سه‌شنبه 6 آذر 1403

ماجرای عدم تحویل اتوبوس‌های داخلی به شهرداری چیست؟

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
ماجرای عدم تحویل اتوبوس‌های داخلی به شهرداری چیست؟

در حالی رئیس شورای اسلامی شهر تهران می گوید که «خودروسازان داخلی به وعده خود در تحویل اتوبوس عمل نکردند» مدیرعامل ایران خودرو می گوید که «شهرداری پول آن ها را پرداخت نکرده است.»

به گزارش فارس، «بررسی‌های اخیر نشان داد که اتوبوس‌های ایرانی بسیار گران‌تر و البته بسیار کم‌کیفیت‌تر از نمونه‌های خارجی هستند،» این رارییس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران جعفر تشکری هاشمی می گوید.

قیمت خودروهای تولید داخل رقابتی نیست. به اعتقاد برخی از اعضای شورای شهر تهران تولیدکنندگان داخلی به جز اتاق‌سازی در باقی بخش‌ها از جمله موتور، گیربکس و... تجهیزات را وارد می کنند، به همین دلیل قیمت محصولات داخلی گران‌تر از محصولات خارجی است.

در اواخر دوره چهارم مدیریت شهری (سال 96)، حدود 6هزار و 500 دستگاه اتوبوس در پایتخت فعال بود اما این میزان به جای آنکه هر ساله افزایش پیدا کند در اواخر دوره پنجم مدیریت شهری و ابتدای دوره ششم به زیر 1000 دستگاه اتوبوس فعال رسید، این در حالی است که در سیستم حمل و نقل عمومی برای اینکه بتوان 25 درصد از مسافران را با اتوبوس جابه‌جا کرد، باید پایتخت 9 هزار دستگاه اتوبوس داشته باشد.

قراردادهای طی دو سال گذشته با خودروسازهای داخلی برای تامین اتوبوس بسته شد اما به گفته رئیس شورای شهر تهران مهدی چمران «خودروسازان به تعهدات خود عمل نکردند و بهترین کارخانه گفته بود که 50 اتوبوس تحویل می‌دهد.»

شهردار تهران علیرضا زاکانی هم می گوید تولید داخلی با کیفیت و قیمت مناسب را می خریم و حتی برای 2500 اتوبوس پول و ملک دادیم اما «نمی‌توانیم مردم را معطل گروکشی‌ها و بی‌تعهدی برخی خودروسازان داخلی کنیم.»

به همین منظور زاکانی هفته پیش در سفر به چین قرارداد 2500 دستگاه اتوبوس، 2500 دستگاه تاکسی برقی، 2500 دستگاه تاکسی شاسی بلند، 10 هزار دستگاه ون و 150 هزار دستگاه موتورسیکلت و.... را امضا کرد.

قرار است اتوبوس های جدید از 6 ماه آینده در صورتی که دولت پرداختی داشته باشد از گمرک وارد ایران شوند و همچنین انتقال تکنولوژی صورت گیرد.

کمبود اتوبوس تنها مشکل پایتخت نیست بلکه در سایر کلانشهرها هم این مشکل به قوت خود باقی است و در این سال ها به میزان کافی اتوبوس داخلی تزریق نشده و مردم در رفت و آمد دچار مشکل هستند.

درحالی مدیرعامل ایران خودرو علیمردان عظیمی درباره عدم تعهد این شرکت به وعده تحویل اتوبوس‌ها می‌گوید که «شهرداری به جای پول، ملک به ایران خودرو داده که آن را هم فروخته‌اند.» مدیرعامل سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران ابوذر مختاری با اشاره به رای دادگاه علیه خودروساز می‌گوید که موضوع اختلاف این شرکت با نحوه تسویه بدهی شرکت کارگزاری‌، «ارتباطی با شهرداری تهران ندارد» و مدیریت شهری به همه تعهدات خود عمل کرده است.

به گفته کارشناسان ترافیک، برای رفع مشکل کمبود اتوبوس، اورهال و نوسازی ناوگان انجام شود و همچنین خرید اتوبوس های دست دوم خارجی هم می توانند یک راه کار موقت باشد. واردات اتوبوس خارجی در مدت زمان کوتاه و به شرط انتقال تکنولوژی می توانند تاثیر گذار باشد.