودکننده، افزایش تعرفههای اینترنت در ماههای پایانی 1402 هم باعث تشدید نارضایتیها از اینترنت شد. در مقابل اپراتورها متعهد شدند تا پایان سال قبل گزارشی از اقداماتشان برای بهبود سرعت و کیفیت اینترنت بدهند. اما این اتفاق نیفتاد تا اینکه وزیر ارتباطات در هفته جاری وعده افزایش 30 درصدی سرعت اینترنت تا خرداد ماه را داد؛ وعدهای که کارشناسان تحقق آن را برای اپراتورها هزینهبر میدانند. حتی یک کنشگر اینترنت معتقد است که برای افزایش سرعت اینترنت، اپراتورها ناچار خواهند بود تعرفهها را مجددا افزایش بدهند.
تقویم یک سال اختلال
ماههای ابتدایی سال 1402 با اختلالهای زیاد اینترنت شروع شد. در یازدهم اردیبهشت ماه آن سال در حالیکه مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت اختلال در اینترنت را خط قرمز این شرکت عنوان کرد، دسترسی به پیامرسانهای داخلی مختل شد. دلیل این قطعی که تا صبح روز بعد هم ادامه داشت از سوی وزارت ارتباطات، قطع برق دیتاسنتر این وزارتخانه در بومهن اعلام شد.
در ادامه، اینترنت ایران در تیرماه سال گذشته هم با اختلالهای متعدد و گستردهای مواجه شد. نخستین اختلال در دوم تیرماه به دلیل قطع لینکهای اینترنت بینالملل در خاک کشور گرجستان رخ داد. هشتمین روز از همان ماه نیز اینترنت روی سرویس گوگل اختلال داشت؛ تا جایی که رادار ابرآروان نیز این اختلال را نمایش داد. اینترنت در آن ماه بار دیگر هم در تاریخ بیست و هشتم به دلیل آتشسوزی حوضچه مخابراتی و قطع اینترنت سیار مختل شد.
اختلالهای اینترنت در تابستان 1402 به تیرماه محدود نشد، بلکه در مردادماه نیز دو بار در سیزدهم و پانزدهم آن ماه به دلیل اختلال در مرکز IXT تهران و قطع برق و گرما، اینترنت با اختلال مواجه شد. علاوه بر این، کاربران ایرانی در نوزدهم و بیستم شهریورماه گذشته نیز به دلیل ارتقای تجهیزات شبکه زیرساخت، مشکل اختلال در دسترسی به اینترنت داشتند.
اختلال اینترنت در فصل پاییز به نسبت کمتر از فصول قبلی شد. با اینحال همچنان اختلالهایی در شبکه وجود داشت تا جایی که شرکت ارتباطات زیرساخت برای نخستین بار در جدولی علت و تاریخ قطعی اینترنت در مهرماه را منتشر و دلیل آن را ارتقا و توسعه تجهیزات شبکه اینترنت اعلام کرد. در آبانماه سال گذشته نیز اینترنت در مواردی به دلیل قطعی فیبر نوری در گرجستان و ارمنستان یا اختلال در شبکه انتقال استان تهران با اختلالهای مقطعی مواجه شد.
روند اختلالهای اینترنت در زمستان هم ادامه یافت. دسترسی به اینترنت از تاریخ بیست و نهم دی ماه سال گذشته تا اوایل بهمنماه به دلیل قطع فیبر نوری در گرجستان عملا مختل شد. حتی در روز چهارم همان ماه نیز اختلال به همین دلیل تکرار شد. در ادامه نیز اختلالهای اینترنت در روزهای پایانی بهمنماه با اعمال محدودیتهای شرکت زیرساخت برای جلوگیری از دسترسی کاربران به فیلترشکنها شدت گرفت؛ تا جایی که کاربران ایرانی تا اواخر سال 1402 با این اختلالها دستوپنجه نرم کردند.
اختلالها قانونی و مدون شدند
با این اوصاف، گزارش و گفتههای کارشناسها نشان میدهد که کاربران ایرانی از ابتدا تا پایان سال 1402 حداقل 10 مورد و بهطور میانگین هر 31 روز یک اختلال اینترنتی را تجربه کردهاند. قطع برق و فیبر نوری گرجستان و ارمنستان یا توسعه تجهیزات، دلایل پرتکرار مسوولان برای اختلالات اینترنت در سال گذشته بود. این در حالی است که کارشناسان و فعالان ارزیابی متفاوتی از وضعیت شبکه اینترنت در سال گذشته دارند. به اعتقاد سینا سلطانی، مدیرعامل ابردراک، وضعیت کلی اینترنت در سال گذشته نسبت به سال 1401 حدود 10 درصد بهبود یافته، اما فیلترینگ شدیدتر از قبل شده است. او با بیان این مطلب به «دنیای اقتصاد» میگوید: «وضعیت اینترنت و اختلالهای آن در سه ماهه اول سال گذشته به روال سال 1401 بود و اختلالهای زیادی در این سه ماه رخ داد.»
در شرایطی که گزارشها بیانگر تداوم اختلالهای اینترنت در تابستان و پاییز سال 1402 است، اما مدیرعامل ابردراک معتقد است که اوضاع اینترنت در سه ماهه دوم سال گذشته مقداری تغییر کرد و اختلالها به نسبت کمتر شدند. همچنین او با بیان اینکه نمیتوان گفت که اوضاع اینترنت در سال گذشته تغییر قابل ملاحظهای داشته است، میگوید: «در ماه و روزهای پایانی آن سال نیز شاهد حملات متعدد روی شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی بودیم که اختلالات را تشدید کرد.»
مرضیه ادهم، کنشگر اینترنت نیز در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اختلالهای اینترنت در دو سال اخیر را مقایسه و بیان کرد: «اختلالهای اینترنت در سال 1401 به دلیل اعتراضات بهصورت مقطعی و موقت بود، اما در ادامه و بهخصوص در سال گذشته، این اختلالات قانونی و مدون شدند.»
جواد دادگر، کارشناس اینترنت نیز از نابودی شبکه اینترنت در ایران به دلیل فیلترینگ هشدار میدهد و در این زمینه به «دنیای اقتصاد» میگوید: «وضعیت اینترنت در سالهای اخیر بیشتر شبیه به اختلالهای متعدد بوده، تا اتصال به یک شبکه. از سوی دیگر، نه تنها امیدی به اصلاح وضعیت وجود ندارد، بلکه اختلالهای اینترنت روزبهروز ملموستر از قبل میشوند. حالا دیگر حتی سرویسهای فیلترنشده هم به دلیل اختلالات و استفاده از فیلترشکن مختل شده است.»
در شرایطی که کارشناسها و فعالان، وضعیت شبکه اینترنت ایران را خطرناک توصیف میکنند و امیدی به بهبود اوضاع آن هم ندارند، مسوولان دولتی همچنان اختلال در اینترنت را انکار میکنند؛ تا جایی که وزیر ارتباطات در اواسط شهریور ماه سال قبل مدعی شد که او و همکارانش در وزارت ارتباطات هیچگونه اختلال در اینترنت را برنمیتابند. به گفته زارعپور، آنها شبانهروز تلاش میکنند تا اینترنت را با بهترین کیفیت به مردم عرضه کنند. حتی بارها وعدههایی برای افزایش سرعت و کیفیت اینترنت با توسعه پوشش فیبر نوری داده شد؛ اما در نهایت، از وعده افزایش 10 میلیونی توسعه فیبر نوری در سال 1402 تنها معادل 7 میلیون آن محقق شد و این برنامه برای سال جدید هم دو برابر شد.