ماجرای دیدهبانی حاج احمد کاظمی در نصر 5
سوم تیر 1366 دشمن با تمرکز آتش خمپاره روی نیروهای خودی مستقر در یال ارتباطی و ارتفاع فرفری، سعی داشت خود را از یال صخرهای بالا بکشد که احمد کاظمی با مشاهده این وضع دیدهبانی را در دست گرفت.
سوم تیر 1366 دشمن با تمرکز آتش خمپاره روی نیروهای خودی مستقر در یال ارتباطی و ارتفاع فرفری، سعی داشت خود را از یال صخرهای بالا بکشد که احمد کاظمی با مشاهده این وضع دیدهبانی را در دست گرفت.
به گزارش خبرگزاری مهر، ارتفاع فرفری در غرب سردشت توسط دشمن بعث تصرف شد. حاج احمد کاظمی فرمانده لشکر 8 نجف با هدف تکمیل خطوط پدافندی نیروهای اسلام در منطقه، بستن معابر نفوذی ضدانقلاب و دشمن بعث و گسترش ارتباط با نیروهای تحت امر قرارگاه رمضان 15 دقیقه بامداد روز (1366/4/1) را به عنوان زمان آغاز عملیات نصر 5 اعلام کرد.
پس از گذشت دو ساعت ارتفاع کله قندی و ارتفاع فرفری به دست رزمندگان از تصرف دشمن درآمد. ولی در یال کلهقندی، نیروهای عملکننده با مقاومت و انبوه آتش دشمن مواجه شدند.
همزمان با سالروز عملیات نصر 5 خبرگزاری مهر با توجه به کتاب روزشمار جنگ ایران و عراق و منابعی که در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس موجود است، به بازخوانی این عملیات پرداخته است که مشروح آن در ادامه میآید؛
فرماندهان دشمن که ارتفاعات کلهقندی و فرفری را از دست داده بودند، برای حفظ یال کلهقندی تقلا میکردند. مسئول محور نیروهای عملکننده در یال کلهقندی که واحدش تلفات زیادی دیده بود، درخواست واحد جایگزین میکند، فرمانده لشکر از وی میخواهد تا رسیدن نیروی جایگزین، مقاومت کنند. در این وضعیت تعدادی از نیروهای جهاد که برای احداث جاده به منطقه آمده بودند، زخمی میشوند و کار جاده کشی نیز تعطیل میگردد.
با روشن شدن هوا، احمد کاظمی دستور میدهد همه قبضههای ادوات و توپخانه و تانکها بهسوی یال ارتباطی کلهقندی شلیک کنند. در نتیجه این اقدام، نیروهای عراقی مجبور به ترک میشوند و نیروهای خودی در آن مستقر میشوند. در پی آن، نیروهای مهندسی جهاد نیز دستگاههای احداث جاده را بار دیگر فعال میکنند.
با پیشروی نیروهای خودی و تسلط دید و تیر در منطقه، عزیز جعفری فرمانده قرارگاه قدس و احمد کاظمی با مطالعه بیشتر زمین منطقه متوجه میشوند که بین دو ارتفاع کلهقندی و فرفری یک یال ارتباطی وجود دارد که به علت وضعیت خاص استقرار و دید نیروهای خودی، تاکنون مشاهده نشده بود. روی این یال 5 پایگاه دشمن قرار دارد و چون امکان دارد دشمن با استفاده از این یال کل عملیات را مورد تهدید قرار دهد، لذا تصمیم گرفته میشود که شب بعد لشکر 8 نجف با بهکارگیری نیروهایی از گردان امام رضا (ع)، این یال را نیز به تصرف درآورد.
احمد کاظمی فرمانده لشکر 8 نجف با مشاهده این وضع، خود، دیدهبانی و هدایت آتش خمپارهها را در دست گرفت. با هدایت آتش روی تپه جنگلی و تختهسنگی کلهقندی و بهرهگیری از تیر مستقیم تانک روی مواضع و نفرات نیروهای مهاجم، مقداری از تحرک دشمن کاسته شد. از سوی دیگر، نیروهای مهندسی جهاد، احداث جاده به نوک ارتفاع کلهقندی را ادامه دادندبا روشن شدن هوا، احمد کاظمی دستور میدهد همه قبضههای ادوات و توپخانه و تانکها بهسوی یال ارتباطی کلهقندی شلیک کنند. در نتیجه این اقدام، نیروهای عراقی مجبور به ترک میشوند و نیروهای خودی در آن مستقر میشوند. در پی آن، نیروهای مهندسی جهاد نیز دستگاههای احداث جاده را بار دیگر فعال میکنند.
در ادامه عملیات نصر 5 که از بامداد روز گذشته در غرب سردشت آغازشده بود در شامگاه 1366/4/2، طبق پیشبینی و طراحی از پیش تعیینشده، گردان امام رضا (ع) از لشکر 8 نجف با 6 دسته حدود 150 نفر برای تصرف یال ارتباطی بین ارتفاع کلهقندی و ارتفاع فرفری، از سه محور اصلی و یک محور فریب، به سمت هدف حرکت کردند.
در ساعت 22:30 درگیری آغاز شد و به رغم آتش شدید دشمن، نیروها به پیشروی ادامه دادند. آتش نیروهای خودی نیز که از دقت بیشتری برخوردار بود؛ کمک کرد تا نیروها قبل از روشنایی هوا به اهداف خود دست یابند. پسازآن دستگاههای جهاد وارد منطقه شده و اقدامات مهندسی را شروع کردند.
در روز 1366/4/3، از اوایل صبح، دشمن با تمرکز آتش خمپاره روی نیروهای خودی مستقر در یال ارتباطی و ارتفاع فرفری، سعی داشت خود را از یال صخرهای بالا بکشد و این در حالی بود که تمام تلاشهای دشمن زیر دید نیروهای خودی انجام میگرفت.
پس از این مراحل با وارد شدن چند تانک لشکر 27 حضرت رسول (ص) و تیراندازی آنها به سمت دشمن، فعالیتهای نیروهای مهاجم کلاً فروکش کرد.
نتایج عملیات نصر 5 را یکی از فرماندهان عملیاتی منطقه غرب در مصاحبه با خبرنگار جمهوری اسلامی چنین تشریح کرد:
با انجام موفقیتآمیز این عملیات، هدایت و تدارک نیروهای تحت امر قرارگاه رمضان توسط فرماندهان سپاه اسلام با سهولت بیشتر انجام خواهد شد. در عملیات نصر 5 که همزمان با عملیات نصر 4 انجام گرفت، دشت بوجار و تعدادی از روستاهای ایران که زیر دید و تیر مستقیم قوای دشمن بود، آزاد شد؛ عملیات قهرمانانه سپاه اسلام در منطقه عمومی سردشت، تکمیلکننده عملیات کربلای 10 بود و طی آن یک گردان از تیپ 97 پیاده از لشکر 24 ارتش عراق و یک گروهان مکانیزه از همین تیپ منهدم شد. با انجام موفقیتآمیز عملیات نصر 5، معابر ضدانقلاب در دشت بوجار مسدود و فعالیت آنان بسیار محدود شد.