چهارشنبه 7 آذر 1403

قاطعانه ترین "نه" متحدان اروپایی آمریکا به ترامپ بر سر مسئله ایران

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
قاطعانه ترین "نه" متحدان اروپایی آمریکا به ترامپ بر سر مسئله ایران

رادیو بین المللی چین با توجه به مخالفت های گسترده با تصمیم آمریکا برای به کارگیری مکانیسم بازگردانی تحریم ها علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل، به انزوای آمریکا در عرصه بین المللی پرداخت.

به گزارش ایسنا از رادیو بین المللی چین در گزارشی درباره مخالفت اعضای شورای امنیت با تصمیم آمریکا برای به کارگیری مکانیسم بازگردانی تحریم ها علیه ایران، نوشت: وزرای امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان در تاریخ 20 اوت (30 مرداد) با انتشار بیانیه مشترکی مخالفت صریح خود با درخواست ایالات متحده از شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران (مکانیسم ماشه) را بیان کردند. آن ها در این بیانیه خاطرنشان کردند که آمریکا در روز 8 مه 2018 (18 اردیبهشت 1397) به‌طور رسمی مشارکت خود را برجام را متوقف کرده و به همین دلیل نمی‌تواند اقدام به فعال‌سازی مکانیسم ماشه که در چارچوب برجام و برای مشارکت‌کنندگان برجام تعریف شده است - کند.

شبکه چینی در ادامه مطرح کرد: این قاطع ترین " نه " متحدان اروپایی ایالات متحده پس از زمان جنگ عراق در سال 2003 به حساب می آید که انزوای شدید واشنگتن در مسئله ایران را نشان داد.

در ادامه این گزارش آمده است: همان روز مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا وارد مقر سازمان ملل شد و اعلام کرد که او به طور رسمی به دبیر کل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت اطلاع داده است که آمریکا تشریفات "مکانیسم بازگردانی تحریم ها علیه ایران" (مکانیسم ماشه) را به راه انداخته است که ظرف 30 روز عملی خواهد شد.

گزارش این شبکه چینی می افزاید: با این حال، وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان با اظهارات خود مستقیما به چهره واشنگتن سیلی زدند. علاوه بر این، جمعه گذشته قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران با 13 رای منفی در شورای امنیت رد شد. شکی نیست که این تحقیرآمیزترین زمانی است که ایالات متحده از زمان پمپئو به عنوان وزیر امور خارجه ایالات متحده در شورای امنیت با آن روبرو شده است.

بخش دیگری از این گزارش مطرح می کند که "برخی رسانه های غربی اظهار داشتند که ایالات متحده در ابتدا می خواست ایران را منزوی کند، اما در واقع خود را منزوی کرد. دلیل اصلی این است که خواست واشنگتن بیش از حد است. این کشور به زور منافع و اهداف خود را به عنوان امور عمومی در نظر گرفته است و جهان باید آن را تصویب و حمایت کند تا شعار "آمریکا اول" قانونی شود. طبق نظر دولتمردان کاخ سفید همه جهان باید ازحرف های آمریکا پیروی کنند و هر کسی که همکاری نکند، مورد سرکوب قرار می گیرد".

رادیو بین المللی چین همچنین در این گزارش آورده است: پمپئو قبل از رفتن به مقر سازمان ملل حتی تهدید کرد که اگر روسیه و چین از احیای تحریم های علیه ایران خودداری کنند، آمریکا این دو کشور را تحریم خواهد کرد.

در ادامه این گزارش به موضع وزیر امور خارجه چین در این باره پرداخته شده و مطرح شد: وانگ یی وزیر خارجه چین 21 اوت (31 مرداد) در کنفرانس خبری چنین اظهارات پمپئو را زیر سئوال برد و گفت که "آمریکا هر کسی که با تحریم های یک جانبه مخالف باشد، آن را تحریم می کند. این رویکرد بسیار گستاخانه و غیر منطقی است. سئوال این است که در این دنیا عدالت کجاست؟ حقوق بین الملل چه ارزشی دارد؟ اعتبار ایالات متحده کجاست؟ ایالات متحده فقط منافع شخصی خود را در نظر می گیرد، قوانین بین المللی را در صورت تطابق با آن اعمال می کند و در صورت عدم تطابق، آن را رعایت نمی کند. نه تنها خودش قانون را رعایت نمی کند بلکه کشورهای دیگر را ملزم به رعایت نکردن قانون می داند و حتی با تحریم، کشورهایی که قانونی عمل می کنند را تهدید می کند. چگونه می تواند چنین منطق پوچی در جهان وجود داشته باشد".

این شبکه در ادامه گزارشش می نویسد: می توان گفت که یک جانبه گرایی کنونی در واشنگتن به شکل زیادی افزایش یافته است. سیاستبازان آمریکایی کشورهای اروپایی را وادار به ایستادن در صف درگیری آمریکا و چین می کنند. همچنین آن کشورها را به صرف نظر از پروژه خط لوله گاز طبیعی "North Stream-2" با روسیه را مجبور می کنند. به نظر می رسد واشنگتن فکر می کند که قدرت آن به حد بی پایان رسیده است و می تواند اراده هرکسی را خرد کند و به همه دنیا دستور دهد تا تمام دنیا از آن پیروی کند.

رادیو بین المللی چین افزود: ایران از نظر جغرافیایی به اروپا نزدیک است و ثبات این کشور با منافع حیاتی اروپا گره خورده است. پس از امضای برجام شرکت های اروپایی به ایران آمدند و سود خوبی کسب کردند. اما دولت ترامپ پس از روی کار آمدن به طور قاطع از برجام خارج شد و همزمان به منافع امنیتی و اقتصادی اروپا آسیب رساند. به همین دلیل نارضایتی و حتی عصبانیت آن کشورها قابل تصور و قابل درک است.

این گزارش همچنین اشاره می کند که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اخیرا اعلام کرد که در دوره ماموریت دوم خود با ایران توافق هسته ای جدیدی را امضا خواهد کرد. صرف نظر از اینکه آیا در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر پیروز خواهد شد یا خیر یک سوال ذهن مخاطبان را درگیر کرده و آن این است که:

ایالات متحده بارها از توافق های امضا شده خارج شده، کدام کشور جرات دارد توافق جدیدی را با ایالات متحده امضا کند؟

در بخش پایانی گزارش رادیو بین المللی چین آمده است: دولت دموکرات یک توافقنامه بین المللی را امضا می کند، جمهوریخواهان هنگام رسیدن به قدرت آنرا پاره می کنند؛ رئیس جمهور ابر قدرت جهان حرف خود را چند روز بعد انکار می کند. در مواجهه با سیاستبازان آمریکایی که سریعتر از یک چشم به هم زدن حرف خود را تغییر می دهند، کدام کشور متقاعد خواهد شد؟ ایالات متحده با وجود مخالفت های گسترده جامعه جهانی این واقعیت را که از برجام خارج شده، نادیده گرفته و به منظور تحقق اهداف سیاسی خود به تحریف متون مربوطه سازمان ملل روی آورده است.

انتهای پیام