سه‌شنبه 18 دی 1403

مهم‌ترین آلاینده شهر تهران شناسایی شد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
مهم‌ترین آلاینده شهر تهران شناسایی شد

به گفته متخصصان مهم‌ترین آلاینده شهر تهران، ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون است که به PM2.5 هم شناخته می‌شوند.

مهم‌ترین آلاینده شهر تهران، ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون هستند که به PM2.5 معروفند. قطر این ذرات کمتر از 2.5 میکرون است؛ یعنی چیزی حدود یک‌سی‌ام قطر موی انسان! بنابراین به راحتی وارد بخش‌های عمیق ریه‌ها و حتی وارد جریان خون می‌شوند و به سلامت ما آسیب می‌رسانند.

آلودگی هوا تأثیرات مخربی بر سلامت جسم و روان ساکنان شهرهای همیشه آلوده دارد. تنفس مدامِ آلاینده‌ها منجر به بروز یا تشدید بیماری‌های مختلف ازجمله بیماری‌های ریوی مانند آسم و برونشیت، کاهش ظرفیت ریه و ابتلا به سرطان ریه می‌شود. آلودگی همچنین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد. دلیلش هم این است که آلاینده‌ها وارد جریان خون می‌شوند و فشارخون را بالا می‌برند.

آسیب دیدن سیستم عصبی، یکی دیگر از پیامدهای آلودگی هوا است؛ تماس طولانی‌مدت با آلاینده‌ها می‌تواند عملکرد شناختی را کاهش دهد و روی حافظه اثر بگذارد. همچنین تحقیقات داخلی و خارجی نشان داده که آلودگی هوا با افزایش آمار زایمان زودرس، زایمان نوزادان کم‌وزن و حتی نوزادان مُرده ارتباط دارد.

آلودگی هوا بر سلامت روان نیز تأثیر منفی دارد و می‌تواند به کاهش کیفیت خواب و بروز اختلالات روانی مثل اضطراب و افسردگی منجر شود. مرگ زودرس، افزایش هزینه‌های درمان و خسارت دیدن اقتصاد کشور نیز از پیامدهای گسترده آلودگی هوا هستند. طبق تازه‌ترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، آلودگی هوا در سال گذشته 597 هزار میلیارد تومان خسارت برای کشور داشت. این در حالی است که تنها 12 درصد از قانون هوای پاک که در سال 1396 تصویب شد، اجرا شود.

آلودگی به افراد سالم هم آسیب می‌زند / هرچه آلودگی بیشتر، میزان بروز آسم و آلرژی بیشتر

به گفته متخصصان، در معرض آلودگی هوا قرار گرفتن نه تنها بیماری افراد بیمار را تشدید می‌کند، بلکه به افراد سالم هم آسیب می‌زند. به طوری که از هر 10 نفر، 9 نفر دچار آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا می‌شوند. یکی از این آسیب‌ها افزایش آمار بیماری‌های تنفسی در کشور است.

در ایران از هر 2 نفر، یک نفر مبتلا به آلرژی است و این آمار در سال‌های اخیر نه تنها کاهش نیافته، بلکه پیش‌بینی می‌شود با توجه به صنعتی شدن دنیای مدرن، در سال‌های آینده افزایش بیشتری هم پیدا کند. شیوع آسم هم در ایران حدود 9.8 درصد از کل جمعیت و نزدیک به 10.8 درصد در کودکان و نوجوانان را شامل می‌شود. به گفته کارشناسان، در شهرهایی که میزان آلودگی بالا است، به همان اندازه هم میزان بروز آسم و آلرژی بیشتر است.

دکتر سیدعلیرضا مهدویانی، فوق تخصص آلرژی و آسم در این رابطه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: آسم و آلرژی، بیماری‌های تنفسیِ مزمنی هستند که میلیون‌ها نفر را در جهان مبتلا کرده‌اند. شیوع این بیماری‌ها در تمام دنیا و ایران در حال افزایش است و دلیل این افزایش آمار، آلودگی هوا، تغییر سبک زندگی و همچنین تغییرات آب و هوایی است.

این فوق تخصص آلرژی درباره ارتباط آلودگی هوا و بیماری آلرژی و آسم می‌گوید: آلودگی هوا، آلرژن‌ها، دود سیگار، بوهای تند، تغییرات آب و هوایی، استرس‌های روحی و روانی، مصرف برخی داروها و عفونت‌های تنفسیِ ویروسی مهم‌ترین عوامل محرک و حساسیت‌زا هستند. در بین این عوامل محرک، آلاینده‌های هوا مثل ذراتی که از اگزوز خودروها خارج می‌شود، گازهای موجود در هوا و ذرات معلق مثل PM2.5 که در طول سال درگیرش هستیم، می‌توانند باعث تحریک مجاری هوایی شوند. تغییرات آب و هوایی مثل گرد و غبار یا ریزگردها هم می‌تواند موجب پخش شدن گرده گیاهان شود و همین گرده‌ها می‌تواند باعث حملات آسم برای خیلی از بیماران آسم و مسبب شروع آلرژی در عده زیادی از افراد باشد.

این استاد دانشگاه با بیان این که پیش‌بینی‌ها این است که شیوع آلرژی در دنیا و کشور ما به 50 درصد برسد، می‌گوید: افزایش این آمار ارتباط زیادی با وجود محرک‌هایی مثل آلودگی هوا، ریزگردها، شهرنشینی و مواد شیمیاییِ به‌کاررفته در ساختمان‌سازی‌ها، سیگار کشیدن، مصرف قلیان و سایر عوامل دارد.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.