چهارشنبه 7 آذر 1403

قیمت دلار در دولت رئیسی 7 برابر شد / پیش بینی نرخ ارز تا پایان دولت سیزدهم

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
قیمت دلار در دولت رئیسی 7 برابر شد / پیش بینی نرخ ارز تا پایان دولت سیزدهم

خبرگزاری رسمی دولت پیش‌بینی کرده است که با فرض تداوم روند رشد ماهانه 2.8 درصدی نرخ دلار در دولت سیزدهم، قیمت دلار تا پایان این دولت به 100 هزار تومان نخواهد رسید. این پیش‌بینی قیمت دلار تا پایان دولت رئیسی انجام شده است.

خبرگزاری رسمی دولت با اشاره به این موضوع اعلام کرده است که متوسط افزایش ماهانه نرخ ارز در دولت روحانی 4 درصد بوده است، در حالی که در دولت رئیسی این میزان به 2.8 درصد کاهش یافته است. طبق این گزارش، قیمت دلار در بازار غیررسمی در ابتدای دولت دوازدهم 3811 تومان بوده و تا ماه پایانی و در آستانه تحویل به دولت سیزدهم به 25530 تومان افزایش یافته است. به عبارت دیگر، قیمت دلار در دولت دوازدهم تقریباً 6.7 برابر شده است.

"در صورت تداوم روند رشد 4 درصدی ماهانه نرخ ارز در دولت دوازدهم طی 2 سال و نیم اخیر، قیمت دلار در پایان سال 1402 به 80 هزار تومان می‌رسید در حالی که در دولت سیزدهم کمتر از 60 هزار تومان ثبت شد. همچنین در صورت تداوم روند رشد 4 درصدی ماهانه نرخ ارز در دولت دوازدهم، قیمت دلار در اواسط سال 1403 از 100 هزار تومان عبور می‌کرد و در پایان سال 1403 به 130 هزار تومان و در پایان سال 1404 به 200 هزار تومان می‌رسید. در حالی که با فرض تداوم روند رشد 2.8 درصدی ماهانه نرخ دلار در دولت سیزدهم، تا پایان این دولت هم قیمت دلار به 100 هزار تومان نخواهد رسید."

قیمت دلار به عنوان یکی از ارزشمندترینارزهای جهان، تحت تأثیر عوامل متعددی قرار می‌گیرد. این عوامل شامل عوامل اقتصادی، سیاسی و جهانی می‌باشند. در عوامل اقتصادی، نرخ بهره، تورم، رشد اقتصادی و تجارت بین‌المللی از جمله عوامل تأثیرگذار هستند. از سوی دیگر، در عوامل سیاسی، تصمیمات دولت‌ها و سیاست‌های پولی و ارزی آن‌ها نیز تأثیرگذار می‌باشد.

همچنین، عوامل جهانی مانند تحولات در بازارهای بین‌المللی، تغییرات در نرخ ارزهای دیگر و تحریم‌های بین‌المللی نیز بر قیمت دلار تاثیرگذار هستند.

سه سناریو درباره قیمت دلار

پیمان مولوی با بررسی سه سناریو درباره قیمت دلار در سال 1403، می‌گوید: ما وقتی در خصوص قیمت دلار صحبت می‌کنیم، باید سناریوهای تورمی را بررسی کنیم.

وی می‌افزاید: براساس سناریو خوشبینانه بانک مرکزی، رشد نقدینگی در حدود 25 درصد و رشد اقتصادی در حدود 4 تا 5 درصد در سال آینده خواهد بود. بر این اساس، تورم در کانال 30 تا 35 درصد خواهد بود.

این اقتصاددان تصریح می‌کند: با توجه به این شاخص‌ها، قیمت دلار تعادلی روی 65 هزار تومان با 10 درصد بالاتر و یا پایین‌تر می‌تواند باشد.

مولوی متذکر می‌شود: این سناریو خوشبینانه است، زیرا رشد بالای 4 درصد نیازمند سرمایه‌گذاری خیلی زیادتری در اقتصاد است و این در حالی است که آنچه که امروز اتفاق می‌افتد، کمتر است.

وی در ادامه عنوان می‌کند: بر همین اساس، سناریو میانه، تداوم تورم موجود یا تورم بین 35 تا 40 درصد است. در این حالت نقطه تعادلی دلار، بالاتر می‌آید و نزدیک به 62 هزار تومان خواهد بود.

این اقتصاددان می‌گوید: در سناریو بدبینانه هم اگر نقدینگی رشد پیدا کند و به میانگین 5 ساله اخیر خود، یعنی بالای 35 درصد برسد، متاسفانه حرکت تورم به سمت بالای 40 درصد می‌رود. بر این اساس نقطه تعادلی نرخ دلار باز هم جابه‌جا می‌شود و بالاتر می‌رود.

مولوی عنوان می‌کند: آنچه که مهم است، رابطه بین تورم و دلار است که نکته اساسی در این رابطه که می‌توان به آن اشاره کرد، این است که در کوتاه‌مدت دولت‌ها همیشه سوار بر نرخ دلار هستند و در میان‌مدت و بلندمدت، تورم است که افسار دلار را به دست می‌گیرد و باعث افزایش قدرت دلار نسبت به ریال و افت محتمل ریال در آینده خواهد بود.

مسیر احتمالی قیمت دلار در سال 1403

اصغر سمیعی درباره پیش‌بینی بازار ارز در سال جدید اظهار داشت: قیمت ارز هم مانند هر کالای دیگری که قابلیت خرید و فروش دارد، از قانون معروف عرضه و تقاضا پیروی می کند، البته خود عرضه و تقاضا از قانون نیاز و ارزش تبعیت می‌کنند، یعنی عرضه‌کننده اگر ارزش کالای خود را بیش از قیمت آن در بازار بداند، به تبع عرضه را محدودتر می‌کند و از طرف دیگر متقاضیان نیز اگر قیمتی را بیش از آنچه باید و شاید ببینند، سعی می‌کنند با کم کردن مصرف تقاضا در بازار را کاهش داده و باعث تعدیل قیمت شوند.

وی افزود: در مورد ارز هم همین‌طور است، با این تفاوت که عرضه کننده عمده ارز در ایران بانک مرکزی است که یعنی دولت و تقاضا هم گاهی غیرواقعی است یعنی در اثر سوءمدیریت یا فشارهای خارجی یا تبلیغات غلط یا ایجاد جو ترس و التهاب روانی، تقاضای کاذب ایجاد می‌شود.

رئیس اسبق کانون صرافان عنوان کرد: برعکس ممکن است دولت با وضع قوانین و مقررات واردات برخی از کالاها را ممنوع یا بسیاری از کالاها را محدود کند، و به این طریق تقاضا را به طور مصنوعی و البته موقت، کاهش دهد.

قیمت دلار در دولت رئیسی 7 برابر شد / پیش بینی نرخ ارز تا پایان دولت سیزدهم 2
قیمت دلار در دولت رئیسی 7 برابر شد / پیش بینی نرخ ارز تا پایان دولت سیزدهم 3