پنج‌شنبه 10 آبان 1403

مشکل صنعت و بازار خودرو، انحصاری بودن است، نه.../ خودرو به کالایی برای نگهداری پس‌انداز تبدیل شده / با حل مشکل تورم؛ تقاضا کاذب از بین می‌رود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مشکل صنعت و بازار خودرو، انحصاری بودن است، نه.../ خودرو به کالایی برای نگهداری پس‌انداز تبدیل شده / با حل مشکل تورم؛ تقاضا کاذب از بین می‌رود

یک کارشناس حوزه خودرو با اشاره به اینکه مشکل صنعت و بازار خودرو به انحصاری بودن آن برمی‌گردد، گفت: تورم زاد بودن اقتصاد ایران موجب شده تا مردم برای حفظ ارزش پولشان اقدام به خرید کالاهایی مثل خودرو کنند.

فربد زاوه، کارشناس بازار خودرو، در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ درباره مشکلات صنعت خودروسازی کشور و آزادسازی قیمت، اظهار کرد: افرادی که از شفاف‌سازی بهای تمام شده خودرو دم می‌زنند، در واقع دارند کل ساختار سازمان حسابرسی، بورس و اصول اقتصادی را زیر سؤال می‌برند و این دیدگاه عجیبی است که با زیر پا گذاشتن اصول علم اقتصاد بخواهیم اثبات کنیم که مثلا قیمت پراید باید 1000 دلار و یا پژو 2000 دلار باشد.

مشکل صنعت و بازار خودرو، انحصار بودن آن است

وی توضیح داد: از دیدگاه علم اقتصاد به جز سهام‌داران این شرکت‌ها به کسی ارتباطی ندارد که بهای تمام شده این سازنده‌ها چه رقمی است و میزان سود یا زیان آنها چه رقمی را نشان می‌دهد؛ در واقع مصرف‌کننده و سایر عوامل دخیل در توزیع و... دلیلی ندارد که بدانند فلان خودرو برای فلان شرکت چقدر تمام شده است و اگر خریدار مختار باشد تا در شرایطی متعادل خرید خود را انجام دهد، نیازی به بررسی حساب‌های مالی شرکت‌ها وجود ندارد.

زاوه ادامه داد: مشکل صنعت و بازار خودرو ما امروز به انحصار بازمی‌گردد که دیریازود باید شکسته شود. راه‌حل این مشکل، این نیست که صورت‌های مالی یک شرکت را موشکافی کنیم. سؤالی پیش می‌آید که اصولا مگر در کشور ما چند نفر متخصص حسابدار و حسابرس هستند که توان بررسی صورت‌های مالی عریض و طویل و پیچیده شرکت عظیمی مثل ایران‌خودرو و سایپا را داشته باشند.

این کارشناس خودرو با اشاره به نظریه‌های غیرتخصصی و تصمیمات غیرکارشناسی که مردم را گمراه می‌کند، گفت: صورت‌مسئله مشخص است و مشکل بازار انحصاری بودن آن است که دامنگیر صنعت خودرو شده است. پاسخ هم روشن است، باید این انحصار به هر شکلی از بازار برداشته شود و رفتن به هر سویی غیر از این روند مشکل را حل نخواهد کرد.

وی تصریح کرد: بخشی از طرح‌ها اصولا وابسته به لابی‌هایی هستند که به دنبال سرگرمی مردم‌اند تا کار خود را پیش ببرند. بیشترین سود از این نوع طرح‌های اشتباه همان کارتل‌ها و لابی کنندگان رانت و خودروسازان خواهند برد.

خودرو به کالایی برای نگهداری پس‌انداز تبدیل شده است

زاوه بیان با اشاره افزایش قیمت و کاهش مجدد آن در هفته پیش و اخبار حواشی آن بیان کرد: آزادسازی یعنی قیمت کالا را بازار تعیین کند و افزایش 15 درصدی و یا اعدادی مشابه آن این معنا را نمی‌دهد. سؤالی که باید جواب داده شود این است که خودرو با این قیمت‌ها به دست چه کسانی می‌رسد و آیا از عموم مردم کسی امید دارد که بتواند با چنین قیمتی خریدی کند؟.

این کارشناس پاسخ داد: حتی اگر نام کسانی که از این رانت استفاده می‌کنند را دلال نگذاریم، بازهم روند فروش کنونی به شکلی توزیع رانت و به دوراز عدالت است. اگر قیمت خودرو شناور شود، تقاضای بازار کمتر از میزان تولید فعلی خواهد شد. داستان تقاضای کاذب در بازار امروز خودرو به همین تفاوت قیمت بازمی‌گردد با این نگاه سرمایه‌ای، خودرو تبدیل به‌وسیله‌ای برای نگهداری پس‌انداز شده است. وی تاکید کرد: تورم و کاهش شدید ارزش پول ملی موجب شده تا مردم برای حفظ ارزش پول خود به خرید هر کالایی که بورس دارد، مثل خودرو، طلا و... اقدام می‌کنند تا از سیاست‌های مخرب دولت و بانک مرکزی فرار کنند. در چنین شرایطی موضوع افزایش تولید برای پوشش تقاضا منتفی و بی‌اثر است؛ زیرا اگر مثلا به‌جای یک میلیون تقاضا حتی تولید خودرو تا 3 میلیون دستگاه در سال افزایش یابد، بازهم مشکلی حل نخواهد شد. زاوه گفت: عمده مشکلات صنایع کشور امروز کمبود تولید و کالا نیست، بلکه به تصمیمات و سیاست‌های اشتبا بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و نگاه اشتباه دولت‌های پیشین به اقتصاد کلان و تورم ساز در کشور برمی‌گردد.

این کارشناس اقتصادی توضیح داد: امروز عمده دلیل افزایش تقاضا برای خرید خودرو خودرو این است به دلیل سیاست‌های گذشته و تورم زا برمی‌گردد، حتی اگر بازار و نقدشوندگی سیب‌زمینی هم به‌اندازه خودرو بود و به همین میزان خرید سیب‌زمینی افزایش می‌یافت.

وی در پایان گفت: مردم امروز به دنبال خرید هر کالایی برای نگهداری هستند تا ارزش پول خود را حفظ کنند و فقط با اصلاح و حل مشکل تورم، می‌توان ایستادن در صف خرید خودرو را بی‌معنا کرد. انتهای پیام /