پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

مجریان سیما؛ بازنده یا برنده کل‌کل فوتبالی؟/ معمای یک خانه‌تکانی!

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
مجریان سیما؛ بازنده یا برنده کل‌کل فوتبالی؟/ معمای یک خانه‌تکانی!

حواشی کل‌کل فوتبالی مجری «صبح بخیر ایران»، شوخی‌های جنجالی اکبر عبدی با رئیس‌جمهور در «ام‌شو» و خانه‌تکانی ناگهانی در شورای پروانه ساخت آثار غیرسینمایی ارشاد، مهمترین رویدادهای هفته بودند.

حواشی کل‌کل فوتبالی مجری «صبح بخیر ایران»، شوخی‌های جنجالی اکبر عبدی با رئیس‌جمهور در «ام‌شو» و خانه‌تکانی ناگهانی در شورای پروانه ساخت آثار غیرسینمایی ارشاد، مهمترین رویدادهای هفته بودند.

خبرگزاری مهر - گروه هنر - عطیه مؤذن: «هفت روز سیما» عنوان بسته خبری - تحلیلی ویژه‌ای است که هر پنجشنبه به بازخوانی اهم تحولات خبری مرتبط با متن و حاشیه تولیدات صداوسیما و اتفاقات پیرامونی آن در طول هر هفته می‌پردازد.

در این بسته خبری هفتگی تلاش کردیم در کنار خبرهای رسمی فعالیت برنامه‌سازان و مدیران سیما، نیم‌نگاهی به حواشی رسانه‌ای و حتی شایعاتی که به‌رغم غیررسمی بودن می‌توانستند در اخبار مرتبط با سیما تأثیرگذار باشند هم داشته باشیم.

امروز پنجشنبه نهم مرداد می‌توانید با چهل و هشتمین بسته خبری «هفت روز سیما» در مرور متن و حاشیه اتفاقات تلویزیون در هفته‌ای که گذشت، با ما همراه شوید.

چهره هفته؛ عبدالرضا امیراحمدی

نام عبدالرضا امیراحمدی مجری کم‌حاشیه تلویزیون، پس از سال‌ها حضور در مقابل دوربین رسانه ملی، این روزها به‌صورت ویژه در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفته است. مجری‌ای که بیش از دو دهه در تلویزیون فعالیت داشته و حالا در چند روز به تعداد همه سال‌های فعالیتش دیده شده و حواشی دامنه دار حرف‌هایش باعث شده طیفی از مخاطبان سیما جدی‌تر از قبل او را دنبال کنند.

دکتر امیراحمدی تقریبا از سال 73 وارد عرصه اجرا شد و بیش از 20 سال است که در این عرصه مشغول به کار بوده و حتی به برنامه‌سازی هم ورود کرده است و در تمام این سال‌ها جزو مجریان تقریبا بی‌حاشیه و آرام تلویزیون بوده است. با این حال طی دو سه روز اخیر اظهارات حاشیه‌ساز او هربار موجی از واکنش‌ها را به دنبال داشت و حتی باعث برکناری او از اجرای برنامه صبحگاهی شبکه یک سیما شد.

امیراحمدی بعد از قهرمانی پرسپولیس در جملاتی کنایه‌ای که به گفته تهیه‌کننده پلاتویی هم برای آن‌ها تنظیم نشده بود، از حمایت تلویحی وزیر ورزش سخن گفته بود و این قهرمانی را به «بابا مسعود» نسبت داده بود. جملاتی که باعث شد موجی از انتقادات را از طرفداران پرسپولیس و همچنین مدیران این باشگاه را برانگیزاند.

او اگرچه برای خوابیدن این حاشیه‌ها در ویدئویی خارج از برنامه به خاطر سخنانش عذرخواهی کرد با این حال مدیران باشگاه پرسپولیس خواسته بودند در همان فضا و در همان لوکیشن عذرخواهی کند و شاید همین اجبار باعث شد او این بار کنایه دیگری بزند و با یادی از «گالیله» دوباره مهر تأییدی بزند به حرف‌های قبلی خود و هم در ظاهر عذرخواهی کرده باشد!

امیراحمدی روز گذشته سرانجام به دلیل آنچه مدیران شبکه یک «تکرار و در واقع اصرار بر اشتباه» دانستند، از اجرای «صبح بخیر ایران» برکنار شد که البته باید دید این برکناری در مجموع به سود او تمام خواهد شد و او را بر سر زبان‌ها می‌اندازد یا برعکس برای مدتی از همه اجراهایش ممنوع‌الکار می‌شود؛ دوگانه‌ای که برای برخی هم جدی شده و این چند روز این وجه از حواشی امیراحمدی بیشتر به چشمشان آمده است و برخی از رسانه‌ها چنین اتفاقات و اظهارنظرهایی را بیشتر در راستای یک حرکت رسانه‌ای برای دیده شدن بیشتر یک مجری دانسته‌اند.

حتی محمدحسین میثاقی مجری برنامه «فوتبال برتر» تنها ساعتی پس از پخش اولین اظهارات امیراحمدی به شکلی تلویحی به او پاسخ داد و روی آنتن با اشاره به اینکه در بسیاری از نقاط دنیا خیلی‌ها با قهرمانی یک تیم به آنها تبریک می‌گویند اما اینجا اینگونه نیست گفت: «این رویکرد، رویکرد زشتی است که باید اصلاح شود شاید به خاطر دیده شدن باشد که ویدئو وایرال شود و محدود به یکی دو نفر هم نیست.» او حتی برای بیان مصادیق این رویکرد به «برخی همکاران» هم اشاره کرد.

میثاقی سپس با اشاره به فوتبالی‌ها و همه افرادی که به تیم قهرمان انتقاد کرده‌اند، دلیل این رفتارشان را برای دیده شدن می‌داند و اینگونه از آن‌ها نام می‌برد: «خیلی از پیشکسوت‌های فوتبالی، رسانه‌ای ها، خود ما اصلا. همکاران ما...» و به این ترتیب او هم به نوعی اظهارنظر مجری را به حساب دیده شدن می‌گذارد.

هر چند این میان برخی هواداران استقلال هم به اتفاقات مشابه اشاره کرده‌اند که در آن‌ها مجری طرفدار پرسپولیس کمتر مورد توبیخ قرار گرفته است. حسین کلهر مجری برنامه سابق صبحگاهی شبکه سه هم بعد از شوخی با لوگو استقلال مورد توبیخ قرار گرفت اما از برنامه برکنار نشد اما در همین طیف هم نمونه‌ای مانند علی ضیا بود که خارج از برنامه حرکتی غیرعرف علیه مربی وقت استقلال مرتکب شد و با اعلام پورمحمدی معاون وقت سیما تا مدتی ممنوع الکار شد.

در مجموع سوال اصلی کماکان است است؛ این جنس کل‌کل‌های فوتبالی و پیامدهای ناشی از برخوردهای مدیریتی آیا واقعا به ضرر مجریان تمام می‌شود یا آغاز فصل تازه‌ای از فعالیت‌های آن‌ها در فضای رسانه‌ای خواهد بود؟

حاشیه هفته؛ «ام شو» ی مجید صالحی و شوخی با رئیس جمهور

«ام شو» برنامه‌ای گفتگومحور و اینترنتی است که مجید صالحی اجرای آن را بر عهده دارد و در هر قسمت میزبان هنرمندان مختلفی می‌شود و با آن‌ها گپ می‌زند. تاکنون 10 قسمت از این برنامه تولید و پخش شده اما شاید آن‌قدری که تیزر اولیه برنامه به دلیل جلف و سطحی بودن، حاشیه‌ساز شد و مورد انتقاد قرار گرفت، قسمت‌های پخش‌شده نتوانست آنگونه که انتظار می‌رفت رسانه‌ای شود و توجهات را به خود جلب کند.

هر چقدر برنامه نتوانست موردتوجه قرار گیرد اما برای مجید صالحی تبعاتی هم داشت. زمانی که صالحی به عنوان مهمان در یکی از برنامه‌های «دورهمی» شرکت کرد، آن قسمت مجوز پخش پیدا نکرد و برخی رسانه‌ها این اتفاق را بی‌ارتباط با تولید و پخش برنامه اینترنتی او ندانستند.

دهمین قسمت از این برنامه با حضور اکبر عبدی اما حاشیه‌هایی را رقم زد که سبب شد به‌صورت ناگهانی برنامه بازتاب ویژه‌ای در فضای مجازی پیدا کند. او شوخی‌هایی کرد که واکنش‌های مختلفی در فضای مجازی به دنبال داشت. عبدی که معمولا در سخنانش همیشه صراحت و طنازی و رک گویی را ترکیب می‌کند این بار هم جملاتی بر زبان آورد که هم حاشیه‌ساز شد و هم باعث شد مجید صالحی ناگزیر از پاسخگویی و توضیح شود.

عبدی در این سخنان شوخی‌هایی با حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشور کرد و گفت: «الان جای ما (کمدین‌ها) با آقای روحانی عوض شده است ما باید در تلویزیون باشیم مردم را سرگرم کنیم، ماشاالله هر 10 کانال آقای روحانی و رفقایش هستند... دارند ما را سرگرم می‌کنند؛ دستشون درد نکند!»

همین جملات از اکبر عبدی و برخی انتقادهای تندتر او علیه شخص رئیس جمهور باعث شد محمدحسین رنجبران مدیرکل روابط عمومی صداوسیما از تند و تیزی برنامه انتقاد کند و بنویسد «دست‌پخت معاونت سینمایی ارشاد و توهین به آقای رئیس جمهور داره دست به دست می‌چرخه اما نه خبری از توییت نویسان سینه چاک هست نه تهمت به مدیران بالادستی ارشاد در خط دادن به برنامه و البته نه تهدید به قطع بودجه! علی برکت الله»

این حاشیه‌ها باعث شد صالحی نیز نسبت به آنچه که در برنامه رخ داد واکنش نشان دهد و با ویدئویی که در صفحه اینستاگرامی خود گذاشت با توضیحی بگوید: «قسمت دهم مهمان ما جناب عبدی عزیز و دوست داشتنی بود و شوخی‌هایی کرد. ما سال‌هاست اکبر عبدی را می‌شناسیم، شوخی‌هایش را می‌شناسیم و می‌دانیم هیچ قصد و غرضی ندارد این وسط متأسفانه عده‌ای سوءاستفاده می‌کنند از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند خط و مشی سیاسی به آن می‌دهند نه برنامه ما سیاسی نیست.»

وی همچنین این نکته را هم اضافه کرد: «نیت ما این است که ساعت فانی برای مردم به وجود بیاوریم. در این لحظاتی که همه با کرونا مواجهیم.» سخنانی که البته بیشتر به کلیشه‌های مدیران و برنامه سازان تلویزیونی شبیه بود تا اینکه صالحی خیلی جدی از طنازی و شوخی‌های انتقادی برنامه‌اش دفاع کند. هرچند صالحی هم پیشینه‌ای تلویزیونی دارد و بیشتر بازیگری برآمده از تلویزیون است با این حال او هم یکی دیگر از مصادیق سخن اکبری عبدی درباره جابه‌جایی‌های این روزهاست که وقتی چهره‌ها و به اصطلاح شاخ‌های مجازی و اینستاگرامی در تلویزیون حضور دارند نه تنها حضورش در تلویزیون مجوز نمی‌گیرد بلکه برنامه‌اش را هم باید با فضایی زردتر و حاشیه‌ای تر در اینستاگرام بسازد.

اتفاق ویژه هفته؛ خانه‌تکانی ناگهانی در شورای پروانه ساخت آثار غیرسینمایی ارشاد

این روزها یکی از موضوعات بحث برانگیز و داغ رسانه‌ای «تفویض اختیار سریال سازی از وزارت ارشاد به صداوسیما» بوده است و همین موضوع باعث شد عده‌ای تصور کنند شوراهای پروانه ساخت و نمایش آثار غیرسینمایی از سوی ارشاد عملا کان لم یکن تلقی شده و کارکرد خود را از دست داده و من‌بعد همه‌چیز به صداوسیما واگذار شده است.

با این حال این هفته در یک خانه تکانی یک باره و ناگهانی حسین انتظامی رئیس سازمان سینمایی احکام جدیدی را صادر کرد. در اطلاع رسانی این احکام جدید دلیل تغییرات را غیبت و استعفای برخی از اعضای شوراهای ساخت و نمایش دانسته بودند.

مجید مغنیان، مسعود سفلایی، رضا خوشدل‌راد و عباس اکبری از چهره‌های تازه‌ای هستند که برای حضور در شورای ساخت آثار غیرسینمایی حکم دریافت کردند و جایگزین امیر آشتیانی‌پور، فرید فرخنده کیش، رحمان سیفی‌آزاد و حامد عنقا در این شورا شدند. حضور و مشارکت رحمان سیفی‌آزاد و حامد عنقا در پروژه‌های تازه شبکه خانگی احتمالا در این تغییر بی‌تأثیر نبوده است.

محمد مهدی یادگاری هم به ترکیب شورای نمایش آثار غیرسینمایی اضافه شده است. یادگاری از مدیران تلویزیونی بود که به تازگی پست خود در اداره کل تأمین برنامه‌های خارجی و رسانه بین‌الملل سیما را به محسن برمهانی واگذار کرد.

این خانه‌تکانی به خصوص در شورای صدور پروانه ساخت آثار غیرسینمایی در ارشاد، می‌تواند به این معنا باشد که لااقل از نگاه حسین انتظامی در مقام رئیس سازمان سینمایی هنوز این شورا از فرآیند اجرایی تولید سریال‌های خانگی حذف نشده است و گمانه‌زنی‌ها درباره عقب‌نشینی ارشاد نسبت به واگذاری اختیاراتش در این حوزه به صداوسیما چندان هم درست نیست.

با این حال باید دید حالا که بحث تفویض اختیار در حوزه ساخت سریال سازی و برنامه سازی در شبکه خانگی و وی او دی‌ها به صداوسیما داغ است و هنوز هم از طرف صداوسیما هیچ نهادی این مسئولیت را بر عهده نگرفته است حضور چهره‌های جدید در این شوراها قرار است چه کارکردی داشته باشند و چقدر خواهند توانست به امر «تولید» در این حوزه ورود کنند.

نکته هفته؛ نوجوانانی که شبکه خودشان را نمی‌بینند!

هفته‌ای که گذشت یکی دیگر از نظرسنجی‌های مرکز تحقیقات صداوسیما منتشر شد که نتایج آن نکته‌ای را برجسته کرد. در این نظرسنجی که نوجوانان بین 12 تا 17 ساله را هدف قرار داده بود حدود 83 درصد از آن‌ها را مخاطب تلویزیون دانسته بود. با این حال رتبه اول شبکه‌ها برای این نوجوانان به شبکه «پویا» اختصاص داشت.

شبکه پویا بیشتر برنامه‌هایی برای کودکان دارد و ابتدا با عنوان شبکه کودک که از دو کانال نهال و پویا شکل گرفته بود نامگذاری شد.

همچنین شبکه اختصاصی نوجوانان «امید» نام دارد که سال 95 به صورت آزمایشی شروع به کار کرد و افتتاحیه آن سال 96 به صورت رسمی برگزار شد. این شبکه پیش از این با شبکه کودک تلفیق شده بود و محمد سرشار مدیریت شبکه کودک و نوجوان را بر عهده داشت تا اینکه در سال 95 هویت مستقلی پیدا کرد و مهدی سالم مدیر این شبکه شد. سالم اگرچه در این سال‌ها اعتقادی به استفاده از سلبریتی ها و یا حاشیه سازی برای برند کردن برنامه‌های این شبکه نداشته و چندین بار این نکته را به صراحت در مصاحبه‌هایش اعلام کرده است با این حال طی این سال‌ها کمتر برنامه‌ای در این شبکه مورد توجه مخاطبان به‌خصوص در گروه سنی نوجوان قرار گرفته است.

اگرچه این شبکه هم مخاطب خود را نوجوان حدودا 12 تا 18 سال قرار داده است اما نظرسنجی اخیر تلویزیون نشان می‌دهد این شبکه نه تنها انتخاب اول نوجوانان نبوده است بلکه انتخاب دوم و سوم آن‌ها نیز نبوده است.

در این نظرسنجی همانطور که گفته شد حدود 41 درصد از نوجوانان شبکه پویا را انتخاب کرده‌اند بعد از آن رتبه دوم به شبکه دو و با مخاطب 32 درصدی اختصاص داشته است. همچنین شبکه آموزش 30 درصد این مخاطبان را به خود اختصاص داده است و در نهایت شبکه امید با 28 درصد مخاطب در جایگاه چهارم قرار گرفته است.

یک نکته دیگر هم نسبت به نظرسنجی اخیر درباره مخاطب خردسال و نوجوان حائز اهمیت است که درصد زیادی از این مخاطبان علاقمند به تماشای برنامه‌های بزرگسال هستند به طور مثال در همین نظرسنجی بیشتر از 76 درصد از نوجوانان بیننده برنامه‌های بزرگسال بوده‌اند و همچنین در نظرسنجی دیگری درباره خردسالان 4 تا پنج ساله نشان می‌دهد آنها تا 55 درصد بیننده برنامه‌های بزرگسال بوده‌اند و هر دو این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد برنامه سازان و مدیران تلویزیونی کمتر توانسته‌اند برنامه‌های رده سنی مخاطب خردسال و نوجوان را با جذابیت سنین آنها تولید کنند و اساسا علایق آنها را نمی‌شناسند که مخاطب برنامه‌های بزرگسال شده‌اند.

پیشنهاد هفته؛ «ایرانیش» و مسابقه‌هایی به سبک ایرانی

برنامه «ایرانیش» بالاخره این هفته به آنتن رسید و اولین قسمت از آن از شبکه دو سیما پخش شد. برنامه‌ای که احسان ارغوانی تهیه کننده و کارگردان آن است و اولین قسمت از آن با رقابت هنرمندان و استندآپ کمدین های «خندوانه» همچون ابوطالب حسینی و میثم درویشان‌پور آغاز شد و تلاش کرد با بازی‌های مختلف ایرانی فضای مفرحی را برای مخاطبان رقم بزند.

اجرای این برنامه را هم مثل اغلب برنامه‌ها و مسابقات جدید تلویزیونی یک بازیگر بر عهده دارد؛ پوریا پورسرخ. در چند وقت اخیر حضور هنرمندان در کسوت اجرا با حاشیه‌هایی هم همراه بوده است.

با این حال باید دید این مسابقه تلویزیونی که با ترکیبی از بازی‌های مختلف تولید می‌شود چقدر می‌تواند مخاطب را با خود همراه کند به ویژه مخاطبی که در روزهای فعلی کمتر برنامه‌ای برای پر کردن اوقاتش دارد.

رامبد جوان پیش از این توانست با آیتم‌های مختلف بازی و مسابقه در «خندوانه» فضایی سرگرم کننده و مفرح برای مخاطب رقم بزند و هنوز هم تکرار برنامه‌های او سومین رتبه برنامه‌های پربیننده را به خود اختصاص می‌دهد و باید دید ایده «ایرانیش» چقدر می‌تواند به برند شدن یک برنامه جدید در قالب سرگرمی موفق باشد.

این برنامه از این پس با حضور خانواده‌ها پخش خواهد شد و هر هفته دوشنبه و سه شنبه بعد از خبر سراسری شبکه دو روی آنتن می‌رود.

مجریان سیما؛ بازنده یا برنده کل‌کل فوتبالی؟/ معمای یک خانه‌تکانی! 2
مجریان سیما؛ بازنده یا برنده کل‌کل فوتبالی؟/ معمای یک خانه‌تکانی! 3
مجریان سیما؛ بازنده یا برنده کل‌کل فوتبالی؟/ معمای یک خانه‌تکانی! 4
مجریان سیما؛ بازنده یا برنده کل‌کل فوتبالی؟/ معمای یک خانه‌تکانی! 5
مجریان سیما؛ بازنده یا برنده کل‌کل فوتبالی؟/ معمای یک خانه‌تکانی! 6