لیالی: اربعین یعنی تجلی ملت امام حسین (ع)
به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، در دهه اخیر پیادهروی اربعین، یکی از پدیدههای قابل توجه اجتماعی است که توانسته حامل انگارههای سیاسی و اجتماعی عظیمی باشد. برای فهم بهتر این پدیده با حجتالاسلام محمدعلی لیالی استاد جریانشناسی گفتوگویی داشتیم.
لیالی در ابتدا گفت: آیین پیادهروی اربعین امروزه یک جریان فرهنگی، عقیدتی و هویتساز است که به برکت انقلاب اسلامی و خون شهدا این آیین گسترش زیادی پیدا کرده است. از سال 61 هجری تا به الآن موضوع عزاداری بر سیدالشهدا (ع) و اربعین حسینی همواره از سوی اهلبیت و پس از آنان از سوی فقها و رهبران دینی مورد تأکید قرار میگرفت. از اینرو باید به قدمت و اصالت این شعائر مهم دینی توجه شود. اسرار و معارف گستردهای در زیارت اربعین امام حسین و اساساً زیارت ایشان وجود دارد که شیعیان در طول تاریخ و در فراز و فرودهای آن، هیچگاه از زیارت امام حسین کوتاه نیامدند.
وی افزود: در زمان امویان و عباسیان که به شدت وضع برای شیعه سخت بود، زیارت امام حسین پیگیری میشد. اما سختی دوران هیچگاه به آنان اجازه نداد که ظرفیت معرفت حسینی را به شکل جهانی و گسترده درآورند. اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و احیای ذکر و یاد سیدالشهدا در دوران معاصر، فرصتی فراهم شد تا اجتماع حسینی به شکل جدی در اربعین رخ دهد. ما وقتی از اربعین صحبت میکنیم از یک ملت دهها میلیونی حرف میزنیم که از ایران، عراق، بحرین، سوریه، ترکیه و... در این مسیر حاضر میشوند و به سمت یک هدف که امام حسین باشد حرکت میکنند.
استاد جریانشناسی گفت: یکی از موضوعات مهم این است که اربعین جنبه هویتبخشی برای نه تنها شیعیان بلکه برای مسلمانان و تمام آزادگان جهان دارد. امروز اربعین شعار تمام کسانی است که به امام حسین عشق میورزند و ارزشهای حسینی را الگوی خود قرار میدهند. اربعین توانست در دنیای امروزی، فرهنگ اومانیسم و لیبرالیسم را به چالش بکشد و نقص و نارسایی آنان را روشن سازد. در دنیایی که اصالت فردیت، اصالت شهوت، اصالت سرمایه و... حرف اول را میزند، اربعین با ظهور خود آن را به حاشیه میتواند بکشاند و از ارزشهایی نظیر تعاون، نوعدوستی، محبت و... حرف بزند.
او اشاره کرد: اربعین یعنی تجلی ملت امام حسین؛ چیزی که در اربعین شاهدیم، ملتی است که هویتشان را از امام حسین اخذ میکند. تازه نهضت جهانی حسینی شروع شده است و باید به شکل گستردهتر از این هم دربیاید. امام حسین امروزه محور اتحاد و وحدت مسلمین است و الگویی برای زیستن.
پایان پیام /