چهارشنبه 16 آبان 1403

مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی!

زمین و زمان در کردستان می‌گویند آب تعدادی از شهرهای کردستان طعم و بوی خوبی ندارد اما مسئولین دولت روحانی که همچنان در دولت رئیسی نیز مدیریت دارند این وضعیت نامناسب آب شرب اغلب شهرهای کردستان را انکار می کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، سناریوی ادامه‌دار طعم و بوی بد آب در کردستان به ویژه سنندج سه سال است مردم را به شدت رنج‌می‌دهد طعم و بوی بدی که صدای مردم را به شدت درآورده و حال این گله‌مندی‌ها از بدنه مردم به میان مسئولان هم کشیده شده است.

تغییرات دمای هوا و جابجا شدن لایه های زیرین منابع آبی مهمترین دلیلی بوده که همواره مسئولان تاکید داشته اند، باعث شده در بو و طعم آب شرب سنندج تغییراتی اتفاق افتد اما با این حال از لحاظ سلامت آب هیچ مشکلی وجود ندارد.

هر گاه صحبت از کیفیت نامناسب آب شرب به میان می آید، تغییر فصل به دلیل املاح و کارهایی که در زمان تصفیه آب اضافه و انجام می شود، مانند اوزون زنی و استفاده از کربن فعال و پپرمنگنات پتاسیم، شاهد چنین مشکلاتی خواهیم بود.

پس از ماه ها گله شهروندان از وضعیت طعم و بوی بد آب شرب در سنندج و انکار از سوی مسئولان در این رابطه، مسئولان نه تنها کاری نکرده بلکه در راستای روشن شدن واقعیت نیز هیچ اظهار نظری از سوی آنها بیان نشده است.

نکته قابل تامل در اظهار نظر برخی از مسئولان استان در خصوص طعم و بوی آب شرب سنندج تاکید همگی آنها بر سالم بودن کیفیت آب بود که در چند مرحله توسط شرکت آبفا و دانشگاه علوم پزشکی این موضوع تائید شد اما داستان آب شرب سنندج در رابطه با کیفیت آب نیست بلکه در رابطه با طعم و بوی آب است که مسئولان در این رابطه اظهار نظری نمی کنند.

اگرچه متولیان حوزه آب ادعا می‌کنند که آب شرب سنندج هیچ مشکلی به لحاظ بهداشتی ندارد، اما رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سنندج هفتم مهرماه سال گذشته در جریان بازدید دادستان سنندج از وضعیت سد وحدت سنندج عنوان کرده بود: ورود فاضلاب تعدادی از روستاهای حاشیه سد وحدت به داخل دریاچه موجب بروز مشکلات و آلودگی زیست‌محیطی برای آب شرب شهر سنندج شده است.

فواد مصطفی‌نژاد اضافه کرد: یکی از مهمترین مشکلات ورود فاضلاب روستای 2 هزار نفری سراب قامیش است که حدود 10 لیتر بر ثانیه فاضلاب بدون هیچ تصفیه‌ای وارد سد وحدت می‌شود که اثرات جبران ناپذیری بر آلودگی آب شرب می‌گذارد.

در این شرایط که مشکل طعم و بوی بد آب مردم سنندج را رنج می‌دهد، مردم به ناچار و در شرایط کرونایی برای آب از چشمه‌ها در صف‌هایی زمان زیادی را سپری می‌کنند و در برخی نقاط این صف‌ها هر روز طویل‌تر می‌شود.

اینجا رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی زیاد معنا و مفهومی ندارد، مردم می‌گویند اگر طعم آب خوب بود مجبور نبودند اینگونه در صف آب بایستند.

به گفته اهالی سنندج، کردستان یکی از استان‌های شاخص در تامین آب کشور است و وجود روان‌آب‌ها و ذخایر و سدهای متعدد این استان را به یکی از قطب‌های مهم در این خصوص تبدیل کرده‌است اما مردم آن از نبود آب سالم رنج می‌برند.

گلایه هایی از جنس تشکیل کمپین مردمی

تعدادی از مردم شهرستان سنندج نیز که به عنوان شورای مدیریت کمپین مطالبه آب شرب سنندج چند سالی است در فضای مجازی مشغول به فعالیت هستند در بیانیه ای اعلام کردند؛ کردستان به عنوان یکی از منابع مهم تامین کننده ی 5 حوزه ی آبریز استانهای دیگر خود به دلیل مدیریت فرتوت و فرسوده از نعمت آب شرب سالم بی بهره مانده است. که یک تناقض آشکار و نگاه دوگانه و اعمال سلیقه در سبک مدیریت کشور که حاصل آن به وضوح اشکار است. ونتایج آن در هجوم مردم به چشمه ها وکانی های حاشیه شهرعیان،، ونیاز به بیان نیست، لذا کمپین مطالبه آب شرب ضمن انتقادصریح از قصور و سهل انگاری مسئولین و مدیران استان وبه تبع آن کشورطی سالیان متمادی نسبت به بی توجهی به سلامت جسمی و روانی مردم آن را نقض اشکارحقوق شهروندان دانسته لذا، بازدید مسئولین استان ازپروژه انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه را به فال نیک گرفته وامیدوارانه از آن به عنوان پایان معضل آب شرب سنندج یاد می کند.

با تاکید مجدد برموضع شفاف و روشن خود با توجه به خشکسالیهای بی سابقه در نیم قرن اخیر و تشدید نارضایتی عمومی از وضعیت آب شرب خود که ناچارا بنا بر شواهد و قرائن موجود بخشی از اوقات خود را تا پاسی شب در صفهای طولانی در چشمه های اطراف سنندج جهت تامین آب سالم سپری می کنند. لذا بنا بر تعهد جناب آقای مرادنیا استاندار استان کردستان مبنی بر اتمام پروژه مذکور تا پایان سال 1400 جهت جلوگیری از تبعات مخرب زیست محیطی و تهدید سلامت شهروندان خواستار سریع و فوری انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه و ارتقاء کیفی سطح تصفیه خانه و حل و رفع آنی معضل خروجی فاضلاب سراب قامیش و روستاهای تابعه به داخل سد قشلاق می باشد.

رفع مشکل آب شرب سنندج با جدیت پیگیری می‌شود

نماینده مردم شهرستان‌های سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس شورای اسلامی گفت: هم‌اکنون یکی از مشکلات مردم شهر سنندج، بدبو و بدطعم بودن آب شرب بوده که رفع آن در دستور کار است و با جدیت پیگیری می‌شود.

سید مهدی فرشادان اظهار داشت: مشکل آب شرب سنندج معضل بزرگی است و همه ما از آن آسیب می‌بینیم، لذا باید برای رفع آن از هیچ تلاشی فروگذار نکنیم.

وی با بیان اینکه برای رفع این معضل در بودجه 1400 ردیفی مشخص و 2 هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده است، اضافه کرد: تا امروز سه هزار و 500 میلیارد ریال برای این پروژه هزینه شده اما کمتر از 30 درصد پیشرفت داشته است.

مشکلی تکراری از جنس آب در سقز و بانه

دوباره پس از چند روز داستان طعم و بوی بد آب در کردستان وارد فاز جدیدی شد و این بار مردم شهرستان سقز و بانه هم به شدت از وضعیت آب شرب خود گلایه داشتند که باز هم انکار از مسئولان و اصرار از شهروندان آغاز شد و در نهایت قول رفع آن را تا چند ماه دیگر دادند.

پایین آمدن تراز آب سد شهید کاظمی علت طعم و بوی بد آب سقز است

معاون بهره برداری و توسعه شرکت آب و فاضلاب کردستان اظهار داشت: بوجود آمدن مشکل طعم و بوی آب سقز ناشی از پایین آمدن تراز آب سد شهید کاظمی در تصفیه خانه ها است.

محمد فرهاد افزود: نصب دستگاه میکرواسترنر و اوزون‌زنی تاثیر مناسب و خوبی در حذف جلبک و کاهش طعم و بوی آب شرب دارد لذا این 2 دستگاه در تصفیه خانه شماره 2 که کارفرمای آن سازمان آب منطقه‌ای کردستان بوده در حال تهیه و نصب است.

وی با اشاره به اینکه هم اکنون آب مصرفی شهروندان سقزی سالم و از نظر بهداشتی هیچ مشکلی ندارد، اضافه کرد: نمونه گیری از آب مصرفی سقز توسط آزمایشگاه های ما انجام می شود و طبق پارامترهای آزمایشگاهی آب شرب مصرفی سالم و بدون مشکل بهداشتی است.

فرهاد اضافه کرد: بدلیل پایین آمدن تراز آب سد شهید کاظمی و تغذیه گرایی ناشی از رشد جلبک ها در این سد، آب شرب سقز طعم و بو خاص گرفته است.

وی ادامه داد: اگر بارندگی ها آغاز شود در نتیجه مخازن هم پر می شوند و بخش زیادی از این مشکل پیش روی آب شرب مصرفی سقز برطرف می شود. فرهاد با اشاره به اینکه ورود فضولات حیوانی، کودهای شیمیایی توسط کشاورزان منطقه اطراف سدها و فاضلاب روستاییان باعث تغذیه گرایی (رشد جلبک ها) می شود، افزود: باید ادارت محیط زیست، سازمان آب منطقه ای، آبفای کردستان، استانداری، فرمانداری، بخشداران و سمن ها برای حفاظت از سدها تعامل بیشتری داشته باشند.

آب سقز مشکل بهداشتی ندارد

رییس شبکه بهداشت و درمان سقز نیز در این ارتباط اظهار داشت: با توجه به آزمایشات انجام شده تا کنون از نظر باکتریولوژیکی که به صورت روزانه از نقاط مختلف شهر نمونه برداری انجام می شود و در آزمایشگاه مرکز بهداشت آزمایش می شود، نمونه آلوده نداشته‌ایم.

پروین خسروپور اضافه کرد: همچنین کلرسنجی های انجام شده در 10 مرکز شهری که به صورت روزانه چند مورد در هر مرکز انجام می گیرد، در سطح استاندارد بوده است.

وی خطاب به شهروندان سقزی گفت: آب شرب شهر طبق آزمایش‌های مرکز بهداشت آلوده نیست و از نظر بهداشتی هم مشکل ندارد.

سخن آخر...

اگر چه علاوه بر تدبیر اندیشیده شده به زودی بارش های فصلی، تقویت حجم مخزن سد قشلاق و افزایش کیفیت آب شرب این شهر را در پی خواهد داشت اما در این میان پرسش پاسخ داده نشده این است که بر اساس تحقیقات انجام شده "مشکل آب شرب شهر سنندج چیست، که انتظار می رود با انتقال 2 متر مکعب آب از سد آزاد مرتفع گردد؟ و نیز آیا تزریق این حجم آب به مخزن سد تا چه میزان بر رفع مشکل موثر خواهد بود.

لذا با توجه به حساسیت موضوع سلامت آب شرب، شفافیت و جدیت مسوولین و در بررسی این موضوع و ارایه راه حل متناسب مورد انتظار شهروندان سنندجی است.

انتهای پیام /
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 2
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 3
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 4
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 5
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 6
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 7
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 8
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 9
مردم کردستان همچنان آب شرب نامطبوع می‌نوشند / وعده بر زمین مانده دولت روحانی در تحویل دولت رئیسی! 10