قلیان اکسیژن طرح مطالعاتی وزارت بهداشت است
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: قلیان اکسیژن دارای تاییدیه سازمان غذا و دارو است.
به گزارش مشرق، مطالعات کشوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از سال 90 تا 1400 نشان می دهد، مصرف قلیان 57.6 درصد در زنان و 17.98 درصد در مردان افزایش یافته است. مصرف قلیان بیشتر از سیگار ضرر دارد متاسفانه این ماده دخانی به ابزار تفننی و تفریحی بین نوجوانان و جوانان و خانواده ها تبدیل شده در حالیکه آگاه سازی کامل در مورد مضرات قلیان ضروری است.
از سال 90 تا 1400 نشان می دهد، مصرف قلیان 57.6 درصد در زنان و 17.98 درصد در مردان افزایش یافته است
بر اساس مطالعات انجام شده در افراد 13 تا 15 سال کشور، 10.2 درصد آنها مصرف کننده مواد دخانی بودند که 57.7 درصد این گروه سنی قلیان مصرف می کردند و 1.9 درصد نیز مصرف کننده مواد دخانی بدون دود بودند.
بر اساس مطالعات 1400، 14.1 درصد جمعیت بالای 18 سال کشور نیز دخانیات مصرف می کنند و مصرف قلیان افزایش یافته است و در گروه سنی 13 تا 15 سال، 24.2 درصد نوجوانان در معرض مواجهه با دود دخانیات در منازل خود و 38.4 درصد نوجوانان نیز در معرض مواجهه با دود دخانیات در اماکن عمومی مسقف بودند.
این روزها بحث استفاده از قلیان اکسیژن در فضای رسانه ای بسیار مطرح بوده، جالب اینجاست که قلیان اکسیژن توسط نادر مظفری طراحی شده و یک وسیله تفریحی است که به طور مشابه با قلیان سنتی استفاده میشود، با این تفاوت که به جای استفاده از دود تنباکو، از مخلوطی از نیکوتین، گلیسرین و اکسیژن استفاده میشود. این مخلوط به عنوان جایگزینی برای تنباکو در قلیان استفاده میشود و افراد به جای کشیدن دود آن را تنفس میکنند.
مسوولان وزارت بهداشت معتقدند استفاده از قلیان اکسیژن به عنوان یک دستگاه پاک دم می تواند از خطرات ناشی از دود این ماده دخانی بکاهد
در این نوع قلیان از مخلوطی شامل گلیسرین، نیکوتین و اکسیژن استفاده میشود. این مخلوط توسط دستگاهی به نام قلیان اکسیژن یا استیک اکسیژن تولید میشود که به کمک باتریها یا منابع برق دیگر کار میکند. امکان استفاده از قلیان اکسیژن در محیطهای مختلفی وجود دارد، از جمله کافهها، رستورانها، مراکز تفریحی، و حتی خانهها. این وسیله به عنوان یک الگوی تفریحی جدید و متفاوت از جذابیت بیشتری برخوردار شده است.
با توجه به اینکه تحقیقات نشان میدهد 12 درصد بیماریهای قلبی و عروقی، 66درصد برونشیت و سرطان ریه و 38 درصد بیماریهای حاد تنفسی در جهان به مصرف دخانیات اختصاص دارد و مصرف قلیان چهار تا 10 برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض سرطان دهان، حنجره و مری قرار دارند، مسوولان وزارت بهداشت معتقدند استفاده از قلیان اکسیژن به عنوان یک دستگاه پاک دم می تواند از خطرات ناشی از دود این ماده دخانی بکاهد.
با استفاده از قلیان اکسیژن به جای خروج و پخش دیاکسید کربن و مواد دخانی در فضا، اکسیژن مازاد در فضا منتشر شده و باعث ایجاد هوای پاک و مناسب برای تنفس در این مکانها برای افراد خواهد شد.
این قلیان از یک بالن حاوی اکسیژن، منبع آب، شیلنگ دمی اکسیژن و لولههای حمل اکسیژن تشکیل شده و علاوه بر این، به آب قلیان اسانسهای مختلف میافزایند تا محتوای اکسیژن بوهای مختلفی داشته باشد. استفاده از منبع اکسیژن به جای مواد دخانی
بهزاد ولی زاده رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: در قلیان اکسیژن، به جای مواد دخانی، منبع اکسیژن بر روی قلیان نصب شده و دود بالنی جهت سرگرمی در آن استفاده میشود.
وی با بیان اینکه طرح آزمایشی استفاده از قلیان اکسیژه در استان های تهران، کرمان، سیستان وبلوچستان، بوشهر، البرز، گیلان، مازندران، فارس و آذربایجان شرقی در حال اجراست، اظهار داشت: در واقع این نوع قلیان یک دستگاه پاک دم بوده که برای سلامتی ضرر ندارد و آسیب ها و مضرات ناشی از مصرف این نوع ماده دخانی کمتر می شود.
ولی زاده تصریح کرد: در صورت استخراج نتایج اثربخشی استفاده از این نوع ماده دخانی توسط دانشگاههای علوم پزشکی، استفاده از آن جایگزین قلیان ها می شود.
منبع: ایرنا