مقصر خشک شدن دریاچه ارومیه پیدا شد
کارشناس محیط زیست گفت: تنها 30 درصد از تغیرات اقلیمی بر خشکی دریاچه ارومیه تأثیر گذاشته و 69 درصد علت این خشکی، تقصیر وزارت نیرو است. کارشناس محیط زیست گفت: تنها 30 درصد از تغیرات اقلیمی بر خشکی دریاچه ارومیه تأثیر گذاشته و 69 درصد علت این خشکی، تقصیر وزارت نیرو است. به گزارش عرشه آنلاین، یوسف مرادی، کارشناس محیط زیست درباره شرایط آب در ایران گفت: ما سالانه به طور متوسط 237 میلیمتر...
کارشناس محیط زیست گفت: تنها 30 درصد از تغیرات اقلیمی بر خشکی دریاچه ارومیه تأثیر گذاشته و 69 درصد علت این خشکی، تقصیر وزارت نیرو است.
به گزارش عرشه آنلاین، یوسف مرادی، کارشناس محیط زیست درباره شرایط آب در ایران گفت: ما سالانه به طور متوسط 237 میلیمتر بارش باران داریم که در برخی نقاط هزار میلیمتر و در دیگر مناطق 90 میلیمتر است؛ اگر این را ضرب در مساحت ایران کنیم به این نتیجه میرسیم که سالانه نزدیک 400 میلیارد متر مکعب آب داریم. در مقابل مصرف آب شرب خانگی در کل کشور طبق آمار وزارت نیرو، در بیشترین حالت 8 میلیارد متر مکعب است؛ این عدد میزان کمی از آب باران کشور به حساب میآید.
مردم ایران کم مصرف هستند
وی افزود: با این وجود ما هر جایی را نگاه میکنیم شعار صرفهجویی در مصرف آب را میبینیم؛ مردم ایران جز کم مصرفترین مردم در کشورهای دنیا هستند. طبق آمار، دوازده درصد منابع آب شیرین کشورهای توسعه یافته توسط مردم برای آب شرب خانگی استفاده میشود.
کارشناس محیط زیست درباره باقیمانده منابع آبی کشور توضیح داد: ما باید ببینیم باقی 400 میلیارد متر مکعب پس از مصارف خانگی در کجا قرار دارد نه آنکه بگوییم آب کم است؛ رقم 400 میلیارد متر مکعب مربوط به میانگین 50 ساله کشور است و در 15 سال این رقم به 375 میلیارد متر مکعب میرسد. حدود 390 میلیارد متر مکعب آب در کشور وجود دارد که وضعیت آن باید مشخص شود. زمانی که باران میبارد بخشی از آن آب تبخیر میشود، یعنی این آب را ما به صورت تبخیر شده داریم اما این 280 میلیارد متر مکعب را به خود اختصاص میدهد و این 280 میلیارد متر مکعب تبخیر شده به حساب میآیند.
وی افزود: ما برای جلوگیری از تبخیر آب باید آبخیزداری و آبخوانداری انجام دهیم. آبخیزداری و آبخوانداری آبها را به داخل زمین میبرند و از تبخیر آب جلوگیری میکنند و در نتیجه ما آبها را به صورت چشمه و قنات خواهیم داشت. اکنون ما آب را از خلیج فارس و عمان میخواهیم به استانهای مرکزی بیاوریم؛ در این صورت هر متر مکعب آبی که ما از عمان به مشهد بیاوریم 3 دلار برای ما هزینه خواهد داشت. در حالی که ما در کشور آب برای هر متر مکعب هزار تومان است. این یعنی 150 برابر هزینه بیشتری خواهد داشت؛ ما همچنین قرار است 1 میلیارد مکعب آب وارد کشور کنیم.
مرادی درباره آبخیزداری توضیح داد: ما میتوانیم با آبخیزداری در استانهای هرمزگان، سمنان، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و قم که جمعیت 23 میلیون نفر از ایران را دارند و 98 میلیون هکتار مساحت دارند میتوانیم از هر هکتار آبخیزداری 530 متر مکعب آب دریافت کنیم. با این کار میتوانیم 30 میلیارد متر مکعب آب را در زیر زمین ذخیره کنیم. هر هکتار آبخیزداری سه و نیم میلیون تومان هزینه دارد که برای 60 میلیون هکتار آبخیزداری حدود 190 هزار میلیارد تومان هزینه میشود. این یعنی تنها با 190 میلیارد تومان 30 میلیارد متر مکعب آب خواهیم داشت که 25 الی 50 سال نیز جواب میدهند اما در پروژه انتقال آب ما 8 میلیارد دلار هزینه نیروگاهسازی داریم که میشود 400 هزار میلیارد تومان در کنار آن نیز سالی 150 هزار میلیارد تومان باید برای گاز و شیرینسازی آن بدهیم. بابت تمامی این هزینهها تنها یک میلیارد متر مکعب آب دریافت میکنیم.
کارشناس محیط زیست افزود: اکنون برنامه این است که با 450 هزار میلیارد تومان 1 میلیارد متر مکعب آب داشته باشیم و سالانه 150 هزار میلیارد تومان هزینه کنیم در حالی که میتوانیم 190 هزار میلیارد تومان میتوانیم به 30 میلیارد متر مکعب آب برسیم که تا 50 سال هزینه اضافی ندارد.
وی گفت: آبخیزداری کار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری است و مسؤولان نیز از این تفاوت هزینهها خبر دارند. کل بودجه آبخیزداری کشور امسال 1300 میلیارد تومان است و کل بودجهای که تاکنون به آبخیزداری اختصاص پیدا کرده 130 میلیارد تومان است. یعنی مسؤولان حاضر نیستند برای منبع آبی 50 ساله هزینه بدهند اما تمایل دارند هزینه پروژه شیرین کردن آب دریا را بدهند. این آبی که شیرین سازی میشود برای مردم نیست و برای صنایع انجام میشود.
وی ادامه داد: اردکان یزد یک شهر تمدنی ایران است اما آلودگی بسیاری دارد چرا که 80 درصد صنایع یزد در اردکان قرار دارد. این صنایع توسط یکی از رئیس جمهورهای اسبق، وزیر نیروی و رئیس فراکسیون محیط زیست که اردکانی بودند جهت خدمت به اردکان در این محل رفتند اما اکنون در اردکان نمیتوان نفس کشید. اکنون میخواهند آب از عمان به اردکان ببرند چرا که آب برای صنایع کم است؛ این کار مقامات با محل تولد خود مانند دوستی خاله خرسه بوده است. اکنون اردکان وضعیت بسیار بدی دارد.
خشکی دریاچه ارومیه تقصیر وزارت نیرو است
مرادی در یک برنامه تلویزیونی در خصوص راه حل این کارها توضیح داد: کل جمعیت ایران در سواحل مکران 130 هزار نفر است؛ اما همین منطقه مشابه در پاکستان و هند پرجمعیتترین شهرها را دارند. بهترین جا برای قرار دادن صنایع ایران اکنون مکران است که هیچ چیز ندارد، ما میتوانیم با هزینه انتقال آب از عمان به فلات مرکزی، هفت و نیم میلیارد متر مکعب آب شیرین سازی کنیم. این یعنی میتوانیم سه برابر کل صنعت ایران با 9 میلیون جمعیت را به سواحل مکران ببریم. فقط با هزینه یک سال شیرین سازی آب دریا میتوانیم تمامی فولاد و پتروشیمیها در کنار صنایع این منطقه را به خلیج مکران ببریم و فلات مرکزی را نجات دهیم. اکنون آلودگی هوای اصفهان هفت برابر بدتر از تهران است.
وی درباره خشک شدن دریاچه ارومیه گفت: طبق گزارش وزارت نیرو از مرکز پژوهشهای مجلس، تنها 30 درصد از تغیرات اقلیمی بر خشکی دریاچه ارومیه تأثیر گذاشته و 69 درصد علت این خشکی، تقصیر وزارت نیرو است. تعداد سدهای اطراف دریاچه ارومیه و زمینهای باغ 600 هزار هکتاری باعث خشک شدن دریاچه ارومیه شدند.
منبع: مهر هم اکنون دیگران می خوانند-
امیربانو کریمی درگذشت / علی مصفا داغدار شد
-
قیمت جدید گوشیهای سامسونگ، شیائومی و آیفون / قیمت ارزانترین و گرانترین گوشیهای محبوب بازار
-
حواشی در آغوش کشیدن مادر ملیکا محمدی توسط عادل فردوسی پور + ویدئو
-
کامیونهای مرموز در دریاچه ارومیه / ماجرای استخراج لیتیوم توسط چینی ها چیست؟ + عکس
-
فال قهوه امروز دوشنبه 11 دی | قهوه ات رو بخور فال بعد بگیر
-
واکنش مهم به شایعه بیماری رهبر انقلاب
-
تایید صلاحیت رانندگان اسنپ و تپسی تغییر میکند / مشکلات استعلام از پلیس