شنبه 29 دی 1403

مروری بر فیلم و سریال‌های فلسطینی / از «بازمانده» تا «برگی برای زیتون»

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
مروری بر فیلم و سریال‌های فلسطینی / از «بازمانده» تا «برگی برای زیتون»

در تاریخ سینما فیلمسازان ایرانی و بین‌المللی تلاش کرده‌اند تا چالش‌های پیش‌روی مردم فلسطین و تلاش‌های جنبش مقاومت را به تصویر بکشند.

در عرصه سینما و تلویزیون فیلمسازان ایرانی و بین‌المللی تلاش کرده‌اند تا چالش‌های پیش روی مردم فلسطین و تلاش های جنبش مقاومت را به تصویر بکشند. علی رغم این تلاش‌ها، پتانسیل بی حد و حصری در قلمرو سریال‌ها و فیلم‌های تلویزیونی وجود دارد که واقعا صدای مقاومت و ظلم و ستم فلسطینی‌ها را طنین‌انداز می‌کند و درعین حال جنایات اسرائیل را که علیه آنها مرتکب شده، نشان می‌دهد.

محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم به تازگی خبر از ساخت 6 فیلم سینمایی جدید در بنیاد سینمایی فارابی با موضوع غزه خبر داد و گفت: بنای ما این است که از همه فیلم‌های کوتاه و فیلمنامه‌هایی که به موضوع فلسطین می‌پردازند حمایت کامل کنیم. آقای رئیس جمهور هم به من دو بار دستور مستقیم دادند که وزارت فرهنگ از تولیدات هنری با موضوع فلسطین حمایت کند.

اکنون به مناسبت فرا رسیدن آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز جهانی قدس برخی از فیلم و سریال‌ها با محوریت وقایع و سرگذشت فلسطین و غزه در این خبر گردآوری شده است.

انیمیشن سینمایی «بچه‌های محله الرشید»

انیمیشن سینمایی «بچه‌های محله الرشید» به کارگردانی تورج علوی است که در این فیلم، حسام کودک کر و لال فلسطینی است که بعد از شهادت پدر و مادرش توسط صهیونیست‌ها با عمو و مادربزرگش زندگی می‌کند، او به همراه دوستش محمد به اسرائیلی‌ها حمله می‌کند و خساراتی به آنها وارد می‌کنند. تا اینکه محمد هم شهید می‌شود و...

فیلم سینمایی «شکارچی شنبه»

فیلم سینمایی «شکارچی شنبه» به کارگردانی پرویز شیخ‌طادی است که در خلاصه این فیلم آمده است: در یک بندرگاه اسرائیل، زنی یهودی که پس از مرگ همسرش، با یک مرد مسیحی ازدواج کرده‌است، کودک 8-7 ساله خود را در پی اقدامات حقوقی و اصرار‌های زیاد پدربزرگش برای مدت کوتاهی به وی می‌سپارد. پدربزرگ کودک که یکی از سران جریان فکری صهیونیسم است در جواب نگرانی‌های مادر، وعده می‌دهد که او یک ماه بیشتر اینجا نمی‌ماند و پس از آن، کودک با اراده خود هر کجا که خواست می‌تواند برود که...

علی نصیریان، امیریل ارجمند، دارین خمسه، آرسینه سوکیاسیان، مهدی فقیه و سیلوا آندرانسیان در فیلم سینمایی «شکارچی شنبه» ایفای نقش کرده اند.

فیلم سینمایی «بازمانده»

فیلم سینمایی «بازمانده» به کارگردانی سیف‌الله داد است که داستان فیلم درباره اشغال شهر حیفا در سال 1948 در فلسطین اشغالی است؛ پزشکی به نام سعید همراه با همسرش و نوزادشان فرهان قصد سفر دارند. سعید، تروریست اسرائیلی به نام شمعون را که همبازی دوره کودکی‌اش بوده، در ایستگاه راه‌آهن با چمدانی حاوی بمب می‌بیند. شمعون قبل از انفجار می‌گریزد و سعید موضوع را به پلیس اطلاع می‌دهد. شمعون از سعید می‌خواهد که قبل از قتل عام مردم شهر، شهر حیفا را ترک کند. همچنین صفیه، مادر سعید به حیفا می‌آید تا فرزندش را به بهانه بیماری پدرش رشید، به ترک حیفا ترغیب کند. روزی که آنها تصمیم به سفر گرفته‌اند، صهیونیست‌ها به حیفا هجوم می‌آورند و سعید و همسرش در قتل عام اهالی شهر کشته می‌شوند که... سلما المصری، جیانا عید، بسام کوسا، جمال سلیمان و غسان مسعود در این فیلم سینمایی بازی کرده‌اند.

فیلم سینمایی «سربازان کوچک»

فیلم سینمایی «سربازان کوچک» به کارگردانی کیانوش دالوند است که در خلاصه داستان این فیلم سینمایی آمده است: اسرائیلی‌ها به یک روستا حمله می‌کنند و مردان و زنان را به اسارت می‌برند تا بعدا بتوانند با زیر پوشش گرفتن بچه‌ها به دنیا اعلام کنند که بچه‌های بی سرپرست را حمایت کرده اند که یک خبرنگار به روستائیان اعلام می‌کند ولی او هم به اسارت می‌رود و...

فیلم سینمایی «برگی برای زیتون»

فیلم سینمایی «برگی برای زیتون» به کارگردانی وحید درخشش فر است که داستان فیلم در یکی از روستا‌های قم در مدرسه‌ای اتفاق می‌افتد. این مدرسه که یک کلاس واحد برای دختر‌ها و پسر‌ها وجود دارد مسابقه‌ای بر پا می‌شود با عنوان نامه‌ای برای کودکان فلسطین. از این رو معلم کمی در مورد اختلافات قدیمی بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها توضیح می‌دهد و از بچه‌ها می‌خواهد آنچه دوست دارند را طی نامه خود به کودکان بنویسند. بچه‌ها که با دیدن تصاویر شبکه‌های مختلف و حرف‌های معلم از ظلمی که به کودکان فلسطینی می‌شد رنجیده‌خاطر بودند اقدام به نوشتن نامه می‌کنند و تصمیم می‌گیرند نامه را برای کودکان فلسطینی پست کنند بنابراین به سراغ دفتر خدماتی مخابرات روستا می‌روند ولی...

پریسا کلدوست و محبوبه ارمیاتی در فیلم تلویزیونی «برگی برای زیتون» هنرنمایی کرده‌اند.

 فیلم سینمایی «سایه‌های شهر»

فیلم سینمایی «سایه‌های شهر» به کارگردانی مرتضی آتش زمزم است که در خلاصه داستان آمده است: میشل ابوفاضل به اتفاق همسرش آیدا بعد از دو سال به کشورشان لبنان باز می‌گردند او که دیپلمات فرهنگی سفارت لبنان در ایران است. سعی دارد اختلافات و دلخوری‌هایی که خانواده همسرش از او و آیدا دارند را رفع کند. در این میان یک گروه تروریستی و جاسوسی از طرف موساد، آیدا را به گروگان می‌گیرند و از میشل می‌خواهند تا کیفی را با خود به تهران ببرد تا آیدا را رها کنند. نیرو‌های حزب‌الله لبنان میشل را از طرح و نقشه موساد مطلع می‌کنند که...

مجدی مشموشی، کارتیا کعده، نعمه بدوی و پولین حداد در فیلم تلویزیونی «سایه‌های شهر» بازی کرده‌اند.

 انیمیشن سینمایی «سفر به سرزمین خون و خاکستر»

انیمیشن سینمایی «سفر به سرزمین خون و خاکستر» به کارگردانی تورج علوی است که در این انیمیشن یک خبرنگار سوئیسی به نام مایکل به غزه سفرمی‌کند. او از نزدیک شاهد زندگی سخت و دشوار مردم این سرزمین و مخصوصاً کودکان غزه است. مایکل که از طرف هیأت تحریریه به مدت یک هفته به نوار ساحلی غزه مأمور شده است با اتفاقات و رویداد‌های مختلف و ظلم و جور‌هایی روبه‌رو می‌شود که اشغالگران در حق فلسطینیان و به خصوص مردم غزه روا داشته‌اند. او هرچه می‌بیند از قاب دوربین خود به ثبت رسانده و در گزارش‌های خود ندای مظلومیت مردم غزه را به رشته تحریر درمی‌آورد که...

فیلم سینمایی «فرحه»

فیلم سینمایی «فرحه» به کارگردانی «دارین سلام» یک فیلم درام تاریخی محصول سال 2021 است. این فیلم سینمایی با همکاری بین‌المللی درباره تجربه بلوغ یک دختر فلسطینی در جریان سرزمین فلسطین و آوارگی فلسطینی‌ها از سرزمینشان در سال 1948 است که بر اساس یک داستان واقعی نوشته‌است.

در خلاصه داستان این فیلم سینمایی آمده است که قبل از اخراج و فرار فلسطینیان در سال 1948، فرحه دختر 14 ساله با دختران دیگر در یک روستای فلسطینی بازی می‌کند. در حالی که دختران دیگر از ازدواج دوست خود هیجان زده هستند، فرحه رؤیای ادامه تحصیل و رفتن به مدرسه در شهر را مانند بهترین دوستش فریده در سر می‌پروراند. فرحه از پدرش ابوفرحه می‌خواهد که او را برای مدرسه ثبت نام کند، اما پدرش می‌خواهد که او در عوض ازدواج کند. عمویش ابو ولید به دیدار ابوفرحه می‌رود. او از ابوفرحه می‌خواهد که درخواست‌های مکرر فرحه برای ادامه تحصیل را بررسی کند. در طول شب، گروهی از شبه نظامیان محلی فلسطینی از ابوفرحه که به عنوان رئیس و شهردار روستا عمل می‌کند، بازدید می‌کنند...

فیلم سینمایی «سی و سه روز»

فیلم سینمایی «سی و سه روز» به کارگردانی «جمال شورجه» یک فیلم جنگی و درام محصول 2012 ایران و لبنان است که یک روایت واقعی از جنگ سی و سه روزه بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان نشان می‌دهد. این فیلم با همکاری بنیاد سینمایی فارابی و حزب‌الله لبنان تولید، در جنوب لبنان فیلمبرداری شد و در کشور‌های سوریه و لبنان به نمایش درآمد.

فیلم سینمایی قناری

فیلم قناری به کارگردانی جواد اردکانی روایتی است درباره جانفشانی کودکان و نوجوانان فلسطینی در راه مبارزه برای آزادی کشورشان. داستان فیلم «قناری» درباره یک پسر خردسال فلسطینی است که دچار لکنت‌زبان است.

یک کشیش مسیحی به نام «پدر سیمون» برای کمک به رفع این مشکل، قناری کوچکی را به او هدیه می‌دهد و از او می‌خواهد برای قناری خود محیطی آرام و کم سر و صدا ایجاد کند تا قناری بتواند برایش آواز بخواند. تلاش این کودک برای یافتن محیط امن و آرام او را با مسائل مختلفی روبه رو می‌کند. قناری، در واقع نمادی است از صلح و آشتی و این فیلم استعاره‌ای است از صلح طلب‌بودن کودکان فلسطینی. هیام و روایتی از تجاوز صهیونیست‌ها به حقوق فلسطین

فیلم هیام

فیلم هیام به کارگردانی محمد درمنش ملودرام خانوادگی است که موضوع مقاومت فلسطین و تجاوز صهیونیست‌ها به حقوق مردم این سرزمین را از دریچه روابط انسانی به تماشا درآورده است.

فیلم هیام تلاش می‌کند تا با ترسیم این واقعیت که اشغال فلسطین برهم زننده زندگی‌های عاشقانه و به هجران کشاندن وصال‌ها است، مخاطب خود را نسبت به رژیم صهیونیستی و تصرف خاک فلسطین متنفر کند. البته در پایان فیلم، آزادی قدس نوید داده می‌شود؛ خروج هیام و شوهرش از بند و بلای صهیونیست‌ها، آینده‌ای روشن و قریب الوقوع را برای مردم فلسطین نشان می‌دهد.

فیلم بیگانگان

فیلم «بیگانگان» به کارگردانی عباس رافعی نیز مصائب مردم فلسطین و جنایات رژیم اشغالگر قدس را در قالب روایتی با پس زمینه‌ای عاطفی و عاشقانه ترسیم کرده است. جوانی به نام «حسام» عاشق دختری به نام «لیلا» می‌شود. آن دو قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، اما حمله صهیونیست‌ها به آن کشور و به وجود آمدن جنگ و سپس آواره شدن ساکنان شهر، باعث می‌شود که این دختر و پسر یکدیگر را گم کنند، اما پس از گذشت بیش از نیم قرن از این حوادث و در شرایطی که حسام و لیلا هر دو در سالخوردگی به سر می‌برند، اتفاقاتی رخ می‌دهد که زمینه پیوند آنها را فراهم می‌کند.

از نکات قابل توجه این فیلم، اشاره پررنگ آن به نقش انگلستان در شکل‌گیری رژیم صهیونیستی است. مخاطب در این فیلم با یک گروه از صهیونیست‌های تندرو به نام «هاگانا» آشنا می‌شود که به همراه انگلیسی‌ها نقش مهمی در اشغال منطقه حیفا در دوران تصرف کشور فلسطین داشتند.

فیلم سینمایی هفت سنگ 

فیلم سینمایی هفت سنگ به کارگردانی عبدالرضا نواب صفوی هم بخش‌هایی از مبارزات مردم فلسطین علیه رژیم صهیونیستی را روایت می‌کند، نواب صفوی در تجربه دیگرش "قاعده بازی" که همزمان با «هفت سنگ» و در سال 1376 ساخته شد کوشیده بود در قالب یک درام حادثه‌ای و پرتعلیق علاوه بر نمایش مناسبات رژیم اشغالگر نمایش‌دهنده روحیه انقلابی مردم فلسطین باشد.

فیلم تولدی دیگر

در فیلم سینمایی تولدی دیگر 1386 ساخته عباس رافعی که فیلمبرداری آن در لبنان انجام شده و بازیگران عرب در آن مقابل دوربین رفتند، فیلمساز در قالب یک درام عاشقانه از ظلمی که به مردم سرزمین فلسطین می‌شود و جدایی آنها از وطن اصلی‌شان پرداخته شده است.

سریال چشمان آبی زهرا 

این اثر به کارگردانی سعید سلطانی درباره جستجوی گروه پزشکی صهیونیست در اردوگاه‌های فلسطینی برای یافتن یک کودک است تا چشمان او را به جای چشمان فرزند یکی از مقامات بلندپایه صهیونیستی پیوند بزنند.

این فیلم روایتی نمادین از به وجود آمدن کشور جعلی اسرائیل است. به این معنی که تئودور، به عنوان یک کودک ناقص الخلقه، استعاره‌ای از رژیم صهیونیستی است که با دزدیدن اجزای سایرین در پی زنده نگاه داشتن خود است. این فیلم همچنین بر این واقعیت که رژیم صهیونیستی بزرگترین قاچاق کننده اعضای بدن کودکان است، صحه می‌گذارد.

وفا یک سریال پرطرفدار درباره فلسطین

وفا داستان جوانی به نام ژوبین پناهی است که به جرم جاسوسی برای کشور اسرائیل در لبنان زندانی است. او به دلیل مشکلات روحی و روانی که پس از کشته شدن پدر و مادرش در انفجار بمبی در قبرس، پیدا کرده به بیمارستان منتقل می‌شود. در این زمان مأمور ویژه‌ای از طرف موساد و سازمان امنیت ملی اسرائیل برای ربودن او از آسایشگاه روانی وارد ایران می‌شود.

پوریا پورسرخ، هانیه توسلی، فرهاد قائمیان، فرهاد اصلانی، الیزابت امینی، رضا ایرانمنش و بازیگران لبنانی عدی رعد، حسن عدنان، گیریتا غون و آنجو حمید در فیلم تلویزیونی «وفا» به کارگردانی محمدحسین لطیفی بازی کرده‌اند.

سریال «سرجوخه»

سریال امنیتی - جاسوسی «سرجوخه» سال 1400 به کارگردانی احمد معظمی با روایتی از ماموران خرابکاری سازمان جاسوسی رییم صهیونیستی روی آنتن رفت.

سرجوخه به نویسندگی حسین امیرجهانی با روایت دو قصه موازی، به زندگی دو شخصیت غلامرضا و کیان که از دو طبقه اجتماعی مختلف با انگیزه‌ها و کشمکش‌های متفاوت هستند، می‌پردازد که هر دو در راه رسیدن به عشق موانع و اتفاقات زیادی سر راهشان قرار می‌گیرد. سامان صفاری در نقش کیان، حمیدرضا محمدی در نقش غلامرضا، آرش آصفی در نقش یک افسر ضد جاسوسی، نازنین کیوانی در نقش یک اینفلوئنسر و نیلوفر کوخانی در نقش رزیتا از جمله بازیگران سریال هستند. یوری گال رئیس میز ایران در موساد است که در سریال سرجوخه محور تمام خرابکاری‌ها و ترور‌ها قرار می‌گیرد. ترور‌هایی که موساد بعضاً مسئولیت آن را به عناوین مختلف پذیرفته است.

سریال «سرجوخه» به تهیه کنندگی ابوالفضل صفری در مرکز سیما فیلم تهیه و تولید شده است.

سریال «زیتون سرخ»

مجموعه تلویزیونی «زیتون سرخ» محصول کشور سوریه با موضوع مظلومیت فلسطین سال 89 از شبکه دو سیما پخش شده است.

سریال 30 قسمتی «زیتون سرخ» محصول سال 2008 است که به کارگردانی احمد دعیب و نویسندگی بکر قبانی تولید شده است. بازیگرانی همچون منذر ریاخته، عبدالهادی الصباغ، عبدالکریم قواسمی، عبیر عبیسی، قاسم ملحو، محمد صداقی و ملوم حداد در آن به ایفای نقش می‌پردازند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر
مروری بر فیلم و سریال‌های فلسطینی / از «بازمانده» تا «برگی برای زیتون» 2
مروری بر فیلم و سریال‌های فلسطینی / از «بازمانده» تا «برگی برای زیتون» 3
مروری بر فیلم و سریال‌های فلسطینی / از «بازمانده» تا «برگی برای زیتون» 4