جمعه 9 آذر 1403

«مصادره» تفاهم‌نامه 25 ساله از سوی اصولگرایان

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
«مصادره» تفاهم‌نامه 25 ساله از سوی اصولگرایان

نگارنده در این یادداشت به هجمه های وارد شده به دولت روحانی به جهت امضاء قرارداد 25 ساله و ارائه پیش نویس سند همکاری 20 ساله با روسیه توسط رئیسی و سکوت اصولگرایان پرداخته است

جواد مرشدی

مصادره قرارداد

هفته اول فروردین سال گذشته قرارداد همکاری 25 ساله ایران و چین امضا شد، تفاهم نامه ای که می توان آن را جزو آخرین دستاوردهای دولت دوازدهم در تعامل با چین برشمرد. پیرو این قرارداد وزیر خارجه چین از همکاری‌های مثبت حسن روحانی و دولت او برای توسعه روابط ایران و چین در طول هشت سال تقدیرکرد. آن زمان جناح رقیب و مخالفان روحانی از این سند بعنوان "کشور فروشی "یاد می کردند و آن را با "ترکمنچای "مقایسه می نمودند.

پس از روی کارآمدن دولت سیزدهم اصولگرایان که پیش تر روحانی را به نگاه تعمیقی به رابطه با کشورهای غربی و تخریب رابطه با چین متهم می کردند بیکار ننشستند ومصادره این تفاهم نامه را آغاز کردند تا جایی که معاون حقوقی رئیسی امضای تفاهم نامه 25 ساله با چین را از "بزرگترین اقدامات دولت رئیسی "دانست. کار به اینجا ختم نشد و وزیر خارجه نیز با فراموشی تلاش ها و رایزنی های مافوق خود در دولت قبل گفت روابط ایران و چین در دولت سیزدهم شتاب بیشتری گرفته است. ظاهرا تلاش های دیپلماتیک روحانی به فراموشی سپرده شده و آنها سعی دارند این تفهم نامه را بنام خود ثبت کنند.

عملیاتی شدن

رئیسی که در اولین نشست خبری خود به خبرنگار تلوزیون دولتی چین نوید اجرایی شدن این سند را داده بود برای تحقق وعده خود زمستان گذشته وزیر خارجه اش را به پکن فرستاد و خود نیز برای عملیاتی شدن این سند و روی کاغذ نماندن آن دوشنبه به چین رفت. گویی طیف مخالف روحانی در مورد این سند تغییر رویکرد داده اند و با عملیاتی شدن آنچه که آن را" وطن فروشی" می دانستند مخالفتی ندارند. حایز اهمیت اینکه همین مخالفان در زمانی که رئیسی در سفر به روسیه پیش نویس "قراردادی 20 ساله "با این کشور را بهمراه خود برد سکوت کردند و به یاد "ترکمنچای "نیفتادند، این در حالی است که هنوز خبری هم در مورد مفاد این پیش نویس و اینکه در چه مرحله ای قرار دارد منتشر نشده است.

سفر دولتی

صرف نظر از دو مورد فوق این روزها رسانه های دولتی از سفر رئیسی به چین بعنوان" نخستین سفر دولتی "طی 20 سال اخیر یاد می کنند، این در حالی است که طی این مدت روسای جمهور قبل نیز سفرهایی به چین داشته اند. آنها دعوت رسمی همتای چینی در شهریور ماه امسال را بهانه ای برای بزرگ نمایی این سفر قرار داده اند به نحوی که دستیار وزیر خارجه درباره این سفر گفته است: در آداب بین‌المللی تشریفات، ترتیب اهمیت سفرهای خارجی مقامات سه بخش است؛ «سفر کاری -Working visit»، «سفر رسمی -Official visit» و «سفر دولتی -State visit». سفر آیت‌الله رئیسی اولین State visit (سفر دولتی) به چین در دو دهه گذشته است، لذا با آداب کامل تشریفات انجام می‌شود که نشان از توجه میزبان است. اگر چه این استدلال مبنای واقع بینایی نیست ولی هر چه هست بنظر می رسد در این مورد نیز دو سفر رسمی روحانی به چین که به دعوت رئیس جمهور این کشور انجام شده نیز از نگاه طیف رئیسی مغفول مانده است.

روزنامه نگار

212

کد خبر 1731598