ماجرای حضور امین زندگانی و الهام حمیدی در تونس / خواننده مشهوری که با گروه زورخانه «عصر جدید» همراهی کرد
رایزن فرهنگی ایران در تونس از اهمیت اجرای گروه زورخانهای میگوید و به تقدیر از امین زندگانی و الهام حمیدی اشاره کرد که چقدر مردم تونس به «ملک سلیمان» و سریال «یوسف پیامبر» علاقهمندند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، تمدن سابق تونس تمدن تاریخی این کشور را به کارتاژ یا اصطلاح عربی آن «قرطاج» میشناسند. این تمدن حتی به قبل از امپراطوری روم برمیگردد. به همین خاطر همین نام را - جشنواره تئاتر کارتاژ تونس - برای این جشنواره برگزیدند. چهلمین سالی است که برگزار میشود اما برخی سالها هم به دلایلی برگزار نشده و این بیست و چهارمین دوره آن به شمار میرود.
نکته جالب توجه این جشنواره تونسی، شرکت 28 کشور است که حدود 110 اجرای نمایش داشتند از جمله کشورهای روسیه، فرانسه، ایتالیا، استرالیا و حتی آمریکا؛ رابرت ویلسون مشهورترین تئاریست جهان به همراه تیم خود در این جشنواره حضور پیدا کردند؛ البته ماهیت این جشنواره عربی آفریقایی است و اهمیت حضور ایران در این جشنواره هم به همین نکته برمیگردد که تعداد شرکتکننده ایرانی در جشنواره عربی آفریقایی بیشترین تعداد از یک کشور بوده است.
به گفته رایزن فرهنگی ایران در تونس، ایران در این جشنواره، شرکتکننده در چند بخش داشته است. حتی در حوزه میهمان ویژه از امین زندگانی به خاطر ایفای نقش حضرت سلیمان در فیلم سینمایی «ملک سلیمان» و الهام حمیدی به خاطر ایفای نقش همسر «یوسف پیامبر» تجلیل به عمل آمد.
نکتهای که هادی آجیلی رایزن فرهنگی ایران در تونس گفت شاید برای خیلی از کانالهای مجازی و رسانهای که عکس و فیلمِ تجلیل از امین زندگانی و الهام حمیدی را مخابره کردند جالب توجه باشد. او به خبرنگار تسنیم گفت: این دو هنرمند تجلیل شدند چون مردم تونس بسیار علاقهمند فیلم «ملک سلیمان» و «یوسف پیامبر» و البته از این دست سریالها و فیلمها هستند؛ «یوسف پیامبر» و این نوعآثار نمایشی بارها در این کشور پخش شده و مردم با شخصیتهای این فیلمها و سریالها احساس همذاتپنداری دارند.
او همچنین به اهمیت برگزاری این رویدادها و جوایزی که به سینماگران ایرانی اختصاص پیدا میکند اشاره کرد و افزود: برخی اوقات جوایزی به سینماگران ما خصوصاً اپوزیسیونها داده میشود به خاطر سیاهنماییهاست اما این جایزه داده شد در واقع به بازیگرانی که در جهت اهداف انقلاب اسلامی نقش ایفا کردند و آثار فاخری از خودشان به جای گذاشتند. یکی از نکات جالب توجه در این جشنواره حضور ایران در یک جشنواره عربی آفریقایی بود که برخی این انتقاد را داشتند چرا ایران در این جشنواره هست و خواستند دبیرخانه جشنواره را به این واسطه زیر سؤال ببرند اما عمدتاً از قدرت تئاتر و سینمای ایران گفتند و این توطئهها را خنثی کردند.
رایزن فرهنگی ایران در تونس به نشستهای تخصصی اشاره کرد که برای اولین بار درباره تئاتر ایران در این کشور برگزار میشد، خاطرنشان کرد: ما در حوزه نشستهای تخصصی هم شرکت کردیم با قطبالدین صادقی از کارگردانان شناخته شده ایرانی در حوزه تئاتر و به عنوان سخنران اصلی در نشست تئاتر و مردم موضوع آثار چخوف را مورد بررسی قرار دادند. همچنین یک نشست اختصاصی در مورد تئاتر سنتی ایرانی برگزار شد در روز هشتم دسامبر که این هم جزو نکات متمایزی است که به واسطه برگزاری این جشنواره عربی و آفریقایی اتفاق افتاد.
وی افزود: تنها نشست تخصصی که ویژه یک کشور خاص بود مربوط به ایران میشود که به عنوان سومین نشست در این جشنواره با حضور اساتید تئاتر از کشورهای مختلف، فعالین رسانهها و کارگردانها برگزار شد. در کنار قطبالدین صادقی، یاسمن خاجهای که از تعزیهشناسان شناخته شده و از اساتید دانشگاه فرانسه به شمار میرود سخنرانی کرد. همچنین امین زندگانی که به تازگی نقش اسفندیار را روی صحنه تئاتر داشت درباره تئاترهای نوین ایرانی میدانی بزرگ صحبت کرد. همچنین به تعزیه ایران پرداخته شد که وجوه تمایز تئاتر ایران به شمار میرود. همچنین نکاتی درباره ظرفیتهای روز تئاتر ایران در تئاترهای میدانی و بزرگ مطرح شد. نکاتی که حاضرین در جلسه را شگفتزده کرد حتی یکی از اساتید تئاتر در جلسه گفت هالیوود هم نمیتواند چنین تئاترهایی را برگزار کند و رسانههای تونسی هم به آن پرداختند که ظرفیت تئاتر ایران چقدر توانسته جایگاه ارزشمندی پیدا کند.
فیلمهای ایرانی در ژاپن بسیار معروف هستند / تحریم آمریکا مانع روابط دوستانه ما با ایران نشد / گفتوگوی تسنیم با سفیر ژاپن -1هادی آجیلی همچنین به تئاتر ورزش باستانی اشاره کرد: 2 اجرای تئاتر داشتیم که یکی به تئاتر ورزش باستانی و دیگری تئاتر اسب قاتلین برمیگشت که گروه اردیبهشت شیراز به کارگردانی آقای هاشمزاده روی صحنه برد. تئاتری که سال گذشته رتبه اول را در جشنواره تئاتر فجر در ایران به خودش اختصاص داد. اما گروه نمایشی ورزش باستانی همان گروهیاند که در برنامه تلویزیونی «عصرجدید» رتبه اول را کسب کردند؛ گروه پهلوانکهای ایران زمین. در واقع این گروه تیم ملی نوجوان ورزش زورخانهای ما محسوب میشوند و به سرپرستی مسعود ملکی و علی جلیلجو در این جشنواره شرکت کردند. نکته اینجاست که طبیعتاً این یک کار ورزشی است اما چون از ظرفیت نمایشی بهره میبرد ما تلاش کردیم در قالب جشنواره بینالمللی تئاتر به آن بپردازیم.
وی خاطرنشان کرد: همانطور که همگان میدانند این همان گروهی است است که دو هفته گذشته در حضور رهبر معظم انقلاب اجرای برنامه داشتند و معظمله تأکید کردند که به خاطر عناصر فرهنگی و سنتی که در ورزش زورخانهای ما ضرورت بینالمللی شدن این ورزش، وجود دارد. چرا که دیگران هم با این عناصر سنتی، ارزشی و فرهنگی که در ورزش زورخانهای ایرانی وجود دارد آشنا شوند. لذا به این تعبیری میتوان گفت این اجرایی که در جشنواره بینالمللی تئاتر کارتاژ تونس برگزار شد اولین لبیک به توصیه مقام معظم رهبری محسوب میشود.
رایزن فرهنگی ایران در تونس به نکته دیگری درباره اجرای گروه پهلوانکهای ایران زمین اشاره کرد و افزود: این اجرا اولین بار است که توسط تیم نوجوانان در عرصه بینالمللی روی صحنه میرود به عبارت دیگر گروههای مختلف زورخانهای در کشورهای مختلف اجرا داشتند اما در این رده سنی یعنی نوجوانان تاکنون اجرایی نبوده و اولین بار است که اجرای برونمرزی برای این گروه اتفاق میافتد و همین نقطه عطف اجرای کشور ما در تونس به حساب میآید که خیلی اثرگذار بود و مخاطبان و رسانههای تونسی به وضوح مشاهده کردند که این ورزش سنتی ایرانی توسط نوجوانان 10 تا 13 سال اجرا میشود.
وی همچنین به حضور لطفی بوشناق مشهورترین خواننده سنتی تونس اشاره کرد که اجرای این نمایش ورزش باستانی نوجوانان را همراهی کرد و گفت: در سالن تئاتر ابن رشیق در تونس که از سالنهای قدیمی تئاتر کشور هست این اجرا روی صحنه رفت و حضور گسترده تماشاگران را شاهد بودیم که بیش از 100 نفر میهمان حاضر شدند. از جمله مهمترین میهمانی که در این اجرا حضور داشت «لطفی بوشناق» که مشهورترین خواننده سنتی تونس و یکی از مشهورترین خوانندگان جهان عرب محسوب میشود تماشاگر این اجرای نمایش ایرانی شد.
رایزن فرهنگی ایران در اندونزی: کار فرهنگی خارج از کشور هزینهبر است و موازیکاری بلای جانشآجیلی تأکید کرد: این اولین بار بود که در منطقه شمال آفریقا ما اساساً اجرای زورخانهای داشتیم. پیش از این در منطقه شمال آفریقا اصلاً اجرای زورخانهای ایران اتفاق نیفتاده و این اولین بار بود که همچنین اتفاقی را شاهد بودیم و در قالب جشنواره تئاتر کارتاژ تونس روی داد. شرایط ویژه این اجرا به خاطر فلسطین و شرایط غزه طراحی شد دوستان همه با چفیههای مخصوص فلسطین در صحنه حاضر شدند و هم اینکه در زمانهای مشخصی که آن زنگ زورخانهای به صدا در میآمد ندای فلسطین سرداده میشد. توضیحات اولیهای قبل از اجرا در خصوص همدردی با مردم غزه و فلسطین داده شد. این اجرا مورد توجه رسانهها و دبیرخانه جشنواره تئاتر کارتاژ تونس قرار گرفت و در حقیقت یک اجرای با فرم نمایشی از ایران در راستای حمایت از مردم فلسطین بود و نام این اجرا را در حقیقت اجرای فتوت و مقاومت (ورزش، جوانمردی و مقاومت) گذاشتند.
او همچنین در جریان گفتوگو با خبرنگار تسنیم به جشنواره بینالمللی تئاتر کودک هم اشاره کرد و افزود: جشنواره بینالمللی تئاتر کودک نیاپلیس هر سال در شهر نابل تونس برگزار میشود که امسال هم از ایران یک گروه یک گروه 9 نفره از مشهد به نام گروه سیمرغ به سرپرستی محمد برومند به این کشور میان و روز 24 دسامبر این نمایش کودک با نام رویای پروانه روی صحنه خواهد رفت.
تصاویری از نمایش تئاتر اسب قاتلین توسط گروه اردیبهشت شیراز را در ادامه ببینید: