لزوم بهرهگیری از تقریب مذاهب اسلامی برای رفع چالشهای پیش روی اسلامگرایی
پیام مرجع عالیقدر حضرت آیتالله حسین نوری همدانی که در مراسم افتتاحیه سیوهشتمین کنفرانس وحدت اسلامی به شرح زیر قرائت شد:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و السلام و الصلوه علی سیدنا و نبینا ابی القاسم المصطفی محمد و علی اهل بیته الطیبین الطاهرین سیما بقیه الله فی الارضین
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
قال الله تعالی فی محکم کتابه:
ولاتکونوا کالذین تفرقوا و اختلفوا من بعد ما جاءهم البینات و اولئک لهم عذاب عظیم
سوره آل عمران آیه 105
ضمن خیر مقدم به مهمانان محترم شرکت کننده در سی و هشتمین کنفرانس وحدت اسلامی، لازم است نکاتی به اختصار به عرض محترم برسانم.
ضرورت وحدت میان مسلمانان و نیز اجتناب از اختلاف و تفرقه برای دستیابی به رشد و تعالی همه امتهای اسلامی بر کسی پوشیده نیست، زیرا سعادت ملتهای آزاده و مسلمان، در گرو وحدت و تقریب میان آنها میباشد. طبیعی است تفرقه و اختلاف منشاء شقاوت ملتهای اسلامی است که یقینا مهمترین هدف استکبار نیز ایجاد اختلاف و انشقاق میان جوامع اسلامی به منظور اعمال سلطه و سیطره بر آنان است؛ لذا بصیرت و هوشیاری آحاد جامعه اسلامی بویژه علما و صاحب نظران مسلمان امری ضروری و اجتنابناپذیر است. از دیدگاه قرآن کریم، اتحاد، پیوند، همدلی و انسجام با یکدیگر از جایگاه ویژهای برخوردار است. خداوند متعال در قرآن کریم اتحاد و انسجام را موجب اعتلا و تفرقه را باعث انحطاط میداند. بر اساس آیه شریفه «اِنَ هَذِهِ أُمَتُکُم أُمَه وَحِدَه وَأَنَا رَبُکُم فَعبُدُونِ» مسلمانان به عنوان امت واحده به شمار میروند و آنان باید با تمسک بر ایمان به خداوند یکتا و دریافت پیام وحی، مبنی بر اخوت و برادری، قدردان این نعمت الهی باشند و بایکدیگر نزاع نکنند.
«وَلَا تَنَزَعُوا فَتَفشَلُوا وَتَذهَبَ رِیحُکُم وَصبِرُوا اِنَ للَهَ مَعَ لصَبِرِینَ»، چون نزاع و کشمکش موجب سستی آنان گردیده و قدرت و شوکت آنها را از بین میبرد. تفرقه گرایی و ایجاد اختلاف و کینه توزی میان مسلمانان میتواند پیامدهای ناگواری به دنبال داشته باشد.
مقصود از وحدت و اخوت اسلامی که در منابع دینی بیان شده، وحدتی است که بشریت را به سوی خدای واحد و هدف واحد سوق میدهد، لذا خدای کریم با جمله کوتاه «اِنَما المُؤمِنُونَ اِخوَه» پیروان خود را به لطیفترین مهر و دوستی و زیباترین مساوات راهنمایی کرده است.
بیتردید برای تحقق وحدت اسلامی و رفع چالشهای فراروی اسلامگرایی، باید از راهکار دیپلماسی ارتباطات گسترده میان گروهها و کشورهای اسلامی و نقش سازنده نهاد تقریب مذاهب بهره گرفت. مقابله با جریانهای تکفیری در حقیقت، زمینهساز ارتباطات گسترده میان گروهها و بلاد اسلامی است که میتواند تمهیدات همگرایی دیدگاهها و نظرات اسلامی در قبال خطر دشمنان را فراهم نماید.
در همین راستا، کاربرد مجمع تقریب مذاهب اسلامی در کاهش اختلاف استراتژیک میان کشورهای اسلامی و سوق توجهات به سوی منازعه اسرائیل و مسلمانان، از جایگاه ویژهای برخوردار است. از طرف دیگر سرکوب فراگیر گروههای تروریستی تکفیری از روشهای مختلف میتواند بسترساز اتحاد امت اسلامی و نفی اسلامهراسی و نیز بسط و گسترش اسلام نبوی باشد.
ضرورت رجوع امت اسلامی به آموزههای قرآن کریم در حال حاضر بسیار مهم و غیر قابل انکار میباشد. زیرا با کمال تأسف، برخی بلاد اسلامی امروزه در التهاب و بحران به سر میبرند که یقینا عامل این گونه التهابات و بحرانها ریشه در دخالت و توطئههای استکبار جهانی بالأخص آمریکا و عوامل آنها دارد. از سوی دیگر برخی رسانههای فریب خورده و تندرو و نیز رسانههای غربی و صهیونیستی به علت دشمنی با اسلام و مسلمین، همواره به این اختلافات و کینهتوزیها دامن میزنند و چهره اسلام اصیل را خدشهدار میکنند.
مقوله استکبار ستیزی و گفتمان حمایت از مظلومان منبعث از آموزه وحدت بخش اخوت و برادری در قرآن میباشد؛ لذا اگر دشمنان متعرض امت اسلامی گردند، ضرورت مواجهه و مقابله امت اسلامی با آنان بیش از پیش عیان میگردد.
همان گونه که اطلاع دارید، امروزه مسأله اصلی جهان اسلام، مسأله فلسطین است. با گذشت ماهها از جنایات رژیم آپارتاید صهیونیستی در غزه و سایر مناطق اشغالی فلسطین و کشتار بیش از پنجاه هزار نفر از زنان و کودکان مظلوم فلسطین در انظار جهانیان، ارتکاب موارد بیشمار نقض حقوق بشر و تخریب منازل، مساجد، مدارس و بیمارستانها و حتی کلیسا و معابد دینی، نشان عمق قساوت و وحشیگری و نماد تروریسم دولتی است.
نسلکشی و خیانت علیه بشریت و جنایات جنگی باید محکوم شود. این جنایات علیه مردم مظلوم و بیدفاع فلسطین، نقض آشکار حقوق بینالملل محسوب میگردد. از این جهت، زیر پا گذاشتن قوانین بینالمللی توسط رژیم کودککش صهیونیستی و تداوم حملات به نوار غزه، نیازمند اتخاذ موضعی قاطع از سوی مسلمانان سراسر جهان برای حمایت از مردم ستمدیده فلسطین است.
رژیم بیریشه صهیونیستی با هدف قرار دادن غیر نظامیان به حقوق زنان و کودکان، با حمایت آمریکا و دیگر حامیان غربی از همه خطوط قرمز عبور کرده است و مسلمانان و همه آزادیخواهان جهان بایستی در برابر این گرگهای وحشی بایستند و این رژیم غاصب و اشغالگر را نسبت به توقف حملات وحشیگرانه ملزم و پاسخگو سازند.
در خاتمه، ضمن تشکر و قدردانی از دست اندرکاران برگزاری کنفرانس وحدت، امید است دستاورد این اجلاس مهم، دفاع همه جانبه از محور مقاومت در آزادسازی قدس شریف و تنویر و آگاهی بخشی جهانیان به رفتار وحشیانه رژیم نامشروع اشغالگر و حامیان آنها در نواز غزه و سایر مناطق اشغالی باشد و همچنین انتظار میرود ما حصل این نشست، ترغیب دولتهای ممالک اسلامی در حمایت از مردم مظلوم فلسطین و قطع کامل هرگونه ارتباط با این رژیم ضدبشری را در پی داشته باشد.
والسلَم علیکم و رحمه الله و برکاته
حسین نوری همدانی 72 شهریورماه 1403