یک‌شنبه 4 آذر 1403

مستندها نیازی به حضور چهره‌ها ندارند

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
مستندها نیازی به حضور چهره‌ها ندارند

یک تهیه کننده رادیو گفت: خوبی ساخت مستند این است که در آن نیازی به چهره نداریم و می‌توان هر موضوعی را تبدیل به مستند کرد.

دومین جشنواره ملی «آیین سخن» هفته گذشته با حضور دکتر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، علی بخشی زاده معاون صدای رسانه ملی، دکتر مهدی آذرمکان مدیر رادیو ایران، سفرای کشور‌های فارسی زبان، مهمانانی از شورای پاسداشت زبان فارسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن مفاخر، مدیران و برنامه سازان حوزه صدا برگزار شد.

این جشنواره در حالی به کارخود پایان داد که «رادیو صبا» با سه اثر در بخش‌های مختلف نمایش، مستند و مردمی درخشید؛ و امیر اکبری تهیه کننده برنامه «ننه قمر» در بخش مستند موفق به دریافت جایزه دومین جشنواره آیین سخن شد.

مستند رادیویی «ننه قمر» زندگی مرحوم ابوالفضل زرویی نصرآباد را روایت می‌کند. ابوالفضل زرویی نصرآباد، شاعر و طنزپرداز سرشناس کشورمان، متولد 15 اردیبهشت 1348 در تهران بود. او از سال 1368 فعالیت مطبوعاتی و فرهنگی خود را آغاز کرد و در همکاری با نشریات مختلف به ویژه گل‌آقا، از شهرت‌هایی، چون ملانصرالدین، چغندر میرزا، ننه قمر، کلثوم ننه، آمیز ممتقی، میرزا یحیی و عبدل استفاده کرد و در دهم آذرسال1397 بر اثر عارضه قلبی درگذشت.

«تذکره‌المقامات»، «افسانه‌های امروزی»، «وقایع‌نامه طنز ایران»، «بامعرفت‌های عالم» (کتاب گویا)، «رفوزه‌ها» (مجموعه‌ی شعر طنز)، «حدیث قند» (مجموعه مقاله درباره طنز) و مجموعه طنز «غلاغه به خونه‌ش نرسید» از جمله آثار این پژوهشگر و شاعر هستند.

امیر اکبری، تهیه کننده مستند رادیویی ننه قمر (برگزیده بخش مستند دومین جشنواره آیین سخن) با حضور در شبکه خبر، پژوهش را اصل اساسی ساخت یک مستند دانست و گفت: خوبی ساخت مستند این است که در آن لزوماً نیازی به چهره نداریم و می‌توان هر موضوعی را تبدیل به مستندی شنیدنی در بستر رادیو کرد.

وی افزود: آقای زرویی نصرآباد از جمله چهره‌های به یادماندنی عرصه شعر طنز هستند و من برای ساخت مستند زندگی او با سعید بیابانکی، اسماعیل امینی و برخی دیگر از شاعران و همکارانشان گفتگو کرده ام. با این حال فکر می‌کنم جای صدای برادرشان که به دلیل کرونا قادر به مصاحبه نبودند، و جای صدای پسرشان در میان گفتگو‌ها خالی است.

اکبری همچنین تلاش مرحوم زرویی نصرآباد برای زنده نگهداشتن زبان فارسی را ستودنی دانست و گفت: او همواره در آثار خود ضرب المثل‌های فارسی را می‌گنجاندند.

وی افزود: مستند زمانی جذاب می‌شود که با محتوای بکر به استقبال مخاطبان برویم این مستند حرف‌های جدیدی داشت و از مطالب آرشیوی استفاده نکرد برای مثال استاد نصرآباد تاثیری زیادی بر حفظ زبان فارسی داشت. همچنین اینکه او مفهوم طنز را دچار تغییر کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون