مالکان این خانه ها منتظر یک اتفاق تلخ باشند | دوران ماه عسل تمام شد!
طبق ماده 54 تکراری قانون مالیاتهای مستقیم، در صورت عدم پرداخت مالیات قطعی توسط مالکان، خانههای خالی ممنوعالمعامله میشوند.
در دولت سیزدهم، سازمان امور مالیاتی با همکاری وزارت راه و شهرسازی، تأکید بر مالیات بر خانههای خالی کرده است. این تلاش به منظور اقداماتی است که به پیشگیری از عدم پرداخت مالیات توسط مالکان این واحدها که پیش از این از پرداخت آن معاف بودند، میپردازد.
مالیات ستانی از خانههای خالی در کلیات قانون اصلاح ماده 54 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم (اعمال مالیات بر خانههای خالی) در تیرماه سال 1399 تصویب شده است تا از این طریق مالکان نسبت به پرداخت مالیات مکلف شوند.
بر اساس گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی، واحدهای مسکونی که اطلاعات اقامت و مالکیت آنها در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت نشده باشد، در حکم خانه خالی محسوب میشوند و باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند. ضمن اینکه ضرایب مالیاتی در این قانون برای خانههای خالی تعیین شده است تا از این طریق تکلیف مالکان نسبت به پرداخت مالیات خانههای خالی مشخص شود.
طبق ماده 54 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، فقط اطلاعاتی که از طریق سامانه ملی املاک و اسکان کشور در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد، ملاک عمل برای مطالبه واحدهای مسکونی خالی است و با عدم پرداخت مالیات قطعی توسط مالکان، خانههای خالی ممنوعالمعامله میشوند. فشار برای دریافت مالیات از خانههای خالی برای تنظیمگری در بازار مسکن و جلوگیری از گرانی و احتکار مسکن است؛ دولت برای نخستین بار به صورت سیستماتیک از مسیر سامانه ملی املاک و اسکان توانست بهطور هوشمند خانههای خالی را شناسایی کند و هشدارهای لازم را به صاحبان آنها بدهد.
با توجه به آمار وزارت راه و شهرسازی؛ آمار کلی خانههای خالی در کل کشور 560 هزار خانه است که شناسایی شده و هشدارهای لازم به صاحبان آنها داده شده است؛ در راستای همین پیگیریها بیش از 182 هزار مورد از این واحدهای خالی به بازار مسکن عرضه و بیش از 120 واحد نیز بر اساس اولویت دانه درشتها برای نخستینبار به سازمان امور مالیاتی معرفی شدند.
در همین حال در روزهای اخیر سازمان امور مالیاتی با صدور اطلاعیهای، وضعیت اعتراض مالکان به مالیات خانههای خالی که در درگاه این سازمان ثبت شده بود را مشخص کرد؛ بر این اساس در صورت پذیرش واحدهای مسکونی اعلام شده به عنوان واحد مسکونی خالی، مالکان واحدهای مشمول بایستی نسبت به پرداخت مالیات تعیین شده اقدام کنند و در صورت عدم پذیرش واحدهای مسکونی اعلام شده، به عنوان واحد مسکونی خالی، ابتدا به سامانه ملی املاک و اسکان کشور مراجعه و اقدام به خود اظهاری و ویرایش اطلاعات مربوط به املاک شناسایی شده به عنوان واحد مسکونی خالی نمایند و در گام دوم پس از دریافت پیامک برگ مطالبه مالیاتی برای واحدهای خالی مشمول، اعتراض خود را نسبت به مالیات تعیین شده از طریق «درگاه» ثبت کنند.