چهارشنبه 7 آذر 1403

قرارگاه رمضان از استثنایی‌ترین قرارگاه‌های جنگ بود

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
قرارگاه رمضان از استثنایی‌ترین قرارگاه‌های جنگ بود

فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: قرارگاه رمضان یکی از استثنایی‌ترین قرارگاه‌های جنگ بود چرا که با آن هسته اولیه حضور یک مقاومت مشترک بین دو ملت در دو سرزمین برای یک هدف شکل گرفت.

فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: قرارگاه رمضان یکی از استثنایی‌ترین قرارگاه‌های جنگ بود چرا که با آن هسته اولیه حضور یک مقاومت مشترک بین دو ملت در دو سرزمین برای یک هدف شکل گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، آئین گرامیداشت شهدای قرارگاه رمضان که با عنوان «قرارگاه رمضان چهل سال مجاهدت» با حضور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سردار وحیدی وزیر کشور، محمدباقر ذوالقدر دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، سردار عبدالرضا مسگریان فرمانده قرارگاه رمضان، کاک محمد سعید علی وزیر فرهنگ اقلیم کردستان عراق، حاج ابو ایمان الدراجی معاون دبیر کل حزب جهاد اسلامی البناء، کاک آراز حسین میرخان نماینده حزب دموکرات کردستان عراق، دانا وزیر آبادانی اقلیم‌کردستان، حاج بلال جماعت اسلامی عراق، سید صادق هاشمی مرکز مطالعات عراق، یاسر عبدالزهرا رایزن فرهنگی عراق در ایران، جمعه العطوانی از مرکز مطالعات افق عراق، محمد سعید محمد وزیر فرهنگ و جوانان اقلیم کردستان عراق و از فرماندهان اتحادیه ملی در دفاع مقدس، جمیل هورامی از فرماندهان اتحادیه ملی کردستان عراق، محمد حاج محمود دبیر کل حزب سوسیالیست، حاج کاملی دبیر کل حزب پیوند اسلامی، پرویز فتاح رئیس ستاد اجرایی امام (ره)، سردار علی محمد نائینی رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و جمعی از خانواده‌های شهدا و پیشکسوتان دفاع مقدس در مجمتع فتح‌المبین برگزار شد.

سردار سرتیپ عبدالرضا مسگریان فرمانده قرارگاه رمضان سپاه در ابتدای این مراسم با بیان اینکه قرارگاه رمضان یکی از مولدهای سپاه است که سال 1363 با عنایت و نگاه راهبردی مقام معظم رهبری و دستور فرماندهی کل سپاه تأسیس شد، گفت: قرارگاه رمضان چشمه خیر برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران بوده و برکات بسیاری برای نظام و سپاه در طول حیات خود داشته به نحوی که در دوران دفاع مقدس این قرارگاه نقش مهمی داشت و هر کدام از دستاوردهای نظامی در مبارزه با دشمنان را که بررسی می‌کنیم متوجه می‌شویم عملکرد این قرارگاه در حد یک لشکر یا نیروی بزرگ نقشی اثرگذار داشته است.

وی افزود: قرارگاه رمضان از ابتدا تاکنون با هماهنگی و همکاری با برادران خود در عراق توانسته اثربخش و مؤثر در روند مبارزه با رژیم بعث عراق و پس از آن با همکاری‌های مستشاری خود پس از سقوط صدام یار و پشتیبان ملت عراق در مبارزه با اشغالگری تروریسم و داعش باشد و همچنان در حال تأمین امنیت جمهوری اسلامی ایران است.

سردار مسگریان ادامه داد: قرارگاه رمضان تاکنون چندین همایش برای تجلیل از شهیدان خود در عراق و ایران انجام داده که مراسم امروز نیز مقدمه‌ای برای برپایی کنگره بزرگ شهدای ایرانی و عراقی است.

ایران موکب همه شهیدان دنیای اسلام است

سردار سلامی در ادامه این مراسم، ایران را موکب همه شهیدان دنیای اسلام برشمرد و گفت: شما خانواده شهدا در این مراسم مهمان نیستید بلکه میزبان هستید. قلب‌های مردم ایران سرشار از عشق نسبت به همه ملت مسلمان در همه نقاط عالم به خصوص شهدای عزیز اسلام و خانواده‌های آن‌ها است که مثل ستاره‌های پرفروغ در آسمان افتخارات امت اسلام می‌درخشند.

وی درباره اهمیت مقاومت و شکل‌گیری قرارگاه رمضان گفت: زیباترین پیوندها و مستحکم‌ترین برادری‌ها در لحظات سخت شکل می‌گیرد؛ زمانی که امت‌ها و ملت‌ها و اقوام و قبایل در یک سنگر برای آرزوهای بزرگ و مشترک در مقابل دشمنان مشترک می‌ایستند و مقاومت و استقامت می‌کنند تا از کرامت، عظمت، مجد، هویت و شرافت خود دفاع کنند.

قرارگاه رمضان از استثنایی‌ترین قرارگاه‌های جنگ بود

فرمانده کل سپاه پاسداران افزود: قرارگاه رمضان یکی از استثنایی‌ترین قرارگاه‌های جنگ بود؛ چرا که هسته اولیه حضور یک مقاومت مشترک بین دو ملت در دو سرزمین اما برای یک هدف شکل گرفته است. برای سپاه پاسداران این قرارگاه یکی از مهم‌ترین ارکان جنگ و سپاه به حساب می‌آمد و به همین دلیل است که شما در آن چهره‌های بی‌نظیری را مثل اسماعیل دقایقی می‌بینید.

وی افزود: جاری شدن خون شهید ابومهدی المهندس و شهید سلیمانی در یک مقطع و یک سرزمین نشان‌دهنده این حقیقت است که اسلام برای حمایت از مسلمانان مرز نمی‌شناسد. این مرزهای جغرافیایی که در کشورها وجود دارد در اسلام تفکیک کننده نیست و آرزوها را از هم جدا نمی‌کند. قرارگاه رمضان افتخار اولیه‌ای بود برای بیان این حقیقت. این قرارگاه تجلیل واقعی امت واحده در جهاد اسلامی بود.

سعادت مسلمانان از درون میدان‌های جهاد و مسیر شهادت عبور می‌کند

سردار سلامی با بیان اینکه سعادت مسلمانان از درون میدان‌های جهاد و مسیر شهادت عبور می‌کند، ادامه داد: مستکبران نمی‌توانند شعائر اسلام و باز کردن غل و زنجیر اسارت از دست و پای مسلمانان را تحمل کنند. بنابراین هر جا که اسلام حلول کند، آن‌ها شمشیر می‌کشند، می‌ایستند و حتی دشمنان قدیمی هم به میان می‌آیند و با آن‌ها متحد می‌شوند. ده‌ها سال است که جهان اسلام میدان تاخت و تاز بیگانگان و خصوصاً غربی‌ها است.

وی افزود: آن‌ها خیمه زدند بر جهان اسلام تا ثروت‌های مادی، هویت فرهنگی و غنای اعتقادی مسلمانان را از آن‌ها بگیرند. از همه این‌ها برای تقویت قدرت خود استفاده می‌کنند.

فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: شما همه جا را می‌بینید که میدان آتش است. در یمن بر سر مردم آتش می‌ریزند تا سرافزاری و کرامتش را از او بگیرند. در فلسطین می‌بینید چه غوغایی است. آن‌ها دنبال این هستند که این سرزمین کوچک در اختیار فلسطینی‌ها را هر روز با بمباران‌های بی‌رحمانه مورد هدف قرار دهند و فرزندان خردسال را در آغوش مادرانشان زیر خاک دفن کنند و کشتن پیرمردان، پیرزنان و زنان را افتخار خود می‌دانند.

وی افزود: آن‌ها هر روز در اتاق‌های فکرشان طراحی می‌کنند تا مسلمانان را به اسارت بگیرند. ایران پناهگاه آن‌ها است. ما یک جغرافیای اعتقادی داریم و یک جغرافیای سرزمینی و رسمی‌. عمل ما در میدان بر اساس جغرافیای اعتقادی ما است.

مقاومت اسلامی تکثیر شده است

سردار سلامی با بیان اینکه ما فراتر از دایره اسلام به مستضعفان جهان هم فکر می‌کنیم، افزود: مقاومت اسلامی تکثیر شده است و امروز صهیونیست‌ها از یمن، عراق، لبنان و در «وعده صادق» از ایران زیر آتش هستند. ما باید بایستیم؛ نباید کرنش کنیم؛ چراکه مسلمان عزیز است و عزیز هم شکست‌ناپذیر است.

وی گفت: امروز این واقعیت را می‌بینیم که مسلمانان صاحب قدرت شده‌اند. آن‌ها تن به شمشیر می‌دهند و سینه‌هایشان ستبر است تا مورد عزت ملت مسلمانان باشند. ما نه ظالمیم و نه ظلم را می‌پذیریم و این دستور قرآن است.

اگر لازم باشد خودمان هم شمشیر می‌کشیم

فرمانده کل سپاه پاسداران با اشاره به عملیات وعده صادق، آن را پله‌ای برشمرد از این حقیقت که اگر شرایط اقتضا کند ما عمل می‌کنیم و افزود: این نیست که ما بنیشیم و فقط دیگران از جبهه مقاومت حمایت کنند. اگر لازم باشد خودمان هم شمشیر می‌کشیم. عزت مسلمانان از هر چیز واجب‌تر است.

وی گفت: در وهله‌های تاریخی اگر ملت‌ها اشتباه کنند و به موقع و به اندازه عمل نکنند و بترسند، ذلیل خواهند شد. امام علی (ع) فرمودند: اگر ملتی لباس جهاد را ترک کند خداوند بر او لباس ذلت خواهد پوشاند. جهاد طریق عزت و آزادی ما است. اما این بدون وحدت ممکن نیست. بدون پیوند قلب‌ها و یکی شدن دل‌ها و بدون اندیشیدن به آرزوهای مشترک امکان پذیر نیست.

سردار سلامی با اظهار به این که سطیره دشمنان بر ملت‌های مسلمان امروز به طور لایتناهی ناممکن است، گفت: خوشبختانه رهبری داریم که به اعماق فتنه انگیزی‌های دشمن آگاه است و دشمن را می‌شناسد. او بر اساس جهان‌بینی قرآن قدرت‌های بزرگ را کوچک می‌شمارد.

وی افزود: این قدرت‌های غیر الهی از دید قرآن قدرت آفرینش یک پشه را ندارند و اگر مگسی از آن‌ها چیزی برباید قادر به بازپس گیری آن نیستند. خداوند با منطق حق سخن می‌گوید و ما به این حقیقت ایمان داریم. بنابراین اگر ما در میدان باشیم، آن‌ها میدان را ترک خواهند کرد و ما را آزاد خواهند گذاشت. می‌توانیم با پیوند زدن قدرتمان به عنوان بخش مهمی از قدرت جهان ظاهر شویم؛ همان طور که امروز به عنوان اسلام ظاهر شدیم.

فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: برادران کرد و عرب ما و مسلمانان بوسنی و... هر جا باشند برادران ما هستند. اسلام از این مرزها عبور کرده است. اساساً اسلام شعب و قبایل را فرصتی برای محبت به یکدیگر می‌داند.

اربعین نشان‌دهنده تجمیع محبت‌هاست

سردار سلامی با اشاره به مراسم باشکوه و نورانی اربعین حسینی گفت: اربعین نشان‌دهنده این تجمیع محبت‌هاست که انسان‌ها و ملت‌هایی با قومیت‌های مختلف در مسیر عشق و ارادت ائمه (ع) به یکدیگر می‌پیوندند و یک جهان جدید می‌سازند.

وی با بیان اینکه هرکجا با هم هستیم، شکست‌ناپذیریم، افزود: این تجربه، اعتقاد و باورهای ما است و خداوند متعال، ما را به همین امر سفارش کرده است. باید نسبت به سرنوشت یکدیگر حساس باشیم و این درس‌ها را از مکتب اسلام آموخته‌ایم.

فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: قرارگاه رمضان کانونی برای پرورش فرماندهان بزرگی بود که امروز از شخصیت‌های برجسته در جهان اسلام هستند. یک زنجیره قدرتمندی از این فرماندهان بزرگ و برجسته ایرانی و غیر ایرانی تشکیل شده‌. این یک نقطه آغاز بود از یک مسیر طولانی.

وی با بیان اینکه شهدا زنده هستند و مسیر را به ما نشان می‌دهند، ادامه داد: شهید و شهادت هرگز فراموش نمی‌شود و آنچه می‌ماند خاطرات بزرگی است از این مردان تاریخ‌ساز.

تألیف دو کتاب بسیار سخت و پیچیده در خصوص قرارگاه رمضان

سردار سرتیپ دوم پاسدار علی‌محمد نایینی در بخش آخر این مراسم با بیان اینکه قرارگاه رمضان و مرکز جنگ‌های نامنظم یکی از جلوه‌های ابتکار سپاه در دوران دفاع مقدس بود، گفت: کار تألیف دو کتاب «اطلس قرارگاه رمضان» و «جنگ در فراسوی مرزها» بسیار سخت و پیچیده‌ای در مقایسه با سایر پروژه‌ها بود، زیرا دو جبهه را باید کامل می‌دید، مصاحبه‌های تکمیلی می‌کرد، با فرماندهان قرارگاه مصاحبه‌های عمیق و دقیقی انجام می‌داد، سری به گنجینه مرکز اسناد می‌زد، آثار مرکز را می‌دید و در نهایت با جمع کردن این روایت‌ها به یک روایت مستند، معتبر و دقیق می‌رسید؛ تولید یک اثر تاریخی به خصوص در قرارگاهی که در جنبه‌های مختلف مأموریت دارد و کارکردهای مختلف اجتماعی و امنیتی داشته و پدیده بی بدیل و ابتکار سپاه در دوران دفاع مقدس بوده، آسان نیست.

وی با بیان اینکه خط به خط این محتوا را سردار محمدباقر ذوالقدر خواندند، افزود: یکی از سیاست‌های مرکز اسناد دفاع مقدس در چارچوب نقشه جامع پژوهشی، تولید اثر مستند و تاریخی برای سازمان رزم سپاه شامل قرارگاه‌ها، لشکرها و یگانه‌های سپاه است که بخش قابل توجهی از این آثار محقق شده است.

900 اثر پژوهشی فعال در دست اقدام مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس

رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس افزود: مرکز اسناد تحقیقات دفاع مقدس در حال حاضر 900 اثر پژوهشی فعال در دست اقدام دارد و برای تمام قرارگاه‌های تابعه سپاه کتاب و اطلس نگارش خواهد شد؛ در این رابطه کتاب کارنامه و نبردهای خاص تعریف شده و این کار برای تمام قرارگاه‌ها و لشکرها در حال انجام است به عنوان مثال برای 120 فرمانده شاخص شهید کتاب‌هایی تحت عنوان زندگی‌نامه، سیره و سبک فرماندهی آن فرمانده در دوران دفاع مقدس تعریف شده که یک نمونه آن سال گذشته در قالب زندگینامه شهید والا مقام شهید دقایقی منتشر شد.

وی ادامه داد: البته در حال حاضر حدود 60 اثر در حوزه فرماندهان شاخص مقدس به صورت فعال توسط محققین در حال اجراست. در ارتباط با فرماندهانی که حضور دارند و در قید حیات هستند نیز 400 فرمانده تاریخ شفاهی آنها در مرکز اسناد یا انجام شده یا در حال انجام است که از این تعداد 10 نفر از فرماندهان شاخص قرارگاه رمضان هستند.

وی افزود: تاکنون 10 جلسه گفتگو با سردار ذوالقدر ضبط شده و همچنین جلساتی نیز برای ثبت و ضبط خاطرات سردار مسجدی، محمد جعفری برگزار شده است، اما با این وجود هنوز به اصطلاح حریف بعضی‌ها مانند مرتضی رضایی و سردار احمد وحیدی نشده ایم.

خاطرات شفاهی 10 نفر از فرماندهان قرارگاه رمضان گرفته شده است

وی افزود: خاطرات شفاهی 10 نفر از فرماندهان این قرارگاه در دوران دفاع مقدس گرفته شده و 15 نفر از فرماندهانی که مقطعی از آن دوران را در قرارگاه رمضان بودند، ثبت و ضبط شده است.

مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران با اشاره به دو کتاب «اطلس قرارگاه رمضان در دوران دفاع مقدس» و «جنگ در فراسوی مرز» گفت: اطلس قرارگاه رمضان 10 فصل دارد که شامل جغرافیای عراق، زمینه‌های جنگ تحمیلی، آشنایی با احزاب و مبارزان عراقی، سیر تشکیل قرارگاه، همکاری سازمان‌ها و دستگاه‌های کشوری با قرارگاه، عملکرد قرارگاه در چهار فصل و در نهایت جمع بندی کارنامه تفصیلی قرارگاه رمضان است؛ در واقع این کتاب یک پژوهش به روش تاریخی است، اما کتاب دوم که بر اساس اسناد و منابع نگارش شده دارای 8 فصل است که امیدواریم این دو اثر برای همه محققین، پژوهشگران قابل استفاده و مبنایی برای تولیدات دیگر در عرصه‌های مختلف سینمایی و هنری قابل استفاده باشد.

سردار رضا صادقی طی‌پنج شش سال کتاب‌های یاد شده را تألیف کرده است.

در بخشی از این مراسم با حضور سردار سلامی و سردار وحیدی و نویسنده کتاب از این دو اثر رونمایی شد.