قیمت پایین محصول گوجهفرنگی مشکل هرساله کشاورزان خراسان شمالی
بجنورد - ایرنا - گوجهکاران خراسان شمالی امسال هم با قیمت پایین محصول و نبود بازار فروش مواجه هستند، مشکلی که هر ساله دامنگیر کشاورزان گوجه فرنگی کار این استان میشود اما، تاکنون راهکاری برای حل آن یافت نشده است.
شماری از آنان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشتند: کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی و فرآوری نشدن محصولات کشاورزی، نبود کشاورزی قراردادی، فعالیت واسطه ها و دلالان، افزایش قیمت سبد میوه و افزایش دستمزد کارگری و حمل و نقل باعث شده که این محصول به علت افت شدید قیمت، روی دست کشاورز بماند.
یک کشاورز بجنوردی گفت: امسال هزینه های زیادی برای کاشت، داشت و برداشت محصول گوجه صرف کرده اما با افت قیمت متحمل خسارت هنگفت شدهام.
تیمور قره باشلو افزود: قیمت فروش به قدری پایین است که حتی قادر نیستم هزینه ای را که برای خرید سبد و دستمزد کارگر برای جمع آوری محصول خود صرف کردم جبران کنم.
وی گفت: محصولات ما در میدان میوه و تره بار در فضای نامناسب و زیر آفتاب نگه داری می شود که بخشی از آن نیز فاسد می شود.
وی اظهار داشت: تضمینی برای فروش محصول در میدان میوه و تره بار وجود ندارد غرفه داران بابت فروش هزینه زیادی را از کشاورز مطالبه می کنند این در حالی است که حتی محصول آنان را در فضای مناسب نیز نگهداری نمی کنند.
وی در ادامه ظهار داشت: علاوه بر هزینه آبیاری، مخارج نیروی انسانی در بخشهای کاشت، داشت و برداشت موجب شده تا کشاورز متحمل ضرر شود.
این کشاورز گفت: هیچ گاه واسطهها و دلالان از کشاورزی محصول را با قیمت مناسب خریداری نمی کنند این در حالی است که گوجه فرنگی از کشاورز به ارزش حدود 10 هزار ریال خریداری می شود اما در یک مرحله چند برابر به دست مصرف کننده می رسد.
وی از مسوولان مربوط خواستار ساماندهی قیمت محصولات کشاورزی شد و افزود: کشاورزان هرساله از این ناحیه ضررهای زیادی را متحمل می شوند که در این سال ها درآمد کشاورزان بسیار کاهش یافته است و بیشتر آنان به بدهکاران بانکی تبدیل شده اند.
یکی از کشاورزان منطقه مانه و سملقان نیز با بیان اینکه اکنون فصل چیدن گوجه فرنگی است، گفت: به علت پایین بودن قیمت و هزینه های انجام شده اکنون زیان زیاد کرده و سرمایه خود را از دست داده ام.
محمدنقی پهلوان افزود: در اوایل بهار امسال سرما نیز وجود داشت و رشد محصولات زراعی بسیار عقب افتاد اما در نخستین چینش محصول با افت قیمت مواجه شده ایم این در حالی است که شرایط آب و هوایی استان سرمای زودرس را نیز به دنبال دارد.
وی اظهار داشت: کارخانه های رب نیز از این فرصت استفاده کرده و محصولات کشاورزان را با قیمت پایین خریداری می کنند، قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در میدان میوه و تره بار 10 تا 20 هزار ریال است این در حالی است که کارخانه ها هشت هزار ریال می خرند.
وی گفت: کشاورزان به علت اینکه محصولاتشان در میدان میوه و تره بار زیر آفتاب فاسد نشود دسترنج خود را با قیمت بسیار پایین در اختیار کارخانه ها رب می گذارند.
وی گفت: کشاورزان در برخی از سال ها محصولات خود را برای فروش به برخی از استان های مجاور حمل می کردند اما امسال در بیشتر استان ها گوجه فرنگی بیش از نیاز کشت شده است.
یکی دیگر از کشاورزان نیز با اظهار نارضایتی از نحوه خرید گوجه فرنگی، گفت: تمام تلاش خود را برای تولید محصول انجام می دهیم اما در زمان فروش با افت قیمت مواجه می شویم.
هادی وحدانی اظهار داشت: قیمت فعلی گوجه فرنگی جز ضرر چیزی برای کشاورزان ندارد و با این وضعیت کشاورزان در سال های آینده رغبتی برای کاشت این محصول نیز نخواهند داشت.
رییس اتحادیه میوه و تره بار بجنورد گفت: هم اکنون قیمت گوجه فرنگی در میدان میوه و تره بار بجنورد از هشت هزار تا 20 هزار ریال است.
امید فیروزه اظهار داشت: کارخانه ها گوجه فرنگی را با قیمت بسیار پایین حدود هشت هزار ریال می خرند که این قیمت برای کشاورزان بسیار پایین است.
وی افزود: در سال زراعی جاری در بیشتر استان های کشور گوجه فرنگی کشت شده است به همین دلیل نمی توانیم گوجه فرنگی را به سایر استان ها حمل کنیم زیراکه تقاضا نیز وجود ندارد.
نائب رییس اتاق اصناف بجنورد به هزینه های بالای تولید اشاره کرد و گفت: به دلیل اینکه تولید با هزینه های بالا انجام می شود کشاورزان به نوعی متضرر می شوند.
وی اظهار داشت: روزانه 200 تن انواع میوه و صیفیجات وارد میدان میوه و تره بار این شهر میشود که از این میزان حدود 150 تن به سایر استانها حمل میشود.
وی گفت: به جز میوه های وارداتی، بیشتر نیاز های استان از محصولات داخل تامین می شود.
وی افزود: بیشتر محصولات تولیدی استان به خراسان رضوی، گلستان، مازندران، تهران. سیستان و بلوچستان حمل می شود.
فیروزه به سرمای دیررس بهاره و خسارت به بخش کشاورزی نیز اشاره کرد و گفت: در سال های گذشته در این فصل روزانه تا 500 تن میوه و صیفی جات نیز وارد میدان میوه و تره بار بجنورد می شد اما، امسال سرما موجب کاهش تولید میوه در استان و در نتیجه ورود آن به میادین میوه و تره بار شده است.
تولید 154 هزار تن گوجه فرنگی در استان
مدیر امور زراعت سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: سطح کشت گوجه فرنگی در این استان سه هزار و 430 هکتار با متوسط عملکرد 50 تن در هکتار است که پیش بینی می شود امسال 154 هزار تن محصول تولید شود.
محمدنقی کاظمیان افزود: این سطح کشت حدود چهار درصد بیش از برنامه ابلاغی است که تولید گوجه فرنگی در کشور بیش از پنج میلیون تن بوده و خراسان شمالی رتبه 13 کشوری را در اختیار دارد.
وی گفت: در استان سه کارخانه رب در شهرستان های فاروج با ظرفیت پنج هزار تن، مانه وسملقان چهار هزار تن و اسفراین دو هزار تن فعالیت دارد.
وی اظهار داشت: بر اساس مصرف سرانه 30 کیلوگرم گوجه فرنگی در سال، استان حدود 75 هزار تن گوجه مازاد دارد که باید در استان های دیگر به فروش برسد.
وی افزود: برداشت گوجه فرنگی در استان از اواسط مردادماه در نقاط گرم استان آغاز شده است.
کاظمیان اظهار داشت: در شروع برداشت کارخانه های استان گوجه فرنگی را با قیمت هر کیلوگرم هفت هزار ریال خریداری می کردند که این رقم در میادین میوه و تره بار استان 11 تا 13 هزار ریال است.
وی گفت: هرچه به پیک برداشت گوجه در استان نزدیک می شویم قیمت ها هم روند نزولی پیدا می کند.
وی اظهار داشت: مکاتبات و هماهنگیهای متعددی انجام شده تا زمینه و امکانات لازم برای خرید حمایتی از گوجه فرنگی در استان فراهم شود.
کاظمیان افزود: با توجه به اینکه این خرید نیازمند مصوبات کارگروه تنظیم بازار کشور و تامین اعتبار توسط سازمان برنامه و بودجه است به همین منظور اطلاعات میزان تولید استان برای سازمان تعاون روستایی ارسال شده و در حال پیگیری برای موافقت با خرید توافقی هستیم.
وی اظهار داشت: مهمترین موضوع در خصوص کشت محصولات سبزی و صیفی و بخصوص پیاز و گوجه فرنگی این است که کشاورزان باید در تنظیم سطوح کشت خود حتما با کارشناسان جهاد کشاورزی مشورت و از افزایش سطح زیر کشت خودداری کنند.
مدیر امور زراعت سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی گفت: در این خصوص هشدارهای لازم به کشاورزان داده شده است.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که در 82 هزار بهره بردار در این بخش فعالیت دارند.
*س_برچسبها_س*