پنج‌شنبه 8 آذر 1403

لزوم پرداختن اساتید دانشگاه و اندیشمندان به جهاد تبیین در برابر جنگ تمام عیار هیبریدی دشمن

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
لزوم پرداختن اساتید دانشگاه و اندیشمندان به جهاد تبیین در برابر جنگ تمام عیار هیبریدی دشمن

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی کشور با بیان شیوه جدید استعمار دشمنان از طریق جنگ‌های ترکیبی، راه مقابله با این جنگ‌ها را جهاد تبیین اندیشمندان و اساتید دانشگاه و تقویت مبانی اعتقادی و فرهنگی مردم دانست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان با همکاری سازمان بسیج اساتید استان، بسیج اساتید دانشگاه جامع علمی و کابردی و مؤسسات غیرانتفاعی استان اصفهان به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران ظهر امروز نشستی مجازی با سخنرانی حجت الاسلام روح الله حریزاوی، قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی کشور، برگزار کرد.

*تغییر راهبرد استعمارگران از استعمار نو به فرانو

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی در این جلسه با بیان این که امروز در در میانه دوران تغییر در نوع استعمار در جهان هستیم که استعمار فرانو هستیم، گفت: استعمارگران بعد از رنسانس، به صورت وحشیانه کشورهای مختلف جهان را تسخیر کرده و تلاش کردند مالک اموال و جان‌های مردم بشوند که این دوره اول استعمار به نام استعمار کهنه بود و در آن تصرف فیزیکی کشورها در دستور کار کشورهای مستکبر قرار داشت که افراد را به عنوان برده می‌گرفتند، کشت و کشتار می‌کردند و به صورت خشونتباری سرزمین‌ها را تملک می‌کردند.

حجت الاسلام حریزاوی ادامه داد: از حدود 40 سال قبل استعمار کهنه به استعمار نو تغییر شکل داد. در دوره دوم استکبار، وقتی استعمارگران با مبارزات مردم ستمدیده مواجه شدند روش استعمار را تغییر دادند و افرادی را از همان ممالک انتخاب کردند، تحت اشراف و تربیت قرار دادند و در نهایت از طریق کودتا و دیگر توطئه‌ها این افراد را به عنوان پادشاهان دست نشانده خود به حکومت رساندند که پهلوی دوم در ایران و اکثر پادشاهان کشورهای عربی از این دست هستند.

وی اظهار کرد: امروز با استعمار فرانو روبرو هستیم که در این نوع استعمار تصرف سرزمین معنی ندارد و کودتا و حاکم کردن افراد دست ننشانده هم دنبال نمی‌شود بلکه ذائقه سازی و کنترل علایق مردم جامعه مدنظر آن است و در این نوع استعمار استعمارگران تلاش می‌کنند رؤیا و مطلوبیت‌های خودشان را در کشورهای مختلف تبدیل به ارزش کرده و کاری کنند که مردم همان چیزی را بپسندند و انتخاب کنند که آن‌ها انتخاب کرده‌اند.

سخنران ویژه برنامه امروز بسیج اساتید دانشگاه فرهنگیان مفهوم جنگ نرم را که امروز مورد تأیید اندیشمندان علوم ارتباطاتی و ارتباطات راهبردی بوده و رهبر معظم انقلاب بارها با عناوینی نظیر تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی و جنگ نرم از آن یاد کرده‌اند را مربوط به استعمار فرانو دانست و افزود: البته این تبیین شیوه جدید جنگ دشمن با جبهه گیری برخی در داخل مواجه شد و با کلید واژه‌هایی نظیر «تهم توطئه» و «تبادل فرهنگی» به جای تهاجم فرهنگی تلاش کردند این جلوه از استعمار را کم رنگ نشان دهند.

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی با بیان این که ایده گفتگوی تمدن‌ها برگرفته از همین تفکرات بود، تصریح کرد: نتیجه این تفکر این بود که در ارتباطات فرهنگی عملاً شاهد تبادل و گفتگو نبودیم و آن روز جنگ‌های سهمگینی در غرب آسیا پدید آمد که همین الان هم دامنگیر منطقه و آثار آن مشاهده می‌شود و دشمن نه تنها از هجوم و تلاش برای از بین بردن مکتب، اندیشه، تمدن و فرهنگ فروگذار نکرده بلکه روش جنگیدن خود را نیز توسعه داد.

*جنگ‌های شناختی شیوه جدید حمله دشمن

حجت الاسلام حریزاوی عنوان کرد: ورود به حوزه جنگ شناختی از راهبردهای اصلی استعمارگران در دوره استعمار فرانو است و جنگ ترکیبی که از سال 2007 پدید آمد به نوعی جنگ شناختی یا جنگ هیبریدی معرفی شد که معنی آن، این است که وقتی می‌خواهید کشوری را تصرف کنید حتماً باید هم زمان در چند عرصه با آن کشور مبارزه کنید و مبارزه فقط اقتصادی یا فقط نظامی به نتیجه نمی‌رسد.

دشمن با این پیش فرض که فرهنگ زیربنا است هر آن چه به عنوان فشار در حوزه اقتصادی سیاسی نظامی اتفاق می افتد یا تهدیدهای مقطعی امنیتی از جنس نفود در دستگاه های حاکمیتی مبتی بر یک فشار ایجاد باور و پذیرش غرب است.

وی در رابطه با تاریخچه جنگ‌های شناختی افزود: فرانک هافمن در مقاله‌ای تحت عنوان «منازعات در قرن 21؛ ظهور جنگ‌های ترکیبی» که در سال 2007 منتشر شد اولین بار مفهوم جنگ‌های شناختی را منتشر کرد و البته هافمن در همین مقاله اظهار می‌کند اولین بار این ایده توسط، رابرت واکر، یکی از تفنگداران آمریکایی در سال 1998 مطرح شده است که یک جنگ شامل طیف وسیعی از هجمه‌ها علیه دشمن باید باشد.

سخنران وبینار ویژه برنامه پیروزی انقلاب اسلامی بسیج اساتید، از تمرکز این جنگ‌ها بر رویکردهای غیرنظامی سخن به میان آورده و با بیان این که الحاق کریمه به روسیه در سال 2014 به وسیله همین شیوه توسط روسیه علیه اوکراین صورت گرفت، از آشنایی پیامبر اسلام با شیوه‌ای جنگ‌های شناختی سخن گفت و نمونه‌های از آن را ذکر کرد.

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی کشور گفت: در گزارش منتشر شده از اجلاس امنیتی مونیخ در سال 2015، ملزومات یک جنگ هیبریدی هشت مورد ذکر شده که شامل دیپلماسی، جنگ اطلاعاتی و تبلیغاتی، حمایت از نابسامانی‌ها و شورش‌های محلی، نیروهای نامنظم و چریکی، نیروهای ویژه، نیروهای کلاسیک نظامی، جنگ اقتصادی و حملات سایبری است.

حجت الاسلام حرزاوی بر لزوم توجه اساتید دانشگاه به شیوه جدید جنگ دشمن که تبدیل جنگ از جنگ نرم به جنگ ترکیبی یا همان جنگ هیبریدی است و نقطه تمرکزش بر فرهنگ قرار دارد تأکید کرد.

*جهاد تبیین در برابر جنگ ترکیبی دشمن

وی اظهار کرد: دشمن هم‌زمان با این که در دیپلماسی فعال است، در حوزه نظامی هم فعالیت دارد، چریک‌هایی را هم آموزش داده تا علیه ما اقداماتی انجام دهند، ضربات سایبری هم وارد می‌کند اما تمرکز اصلی‌اش روی حمله به فرهنگ و صاحبان فرهنگ است تا با متزلزل کردن ارزش‌های فرهنگی و جایگاه اندیشمندان و فرهنگیان، زمینه نفوذ خود به فرهنگ را فراهم کند.

این اندیشمند حوزه و دانشگاه بیان کرد: جامعه‌ای که ارتباطش با معلم و اندیشمند کمرنگ شود به راحتی آسیب پذیر می‌شود و دشمن به راحتی می‌تواند امری غیرفرهنگی را در جامعه تثبیت کند و جامعه‌ای این چنینی در حوزه باورها به شدت در معرض هجمه قرار خواهد داشت.

قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی کشور هدف در جنگ شناختی را به خطا انداختن طرف مقابل در محاسبات از طریق اقداماتی نظیر تبلیغات و پروپگاندا بیان کرده و دلیل این به خطا افتادن را نیز ضعف در مبانی دانست و راهکار مقابله با جنگ شناختی را تقویت مبانی عنوان کرد.

حجت الاسلام حرزاوی افزود: وقتی مبانی را خوب تبیین نمی‌کنیم گاهی مبانی متزلزل انسان پایه اومانیسم می‌آید و جایگزین مبانی سترگ اندیشه اسلامی می‌شود.

وی تبیین حقیقت را وظیفه دغدغه مندان در برابر این جنگ تمام عیار دشمن عنوان و تصریح کرد: اساس برنامه راهبردی اسلام تبیین است و اگر قدرت تبیین پیدا کنیم و همان طور که قرآن کریم هم، هم بیان است و هم تبیین، ما نیز به بیان اکتفا نکنیم و اهل تبیین یعنی بیان را بسط دادن، گسترش دادن، تثبیت کردن، رساندن به فرایند اقناع و عبور از اسکات و به تفاهم و جمع بندی رسیدن باشیم، می‌توانیم در مقابل دشمن مقابله کنیم.

سخنران نشست مجازی ویژه برنامه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بسیج اساتید استان اصفهان از منابع متعددی در این زمینه سخن به میان آورد که در اختیار است مانند کتب شهید مطهری و تفسیر المیزان علامه طباطبایی و از اساتید دانشگاه خواست در حوزه تبیین اهتمام ویژه به خرج دهند.

انتهای پیام /