مردم به منابع خبری موثق رجوع کنند / قرنطینه بهترین زمان برای افزایش تعاملات خانوادگی
بهرام نژاد اولین راهکار برای جلوگیری از استرس و اضطراب در دوران شیوع کرونا را رجوع به منابع موثق خبری دانست و گفت: همانطور که بدن نیاز به غذای سالم دارد روح و روان نیز نیاز به آگاهی و اطلاعات دارای منبع موثق دارد؛ پس سعی کنیم تنها به اخباری که مورد نیازمان هست توجه کنیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از راه آرمان؛ از زمان شیوع و گسترش ویروس کرونا در جهان و کشورمان ایران و پخش آمار و ارقام مبتلایان و فوتی ها از رسانه های ملی، مکتوب و فضای مجازی باعث شده تا تعدادی از افراد دچار استرس های کاذب شوند.
طبق گفته کارشناسان این اضطراب ها می تواند زمینه ای برای بسیاری از بیماری ها از جمله افسردگی شود.
اضطراب و استرس می تواند خود مراقبتی در افراد را افزایش یابد
علی بهرام نژاد مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان دراین رابطه به خبرنگار ما گفت: همیشه استرس بوجود می آید و اگر استرس و اضطراب نباشد بقا به خطر می افتد و اینکه وجود این دو می تواند تا اندازه ای کمک کننده باشد؛ زیرا این دو کمک می کند که افراد تا اندازه ای گوش به زنگ بوده و خود مراقبتی در آنان افزایش یابد.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان، با بیان اینکه گاهی اوقات این استرس و اضطراب می تواند برعکس عمل کند، افزود: اگر از حد فراتر روند ممکن است نتیجه عکس دهد و خود مراقبتی را کاهش داده و مشکلات خاص خود را ایجاد کند یعنی استرس کم و زیاد هر دو به یک اندازه نامطلوب هستند اما استرسی که بیش از اندازه است می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
بهرام نژاد با تاکید بر اینکه خود مراقبتی یکی از عواملی است که می تواند استرس را کنترل کند، عنوان کرد: شخصی که می خواهد برای اولین بار رانندگی کند دچار استرس می شود و برای کم کردن آن باید یکسری از اصول را رعایت کند و آن شناخت تابلوهای رانندگی در سطح شهر و خارج از شهر است، برای پیشگیری از بیماری کرونا هم افراد با رعایت اصولی همچون فاصله گذاری اجتماعی، شستشوی دست ها و تمامی اصولی که کارشناسان اظهار نظر می کنند می تواند استرس را خودبه خود کاهش دهد.
وی همچنین در رابطه با ارتباط افراد خانواده در چنین شرایطی اذعان کرد: شخصی که در بیرون از منزل کار می کند یکسری از رفتارها را از جمله فاصله گذاری اجتماعی و بهداشت فردی را رعایت می کند و زمانی که به منزل باز می گردد باید یکسری از اصول را رعایت کند از جمله شستشوی دست ها قبل از اینکه به چیزی دست بزند و سعی کند لباس هایش را از دیگر لباس ها جدا بگذارد که رعایت این موارد می تواند خودبه خود استرس را در خانواده کم کند.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان، در پاسخ به این سوال که آیا بیماری کرونا می تواند فشار روانی روی خانواده ها را افزایش دهد، افزود: گاهی اوقات استرس و اضطراب می تواند زمینه ای برای بیماری های روانی باشد که اگر درمان نشوند و افزایش یابند می تواند منجر به خشونت شود.
مقصر کردن شخص بهبود یافته می تواند او را مجددا به سمت بیماری سوق دهد
بهرام نژاد همچنین به ارتباط خانواده و مردم با شخصی که دچار بیماری کرونا شده و پس از بهبودی به آغوش اجتماع و خانواده برگشته اذعان کرد: مردم باید توجه کنند کسی که مبتلا شده ممکن است به او انگ بزنند که وی اصول خود مراقبتی را رعایت نکرده است در صورتی چنین نیست ممکن است شغلش ایجاب می کرده و یا سیستم دفاعی بدنش ضعیف بوده و زودتر دچار شده است و این در حالی است که او تمام تلاشش را کرده است.
وی گفت: فرد مبتلا شده خدای ناکرده فردی نبوده که نسبت به این مسئله مهم بی مهابا باشد بلکه آگاهی دارید که بسیاری از پرسنل و کادر درمانی هم به این بیماری دچار شده اند پس اولین نکته این است که ما این احساس گناه را در فرد بوجود نیاوریم.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان بیان کرد: در حالی که فاصله گذاری اجتماعی را با او رعایت می کنیم باید بدانیم که او برای ابتلا مقصر نبوده است.
بهرام نژاد تصریح کرد: مقصر کردن شخص و تشدید احساس گناه می تواند فرد بهبود یافته را مجددا به سمت بیماری ببرد یا او را ایزوله کند.
وی خاطرنشان کرد: فرد بهبود یافته بعد از اینکه کارشناس بهداشتی اعلام می کند که وی کاملا خوب شده و ناقل نیست می تواند به زندگی عادی خود برگردد و شروع زندگی مجدد می تواند این برچسب و انگ را که به او زده شده کاهش یابد.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: افراد خانواده باید بدانند که اگر با شخصی که ازبیماری خلاصی یافته با او همدلی و همراهی نکنند و او را طرد کنند می تواند براثر بیماری های دیگر از جمله افسردگی دچار مشکلاتی شود.
مردم در مواجهه با رسانه ها دروازه بانی اطلاعات را رعایت کنند
بهرام نژاد به نحوه اطلاع رسانی از رسانه ملی و شبکه های اجتماعی و فضای مجازی اشاره کرد و گفت: انسان در طول زندگی خود به محبت، احترام، امنیت و دانایی نیاز مبرم دارد.
وی افزود: ما نیاز به غذا داریم و باید به اندازه کافی و سالم مصرف کنیم و این نیاز به دانایی دارد که آن اطلاعات است، سعی کنیم اطلاعاتی استفاده کنیم که سالم هستند و از منابع موثق به ما می رسند.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان تصریح کرد: در مصرف غذا اگر زیاده روی کنیم دچار بیماری خواهیم شد و برای کسب اطلاعات هم همین اتفاق رخ خواهد داد.
بهرام نژاد اولین راهکار را دروازه بانی اطلاعات عنوان و بیان کرد: در ابتدا باید ببینیم چه اطلاعاتی بیشتر مورد نیاز است و دنبال آن باشیم.
باید به دنبال اخباری باشیم که دارای منبع موثق هستند
وی تصریح کرد: گوش کردن مرتب اخبار، خود می تواند باعث استرس شود پس به اندازه ای که اطلاعات موردنیاز خود را کسب کنیم کافی است و عاملی که در اینجا می تواند موثر باشد این است که منابع موثق باشد.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی کرمان، میزان جستجو اخبار و اطلاعات را دومین راهکار عنوان و خاطرنشان کرد: اگر دائم پیگیر اخباری باشیم که منبع موثق نداشته باشند می تواند استرس های زیادی ایجاد کنند.
بهرام نژاد بیان کرد: در دنیای مجازی هر کسی می تواند اطلاعاتی را منتشر کند پس اولین کاری که می تواند کمک کند باید به دنبال اطلاعات دقیق و اطلاعاتی که ازمنابع معتبر است باشیم.
وی تصریح کرد: حالا که مجبوریم در خانه بمانیم باید برنامه هایی را طراحی کنیم که مشکلات مان کمتر شود فعالیت بدنی و ذهنی که در ارتباط با تعامل خانواده است از طریق شبکه های مجازی و یا افرادی که با آنان نزدیک هستیم صحبت و احساساتمان را برایشان بازگو کنیم و فعالیت هایی که لذت بخش است باید برای خود طراحی کنیم.
مصرف داروهای خودسرانه باعث وابستگی می شود
بهرام نژاد اذعان کرد: از درمان های خودسرانه و استفاده از داروها جدا بپرهیزیم زیرا ممکن است این داروها در مدت کوتاهی استرس ما را کم و یا رفع کنند اما به شدت می توانند ما را وابسته کنند.
انتهای پیام /