ماموریت اصلی جهاد دانشگاهی علم و فناوری است / عقلای دنیا از طب سنتی و مدرن همزمان بهره میبرند
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جشن رویش معتمد، مولود انقلاب که به مناسبت کسب جایگاه نخست پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی در میان پژوهشکدههای سراسر کشور برگزار شد، با اشاره به پنج عامل اصلی موفقیت پژوهشکده سرطان معتمد، گفت: داشتن الگوی حکمرانی، توجه اصیل و اصلی به علم و فناوری در پیوست فرهنگی اجتماعی،...
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جشن رویش معتمد، مولود انقلاب که به مناسبت کسب جایگاه نخست پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی در میان پژوهشکدههای سراسر کشور برگزار شد، با اشاره به پنج عامل اصلی موفقیت پژوهشکده سرطان معتمد، گفت: داشتن الگوی حکمرانی، توجه اصیل و اصلی به علم و فناوری در پیوست فرهنگی اجتماعی، بهره مندی طب مدرن از دستاوردهای طب سنتی، جامعیت در تشخیص، پیشگیری و درمان و به کارگیری وزارت خانهها و دستگاههای دیگر در راستای ماموریت، ازجمله عوامل موفقیت این پژوهشکده به شمار میرود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ابتدای سخنان خود، گفت: تبریک عرض میکنم کسب رتبه نخست مراکز پژوهشی در حوزه سرطان در کشور را که نصیب این پژوهشده ذی قیمت، یعنی پژوهشکده سرطان معتمد شده است.
وی افزود: این پژوهشکده، پیروزی، موفقیت و بالندگی را الحمدالله کسب کرده است و در این سالها توانسته یک مرکز مهم بینالمللی شود. این مرکز فقط یک پژوهشکده نظریه پرداز برای کسب علم و دانش و فناوری نیست بلکه کار مهمش این است که محصول علمی و پژوهشی خود را در خدمت به مردم مخصوصاً محرومین و مناطق نیازمند در کشور و سراسر کشور به کار بگیرد.
حجت الاسلام خسروپناه، اظهار داشت: پژوهشکده سرطان معتمد توانسته در استانهای مختلف مخصوصاً در مناطق محروم اثرگذار باشد. مبارک بودن این کار به این است که مردم نیازمند و محروم را از دستاوردی خودش بهرهمند ساخته است. باید ابتدا تبریک گفت به دانشمندان، اندیشمندان، متفکران، مخترعان و نظریه پردازان این پژوهشکده، سپس به مسئولان محترم جهاد دانشگاهی، جناب آقای دکتر مسلمی و نیز مسئولان جهاد دانشگاهی که در گذشته تاکنون، جهاد دانشگاهی را به این جایگاه رسانده اند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ابراز داشت: ما نهادهای بسیار مختلف داریم، بعضی مجموعهها دانشکده، پژوهشگاه، پژوهشکده و دانشگاه بودجه میگیرند، ولی یک هزارم آثار و برکات و خدمات چنین پژوهشکدهای را ندارند. راز توفیق پژوهشکده سرطان معتمد چیست؟ به نظر بنده پنج عامل مهم در توفیق این پژوهشکده موثر بوده است.ای کاش یک نمایشگاه دائمی از دستاوردهای جهاد دانشگاهی گذاشته میشد که مسئولین، دانشمندان و توده مردم، این اقدامات را ببینند. واقعا جهاد دانشگاهی دستاوردهای عظیمی برای کشور به جا گذاشته است.
** میتوان به دستاوردهای جهاد دانشگاهی بالید
وی افزود: دستاوردهای جهاد دانشگاهی از دستاوردهای ارزشمندی انقلاب اسلامی است که میتوان به آن بالید. من پنج تا عامل را فکر میکنم میشود استخراج و استنباط کرد و الگو گرفت برای مراکز دیگر، عامل اول اینکه پژوهشکده سرطان معتمد نسبت به مسئله سرطان یک نگاه حکمرانی داشته است. مقصود حکمرانی گاورمنت نیست، ما هرجا میبینیم یک نهادی با مقولات، حکومتی برخورد میکند معمولا دستاوردش کم است. اما وقتی بصورت حکمرانی نگاه میکند دستاورد زیادی دارد. یعنی از سیاست گذاری تا تنظیم گری تا تصدی گری را انجام دهد.
حجت الاسلام خسروپناه در ادامه سخنان خود، گفت: حداقل وقتی از حکمرانی سخن میگوییم به فرایندی از سیاست گذاری، تنظیم گری تا تصدیگری اشاره میکنیم و سه رکن با دو رویکرد تسهیل گری را شاهد هستیم. به نظر بنده پژوهشکده سرطان معتمد، استراتژی کلان، سیاستهای عملیاتی، اولویت برنامهای و تسهیل در فرایند تبدیل ایده به محصول دارد و دانشکده یا پژوهشکدهای که نسبت به ماموریت خود رویکرد حکمرانی داشته باشد میتواند موفق باشد.
** ماموریت اصلی جهاد دانشگاهی، علم و فناوری است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگ، ابراز داشت: ماموریت اصلی جهاد دانشگاهی ماموریت فرهنگی نیست، بلکه علم و فناوری است، اما علم و فناوری آن پیوست فرهنگی اجتماعی دارد. توجه کنید که خیلی فرق است بین اینکه کسی بگوید ماموریت جهاد دانشگاهی فرهنگی اجتماعی است، خیر، ماموریت اجتماعی نیست. جهاد دانشگاهی سازمان تبلیغات نیست، جهاد دانشگاهی وزارت ارشاد نیست، جهاد دانشگاه ماموریت اصلی اش علم و فناوری است، ولی گاهی اوقات یه جایی ممکن است به این ماموریت بپردازند، ولی پیوست فرهنگی اجتماعی نداشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه، اظهار داشت: پژوهشکده سرطان معتمد با ماموریت علم و فناوری در حوزه سرطان با پیوست فرهنگی اجتماعی کار خود را دنبال کرده است. یعنی میرود غربالگری انجام میدهد، وضعیت سرطان را در جامعه شناسایی میکند. اینکه به مناطق محروم هم میرود و از افراد کم بهرهمند در واقع ظرفیت بهره وری میدهد. این یعنی ماموریتش که علم و فناوری است در حوزه سرطان با پیوست فرهنگی اجتماعی انجام میدهد. عامل سوم پیوند دستاورد طب مدرن با طب سنتی ایرانی است.
وی افزود: ما از قرن تقریبا سوم یا چهارم قمری تا قرن دوازدهم یک دوره بالندگی طب سنتی داشتیم. آثار فراوانی هم که هست بحث ضرورات سته، همان چیزی که شما در پژوهشکده تعبیر میکنید «کیفیت زندگی» یه عده هستند که میگویند همین طب سنتی و رازی و عقیلی برای ما کافی است. قطعا اشتباهه، علم بشر روز به روز در حال بالندگی است. در همین ده سال اخیر پارادایم جدیدی از پزشکی شکل گرفته است. امروز برای درمان سرطان مهندس متخصص برق که دستگاه ساخته است در اتاق عمل میرود با جراح سرطان جراحی میکند. دیگر صرفا این نیست یک دستگاه بسازد و مهندسی پزشکی و پزشک از آن دستگاه بهره ببرد، اصلا پارادایم جدیدی در این ده سال اخیر شکل گرفته است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، تاکیدکرد: این حرف عقب ماندگی محض است که کسی بگوید طب سنتی ایرانی برای ما بس است. مساله جریان طب سنتی مانند این است که بگوییم؛ زمان قدیم با شمشیر میجنگیدن و امروز دیگه شمشیر کارایی ندارد؟! یعنی ما یک افراط در طب سنتی داریم یک افراط در طب مدرن. اما عقلای دنیا از هر دو استفاده میکنند، هم طب مدرن را تا آخرین دستاورد پیش میبرند و مرتب در حال ایجاد اند، هم طب سنتی ایرانی یا بطور مثال از طب سنتی چینی استفاده میکنند.
** استفاده از طب سنتی، از عوامل موفقیت پژوهشکده سرطان معتمد است
وی افزود: پژوهشکده سرطان بیان نکرده که فقط درمان توسط داروهای شیمیایی است و ما الان از ابزار الکترونیکی استفاده نکنیم یا داروهایی مثلاً فرض کنید سنتی استفاده نکنیم؛ لذا مهندسی پزشکی را استفاده میکنید و از فوق تخصص بهره میبرید، از مباحث ژنتیک در سرطان که دانش مدرن امروز بشری است استفاده میکنید، از پروتئینهای نوترکیب در این پژوهشکده استفاده میشود، از پژوهشهای بالینی استفاده میشود. از طب فراگیر، کیفیت زندگی نیز استفاده میشود. این موارد ازجمله عوامل موفقیت این پژوهشکده است.
حجت الاسلام خسروپناه، خاطرنشان کرد: رازی یک کتاب دارد به نام الحاوی، که داروشناسی است. یک کتاب دیگر دارد به نام طب روحانی، مثلا کسی مرض حسادت دارد مرض کینه توزی دارد همین عامل بیماریهای جسمی نیز هست. چون بین روح و بدن یه پیوند وسیعی است. امروز هم مجامع بین المللی سلامت، بحث سلامت معنوی را مطرح کرده و قبول میکنند. قبلا کسی میگفت سلامت معنوی، مسخره میشد. به نظر بنده عامل سوم موفقیت این پژوهشکده آن است که از دستاوردهای طب ایرانی به عنوان طب مکمل در کنار طب پیشرفته ژنتیک فیزیکال شیمیایی استفاده میکند. نتیجه این میشود که جان مردم فراوانی که در معرض سرطان یا مبتلا به سرطان است را نجات میدهد. این پژوهشکده برای نجات تعصب در علم ندارد. بعضی خیال میکنند تا میگوییم تعصب حتما انسانهای متدین فقط تعصب دارند، تعصب یک بیماری است.
** انجام پیشگیری، تشخیص و درمان سه عنصر کلیدی در موفقیت پژوهشکده سرطان معتمد
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به عامل چهارم موقیت پژوهشکده سرطان معتمد، گفت: کارهای پژوهشی این پژوهشکده در راستای تشخیص و پیشگیری درمان است، مسئله پیشگیری در سبک زندگی بسیار مهم است. مخصوصا سرطان پستان در زنان و سرطان دستگاه گوارش در مردها، در دنیا البته شایع است، اما در ایران هم متاسفانه شیوعش زیاد است. وجود جامعیت این سه عنصر ازجمله عوامل موفقیت این پژوهشکده است.
** بهترین راه پیشرفت علمی یک مجموعه کار میدانی است
وی افزود: عامل پنجم اینکه این پژوهشکده در ماموریت خود به اندازه یک وزارت خانهای از وزارت خانههای دیگر و امکانات سپاه و ارتش برای درمان و غربالگری و برای سلامت جامعه استفاده کرده است. سپاه، ارتش و وزارت نفت را بکار گرفته است. برای اینکه دستاوردش در میدان اثرگذار باشد. عزیزان، این کار فقط خدمت به مردم تنها نیست بلکه خدمت به خود پژوهشکده نیز هست. چون بهترین راه پیشرفت علمی یک مجموعه کار میدانی است. یکی از دلایل رشد ما در پزشکی جنگ بوده است. جنگ ما را درگیر با بعضی از مشکلات در حوزه سلامت کرد.
وی افزود: عامل پیشرفت سلامت و پزشکی در ایران همین حضور پررنگ پزشکان در دوران دفاع مقدس بوده است که این ارتباط و تعامل با دستگاه دیگر باعث پیشرفت این پژوهشکده است. به نظر بنده این پنج عامل، یک داشتن الگوی حکمرانی دوم توجه اصیل و اصلی به علم و فناوری در پیوست فرهنگی اجتماعی سوم، بهرهوری طب مدرن از دستاورد طب سنتی، چهارم جامعیت در تشخیص و پیشگیری و درمان و پنجم به کارگیری وزارت خانهها و دستگاههای دیگر در راستای ماموریت، این پنج عامل دلیل موفقیت این پژوهشکده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، تاکیدکرد: اگر همه پژوهشکدههای ما، پژوهشگاههای ما، دانشگاه ما از این آموزش محوری یا آموزش پژوهش محوری که در این حد بگوییم بله ما حالا مثلا چقدر مقاله ISI داریم، البته این کافی نیست قطعا ما مقالات آی اس آی باید داشته باشیم قطعا مقالات علمی باید داشته باشیم، ولی در کنار بالا رفتن رتبه علمی مهارت و اثر گذاری بسیار مهم است.
وی اشاره کرد: حاصل این پنج عامل این شده که شما مظهر این آیه «وَمَن أَحیَاهَا فَکَأَنَمَا أَحیَا النَاسَ جَمِیعًا» هستید. از نظر قرآن قتل انسان برابر قتل کل جوامع بشری است، اما «وَمَن أَحیَاهَا فَکَأَنَمَا أَحیَا النَاسَ جَمِیعًا»
حجت الاسلام خسروپناه، گفت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی ستاد علم و فناوری داشتیم، اما یک کمیسیون سلامت یا ستاد سلامت نداشتیم، مسائل پزشکی مسائل فراوانی دارد. دیدگاه ما این است که متخصصان پزشکی در علوم مختلف تحقیق کند، پژوهش کنند، نظر بدهند لذا کمیسیون سلامت را راهاندازی کردیم، متخصصین مختلف در این مجموعه حضور دارند، تصمیم عقل جمعی و خرد جمعی پزشکان در این مجمع انجام میشود سپس در شرای عالی مصوب میشود
وی افزود: ما هیچ منعی برای روشهای درمان در اسلام نداریم. اسلام توصیه دارد به علم، اینکه بعضیها میخواهند از مثلا آیات قرآن درمان انجام دهند و طب جدید را انکار کنند ما با آنها مخالف هستیم. ما با آن کسانی که از ظرفیت تجارب بشری در روشهای مختلف تشخیص و پیشگیری درمان جلوگیری کنند مخالفیم. الحمدالله در این مدت، در این سالها، شورای انقلاب فرهنگی سیاستهای مهمی را مصوب کرده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در پایان خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت با 250 محققی که در سالهای اخیر جایزه رازی را دریافت کردند، صرفا یه قرارداد پژوهشی منعقد میکند. موضوع پیگیری شد دیشب باز مجدد به ریاست محترم جمهور عرض کردم این 250 نفر را باید جذب هیئت علمی کرد تا از ظرفیت امکانات کشور استفاده کنند.