مهمترین سینمای ایران سر به فلک میکشد
سینما فرهنگ در سالهای پس از انقلاب و تا پیش از احداث پردیسهای سینمایی، مهمترین سالنهای سینمای ایران را در اختیار داشت و به قول مشهور میان برخی تهیه کنندگان و پخش کنندگان، اگر در این سینما اخبار سراسری پخش میشد، فروش داشت! این نقش با گسترش پردیسهای مدرن سینمایی کمرنگ شد، هرچند همچنان میان تهیه کنندگان برای اکران فیلمهایشان در سینمافرهنگ کشمکش است.
اگرچه تلاشهایی برای تولید شماری از فیلمهای سینمایی مهم در سال کنونی در جریان است اما مهمترین پروژه سینمای ایران در سال نود و نه، احداث پردیس سینمایی فرهنگ است؛ مجموعهای که قرار است در نه طبقه به جای ساختمان کنونی سینما فرهنگ بنا شود و پس از سر به فلک کشیدن، مهمترین سینمای ایران خواهد بود که توان میزبانی جشنواره فیلم فجر و دیگر جشنوارههای بزرگ ملی نظیر جشنواره فیلم فجر، سینماحقیقت و فیلم کوتاه را خواهد داشت و چالش سی و اندی سال اخیر برای فقدان کاخ جشنواره را نیز برطرف خواهد کرد.
به گزارش «تابناک»؛ سینما فرهنگ واقع در تقاطع خیابان شریعتی و خیابان دولت تهران، ابتدا با نام سینما سیلورسیتی در سال 1347 توسط مهدی میثاقیه تهیه کننده و سینمادار سالهای پیش از انقلاب تأسیس شد و به عنوان یکی از مجهزترین سینماهای ایران، مورد توجه قرار گرفت. میثاقیه که مالک سینما کاپری (بهمن کنونی) نیز بود، در نهایت سینما سیلورسیتی را به بهروز وثوقی فروخت. در آن دوران گروهی از عوامل سینما با خرید سینما، عملا سفارش تولید نیز میدادند و فیلمی که خود سفارش داده بودند و در آن نقشی نیز داشتند، در سالنهای سالن نمایش میدادند.
با شروع رکود سینما در دهه پنجاه، بهروز وثوقی این سینما را به مسئولان وزارت فرهنگ در دوران پهلوی فروخت و سپس نام این سینما به سینما فرهنگ تغییر یافت. در سالهای پس از انقلاب به واسطه آنکه نقل و انتقال امتیاز انشعابات این سینما منتقل نشده بود، تا مدتها قبضها به نام بهروز وثوقی صادر می شد و به سینما میآمد؛ شرایطی که ظاهرا پس از مکاتبات سالهای بعدی تغییر پیدا کرد و اکنون نیز اساسا ساختمان این سینما تخریب و بنای تازهای تحت عنوان «پردیس سینمایی فرهنک» احداث میشود که قاعدتا انتظار میرود ظرفیت بیش از ظرفیت 630 صندلی کنونی داشته باشد.
شنیدههای «تابناک» حکایت از آن دارد که بخشی از سرمایه ساخت این سینما از درآمد حاصل از فروش بناهای موسسه رسانههای تصویری که ارزش آن بعد از تورم اخیر چندصد میلیارد تومان تخمین زده میشود و بخش دیگر از بودجه سازمان سینمایی و بنیاد فارابی تامین خواهد شد. همچنین شهرداری تهران در راستای حمایت از توسعه اماکن فرهنگی و بخشودگی عوارض که برای احداث اماکن فرهنگی لحاظ میکند، با احداث این بنا همراهی خواهد کرد تا پایتخت ایران و مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از یک مجموعه سینمایی باکیفیت و جامع برخوردار شود.
کاخ جشنوارههای کن، برلین و ونیز
سینما فرهنگ در سالهای پس از انقلاب و تا پیش از احداث پردیسهای سینمایی، مهمترین سالنهای سینمای ایران را در اختیار داشت و به قول مشهور میان برخی تهیه کنندگان و پخش کنندگان، اگر در این سینما اخبار سراسری پخش میشد، فروش داشت! این نقش با گسترش پردیسهای مدرن سینمایی کمرنگ شد، هرچند همچنان میان تهیه کنندگان برای اکران فیلمهایشان در سینمافرهنگ کشمکش است. به باور ناظران، در صورتی که این سینما به یک پردیس سینمایی تبدیل شود، سوای اینکه پرتعدادترین سالن و صندلی را در اختیار داشته باشد یا نداشته باشد، موقعیت خود را به عنوان مهمترین و پرفروشترین مجموعه سینمایی کشور بازپس گرفته و تثبیت خواهد کرد.
همچنین این مجموعه هم به لحاظ سابقه چهل ساله اخیر و هم از این منظر که در دل یک پاساژ یا خارج از بافت شهری نیست، یک موقعیت فوق العاده برای تبدیل شدن به کاخ جشنواره را خواهد داشت و چالش سی و اندی ساله سینمای ایران برای عدم برخورداری از یک مجموعه سینمایی دارای قابلیت برگزاری رویدادها در دل شهر را برطرف خواهد کرد و از این پس دیگر نیاز به برگزاری جشنوارههای فجر، سینماحقیقت و فیلم کوتاه تهران در دل پاساژها و کنار اتوبانها نیست و این رویدادها هویت بصری ثابت و قابل دفاعی خواهند یافت. از این منظر انتظار میرود بنیاد سینمایی فارابی که تجربه موفقی در ترمیم، بازسازی و بروزرسانی مجموعه عمارت تاریخی قوام السلطنه داشت، به واسطه نگاه تخصصی باید خود متولی اجرای این پروژه باشد، این کارویژه را در طراحی پروژه در نظر بگیرد.
کاخ جشنواره، یکی از نمادهای همه رویدادهای سینمایی و محل رویارویی خبرنگاران و سینماگران است. جشنواره ونیز به عنوان قدیمی ترین جشنواره با این سبک، از دهه نخست قرن بیستم در کاخهای تاریخی ایتالیا نظیر قصر دوک ونیز برگزار شده است. کاخ جشنواره و کنگره کن هر ساله میزبان جشنواره کن است و در اکران کاخ همه طیفها از خبرنگار و سینماگر تا مدعوین دبیر جشنواره کن حضور دارند. جشنواره فیلم برلین در کاخ موزه هنری مارتین گروپیوس بائو برگزار میشود و اساسا محوریت این رویداد همین کاخ موزه است.