مسئولین کم تحرک دهه 90، ترمز تولید در کشور را کشیدند / تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه، گره گشای مشکلات تولید
به گفتهی همهی صاحبنظران داخلی و خارجی، کشور ما از ظرفیت بزرگ اقتصادی برخوردار است، یعنی ما از لحاظ اقتصادی می توانیم وضعی را که امروز داریم چندین برابر بهتر داشته باشیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سبلان ما، ر هبر معظم انقلاب اسلامی در اولین روز از سال نو در سخنرانی زنده تلویزیونی خطاب به ملت شریف ایران، با تبیین وظایف اساسی دستگاهها و مردم برای تحقق شعار سال و حمایت از تولید و رفع موانع آن، سیاست اعلامی در قضیه برجام یعنی لغو تحریمها و راستیآزمایی آن قبل از بازگشت ایران به تعهدات برجامی را تخطیناپذیر خواندند.
رهبر معظم انقلاب 10 بهمن نیز در دیدار با جمعی از تولید کنندگان به مرور آسیب ها اقتصادی در دهه 90 پردخته و با انتقاد از مسئولین امر در 10 سال گذشته صراحتا اعلام کردند، وضعیت فعلی خرسند کننده نیست. آمار مربوط به رشد تولید ناخالص داخلی، آمار مربوط به تشکیل سرمایه در کشور، آمار مربوط به تورم، آمار مربوط به رشد نقدینگی، خرسندکننده نیست. به گفتهی همهی صاحبنظران چه صاحبنظران داخل کشور و چه صاحبنظران اقتصادی خارجی کشور ما از ظرفیت بزرگ اقتصادی برخوردار است؛ یعنی ما از لحاظ اقتصادی می توانیم وضعی را که امروز داریم چندین برابر بهتر داشته باشیم. بر همین اساس اولویتبندی مشکلات بخش تولید و اتخاذ سیاستهای مناسب توسط دستگاههای مختلف کشور برای رفع موانع این بخش امر ضروری بهشمار میآید. بررسیهای تحقیقی و میدانی نشان میدهد که تولید در ایران مشکلات متعددی دارد ولی مهمترین مشکلات تولید را شاید بتوان در 10 سرفصل تقسیم بندی کرد. تأمین نقدینگی امروز یکی از مشکلات مهم واحدهای تولیدی بهشمار میآید بهنحوی که امروز بخش زیادی از تولیدکنندگان نمیتوانند این نیاز را از محل فروش محصول در بازار یا از طریق سیستم بانکی در زمان مقرر تأمین کنند. متأسفانه همین امر عاملی شده تا امکان فعالیت برای آنها سخت و حجم تولید هر روز کاهش یابد. عدم امکان مبادلات ارزی و مالی تولیدکنندگان با شرکای خارجی را هم باید یکی دیگر از مشکلات تولید دانست چرا که این موضوع خود بر کاهش صادرات و حتی تأمین مواد اولیه تولیدکنندگان اثر منفی گذاشته است. بدهیهای معوق واحدهای تولیدی به سیستم بانکی را نیز باید یکی دیگر از دلایل اصلی عدم رونق تولید در کشور عنوان کرد. اشکالات موجود در مالیات بر ارزش افزوده را نیز باید یکی دیگر از مشکل بخش تولید دانست چراکه چرخه معیوب اخذ مالیات به عاملی تبدیل شده تا تولیدکنندهای که هر روز با کاهش تولید و رکود فروش در بازار مواجهه است در مضیقه قرا گرفته و از ادامه مسیر منصرف شود. قوانین و مقررات ضدونقیض در کشور خود مانعی برای رونق تولید شده است در این رابطه باید ضمن اصلاح قوانین با محوریت حمایت از تولید، زمان و هزینه صدور مجوزها را به حداقل رساند. اشکالات سیستم حملونقل کشور و هزینههای سرباری را که برای تولیدکننده بهوجود میآورد از دیگر مشکلات بخش تولید کشور است. این موضوع در بخش صادرات و حتی در حوزه فروش داخلی نیز تأثیر منفی گذاشته است. افزایش قابل توجه قیمت مواد اولیه داخلی و خارجی را نیز باید یکی از سدهای مهم رونق تولید در کشور دانست. تغییر مدام نرخ ارز و سایه سنگین آن بر اقتصاد کشور نیز یکی از موانع مهم بر سر راه تولید است. گذشته از مشکلات سر راه تولید از 10 سال گذشته تا کنون، بحران کرونا نیز بر مشکلات قبلی افزوده بطوریکه با رکود بازار و مشکلات معیشتی، قدرت خرید مردم نیز به حداقل رسیده که این موضوع نیز از عوامل تاثیرگذار در کاهش تولید در کشور محسوب می شود.علی نیکزاد نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز عمده ترین مشکلات تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوص را مشترک دانسته و می گوید؛ باید با یک نگرش و تغییر اساسی برخی قوانین و موانع ها برای تحول و توسعه فعالیتهای بخش خصوصی گام بلندی را برداشت و در راستای حل مشکلات موجود اقدامات مناسبی انجام داد.
وی با اشاره به اینکه بیشترین موانع و مشکلات تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی ارائه تسهیلات سرمایه در گردش است می گوید: طبق قانون این تسهیلات باید برای واحدهای جدید ارائه شود و حمایت های لازم از بخش خصوصی و گردانندگان چرخه اقتصاد استان ها را داشته باشند.
نایب رئیس مجلس معتقد است، با کاهش هزینهها برای سرمایهگذاران بخش خصوصی در حوزههای مختلف زیرساختی، چون برق و گاز میتوان بسیاری از مشکلات بخش خصوصی را کاهش داد. تا در کنار آن با برنامهریزیهای دقیق بتوان مشکلات فعالان اقتصادی را برطرف کرد.
وی اهمیت به توسعه واحدهای تولیدی و سرمایهگذاری را اولویت اساسی استان ها عنوان کرده و می گوید: در این زمینه با توجه به این که دو سوم بیکاران در مناطق روستایی زندگی میکنند بنابراین این موضوع نیازمند توجه ویژه و اساسی است.
حسین پیرموذن رئیس اتاق اردبیل در گفتگو با سبلان ما به تشریح مشکلات تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی استان اردبیل پرداخت و گفت: با تغییر برخی از قوانین و اجرای درست آنها از سوی مسئولان بار بزرگی از دوش تولیدکنندگان برداشته میشود.
پیرموذن مشکل دیگر فعالان بخش خصوصی استان اردبیل را بحث برگشت ارز حاصل از صادرات دانست و گفت: با توجه به اینکه نظام بانکی برای برگشت ارز با تحریم رو به رو است صادرکنندگان ما از صرافیها برای این منظور استفاده میکنند و چون نمیتوانند طبق قوانین بانک مرکزی ارز را به بانک مرکزی تحویل دهند با مشکلات عدیدهای روبرو شدهاند.
وی با بیان اینکه صادرکنندگان استان اردبیل صادرکنندگان خرد هستند و ما خواستار مصوبه ای هستیم که صادرات در مبالغ پایین از بازگشت ارز معاف باشند، گفت: اگر این اتفاق بیافتد هم به نفع کشور و هم به نفع صادرکنندگان خواهد بود و به این طریق صادرات رونق میگیرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی اردبیل با بیان اینکه فضای کسب و کار در استان مطلوب نیست و رتبه اعلام شده در این بخش برازنده اردبیل نیست گفت: پیشرفت استان نیازمند تسهیلسازی و بهیود فضای کسب و کار است.
مهدی جدی دبیر قرارگاه مبارزه با مفاسد اقتصادی استان اردبیل نیز یکی از مشکلات و موانع راه تولید کنندگان را کم تحرکی متولیان نظارتی عنوان کرد و گفت: رصد و پیگیری مشکلات تولیدکنندگان خرد و برطرف کردن موانعی چون بروکراسی اداری، تسهیل سرمایه گذاری می تواند چراغ امید و روشنایی را در دل تولیدکنندگان زنده کند.
وی برخورد با مفاسد اقتصادی و منفعت طلبان را نیز از عوامل رو به رشد چرخه تولید عنوان کرد و گفت: اگر این برخوردها از مراجع رسمی نیز رسانه ای شود، مردم را نیز به آینده اقتصادی کشور امیدوار تر می کند.
دبیر مجمع مطالبه گران استان اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود به انتقاد از مسئولان در 10 سال گذشته پرداخت و گفت: گرفتاری امروز ما در مباحث اقتصادی برگرفته از عدم مسئولیت پذیری برخی از مسئولین در دولت های گذشته است چراکه اگر افراد در طول تصدی مسئولیت با دلسوزی به انجام وظیفه می پرداختند امروز شاهد گرفتار مشکلات اقتصادی نبودیم.دکتر مهدی داوری رییس مرکز ارتباط علمی با جامعه و کارآفرینی دانشگاه محقق اردبیلی نیز در گفتگو با سبلان ما به لزوم تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت پرداخت و گفتک یکی از راه هایی که منجر به افزایش تولید، کارافرینی و بهبود وضعیت اقتصادی استان می شود، توجه علمی به فعالیت های صنعتی است، چراکه حضور نخبگان علمی در کنار صنعتگران منجر به بومی سازی مراحل تولید، موارد اولیه و در نتیجه کاهش هزینه های تولید می شود.
وی بکارگیری جوانان توانمند و فارغ التحصیلان دانشگاهی نخبه را در صنایع مختلف نتیجه ارتباط مستقیم دانشگاه با صنعت عنوان کرد و گفت: این امر مهم علاوه بر اینکه صنایع تولیدی را با تحولات اساسی و تزریق دانش و فناوری رو به رو می کند، به فارغ التحصیلان دانشگاهی که اجازه ورود به میدان عمل می دهد که قطعنا در اینده منجر به ظهور و بروز خلاقیت های نو و تبدیل ایده ها به ثروت خواهد شد.
انتهای پیام /
![مسئولین کم تحرک دهه 90، ترمز تولید در کشور را کشیدند / تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه، گره گشای مشکلات تولید 2](https://newsroom.dana.ir/content/upload/1470d082-8a54-41ec-907e-d22defdc2396.jpg)
![مسئولین کم تحرک دهه 90، ترمز تولید در کشور را کشیدند / تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه، گره گشای مشکلات تولید 3](https://newsroom.dana.ir/content/upload/45a6b7a4-c040-445c-9d2c-2c80fd1acf4e.jpg)
![مسئولین کم تحرک دهه 90، ترمز تولید در کشور را کشیدند / تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه، گره گشای مشکلات تولید 4](https://newsroom.dana.ir/content/upload/0fbf3127-ca70-4302-8a14-41250b0451fb.jpg)
![مسئولین کم تحرک دهه 90، ترمز تولید در کشور را کشیدند / تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه، گره گشای مشکلات تولید 5](https://newsroom.dana.ir/content/upload/1d0f463b-19c6-4a2c-9040-1e22740e7ba7.jpg)
![مسئولین کم تحرک دهه 90، ترمز تولید در کشور را کشیدند / تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه، گره گشای مشکلات تولید 6](https://newsroom.dana.ir/content/upload/a6de5b5e-7a49-4954-abee-1e170cc51db1.jpg)
![مسئولین کم تحرک دهه 90، ترمز تولید در کشور را کشیدند / تقویت ارتباط صنعت با دانشگاه، گره گشای مشکلات تولید 7](https://newsroom.dana.ir/content/upload/7020eb89-5dcf-473f-8ba3-b45c35644547.jpg)