«مجمع زنان اصلاحطلب»؛ پیگیر سهم زنان از قدرت
تهران - ایرنا - مجمع زنان اصلاحطلب تشکلی است که جمعی از مدیران زن دولت اصلاحات تاسیسکردند. هر چند این مجمع از سال 85 فعالیتدارد اما اولین کنگره رسمی آن در سال 96 تشکیلشد. اصلیترین راهبرد مجمع زنان اصلاحطلب افزایش سهم زنان در مدیریت کشور است.
انقلاب اسلامی یکی از برهههای مهم و تاثیرگذار در افزایش فعالیتهای اجتماعی و سیاسی زنان در ایران است. بعد از انقلاب هم وقوع دوم خرداد باعث حضور پررنگ زنان تحصیلکرده در عرصههای مدیریتی و سیاسی کشور شد. حاصل این حضور، شکلگیری احزاب و جبهههای سیاسی مخصوص بانوان بود. البته این امر افزون بر مشارکت پررنگ آنان در احزاب عمومی بود. یکی از تشکلهایی که با هماندیشی زنان اصلاحطلب مدیر و همکار در دولت اصلاحات شکلگرفت مجمع زنان اصلاحطلب بود. البته باید در نظر داشت که تا سال 96 این مجمع به عنوان یک حزب سیاسی دارای مجوز از وزارت کشور، فعالیت نداشته و بیشتر در فضای هماندیشی و همفکری محفلی فعالیت میکرده تا حزبی که فعالیت گسترده و رسانهای داشته باشد.
پویش زنان اصلاحطلب برای تحقق عدالت جنسیتی با تغییر دولت در سال 84، همانطور که انتظار میرفت، نه تنها موضوع افزایش مشارکت زنان به طور عام و مشارکت سیاسی زنان بهطور خاص کمرنگ شد، بلکه با تضییقاتی که برای احزاب و سایر نهادهای مدنی به وجود آمد، امکان دستیابی زنان به قدرت حداقلی، چه رسد به برابری در حوزه قدرت و تصمیمگیری، روز به روز محدودتر و زمینههای این دسترسی نیز کمتر و مجال آن تنگتر شد. در این فضا با احساس نگرانی نسبت به از بین رفتن دستاوردهای دولت اصلاحات در حوزه زنان، مجمع زنان اصلاحطلب که هسته اولیه آن در دوران اصلاحات شکل گرفتهبود از سال 85 فعالیت خود را بیشتر کرده و جلساتی را در زمینه الزامات افزایش مشارکت زنان برگزار کرد.
مجمع زنان اصلاح طلب همواره در کنار دیگر احزاب جریان اصلاحات نسبت به نظرات رئیس دولت اصلاحات رویکرد حمایتی داشته و کنشهای انتخاباتی خود را با نظرات «سیدمحمد خاتمی» هماهنگ میکند. متناسب با همین رویکرد در انتخابات شورای شهر دوم و ریاست جمهوری سال 84 و سال 88 و همچنین انتخابات مجلس هشتم و نهم با جریان نزدیک به رئیس دولت اصلاحات همراه بوده است. البته باید در نظر داشت که این مجمع چون مجوز حزب را نداشته به عنوان عضو رسمی سازوکارهای سیاسی اصلاحطلبان برای انتخابات مطرح نبوده است. مجمع زنان اصلاح طلب با عبور از فراز و نشیبهای سال 88 و با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، سهمیه سی درصدی را در کنار دیگر احزاب زنان اصلاحطلب پیگیری کرد که در لیست امید تبلور این تلاشها دیده شد. بعد از عبور از انتخابات مجلس دهم، مجمع زنان اصلاحطلب با پشتوانه یک دهه فعالیت سیاسی در مرداد سال 96 در قامت یک حزب سیاسی با کسب مجوز از کمیسیون ماده 10 احزاب به برگزاری کنگره خود اقدام کرد.
مجمع زنان اصلاحطلب در چارچوب قانون اساسی و اعتقاد و پایبندی به اصول مترقی این سند که میثاق ملی است، فعالیت خود را برمبنای اساسنامه و مرامنامه حزبی تداوم داده و بر این باور است: از آنجا که یکی از اصول قانون اساسی استیفای حقوق همه جانبه ملت است، مجمع زنان اصلاح طلب از کلیه نمایندگان مجلس به ویژه زنان نماینده که رسالتی مضاعف بر دوش دارند، اصلاح قوانین و مقررات شناسایی خلاء های قانونی و اجرای قوانین موجود در حوزه زنان و رفع تبعیض های ناروا در جهت تحقق عدالت جنسیتی و ایفای نقش کامل و جامع نظارتی بر دستگاه های اجرایی در حوزه امور زنان را خواستار است.
با برگزاری کنگره رسمی این مجمع در 20 مرداد 96، اعضای شورای مرکزی مجمع زنان اصلاحطلب انتخاب شدند. «زهرا صدر اعظم نوری»، «زهرا شجاعی»، «اشرف بروجردی»،«سهیلا جلودارزاده» از اعضای مطرح شورای مرکزی مجمع زنان اصلاحطلب بهشمار میآیند. در این کنگره «زهرا شجاعی» رئیس مرکز امور مشارکت زنان در دولت اصلاحات با کسب اکثریت آرا دبیرکل این حزب شد.
یکی از اقدامات مهم که با تلاشهای مجمع در سال 97 صورتگرفت، ائتلاف چهار حزب زنان اصلاحطلب تحت عنوان «صدف» بود. تاسیس «شورای عالی سیاستگذاری زنان اصلاحطلب» نتیجه این ائتلاف است. «انجمن روزنامهنگاران زن ایران»، «جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان»، «جمعیت زنان مسلمان نواندیش» و «مجمع زنان اصلاحطلب» چهار حزبی هستند که این شورا را تشکیل دادهاند. مجمع زنان اصلاح طلب و انتخابات پیشرو «زهرا شجاعی» راهبرد انتخاباتی این مجمع در انتخابات پیشرو را عمل کردن در چارچوب تصمیمات شورایعالی سیاستگذاری اصلاح طلبان عنوان کرده است. وی هدف اصلی مجمع زنان را توانمندسازی، آموزش و کادرسازی دانسته و گفته است: در مراحل انتخابات و ورود به قدرت بر اساس اصل شایسته سالاری و در چارچوب تصمیمات شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان عمل خواهیم کرد.... در حال حاضر به این دلیل که مجمع زنان اصلاح طلب عضو شورای عالی سیاستگذاری است، دیدگاههای خود را در آنجا مطرح میکند و سیاستهایش در زمینه تحقق سهمیه 30 درصدی زنان از لیست انتخاباتی و حضور بانوان شایسته در جایگاه تصمیمگیری را پیگیری میکند. با توجه به اینکه شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان برای انتخابات دوم اسفند لیستی را ارائه نکرده، کنشگری در قالب این شورا برای احزاب اصلاحطلب منتفی به نظر میرسد. بنابراین با توجه به موافقت این شورا با فعالیت احزاب در انتخابات مجلس به صورت حزبی احتمال میرود مجمع زنان اصلاحطلب در صورت تصمیم برخی احزاب برای شرکت در انتخابات، به جای حضور مستقیم، راهبرد افزایش سهم زنان در فهرست احزاب مختلف را دنبال کند، چرا که تا به امروز مجمع زنان اصلاحطلب در مورد ارائه لیست انتخاباتی سکوت کرده است.
*س_برچسبها_س*